Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

Vineri, aprilie 26, 2024

Samsca - Prospect Medicament

Dr .Maria
Dr .Maria

02 May 2021

eye-glyph Vizualizări: 173

Distribuie Articolul

1. Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte Samsca

Samsca 7,5 mg se comercializează sub formă de comprimate. Fiecare comprimat Samsca conține ca susbtanță activă tolvaptan 7,5 mg. Tolvaptanul este un antagonist selectiv al vasopresinei, cu acțiune specifică de blocare a legării arginin vasopresinei  la receptorii V2 situați în porțiunile distale ale nefronului. Tolvaptanul face parte din clasa diureticelor. Ca excipienți, Samsca conține:

  • Amidon de porumb
  • Hidroxipropilceluloză
  • Lactoză monohidrat
  • Stearat de magneziu
  • Celuloză microcristalină
  • Lac de aluminiu indigo carmin

2. Indicații și contraindicații

Samsca este indicat la adulți pentru tratamentul hiponatremiei secundare sindromului de secreție inadecvată de hormon antidiuretic.

Acest medicament nu este indicat a fi administrat în următoarele situații:

  • Hipersensibilitate la substanța activă sau la oricare dintre excipienții enumerați anterior sau la benzazepină ori derivați de benzazepină
  • Anurie
  • Depleție de volum
  • Hiponatremie hipovolemică
  • Hipernatremie
  • Pacienți care nu pot percepe senzația de sete

3. Reacții adverse și supradozaj

În urma studiilor clinice și farmacologice efectuate, s-au decelat următoarele categorii de reacții adverse.

Tulburări ale sistemului imunitar

Pot apărea: șoc anafilactic, erupție cutanată tranzitorie generalizată.

Tulburări metabolice și de nutriție

Din această categorie putem menționa următoarele reacții adverse: polidipsie, deshidratare, hiperkaliemie, hiperglicemie, hipoglicemie , hipernatremie , hiperuricemie , scăderea apetitului alimentar.

Tulburări ale sistemului nervos

Cele mai raportare reacții adverse din această clasă sunt: sincopă, cefalee, amețeli, disgeuzie.

 Tulburări vasculare

 Au fost identificate cazuri ce au prezentat ca reacție adversă hipotensiune arterială ortostatică.

Tulburări gastrointestinale

 Pot fi întâlnite: greață constipație, diaree , xerostomie.

Afecțiuni cutanate și ale țesutului subcutanat

Dintre acestea putem menționa: echimoză, prurit, erupție cutanată tranzitorie însoțită de prurit.

Tulburări renale și ale căilor urinare

 Cele mai frecvente reacții adverse din această categorie sunt: polakiurie, poliurie, insuficiență renală.

 Tulburări generale și la nivelul locului de administrare

 Pot apărea: senzație de sete, astenie, pirexie, stare generală de rău.

Tulburări hepatobiliare

 Nu sunt foarte frecvente. Au fost raportate: afecțiuni hepatice, insuficiență hepatică acută.

Investigații diagnostice

 În urma tratamentului cu Samsca pot apărea următoarele modificări ale investigațiilor paraclinice:

  • sânge în urină
  • valori crescute ale alanin aminotransferazei
  • valori crescute ale aspartat aminotransferazei
  • valori crescute ale creatininei sanguine
  • valori crescute ale bilirubinei

Proceduri medicale și chirurgicale

Dacă apare o corectare rapidă a hiponatremiei, aceasta trebuie făcută cu grijă pentru că altfel poate duce la apariția simptomelor neurologice.

Este importantă raportarea reacțiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniștii din domeniul sănătății sunt rugați să raporteze orice reacție adversă suspectată prin intermediul sistemului național de raportare.

Supradozaj

Doze unice de până la 480 mg și doze repetate de până la 300 mg pe zi, timp de 5 zile, au fost bine tolerate în studiile clinice efectuate cu voluntari sănătoși. Nu există niciun antidot specific în cazul intoxicației cu tolvaptan. Semnele și simptomele de supradozaj acut pot fi anticipate ca fiind cele ale efectului farmacologic excesiv: o creștere a concentrației serice de sodiu, poliurie, senzație de sete și deshidratare/hipovolemie (proces de pierdere al apei fără electroliţi (acvareză) prelungit).

