1. Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte
Abfen este un medicament ce face parte din clasa AntiInflamatoarelor NeSteroidiene(AINS). Abfen se gaseste comercializat sub forma de suspensie orala 200mg/5ml si este recomandat atat adolescentilor si adultilor, cat si copiilor de un an care cantaresc peste 10 kg.
Substanta activa intalnita in Abfen este ibuprofenul (1 ml suspensie orala contine 40 mg ibuprofen). Ca excipienti, Abfen contine: Benzoat de sodiu (E211), acid citric anhidru, citrat de sodiu, zaharină sodică, clorură de sodiu, hipromeloză, gumă xantan, maltitol lichid, glicerol, taumantină, aromă de portocale (preparate cu aromă naturală, maltodextrină de porumb, trietilcitrat, propilenglicol şi alcool benzilic), apă purificată.
2. Indicații și contraindicații
Abfen 200 mg/5ml suspensie orala este utilizat, in principal, pentru scaderea durerii si a febrei, fiind un AINS. Abfen reduce durerile de intensitate usoara pana la moderata, cum sunt spre exemplu, durerea dentara sau cefaleea. De asemenea, poate fi folosit si pentru tratamentul de scurta durata al febrei.
· Abfen este contraindicat in urmatoarele cazuri:
a. alergie la ibuprofen, acid acetilsalicilic si alte AINS-uri sau celelalte componente ale medicamentului;
b. tulburari ale elementelor sangvine, cu origine necunoscuta;
c. antecedente de sangerari masive sau perforatii gastro-intestinale, in urma tratamentului cu alte AINS;
d. existenta in antecedentele personale ale pacientului a ulcerului gastric sau duodenal recurent si a altor hemoragii gastro-intestinale, cerebrale sau alte hemoragii active;
e. insuficienta cardiaca severa, insuficienta hepatica, insuficienta renala;
f. deshidratare severa, care poate aparea in urma diareei, varsaturilor sau a unui aport foarte redus de lichide;
g. in ultimele 3 luni de sarcina.
3. Reacții adverse și supradozajul cu Abfen
· Cele mai frecvente reactii adverse sunt cele de la nivel gastro-intestinal, ca de exemplu: greata, varsaturi, constipatie, flatulenta, dureri abdominale, arsuri, indigestie.
· Alte reactii adverse des intalnite sunt: durerile de cap, oboseala, somnolenta, vertij, iritabilitate, insomnie.
· Mai rar aparute sunt: ulcer la nivelul tubului digestiv, sangerari microscopice care pot duce la anemie, inflamatia mucoaselor tubului digestiv, pierderea vederii, bronhospasm, depresie, halucinatii, confuzie, sindrom de lupus eritematos, cresterea enzimelor hepatice, inflamatia acuta a ficatului insotita de icter (colorarea in galben a tegumentului si mucoaselor), pierderea functiei ficatului, aparitia de edeme, inflamatia rinichilor si pierderea functiei acestora.
· Abfen suspensie orala 200 mg/5ml prezinta risc de producere a infarctului miocardic si a accidentelor vasculare cerebrale. Acestea apar, de obicei, in urma tratamentului cu doze mari sau pe perioade lungi de timp. In cazul in care deja exista afectiuni la nivelul inimii sau vaselor de sange, este necesar ca medicul sa fie informat pentru a putea ajusta tratamentul.
· Reactiile alergice grave aparute la nivelul pielii sunt mai rar intalnite in timpul tratamentului cu Abfen. Acestea, de obicei, apar la inceputul tratamentului si se manifesta prin inrosirea pielii si aparitia unor vezicule. Desi par inofensive, la prima aparitie a oricaror leziuni la nivelul pielii si mucoaselor este obligatorie intreruperea tratamentului cu Abfen suspensie orala 200mg/5ml si informarea medicului dumneavoastra.
In caz de supradozaj, primul pas este incetarea tratamentului atat cu Abfen 200mg/5ml suspensie orala cat si cu oricare alt medicament ce contine ibuprofen. De asemenea, daca prezentati simpotome ca: dureri de cap, ameteli, pierderea cunostiiintei, dureri abdominale, greata, varsaturi, sangerari la nivelul tractului gastro-intestinal, tulburari ale functiei hepatice sau ale rinichilor, o scadere a tensiunii arteriale importanta sau dificultati la respiratie, adresati-va imediat medicului.
De asemenea, daca in trecut, in urma tratamentului cu alte AINS, au aparut inflamatii ale mucoasei nazale sau bronhospasme sunteti mai predispus la dezvoltarea reactiilor de hipersensibilitate si in cazul utilizarii Abfen.
