Distribuie Articolul

Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte

A-cerumen este o soluție auriculară pe bază de agenți tensioactivi care ajută la păstrarea unei igiene corespunzătoare a urechii. Ajută la menținerea unui echilibru, protejând eficient împotriva particulelor străine ce pot pătrunde în canalul auditiv extern (praf, polen etc.). A-cerumen are următoarea compoziție: Tea-colagen hidroizolat din ulei de cocos 20 g, Coco Betaina 6 g, Methyl Glucose Dioleate 1.5 g și  excipienți. A-cerumen este un medicament ce poate fi cumpărat din farmacii fără prescripție medicală.

Indicații și contraindicații

Urechea este un organ de simț complex care ajută la integrarea în mediul înconjurător. Prin captarea sunetelor și transmiterea acestora la creier se obține un răspuns adaptativ adecvat. Cerumenul sau ceara de urechi este o substanță secretată în canalul auditiv și are rol protector și efect antibacterian. Uneori însă, surplusul de cerumen duce la formarea dopurilor de ceară, cu efecte neplăcute asupra stării de sănătate.

Dopurile de ceară pot fi asimptomatice sau pot avea diverse manifestări ca scăderea auzului, durere, vertij. Aceste simptome pot fi întâlnite și în alte cazuri de boală. Pentru prevenirea formării dopurilor se poate folosi A-cerumen care îndepărtează rezidurile. De asemenea, acest medicament este eficient și pentru dizolvarea dopurilor deja formate.

Produsul poate fi utilizat de către persoanele care practică un sport acvatic și necesită o igienă strictă a urechilor. Există și persoane predispuse la formarea dopurilor de ceară, iar acestea pot fi prevenite prin utilizarea A-cerumen. De asemenea, acest produs este recomandat și celor care lucrează într-un mediu cu mult praf (de exemplu, construcții).

Nu se recomandă utilizarea produsului persoanelor care se știu cu alergie la oricare dintre ingrediente, copiilor cu vârsta sub 2,5 ani, în cazul unei infecții la nivelul urechii externe și în cazurile de perforație a membranei timpanice. Consultarea unui medic sau a unui farmacist este esențială pentru utilizarea în siguranță a acestui produs.

Reacții adverse și supradozajul cu A-cerumen

Reacțiile adverse sunt întâlnite în caz de hipersensibilitate a pacientului la unul din componentele produsului. Printre acestea se enumeră: înroșire, erupții cutanate, durere, mâncărime în canalul auditiv extern. Aceste reacții au fost foarte rar întâlnite. Până în prezent nu s-au înregistrat cazuri de supradozaj.

Interacțiuni și atenționări speciale

A-cerumen este un medicament care acționează local și astfel nu influențează metabolismul unor medicamente care sunt injectabile sau se iau per os. În cazul în care se folosesc mai multe soluții auriculare, se recomandă să existe o perioadă de timp între administrări (în cazul în care medicul nu a recomandat altfel).

Doze și mod de administrare A-cerumen

Pentru o igienă regulată a urechilor se recomandă folosirea produsului de 2 ori pe săptămână. În cazul în care se dorește dizolvarea dopurilor de ceară se recomandă utilizarea produsului atât dimineața, cât și seara timp de 3-4 zile consecutiv.

A-cerumen se găsește sub formă de 10 unidoze a câte 2 ml. Se folosește jumătate de unidoză pentru o ureche și cealaltă jumătate pentru urechea rămasă. Odată deschisă, o unidoză are un termen de valabilitate de 24 de ore.

A-cerumen se gasește și sub forma de spray, 40 ml. Nu se recomandă ca sprayul să fie împrumutat altei persoane, pentru diminuarea riscului de transmitere a unei boli infecțioase.

Pentru o administrare corectă, se înclină capul pe partea opusă urechii ce se dorește a fi curățată. Se introduce soluția și se lasă să acționeze aproximativ un minut. Se șterge apoi excesul din ureche cu ajutorul unui șervețel.

Alte informații

Produsul se poate utiliza în timpul sarcinii și alăptării.

Adaugă un comentariu