Distribuie Articolul

Acidul zoledronic face parte din grupa farmacoterapeutică a bifosfonaților. Medicul dumneavoastră v-a prescris acid zoledronic pentru una din următoarele condiții patologice: hipercalcemia indusă tumoral sau complicații osoase în contextul unor malignități avansate. Aceste situații sunt asociate cu o activitate de resorbție osoasă accentuată. Bifosfonatul acid zoledronic are un efect antiresorbtiv fără a afecta remodelarea și mineralizarea osoasă.

Grupa farmacoterapeutică și efectele farmacologice ale acidului zoledronic

Acidul zoledronic face parte din grupa farmacoterapeutică a bifosfonaților. Efectul acestora este unul antiresorbtiv osos, inhibând resorbția osteoclastică. Acidul zoledronic interferă cu recrutarea, diferențierea și activitatea osteoclastelor  și stimulează apoptoza acestora. Acidul zoledronic nu afectează, însă, procesele de remodelare osoasă și mineralizare.

Indicații de tratament cu acid zoledronic

  1. Profilaxia complicațiilor osoase (fracturi patologice, compresie spinală) la pacienții adulți cu manifestări maligne avansate, metastaze osoase
  2. Tratamentul hipercalcemiei induse neoplazic pentru scăderea cantității de calciu din sânge la pacienții adulți

Contraindicații ale tratamentului cu acid zoledronic

  1. Sarcină și alăptare
  2. Alergie la acid zoledronic, la bifosfonati sau la excipienți

Informați medicul înainte de începerea tratamentului cu acid zoledronic dacă:

  1. Aveți/ați avut boli ale rinichilor
  2. Aveți simptome sau afecțiuni stomatologice
  3. Urmați un tratament stomatologic sau vi s-a efectuat o intervenție stomatologică
  4. Aveți dinți mobili, durere, tumefiere, secreții, ulcerații la nivelul cavității bucale care nu se vindecă. Există riscul dezvoltării osteonecrozei de maxilar. Factori asociați cu un risc crescut de a dezvolta osteonecroza de maxilar sunt: chimioterapie și/sau radioterapie, steroizi, intervenții chirurgicale stomatologice, fumatul, tratamentul în antecedente cu bifosfonați în scopul tratării și prevenirii complicațiilor osoase.

Reacții adverse în tratamentul cu acid zoledronic

Cea mai importantă reacție adversă este osteonecroza de maxilar inferior. Aceasta apare atât în cazul tratamentului cu acid zoledronic, cât și în cazul tratamentului cu alți bifosfonați: pamidronat, alendronat, risedronat. Se recomandă consultul stomatologic înainte de administrarea intravenoasă a bifosfonaților și încheierea procedurilor dentare înainte de începerea tratamentului cu acid zoledronic.

Reacții adverse frecvente (afectează 1 din 10 persoane):

  1. insuficiența renală severă
  2. hipocalcemie, scăderea concentrației de fosfor în sânge
  3. sindrom pseudogripal (febră, frisoane, oboseala, slăbiciune, somnolență, dureri de oase, artralgii, mialgii – nu necesită tratament specific, simptomele se remit în câteva ore sau zile)
  4. reacții gastrointestinale: grețuri, vărsături, inapetența, anemie.

Reacții adverse mai puțin frecvente (afectează 1 din 100 de pacienți):

  1. Durere la nivelul dinților și maxilarului, tumefieri, leziuni în interiorul cavității bucale, senzația de greutate la nivelul maxilarului, pierderea unui dinte. Riscul major constă în instalarea unei osteonecrozei de maxilar.
  2. Bătăi neregulate ale cordului, fibrilație atrială mai ales în cazul pacientelor cu tratament cu acid zoledronic pentru osteoporoză postmenopauză. Nu este bine definită relația dintre aritmii și acidul zoledronic, dar adresați-vă medicului dumneavoastră dacă apar aceste simptome.
  3. Reacții alergice severe: afectarea respirației, tumefierea feței, a gâtului
  4. Reducerea numărului de celule albe și a plachetelor din sânge
  5. Anxietate, tulburări de somn
  6. Amețeli, furnicături, amorțeli la nivelul mâinilor și picioarelor, modificări de gust, sensibilitate crescută sau redusă la stimuli, lăcrimare, fotosensibilitate
  7. Creșterea sau reducerea tensiunii arteriale
  8. Senzație bruscă de frig, leșin, căderi
  9. Dificultăți în respirație, tuse, diaree, constipație, durere abdominală, indigestie, inflamații la nivelul cavității bucale, xerostomie
  10. Prurit, erupții cutanate, transpirații abundente, crampe musculare
  11. Insuficiență renală, hematurie, proteinurie
  12. Reducerea concentrației de magneziu sau potasiu din sânge

