1) Conţinut
Amoxiplus conţine ca şi substanţă activă: amoxicilină şi acid clavulanic. Acest medicament face parte din clasa antiinfecţioaselor de uz sistemic, adică peniciline în combinaţii.
2) Indicaţii ale utilizării Amoxiplus
Amoxiplus este un medicament recomandat în tratamentul infecţiilor bacteriene. Acest medicament este unul combinat, amoxicilina făcând parte din clasa penicilinelor. Amoxicilina poate fi inactivată, blocându-se funcţionarea, de aceea acidul clavulanic previne întâmplarea acestui lucru. Astfel , această combinaţie de medicamente denumită Amoxiplus acţionează împotriva următoarelor infecţii: infecţiile tractului urinar, precum şi cel respirator, infecţii ale urechilor şi sinusurilor, infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi, infecţii dentare şi infecţii osoase sau articulare.
În cadrul infecţiilor tractului respirator superior se află următoarele afecţiuni: infecţii ORL cum ar fi sinuzita, otita acută, tonsilita recurentă. Infecţiilor tractului respirator inferior includ: acutizări ale bronşitelor cronice şi bronhopneumonii. Infecţiile tractului genital şi urinar , precum şi infecţiile abdominale tratate cu Amoxiplus sunt următoarele: cistita, prostatita, avortul septic sau stare septică intra-abdominală. Infecţiile cutanate şi ale ţesuturilor moi tratate cu Amoxiplus sunt: celulita, muşcături de animale sau abcese dentare severe.
De asemenea, trebuie să se ţină cont de o efectuare a unei antibiograme înainte de începerea tratamentului. Totuşi, acesta poate fi utilizat chiar şi înainte de rezultatele antibiogramei.
3) Contraindicaţii Amoxiplus
Nu utilizaţi Amoxiplus dacă sunteţi alergic la oricare din componentele acestui medicament sau dacă aţi avut vreodată o reacţie alergică la orice alt antibiotic. De asemenea, nu este recomandat să utilizaţi acest medicament dacă aţi avut în trecut probleme hepatice sau icter în timpul sau după administrarea oricărui antibiotic. Tot odată, nu luaţi acest medicament dacă aveţi mononucleoză infecţioasă, dacă urmaţi un tratament pentru orice afecţiuni hepatice sau afecţiuni renale sau dacă aveţi probleme în a urina (nu urinaţi regulat, debit urinar mic). Nu utilizaţi acest medicament în cazul în care aveţi o diaree severă şi persistentă, ceea ce poate fi de natura unei colite pseudomembranoase şi hemoragice.
Este de menţionat faptul că, în anumite situaţii, medicul dumneavoastră vă poate face investigaţii cu privire la determinarea tipului de bacterie care a cauzat infecţia. De aceea, puteţi primi doze diferite de Amoxiplus. În cazul în care faceţi analize de sânge ale hemoleucogramei sau analize urinare , este important să menţionaţi medicului sau asistentei faptul că urmaţi un tratament cu Amoxiplus. Acest antibiotic poate influenţa rezultatul analizelor dumneavoastră.
4) Reacţii adverse ale utilizării Amoxiplus
În cazul utilizării Amoxiplus pot apărea reacţii alergice precum: erupţii pe piele, inflamaţia vaselor de sânge, febră, durere articulară, umflarea ganglionilor de la nivelul gâtului, axilei sau zonei inghinale. De asemenea, pot apărea şi umflări ale feţei , gâtului sau gurii. În caz de şoc anafilactic, se va administra adrenalină, în stare de urgenţă. În orice situaţie care prezintă vreun simptom de alergie, adresaţi-vă medicului şi întrerupeţi tratamentul cu Amoxiplus.
Dacă intestinul gros este inflamat, poate apărea diaree apoasă, însoţită de sânge, mucus şi durere de stomac sau febră. Prezentaţi-vă medicului şi întrerupeţi tratamentul. În cadrul reacţiilor adverse frecvente ( 1 din 10 persoane ) pot apărea simptome precum: candidoza, senzaţie de greaţă, vărsături sau diaree. Reacţiile mai puţin frecvente ( 1 din 100 de persoane ) sunt următoarele: erupţie pe piele sau mâncărime, urticarie, indigestie, ameţeli sau dureri de cap. Reacţiile adverse mai puţin frecvente pot fi reprezentate de modificarea analizelor de sânge, adică creşterea valorilor anumitor enzime produse de ficat. Din cadrul reacţiilor adverse rare pot face parte următoarele: erupţie pe piele veziculare (eritem polimorf), număr mic de trombocite (plachete sangvine) , un număr scăzut de globule roşii (hematii) , cristale în urină sau număr scăzut de globule albe (leucocite).
