Distribuie Articolul

Ce este Abacavir si cand este el utilizat?

Abacavir este un medicament folosit in tratamentul infectiei cu HIV. Abacavir face parte din clasa inhibitorilor de revers transcriptaza, fiind un analog nucleozidic (ANRT). ANRT sunt incorporati preferntial in lantul de ADN proviral produs in urma revers-transcrierii. In  momentul incorporarii ei introduc codoni stop si opresc replicarea virala la acest nivel. Abacavir, ca orice alt medicament impotriva HIV nu se administreaza sub forma de monoterapie. Este prescris sub forma de terapie combinata. Aceasta presupune scheme terapeutice in care se asociaza 2-3 medicamente care actioneaza in mod diferit la nivelul replicarii virale.

Terapia este urmata intreaga viata. Ca orice alt medicament utilizat in tratamentul HIV, Abacavir nu vindeca infectia.  Infectia HIV prezinta 4 faze, dintre care primele doua sunt asimptomatice (infectia primara si faza asimptomatica). In urmatoarele doua predomina manifestarile clinice ale infectiilor oportuniste, aparute in conditiile de imunosupresie – ARC si SIDA.

Tratamentul incearca oprirea fazei simptomatice, mentinand pacientul in stare de sanatate aparenta, cu mentinerea concentratiei virusului in sange nedetectabila.

Cand nu ar trebui utilizat Abacavir?

Daca ati prezentat reactii alergice la acest medicament. Anuntati-va imediat medical currant daca apar semen precum febra, mancarimea, oboseala, varsaturile, tuse, simptome asemanatoare gripei.

Daca prezentati afectiuni hepatice.

Daca alaptati.

Daca prezentati gena HLA-B*5701, care este asociata cu un risc crescut de aparitie a reactiilor de hipersensibilitate. Veti fi testat pentru aceasta gena inaintea initierii terapiei cu Abacavir.

Pacientii care prezinta in istoric afectiuni cardiovasculare  sau factori de risc cardiovasculari (dislipidemie, diabet zaharat, fumat) vor trebui evaluati pentru riscul afectarii coronariene.

Ce reactii adverse pot aparea in timpul tratamentului cu Abacavir?

Utilizarea Abacavir poate duce la o serie de reactii adverse. Acestea nu se manifesta identic la toti pacientii si nu vor fi prezente toate reactiile listate. Reactiile adverse pot fi manageriate. Reactiile adverse frecvent observate sunt:

  • Durerea de cap
  • Durerea de stomac
  • Varsaturile
  • Diareea
  • Pierderea apetitului
  • Afectarea somnului
  • Senzatia de ameteala
  • Senzatia de oboseala/slabiciune

Anumite simptome pot indica aparitia unor reactii adverse severe, care pot pune in pericol pacientul. Adresati-va cat mai rapid medicului currant daca prezentati:

Semne ale unei reactii alergice, cum ar fi mancarimile, umflarea fetei, buzelor, limbii, dificultati de vorbire sau respirate.

Semne care indica acidoza lactica, cum ar fi tahipneea, tahicardia, aparitia aritmiilor, varsaturile, somnolenta sau oboseala accentuata, ametelile puternice, senzatia de frig, durerile sau crampele muscular.

Semne ale afectarii hepatice, precum urina hipercroma, scaune hipocrome, senzatia de oboseala, dureri in hipocondrul drept, lipsa poftei de mancare, varsaturile, icterul tegumentar sau al sclerei.

Semne ale afectarii renale, precum dificultatile la urinare, hematuria, modificarea volumului urinar in timp.

Alte reactii adverse care pot aparea si care de asemenea necesita atentionarea medicului curant sunt:

  • Senzatia de durere sau apasare in piept
  • Durerea de cap
  • Starile depresive
  • Modificari majore la nivelul tesutului adipos coropral (pierderea cat si depunerea sau redistribuirea grasimilor pot fi intalnite)
  • Adenopatia
  • Aparitia unor senzatii anormale precum arsura, amorteala
  • Senzatia de usturime la nivelul cavitatii bucale
  • Insomnia
  • Aparitia cosmarurilor
  • Ameteli severe
  • Pierderea cunostintei

Cum se procedeaza in cazul unei supradoze cu Abacavir?

Cazurile de supradozaj au fost extrem de rar intalnite in clinica si nu exista un tablou clinic caracteristic. In cazul in care ati depasit doza recomandata de medicul care v-a prescris tratamentul, adresati-va acestuia de urgenta. Pacientii suspecti de supradozaj vor fi monitorizati si se vor lua masurile necesare in functie de evolutia starii lor.

Ce interactiuni poate prezenta Abacavir?

La inceputul tratamentului cu Abacavir, informati-va medicul curant in legatura cu alte medicamente pe care le luati.

Abacavir este metabolizat atat de alcool dehidrogenaza cat si prin glucuronoconjugare.

Consumul de etanol va creste concentratia medicamentului, prin inhibarea enzimei alcool dehidrogenaza.

Inhibitorii de proteaza pot duce la scaderea concentratiei Abacavir prin inductia glucuronoconjugarii.

Metadona poate diminua efectele Abacavirului. Abacavir poate sa scada concentratia serica a metadonei.

Orlistrat poate scadea concentratia Abacavir. Se considera ca mecanismul ar fi prin scaderea absorbtiei antriretroviralului.

Cum afecteaza Abacavir activitatile zilnice/profesionale?

Din cauza unor reactii adverse care pot aparea,  este indicat sa nu conduceti sau utilizati masinarii pana nu va dati seama cum va afecteaza medicamentul. Astfel de reactii ar fi ametelile, oboseala, pierderea cunostintei etc.

Cum se administreaza Abacavir?

Abacavir este comercializat sub forma de tablete de 300 mg. Medicamentul trebuie administrat in conformitate cu instructiunile medicului curant. Cel mai frecvent se recomanda administrarea orala a 300mg Abacavir de doua ori pe zi sau 600mg odata. Terapia este pe intraga viata si va mai include si alte medicamente antiretrovirale.

Daca din orice motiv ati intrerupt tratamentul, nu il reluati fara a consulta un medic. Daca ati omis o doza, administrati-o cat mai repede. Daca sunteti aproape de urmatoarea doza, nu o mai administrati pe cea omisa si continuati sa respectati intervalul oral stabilit initial de medicul dumneavoastra. Nu va administrati o doza dubla pentru a compensa o doza pierduta.

Abacavir poate fi folosit si ca tratament profilactic in cazul expunerii ocupationale (cadre medicale) sau non-ocupationale. Doza recomandata in general este de 300mg de doua ori pe zi sau 600mg odata, timp de 28 de zile. Profilaxia trebuie initiata cat mai curand, la interval de  cateva ore la expunerea la virus. Tratamentul va fi instaurat doar in urma unui consult medical.

In cazul afectarii hepatice usoare, doza va trebui scazuta la 200 mg de doua ori pe zi. Afectarea moderata sau severa reprezinta contraindicatie pentru tratamentul cu Abacavir.

Disfuntia renala nu necesita modificarea dozelor.

Cum afecteaza Abacavir o posibila sarcina?

Abacavir nu a inregistrat o crestere a riscului aparitiei malformatiilor congenitale la copiii ale caror mame se aflau sub tratament. Studiile nu au raportat influentarea evolutiei sarcinii de catre medicament.

Alaptarea este contraindicata la pacientele aflate sub tratament. Ele prezinta riscului transmiterii infectiei nou-nascutului. In plus, Abacavirul este excretat prin laptele matern si exista riscul aparitiei unorreactii adverse severe la nou nascut.

Adaugă un comentariu