4. Interacțiuni și atenționări speciale
In cazul administrarii concomitente de medicamente care pot creste riscul de sangerari este recomandata precautia. Astfel de medicamente sunt:
· corticosteroizii administraţi oral;
· anticoagulantele orale cum este warfarina;
· inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (utilizaţi pentru tratamentul unor afecţiuni, inclusiv al stărilor depresive)
· antiagregante plachetare, cum este acidul acetilsalicilic sau alte AINS/ medicamente ce contin ibuprofen.
De asemenea, este necesar sa anuntati medicul in cazul in care folositi medicamente:
· pentru inima (ca digoxina);
· pentru diabet (de exemplu sulfonilureea);
· pentru a inhiba sistemul imunitar (cum sunt ciclosporina si tacrolimus);
· pentru tenisune arteriala crescuta- de exemplu inhibitorii enzimei de conversie (captopril, enalapril), beta-blocante sau antagonisti ai receptorilor pentru angiotensina II, diuretice;
· steroizi;
· antibiotice ca: aminoglicozidele si quinolonele;
· antivirale ca: zidovudina;
· medicamentele utilizate pentru tratamentul cancerului (metotrexat);
· colestiramina folosita pentru micsorarea colesterolului;
· litiu folosit ca antimanical;
· antifungice cum ar fi:voriconazol sau fluconazol;
· gingko biloba- medicament utilizat adesea in dementa;
· mifepristona- folosita pentru intreruperea medicala a sarcinii.
Pentru tratamente de durata lunga cu Abfen suspensie orala 200 mg/5ml este recomandata monitorizarea periodica a enizmelor hepatice, functiei rinichilor si numarului de elemente figurate ale sangelui. Totodata, este indicat sa va adresati medicului daca veti fi supus unei interventii chirurgicale pe parcursul tratamentului cu Abfen suspensie orala 200 mg/5ml.
5. Doze și mod de administrare
Pentru copii si adolescenti doza recomandata de Abfen 2000mg/5ml se calculeaza in functie de greutate. O doza de 7-10 mg/kg corp. Maximul este de 30 mg/kg corp. Dozele de Abfen se administreaza o data la cel putin 6 ore.
Pentru adolescenti si adulti se recomanda un pliculet ca doza unica sau pana la de 3 ori pe zi, o data la 4-6 ore. Nu utilizati mai mult de 3 plicuri in 24 de ore.
Mod de administrare: Pentru a obtine un debut rapid al actiunii, se poate lua o doza pe stomacul gol.Se golesc granulele dintr-un plic, intr-un pahar cu apa(125 ml). Apoi se amesteca medicamentul pana se dizolva granulele, obtinandu-se o bautura acidulata cu aroma de portocale.
6. Alte informații despre Abfen
Abfen se gaseste in plicuri, fiind sub forma de granule de culoare alba cu aroma de portocale. Fiecare cutie contine 12 sau 15 plicuri.
· Alcool: Reactiile adverse au o probabilitate mai mare de aparitie in cazul in care consumati alcool, in timpul tratamentului cu Abfen.
· Sarcina: Abfen nu este recomandat in ultimele 3 luni de sarcina. Adresati-va medicului sau farmacistului daca sunteti in primele 6 luni de sarcina, planuiti sa ramaneti insarcinata sau alaptati. Tratamentul cu Abfen este permis doar daca este recomandat de medicul dumneavoastra.
· Alaptare: Ibuprofenul se excreta in laptele matern, insa in majoritatea cazurilor nu are efect asupra sugarului. Cu toate acestea, este indicat sa consultati medicul mai des decat uzual, daca folositi Abfen pe parcurusul alaptarii.
· Fertilitate: Substanta activa din Abfen, ibuprofenul, face parte din categoria AINS, medicamente ce afecteaza fertilitatea femeilor. Desi efectul este reversibil la oprirea tratamentului, daca planuiti sa ramaneti gravida, anuntati medicul sau farmacistul inainte de a va prescrie Abfen.
· Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor: Somnolenta si ameteala fac parte dintre reactiile adverse ale Abfen. Astfel, daca va simtiti ametit sau somnoros, nu conduceti si nu folositi unelte sau utilaje, ci adresati-va medicului dumneavoastra.
Nu utilizati Abfen dupa data de expirare inscrisa atat pe plic cat si pe cutie!
A nu se lasa la indemana copiilor. A se pastra la temperaturi mai mici de 25° C. A nu se expune la lumina si la umiditate.