1.) Denumire, compoziție și clasa de medicamente
Substanța activă din Abilify este aripiprazol. Excipienții din produsul Abilify sunt lactoză monohidrat, amidon de porumb, celuloză microcristalină, hidroxipropilceluloză, stearat de magneziu, indigocarmin și lac de aluminiu (E132).
Clasa de medicamente din care face parte Abilify este grupa antipsihoticelor atipice sau a neurolepticelor, numite și tranchilizante majore. Aripiprazol este o substanță ce aparține generației a II-a de antipsihotice atipice. Neurolepticele sunt o clasă de medicamente destinate pacientului cu halucinații sau paranoia. Antipsihoticele sunt de obicei eficiente în ameliorarea simptomelor psihozei pe termen scurt. Acestea sunt din ce în ce mai utilizate.
2.) Indicații și contraindicații
2.a.) Indicații terapeutice
Abilify este indicat în tratamentul schizofreniei și al tulburărilor bipolare.
Astfel este recomandat dacă pacientul prezintă un comportament social anormal cum ar fi: aude, vede sau percepe lucruri ce nu sunt reale, este lipsit de motivație sau emoții. De asemenea, pacientul se poate simți deprimat, temător fără motiv sau suspicios. Aripiprazol este util și în tratamentul depresiei, al ticului sau al stării de iritabilitate la pacienții cu autism. De asemenea, studiile din 2014 au arătat că Abilify poate fi indicat și în tulburările obsesiv-convulsive.
Abilify previne revenirea tulburării la pacienții care au răspuns pozitiv la tratament.
Aripiprazol prezintă acțiune benefică și asupra tulburărilor de stres posttraumatic, tulburări de personalitate și sindrom Tourette. În sidromul Tourette este utilizat mai rar, deși este eficient, pentru că reacțiile adverse sunt frecvente.
2.b.) Contraindicații
Abilify este contraindicat dacă pacientul este alergic sau hipersensibil la substanța activă, aripiprazol, sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului. Este contraindicat în icter, glaucom cu unghi închis, adenom de prostată.
Femeilor însărcinate sau celor care alăptează nu le este indicată administrarea de Abilify. Fac excepție acele persoane care au discutat în prealabil cu medicul, iar utilizarea este impusă de situația clinică. Administrarea de Abilify în primul trimestru de sarcină a fost consecința unor anomalii congenitale la făt.
Nu este indicat ca pacientul să conducă vehicule și să folosească utilaje până nu știe în ce mod îl afectează medicamentul. Au fost sesizate cazuri de oboseală sau somnolență.
Consumul băuturilor alcoolice în timpul tratamentului cu Abilify este contraindicată.
Abilify nu este recomandat pentru demență sau insomnie, cu excepția cazului în care alte tratamente nu au funcționat. Nu este recomandat copiilor, cu excepția cazului în care alte tratamente nu sunt eficiente sau dacă copilul nu are psihoză.
3.) Reacții adverse și supradozaj
3.a.) Reacții adverse la Abilify
Abilify poate să provoace o serie de reacții adverse resimțite doar de o parte dintre pacienți.
Dintre cele mai frecvente amintim mișcările necontrolate sacadate însoțite de spasm la nivel muscular, dureri de cap, oboseală. De asemenea, tulburări gastrointestinale (greață, vărsături, senzație de disconfort la nivelul stomacului, constipație), tulburări de somn, agitație, stări anxioase, somnolență, tulburări de vedere ( vedere încețoșată) . Acestea apar în primele zile de la administrarea tratamentului.
Reacțiile adverse mai puțin întâlnite constau în apariția unei stări caracterizată prin amețeală când pacientul se ridică din poziția șezândă sau culcată. Mai rare sunt și creșterile frecvenței cardiace sau apariția depresiei.
Rar pot să apară efecte adverse cum ar fi tulburări sanguine( anemie, leucopenie, trombopenie).
Se pot înregista valori crescute ale glicemiei ducând la agravarea diabetului în cazul pacienților cu diabet zaharat sau debutul acestei patologii. Cetoacidoza, hiponatremie sau convulsii sunt alte tulburări rar întâlnite.
3.b.) Supradozaj Abilify
În cazul supradozajului apar manifestări la nivel cardiac. Se pot remarca bătăi neobișnuite de inimă, hipertensiune arterială sau hipotensiune, insuficiență cardiacă, aritmii, infarct miocardic, moarte subită. De asemenea pacientul poate suferi o depresie variind de la sedare ușoară până la comă.
4.)Interacțiuni și atenționări speciale
Abilify poate interacționa cu antihipertensivele pentru că acesta poate să crească efectul medicamentelor utilizate pentru a scădea tensiunea arterială, ducând chiar la accidente hipotensive.
Nu este indicat să fie administrat concomitent cu antidepresive sau antiparkinsoniene pentru că ar putea determina apariția unor stări confuzionale. De asemenea, este recomandat a se evita administrarea hipnoticelor, sedativelor, tranchilizantelor, opioidelor și a unor agenți antifungici (ketoconazol). Unele medicamente pentru tratamentul infecției HIV și anticonvulsivantele utilizate pentru tratarea epilepsiei nu se administrează simultan cu aripiprazol.
În cadrul atenționărilor speciale poate fi amintit faptul că dacă cantitatea de prolactină este crescută, un test de sarcină poate fi fals pozitiv. Înainte de începerea tratamentului cu Abilify este indicat să se efectueze o serie de analize de sânge. Analizele se fac atât la începutul tratamentului, cât și în timpul acestuia. Se recomandă determinarea glicemiei din sânge în mod special.
5.) Doze și mod de administrare
Inițial doza recomandată este de 15 mg o dată pe zi într-o priză. Dar medicul poate prescrie o doză mai mică sau mai mare, până la maxim 30 mg o dată pe zi. Doza se poate crește după două săptămâni. Timpul de înjumătățire al aripiprazolului este de 75 de ore.
Pentru comprimatele Abilify de 10 de mg se recomandă 1 comprimat și jumătate din alt comprimat pe zi.
Pentru comprimatele Abilify de 15 de mg se recomandă 1 comprimat pe zi.
Schema de tratament tebuie să fie respectată conform indicațiilor medicului sau farmacistului. Dacă pacientul crede că efectul ABILIFY este prea puternic sau prea slab, trebuie să se adreseze medicului sau farmacistului. Administrarea de Abilify nu este întreruptă sau schimbată fără permisiunea medicului, chiar dacă pacientul se simte mai bine.
ABILIFY se administează pe cale orală în fiecare zi, la aceeași oră. Medicamentul se înghite întreg cu o cantitate suficientă de apă. Alimentele nu influențează acțiunea medicamentului. Aripiprazolul are o absorbție bună pe cale orală.
6.) Alte informații
În urma administrării de aripiprazol, mai exact după o lună de tratament pot să apară tulburări extrapiramidale. Aceste tulburări se manifestă prin fenomene parkinsoniene în principal, rigitate musculară, tremor. Uscăciunea gurii este un efect secundar specific clasei din care face parte aripiprazolul.
Poate influența rezultatul testelor de sarcină pentru că la femei poate crește secreția de prolactină. Iar la bărbați poate să scadă libidoul sau să prelungească erecția, uneori fiind chiar dureroasă.
De asemenea, clasa neurolepticelor au și efect antivomitiv efectul apărând la doze inferioare celor antipsihotice.
În farmacii se pot găsi comprimate de Abilify de 5 mg, 10 mg, 15 mg sau de 30 mg. În România sunt autorizate doar comprimatele de Abilify de 10 mg și de 15 mg.