Reacții adverse rare (afectează 1 din 1000):

  1. Sindrom confuzional
  2. Fracturi la nivelul osului femur mai ales în cazul pacientelor ce urmează tratament cu acid zoledronic pentru osteoporoză
  3. Reducerea numărului de celule sangvine cu instalarea slăbiciunii musculare, a echimozelor și creșterii vulnerabilității la infecții
  4. Hiperpotasemie, hipersodemie
  5. Reacții alergice severe
  6. Boli pulmonare interstițiale.

Reacții adverse foarte rare(afectează 1 din 10000 din pacienți):

  1. Hipocalcemie cu dezvoltarea de aritmii, crize convulsive, tetanie
  2. Durere la nivelul urechii, secreție din ureche, infecție a urechii prin deteriorarea oaselor de la nivelul urechii.

Supradozaj: modificări ale valorilor de electroliți din plasmă: calciu, fosfor, magneziu, alterarea funcției renale până la instalarea insuficienței renale severe, hipocalcemie.

Interacțiuni medicamentoase acid zoledronic

Informați medicul dumneavoastră dacă urmați tratament cu:

  1. Aminoglicozide – în combinație cu bifosfonații există riscul instalării hipocalcemiei
  2. Talidomida
  3. Alte medicamente ce conțin acid zoledronic sau bifosfonați
  4. Medicamente antianginoase – riscul dezvoltării osteonecrozei de maxilar

La pacienții cu vârste peste 65 de ani se poate administra acid zoledronic. Nu au fost raportate reacții adverse particulare.

La copii și adolescenți nu se recomanda administrarea de acid zoledronic.

În sarcină și pe parcursul alăptării, se contraindica administrarea de acid zoledronic.

În cazul pacienților cu activități de tipul: conducere de vehicule și autovehicule sau utilizare de utilaje, se recomandă precauție. Au fost raportate câteva cazuri de somnolență și confuzie.

Doze și mod de administrare acid zoledronic

Acidul  zoledronic se găsește sub formă de soluție perfuzabila cu administrare intravenoasă. Se recomandă ca administrarea să fie efectuată de personal medical instruit pentru administrarea de bifosfonați intravenos.

Se recomandă să se bea suficientă apă înainte de administrarea dozei de acid zoledronic pentru evitarea deshidratării. Se preferă administrarea concomitentă a unui supliment de calciu 500mg pe cale orală și 400 u.i vitamina D.

Doza uzuală: 4-5 mg în soluție perfuzabilă(reconstituită și apoi diluată în 10 ml soluție clorură de sodiu 0,9% sau glucoză 5%), perfuzată în 15 minute, la fiecare 3-4 săptămâni, linie de perfuzie separată.

În cazul pacienților cu patologie renală se recomandă ajustarea dozelor corespunzător cu funcția rinichilor.

Preparate: ACID ZOLEDRONIC – soluție perfuzabilă 4mg/5ml, 4mg/100ml, 5mg/100ml, ACLASTA – soluție perfuzabilă 5mg/100ml, DESINOBON –  concentrație pentru soluție perfuzabilă 4mg/5ml, OSOPRIL – concentrație pentru soluție perfuzabilă 4mg/5ml, ZENDRACTIN – soluție perfuzabilă 4mg/100ml, ZERLINDA – soluție perfuzabilă 4mg/100ml, ZOMETA – pulbere și solvent pentru soluție perfuzabilă 4mg/5ml, ZYOLIX – concentrație pentru soluție perfuzabilă 4m/5ml.

Adaugă un comentariu