Distribuie Articolul

Denumire, compozitie si clasa de medicamente din care face parte

Aerodin este un medicament ce face parte din clasa medicamentelor imunostimulante. Este o suspensie ce contine 10 specii bacteriene partial lizate (Streptococcus pyogenes, Streptococcus faecalis, Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Neisseria catarrhalis, Haemophilus influenzae, Escherichia coli, Proteus vulgaris OX19). Acestea sunt speciile bacteriene cele mai frecvent intalnite in infectiile de cai respiratorii. Fiecare doza contine 11.4 miliarde de germeni per mililitru. Toate bacteriile continute sunt inactivate termic. Printre excipienti se numara solutia cloruro-sodica, bila de bou si thiomersalul.

Indicatii si contraindicatii

Aerodin stimuleaza nespecific rezistenta antibacteriana. Acest imunomodulator este indicat pacientilor la care se doreste prevenirea infectiilor nespecifice ale cailor respiratorii. Astfel, cu ajutorul sau sunt prevenite rinite, sinuzite, amigdalite, faringite, laringite sau bronsite. Este indicat si in pregatirea preoperatorie in interventii chirurgicale din sfera ORL.

Printre contraindicatii se numara contraindicatiile generale ale vaccinarilor, bolile acute infectioase, tuberculoza pulmonara evolutiva, reumatismul articular acut (RAA),  cardiopatiile decompensate, nefropatiile, hepatitele cronice. De asemenea, Aerodin este contraindicat femeilor insarcinate.

 

Reactii adverse si supradozajul cu Aerodin

Pana in momentul de fata nu s-au raportat reactii adverse ale acestui medicament imunostimulant. Totusi, daca apare orice efect secundar in cursul tratamentului, acesta trebuie raportate medicului sau farmacistului.

In cazul unui supradozaj accidental nu se asteapta reactii majore, intrucat supradozajul nu prezinta riscuri.

 

Interactiuni si atentionari speciale atunci cand folositi Aerodin

Nu s-au semnalat pana in momentul de fata interactiuni cu alte medicamente.

Se recomanda prudenta daca pacientul are un istoric de litiaza renalaarterioscleroza, insuficienta cardiaca (IC), hiperfosfatemie, insuficienta renala (IR).

Trebuie urmarite valorile calcemiei atat inainte de inceperea tratamentului, cat si in timpul acestuia.

Nu exista riscuri in cazul intreruperii tratamentului sau daca pacientul uita sa-si administreze una sau mai multe doze.

Doze si mod de administrare Aerodin

Medicamentul este livrat in mai multe variante:

-cutii a cate 12 fiole de 1 ml pentru instilatii

-cutii a cate 5 fiole de 5 ml pentru aerosoli

Instilatii: se administreaza zilnic prin instilatia nazala a unei jumatati de fiole in fiecare nara (echivalentul a 0.5 ml) de trei sau patru ori pe zi, timp de 12 zile.

Aerosoli: se administreaza zilnic prin pulverizare nazala in fiecare nara o data pe zi, timp de 10-12 zile.

Cura se poate repeta dupa o pauza de 7-10 zile in perioadele cu incidenta crescuta a infectiilor respiratorii (anotimpurile reci).

 

Alte informatii despre Aerodin

Sarcina: Aerodin este contraindicat femeilor gravide.

Alaptare: se recomanda prudenta la administrarea de Aerodin.

Aerodin trebuie pastrat la temperaturi cuprinse intre 4 si 14 grade Celsius.

Adaugă un comentariu