Distribuie Articolul

Ce este Abasaglar?

Abasaglar este un medicament biosimilar a carui substanta activa este insulina glargin. Insulina glargin este un analog al insulinei cu latenta lunga. Va incepe sa actioneze la cateva ore dupa injectare, iar efectul se va mentine pana la 24 de ore. Compozitia Abasaglar este asemanatoare cu a unui medicament de referinta, care a era deja autorizat, numit Lantus.

Abasaglar este folosit in tratamentul diabetului zaharat.

Cand nu ar trebui utilizat Abasaglar?

Nu utilizati Abasaglar daca prezentati hipersensibilitate la compusul activ, insulina glargin, sau la oricare din excipientii preparatului.

Ce reactii adverse pot aparea in timpul tratamentului cu Abasaglar?

Ca orice alt produs medicamentos, abasaglar poate da o serie de reactii adverse. Pacientii pot prezenta o serie din urmatoarele reactii si doi pacienti nu vor prezenta aceleasi reactii.

Contactati-va imediat medicul curant daca prezentati urmatoarele: eruptii extinse si mancarime, edem la nivelul tegumentelor sau mucoaselor, senzatie de sufocare, hipotensiune, tahicardie, transpiratii profuze. Aceste manifestari pot fi semne ale unei reactii alergice la insulina, care desi este foarte rar intalnita, prezinta un pericol pentru pacient cand apare.

Reactii adverse foarte frecvent intalnite (la 1 din 10 persoane)

Hipoglicemia, care este cea mai frecvent intalnita reactie adversa in tratamentele cu insulina. Semne care pot aparea in cadrul hipoglicemiei sunt transpiratia la nivelul intregului corp (pielea va fi umeda), palpitaliile, anxietatea, cresterea tensiunii arteriale. Atunci cand glicemia scade drastic si la nivel central, vor aparea semne precum oboseala, somnolenta, durerile de cap, senzatia de foame intensa, senzatie de neliniste, comportament agresiv, tulburari de concentrare, de vorbire, confuzie, ameteli. Cazurile severe pot merge pana la pierderea autocontrolului, convulsii si chiar pierderea cunostintei.

Reactii adverse frecvent intalnite (la 1 din 100 persoane)

Pot aparea modificari la locul injectarii preparatului. Daca va injectati in acelasi loc insulina la fiecare administrare ati putea observa subtierea (lipoatrofia) sau ingrosarea (lipohipertrofia) tesutului adipos local. Acestea ar putea modifica absorbtia medicamentului. Este indicat sa schimbat locul injectarii la fiecare administrare pentru a preveni aparitia acestor modificari.

La 3-4% din pacienti vor aparea reactii alergice la locul injectarii. Aceasta se vor manifesta prin roseata, durere la injectare, mancarime locala, edem sau inflamatie. Aceste reactii dispar in general in cateva zile pana la cateva saptamani.

Reactii adverse raportate foarte rar (afecteaza 1 din 1000 persoane)

Pot aparea reactii alergice severe la insulina. Contactati-va imediat medicul curant daca prezentati urmatoarele: eruptii extinse si mancarime, edem la nivelul tegumentelor sau mucoaselor, senzatie de sufocare, hipotensiune, tahicardie, transpiratii profuze. Aceste manifestari pot fi semne ale unei reactii alergice la insulina, care desi este foarte rar intalnita, prezinta un pericol pentru pacient cand apare.

Alte manifestari pot fi tulburari temporare de vedere de tipul retinopatiei proliferative sau pierderea temporara a vederii, determinata de episoadele severe de hipoglicemie.

In cazuri foarte rare poate aparea edemul la nivelul gambelor sau gleznelor.

Cum se manifesta supradoza cu Abasaglar?

Fiind o supradoza cu insulina, se va manifesta prin hipoglicemie severa, care poate fi de lunga durata si amentinatoare pentru viata.