La pacienții cu supradozaj suspectat de tolvaptan este recomandată evaluarea semnelor vitale, a concentrațiilor electroliților, a ECG și a stării de hidratare. Trebuie menținut aportul adecvat de apă și/sau electroliți de substituție până la reducerea excreției. Dializa ar putea să nu fie eficace pentru eliminarea tolvaptanului, din cauza afinității sale mari de legare pentru proteinele plasmatice umane.

4. Atenționări speciale și interacțiuni cu alte substanțe

Necesitate urgentă de creștere acută a concentrației serice de sodiu

Tolvaptan nu a fost studiat în contextul necesității urgente de creștere acută a concentrației serice de sodiu. Pentru astfel de pacienți trebuie luat în considerare un tratament alternativ.

Acces la apă

Tolvaptan poate provoca reacții adverse asociate pierderii apei, precum senzație de sete, xerostomie și deshidratare. Prin urmare, pacienții trebuie să aibă acces la apă și să fie capabili să bea cantități suficiente de apă. În cazul în care se administrează tolvaptan la pacienți cărora li se restricționează consumul de lichide, se impun măsuri de siguranță suplimentare pentru a exista certitudinea că pacienții nu devin excesiv de deshidratați.

Deshidratare

La pacienții tratați cu tolvaptan este necesară monitorizarea statusului volemic, deoarece tratamentul cu tolvaptan poate avea ca urmare deshidratarea severă, care constituie un factor de risc pentru disfuncția renală. În cazul în care apar manifestări evidente ale deshidratării, trebuie luate măsurile adecvate, care pot include necesitatea de a opri sau de a reduce doza de tolvaptan, și creșterea aportului de lichide.

Echilibrul fluidelor și electroliților

 Statusul fluidelor și al electroliților trebuie monitorizat la toți pacienții și în special la persoanele cu insuficiență renală și hepatică. Administrarea tolvaptan poate cauza creșteri prea rapide ale sodiului plasmatic (≥ 12 mmol/l în decurs de 24 de ore) prin urmare, monitorizarea sodiului plasmatic la toți pacienții trebuie să înceapă nu mai târziu de 4-6 ore de la inițierea tratamentului.

În primele 1-2 zile și până în momentul stabilizării dozei de tolvaptan, concentrația plasmatică a sodiului și statusul volemic trebuie monitorizate cel puțin o dată la fiecare 6 ore.

Corectare prea rapidă a concentrației plasmatice de sodiu

Pacienții cu concentrații inițiale foarte scăzute ale sodiului plasmatic pot prezenta un risc mai mare de corectare prea rapidă a sodiului plasmatic.

Corectarea prea rapidă a hiponatremiei (creștere ≥ 12 mmol/l/24 ore) poate cauza demielinizare osmotică, care duce la disartrie, mutism, disfagie, letargie, modificări ale stării afective, cvadripareză spastică, crize convulsive, comă sau deces. Prin urmare, la acești pacienți este necesară o atentă monitorizare a sodiului plasmatic și a statusului volemic după inițierea tratamentului.

Administrarea tratamentului trebuie să se facă cu multă prudență în cazul pacienților cărora li s-a administrat alt tratament pentru hiponatremie sau medicamente care cresc concentrația plasmatică de sodiu.

Diabet zaharat

Pacienții diabetici cu o concentrație crescută de glucoză (de exemplu peste 300 mg/dl) pot prezenta pseudohiponatremie. Această condiție trebuie exclusă înainte de și în timpul tratamentului cu tolvaptan. Tolvaptan poate provoca hiperglicemie. Prin urmare, tratamentul cu tolvaptan trebuie administrat cu prudență la pacienții diabetici. Acest lucru este valabil în mod deosebit în cazul pacienților cu diabet zaharat de tip II insuficient controlat.

