Ce este Abraxane si cand este el folosit?
Abraxane este denumirea comerciala a Paclitaxelului. Medicamentul este comercializat sub forma de pulbere pentru solutie injectabila, ce contine nanoparticule de paclitaxel legate de albumina. Este un chimioterapic anticanceros, alkaloid vegetal din grupul taxanilor. Abraxane face parte din clasa toxicelor fusului de diviziune, medicamente care perturba formarea microtubulilor si blocheaza mitoza celulara in metafaza. Abraxane este utilizat in tratamentul:
- formelor avansate de cancer de san care nu mai raspund la alte tratamente.
- cancer mamar metastazat cu recidiva in 6 luni de la utilizarea terapiei adjuvante.
- formelor avansate de cancer pulmonar, cu exceptia cancerului cu celule mici, in combinatie cu Carboplatin la pacientii care nu pot fi tratati chirurgical sau prin radioterapie.
- adenocarcinomului pancreatic, ca prima linie de tratament, in combinatie cu Gemcitabine.
Pacientul va primi doza recomandata de Abraxane prin perfuzie intravenoasa si i se va efectua regulat hemograma.
Cand nu trebuie sa folositi Abraxane? Ce precautii trebuie urmate?
Abraxane nu trebuie utilizat la pacientii al caror numar de neutrofile este mai mic de 1,500 celule/mm³.
Pacientii care au prezentat in trecut reactii alergice severe la Abraxane prezinta contraindicatie pentru reluarea utilizarii medicamentului. Pacientii care au manifestat reactii alergice minore vor primi medicatie pentru prevenirea reactiilor alergice inaintea reluarii tratamentului.
Pacientii cu usoare afectiuni hepatice vor primi o doza scazuta de Abraxane, deoarece medicamentul poate agrava patologiile deja existente.
Pacientii ce prezinta supresie medulara nu vor primi tratament cu Abraxane.
Pacientii cu disfunctii renale, disfunctii miocardice, tulburari de ritm cardiac trebuie sa ii aduca la cunostinta medicului curant exitenta acestora. Se va decide daca se va utiliza Abraxane in contextual clinic dat si care este doza ideala.
Abraxane nu se va utiliza daca la efectuarea unor analize de rutina AST depaseste de 10 ori valoarea normal sau bilirubina depaseste de 5 ori valoarea normal.
Ce reactii adverse puteti observa in timpul tratamentului cu Abraxane?
Legat de reactiile adverse in urma tratamentului cu Abraxane pacientul trebuie sa tina cont de faptul ca nu va prezenta toate reactiile adverse listate. Reactiile adverse sunt de multe ori previzibile din punct de vedere al momentului aparitiei, duratei si severitatii. Reactiile adverse care pot aparea sunt reversibile si vor disparea definitiv odata ce tratamentul a fost incheiat. Exista optiuni pentru a le reduce intensitatea si pentru a le preveni.
Frecvent, la cel putin 20%dintre pacienti au fost intalnite o serie de reactii in raport cu tumora tratata.
In tratamentul cancerului mamar au aparut alopecia, neutropenia, neuropatia senzoriala, anormalitati aparute pe EKG, stare de oboseala marcata, mialgii, artralgii, anemie, oboseala, ameteli, stari de greata, diaree, aparitia unor infectii si cresterea nivelului seric al enzimelor AST si fosfataza alcalina.
In tratamentul cancerului pulmonar, reactiile adverse cele mai intalnite sunt anemia, neutropenia, trombocitopenia, alopecia, neuropatia periferica, senzatia de greata, oboseala.
In tratamentul cancerului pancreatic au fost observate frecvent neutropenia, oboseala, ameteala, neuropatia periferica, senzatia de greata, alopecia, edemul periferic, diareea, febra, varsaturile, scaderea apetitului, aparitia unor eruptii cutanate si deshidratarea.
Episoadele de infectie au fost raportate la 24% dintre pacineti. Cel mai frecvent au fost identificate candidoza orala, infectiile de tract respirator si pneumoniile.
Anomaliile EKG raportate cel mai frecvent au fost anormalitatile de repolarizare, tahicardia sinusala si bradicardia sinusala. Aceste modificari nu au Indus aparitia unor semen clinice, nu au necesitat un tratament special si nici modificarea terapiei.
Modificari ale semnelor vitale intalnite au fost hipotensiunea in primele 30 de minute ale tratamentului la 3% din pacienti si tahicardia la 1% din pacienti. Nu au provocat disconfortul pacientilor, nu au manifestat semne si nu au necesitat un tratament special sau intreruperea terapiei.
Rar au fost raportate cresteri ale nivelului creatininei serice, edemul, febra si modificari unghiale precum decolorarea sau schimbari in pigmentarea patului unghial.
Reactii adverse dependente de doza. Cum arata supradoza?
Modificarile hematologice sunt dependente de doza si sunt reversibile.