In cazul in care manifestarile hipoglicemiei sunt usoare, ea poate fi tratata prin administrarea orala de glucoza sau produsi care contin glucoza. Daca episoadele hipoglicemice apar frecvent ar putea fi necesare ajustari ale dozei medicamentului, alimentatiei sau nivelului de efort fizic.

Episoadele severe de hipoglicemie pot ajunge pana la tulburari neurologice, convulsii, coma. Acestea vor fi tratate prin administrarea de glucagon subcutanat sau intramuscular sau prin administrarea de glucoza sub forma de perfuzie intravenoasa. Pacientul va fi tinut o perioada sub observatie, deoarece imbunatatirea starii generale poate fi uneori o ameliorare clinica aparenta, cu posibilitatea reaparitiei simptomelor.

Cu ce medicamente poate interactiona Abasaglar?

Exista o serie de substante care influenteaza metabolizarea glucozei si necesita ajustarea dozei de Abasaglar. Anuntati-va medicul in legatura cu alte medicamente pe care le luati. El va decide daca este necesara o ajustare a dozelor.

Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, inhibitorii monoaminooxidazei, sulfonamidele antibacteriene, salicilatii, disopiramida, fluoxentina.

Glucocorticoizii, estrogenii, progesteronii, hormonii tiroidieni, glucagonul, medicamentele anatipsihotice atipice (clozapina, olanzapina), inhibitorii de proteaza, somatropina, diureticele pot reduce efectul hipoglicemiant.

Substante ca alcoolul etilic, sarurile de litiu, clonidina, blocantele beta-adrenergice pot atat sa scada cat si sa creasca efectul hipoglicemiant al Abasaglarului.

In plus, medicamentele din clasa simpatoliticelor precum blocantele beta-adrenergice pot masca prin efectele lor semnele hipoglicemiei.

Cum afecteaza Abasaglar viata de zi cu zi?

Hipoglicemia indusa de medicament poate duce la scaderea capacitatii de concentrare si a vitezei de reactive. De asemenea, in unele cazuri medicamentul poate induce tulburari de vedere. Pacientii pot fi expusi la riscuri in situatii care utilizeaza aceste capacitate, precum conducerea unui vehicul sau manevrarea unor utilaje. Pacientii sunt atentionati sa ia masuri de precautie in caz de episoadele hipoglicemice survin in timpul unor astfel de activitati. Va fi evaluat contextual si se va decide daca ii este contraindicate pacientului sa opereze masinarii sau vehicule.

Cum se administreaza Abasaglar?

Abasaglar este disponibil pe piata farmaceutica sub forma unor creioane preincarcate, de unica folosinta. Aceste creioane contin 100 unitati/ml solutie injectabila in cartus, iar fiecare cartus contine 3 ml de solutie injectabila (300 unitati). Aceste unitati sunt valabile exclusiv pentru a exprima potenta insulinei glargin. Injectia se va efectua subcutanat, locuri de elective fiind abdomenul, coapsa, regiunea deltoida.

Schema de tratament cu Abasaglar va fi ajustata individual, iar glucoza pacientilor va fi monitorizata in mod regulat.

La pacientii cu insuficienta renala va fi necesara o scadere a dozei, datorita capacitatii renale  reduse de metabolizare a insulinei.

Pacientii cu insuficienta hepatica vor nesita scaderea dozei datorita capacitatilor reduse de gluconeogeneza si metabolizare a insulinei.

Cum afecteaza Abasaglar o posibila sarcina?

Studiile pe animale de laborator nu au evidentiat afectarea dezvoltarii fatului. Nu sunt disponibile date clinice in cardul unor studii controlate pentru efectele la om. Totusi, datele obtinute de la peste 1000 paciente inscarcinate nu au evidentiat efecte toxice sau malformante fetale.

Pacientele insarcinate care prezinta hiperglicemie, sau dezvolta hiperglicemia de sarcina trebuie sa aiba monitorizat atent acest parametru.

Nu a fost inca demonstrat daca insulin glargin se elimina in lapte.

Nu a fost raportata afectarea fertilitatii.

Adaugă un comentariu