Anafilaxie

 În experiența ulterioară punerii pe piață, anafilaxia (inclusiv șoc anafilactic și erupții cutanate tranzitorii generalizate) a fost raportată foarte rar după administrarea de tolvaptan. Pacienții trebuie monitorizați cu atenție pe durata tratamentului. Pacienții cu reacții de hipersensibilitate cunoscută la benzazepine sau derivați de benzazepină (de exemplu benazepril, conivaptan, fenoldopam mesilat sau mirtazapină) pot prezenta un risc de apariție a reacțiilor de hipersensibilitate la tolvaptan

Lactoză

Samsca conține lactoză ca excipient. Pacienții cu afecţiuni ereditare rare de intoleranță la galactoză, deficit total de lactază sau sindrom de malabsorbție la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Interacțiuni

Deși utilizarea tolvaptan concomitent cu diureticele de ansă și tiazidice nu pare să aibă un efect sinergic sau aditiv, fiecare clasă de medicamente are potențialul de a determina o deshidratare severă, care constituie un factor de risc pentru disfuncția renală. În cazul în care apar manifestări evidente ale deshidratării sau disfuncției renale, trebuie luate măsurile adecvate, care pot include necesitatea de a opri sau de a reduce dozele de tolvaptan și/sau diuretice, creșterea aportului de lichide, evaluarea și rezolvarea altor cauze potențiale de disfuncție renală sau deshidratare

Pe lângă efectul său acvaretic la nivel renal, tolvaptan are capacitatea de a bloca receptorii V2 vasculari ai vasopresinei implicați în eliberarea factorilor de coagulare (de exemplu, factorul von Willebrand) din celulele endoteliale. Prin urmare, efectul analogilor de vasopresină, cum este desmopresina, poate fi atenuat la pacienții tratați cu astfel de analogi pentru prevenirea sau controlul sângerărilor, în cazul în care li se administrează concomitent tolvaptan.

Sarcina și alăptarea

Riscul potențial pentru om este necunoscut. De aceea, Samsca este contraindicat în timpul sarcinii.

Nu se cunoaște dacă tolvaptanul se excretă în laptele uman. Riscul potențial pentru om este necunoscut. Din această cauză, Samsca este contraindicat în timpul alăptării.

5. Doze și mod de administrare

Adulți

Administrarea tolvaptanului trebuie inițiată la o doză de 15 mg o dată pe zi. Doza poate fi crescută până la maxim 60 mg o dată pe zi, în funcție de tolerabilitate, pentru a se obține concentrația serică dorită de sodiu.

Pentru pacienții care prezintă un risc de corecție extrem de rapidă a sodiului, de exemplu pacienți cu afecțiuni oncologice, cu concentrații serice de sodiu foarte scăzute la momentul inițial, cărora li se administrează diuretice sau suplimente de sodiu, trebuie luată în considerare o doză de 7,5 mg. În timpul ajustării treptate a dozei, este necesară monitorizarea pacienților pentru urmărirea concentrației serice de sodiu și a statusului volemic.

Insuficiența renală

Tolvaptan nu a fost studiat la pacienții cu insuficiență renală severă. Eficacitatea și siguranța la acest grup de pacienți nu sunt bine stabilite. Pe baza datelor disponibile, nu este necesară ajustarea dozei la pacienții cu insuficiență renală ușoară până la moderată.

Tolvaptan este contraindicate în cazul pacienților cu anuria.

Insuficiență hepatică

Nu sunt disponibile informații în cazul pacienților cu insuficiență hepatică severă. La acești pacienți se recomandă administrarea cu prudență a dozelor, și monitorizarea electroliților și a statusului volemic. Nu sunt necesare ajustări ale dozei la pacienții cu insuficiență hepatică ușoară sau moderată.

Pacienți vârstnici

Nu sunt necesare ajustări ale dozei la pacienții vârstnici.

Copii și adolescenți

Siguranța și eficacitatea tolvaptan la copii și adolescenți cu vârsta sub 18 ani nu au fost încă stabilite. Samsca nu este recomandat pacienților aflați la vârsta copilăriei sau adolescenței.

Mod de administrare

Calea de administrare este orală. Administrarea se face de preferință dimineața, indiferent de mese. Comprimatele trebuie înghițite fără să fie mestecate, cu un pahar cu apă.

6. Alte informații

Samsca nu are nicio influență sau are o influență neglijabilă asupra capacității de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, în cazul conducerii de vehicule sau folosirii utilajelor trebuie avut în vedere faptul că ocazional pot apărea amețeli, astenie sau sincopă.

A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină și umiditate.

Perioada de valabilitate este de 5 ani.

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!