Manifestarile de neuropatie senzoriala observate au fost direct proportionale cu doza cumulativa. Intreruperea tratamentului a fost necesara la 3% din pacienti, iar dupa o medie de 22 zile pacientii au prezentat ameliorare marcata a semnelor, cu posibilitatea reluarii terapiei.
Deoarece Abraxane se administreaza doar in mediu intraspitalicesc, sub observarea personalului calificat, posibilitatea aparitiei supradozarii este foarte limitata.
Supradoza cu Abraxane se va manifesta sub forma de supresie a maduvei hematogene, toxicitate neurosenzoriala si inflamatia si ulceratia mucoaselor tractului digestiv. Nu se cunoaste inca un antidot. Daca se suspecteaza o posibila supradoza, personalul medical trebuie atentionat pentru a se lua masuri. Tratamentul trebuie dirijat catre toxicitatile anticipate.
Cum interactioneaza Abraxane cu alte substante?
Metabolizarea compusului paclitaxel este catalizata de enzimele CYP2C8 si CYP3A4. Trebuie urmate precautii atunci cand Abraxane se administreaza impreuna cu inhibitori sau inductor ai acestor enzime. Posibili inhibitori sunt antifungicele imidazolice, eritromicina, fluoxentin, cimetidina, ritonavir, nelfinavir, indinavir. Inductori ai enzimelor des intalniti in practica sunt rifampicina, carbamazepina, fenitoina, efavirenz.
A fost semnalata si o interactiune intre Abraxane si un compus alimentar. Sucul de grapefruit poate creste nivelul de paclitaxel din sange, cauzand o intensificare a reactiilor adverse.
Pacientul are obligatia de a-i comunica medicului curant inainte de inceperea tratamentului alte medicamente pe care le mai utilizeaza. Medicul va determina daca tratamentul anterior poate fi utilizat impreuna cu Abraxane sau terapia pacientului trebuie adaptata.
Atentionari in viata de zi cu zi?
Cum Abraxane da frecvent reactii adverse precum oboseala, starile de ameteala, poate afecta moderat abilitatile de a conduce si utiliza masinarii. Pacientii trebuie sfatuiti sa nu se urce la volan sau sa utilizeze masinarii atunci cand se manifesta aceste simptome.
Cum se administreaza Abraxane?
Abraxane se administreaza sub forma de suspensie injectabila. Se gaseste sub forma de pudra liofilizata ce contine 100 mg paclitaxel sub forma de nanoparticule legate de albumina la un flacon.
Doza va fi calculata individual pentru fiecare pacient, in functie de suprafata sa corporala dar si de alte afectiuni pe care pacientul le poate prezenta.
Pentru tratamentul cancerului mamar doza recomandata este de 260mg/m², sub forma de perfuzie intravenoasa timt de 30 de minute odata la 3 saptamani.
In carcinomul pulmonar se administreaza 100mg/m² in perfuzie intravenoasa timp de 30 de minute in zilele 1, 8, 15 ale unui ciclu de 21 de zile.
In adenocarcinomul de pancreas se recomanda o doza de 125mg/m² administrate in perfuzie intravenoasa timp de 30-40 de minute in zilele 1, 8, 15 ale unui ciclu de 28 de zile.
Cum afecteaza Abraxane o posibila sarcina?
Abraxane nu trebuie utilizat in timpul sarcinii deoarece duce la aparitia toxicitatilor embriofetale. Efectele au fost evidentiate in timpul studiilor clinice pe animale, la doze sub doza maxima admisa la om raportata la suprafata corporala. Toxicitatile aparute au fost moartea intrauterine fetala si anomalii de dezvoltare. Dintre anomalii amintim malformatiile scheletale si de tesut conjunctiv, microftalmia, dilatarea ventriculilor cerebrali, dezlipirea de retina.
Alaptarea este contraindicate in timpul tratamentului cu Abraxane. Chimioterapicul poate afecta microbiomul si compozitia chimica a laptelui matern.
S-a observant o scadere a fertilitatii la animalele de laborator pe durata tratamentului cu Abraxane.
Femeile fertile ar trebui sfatuite sa nu ramana insarcinate pe perioada tratamentului cu Abraxane.
Barbatii ar trebui sfatuiti sa nu conceapa un copil in timpul tratamentului cu Abraxane.
Cum sa aveti grija de dumneavoastra in timul tratamentului cu Abraxane?
- Nu utilizati obiecte si masinarii grele, doarece Abraxane va poate da stari de oboseala si confuzie.
- Atentionati personalul medical daca observati roseata sau durere la locul injectarii.
- Hidratati-va corespunzator.
- Spalati-va des pe maini.
- Evitati sporturile de contact.
- Mentineti o stare buna de nutritie si luati mese reduse cantitativ si dese pentru a va ajuta starea de greata.
- Odihniti-va.
- Ulitizati factor de protective solara si evitati expunerea prelungita la soare.
- Discutati cu medical curant inainte de a lua medicamente care ar ameliora posibilele reactii adverse.
- Discutati cu medical curant reactiile adverse aparute.