Referitor la sistemul nervos, pot apărea reacţii adverse precum: hiperactivitate, halucinaţii, anxietate, vertij, insomnii, confuzie, agresivitate sau convulsii. Aceste simptome apar, mai ales, în cazul administrării de doze foarte mari ale medicamentului, dar sunt tulburări reversibile. Utilizarea îndelungată şi repetată a medicamentului Amoxiplus poate determina suprafinfecţii, ale căror microorganisme pot deveni rezistente la antibiotice.
5) Mod de administrare şi dozaj cu Amoxiplus
Pentru adulţi şi copii cu greutatea de cel puţin 40 de kg, doza uzuală este de 1 comprimat, de două ori pe zi. În cazul copiilor cu greutate mai mică de 40 de kg, se va utiliza Amoxiplus suspensie orală, numai la recomandarea medicului. Dozele se înghit împreună cu un pahar de apă, înainte de masă sau imediat după masă. Nu utilizaţi Amoxiplus mai mult de 2 săptămâni.
Dacă pacienţii suferă de probleme renale sau hepatice, doza poate fi modificată la recomandarea şi prescripţia medicului. În timpul administrării este important să faceţi analize de sânge mai frecvente, pentru a determina funcţionarea eficientă a ficatului şi a rinichilor.
În prezent, nu există suficiente date cu privire la administrarea Amoxiplus femeilor însărcinate. Totuşi, această administrare trebuie evitată, mai ales în primul trimestru de sarcină. Utilizarea acestui medicament poate fi posibilă doar dacă medicul o consideră exclusiv necesară. De asemenea, în timpul alăptării nu sunt cunoscute efecte nocive la sugari, deoarece excreţia în laptele matern este mică.
6) Supradozajul cu Amoxiplus
În cazul supradozajului apar simptome gastro-intestinale şi tulburări ale echilibrului hidroelectrolitic. Poate apărea cristaluria amoxicilinică, care poate determina insuficienţă renală, în anumite situaţii. În aceste cazuri este necesară asigurarea unui aport de lichide adecvat. Tratamentul supradozajului se realizează monitorizând echilibru hidroelectrolitic. Amoxicilina şi acidul clavulanic se pot elimina din circulaţia sangvină prin hemodializă.
7) Interacţiuni cu alte medicamente
Dacă se utilizează anticoagulate, efectele acestora pot fi intensificate în combinaţie cu Amoxiplus. Un exemplu de anticoagulant care determină această reacţie este Wafarina (anticoagulant oral). Alţi factori de risc care trebuie luaţi în considerare sunt: severitatea infecţiilor, vârsta şi starea pacientului. De asemenea, este de evitat utilizarea anumitor clase de antibiotice precum: fluorochinolonele, tetraciclinele, macrolidele, cotrimoxazolul şi anumite cefalosporine.
A se evita combinarea cu Metotrexat, deoarece această combinaţie creşte toxicitatea hematologică a metotrexatului. Acest fapt se datorează inhibării secreţiei tubulare renale, cauzată de către peniciline. De asemenea, Amoxiplus nu se poate combina cu Alopurinol, deoarece creşte riscul reacţiilor alergice cutanate. Amoxiplus nu se va utiliza în combinaţie cu Probenecid, deoarece acesta scade secreţia tubulară a amoxicilinei. Utilizarea Amoxiplus, datorită acidului clavulanic, împreună cu Probenecid nu este recomandată. Tot odată, este important a nu se utiliza Amoxiplus împreună cu anticoncepţionale, deoarece acest medicament le poate reduce eficacitatea.
8) Precauţii
Nu daţi acest medicament altei persoane, chiar dacă aceasta pare să aibă simptome ca ale dumneavoastră. Amoxiplus trebuie utilizat după consultul medical, la recomandarea şi prescripţia medicului.
În cazul oricăror reacţii adverse, adresaţi-vă medicului, farmacistului sau asistentei medicale !