WakeZ – Un tanar medic de 25 de ani vrea sa schimbe experienta somnului

        În anul Centenarului, când din ce în ce mai mulți oameni se găsesc în dificultatea de a găsi motive de mândrie națională, o mână de tineri încearcă și, mai mult de atât, reușesc cu brio să schimbe fața tehnologiei medicale românești împletind cunoștiințele medicale acumulate pe băncile facultății cu pasiunea autodidactă pentru tehnologie.

OTM CLUJ

        Zaki Milhem, ce se autodefinește ca un ” absolvent al facultății de medicină cu două proiecte de tip startup în healthtech, aspirații antreprenoriale și dorința de a schimba lumea în bine ”, este un tânăr din Brașov care la doar 25 de ani este co-fondator și CEO al proiectului WakeZ #hackyoursleep . După terminarea facultății de medicină generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Zaki și-a început rezindențiatul pe Anestezie și Terapie Intensivă precum și doctoratul în biotech.

        L-am rugat pe Zaki să ne răspundă la câteva întrebări despre proiectul WakeZ #hackyoursleep, pentru a afla mai multe despre el și despre proiectul său inovator ce promite să aducă o soluție practică pentru o veche problemă a societății moderne – somnul neodihnitor și trezirea supărătoare. De asemnea, sperăm că Zaki Milhem și proiectul său vor servi drept model pentru tinerii mediciniști cu veleități tehnologice și antreprenoriale care încă nu au avut curajul sau posibilitățile necesare pentru a-și pune în practică ideile.

De ce ai ales medicina, ai știut mereu că aceasta este viitorul tău?

        M-a atras medicina dintotdeauna. M-am tot întrebat de ce. Nu am un răspuns concret, dar e undeva între a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor și presupun, curiozitate vizavi de om, de cum funcționăm și de tot ce înseamnă fiziologie și patologie umană.

Vorbește-mi despre proiectul tău, cum funcționeaza și care e viziunea finală a acestuia?

        WakeZ este o aplicație pentru telefoane mobile și smartwatches (Apple Watch, Android wearables). Ne-am dat seama că putem influența activitatea electrică a creierului pe durata somnului prin vibrații subliminale la nivelul încheieturii (de aici ideea ceasurilor). Folosind algoritmul nostru supersecret putem să controlăm profunzimea somnului, durata somnului REM (si aici o chestie de explorat este ‘lucid dreaming’ dacă vreți sa aprofundați fenomenul ”lucid dreaming” aici sunt câteva informații despre el – https://www.medicalnewstoday.com/articles/323077.php ), iar dimineața superficializăm somnul pentru a creea o tranziție ușoară, între starea de somn și starea de veghe. Mai mult de atât, avem ceva numit ‘The Lullaby Protocol’ prin care te invățăm, tot prin vibrații, cum să respiri ca să adormi mai repede. Per total, vedem WakeZ ca o soluție completă pentru un somn mai bun, și îl alintăm  – ‘melatonina digitală’.

        Proiectele noastre de cercetare se duc și în zona de patologie propriu-zisă, nefiind exclus WakeZ ca o soluție pentru tratamentul depresiei (o interpretare nouă a chronoterapiei) sau o metodă viabilă de prevenție pentru apneea in somn. Dar nu vă zic mai multe până când nu avem concluzii solide din cercetare.

Zaki Milhem
Co-Founder WakeZ – Zaki Milhem

Cum a apărut ideea WakeZ? Care a fost sursa de inspirație a acestui proiect?

        Am încercat să spargem într-o anumită măsură tiparul start-up-urilor care ajung să se scufunde pentru că încep cu soluția și apoi caută problema. Noi am gasit o nevoie, apoi am verificat nevoia respectivă în rândul prietenilor – aparent toată lumea dorește un somn mai bun.

        Patru oameni din cinci din eșantionul nostru se trezesc dimineața simțindu-se obosiți sau insuficient odihniți. Cat de curand vom repeta chestionarul, de data aceasta pe un eșantion mai mare (la hackathonul Innovation Labs am primit 700+ răspunsuri în 24 de ore). Am pornit de aici, iar apoi am căutat o soluție. Inițial ne gândeam să trezim userul în light sleep, atunci când acesta are loc, apoi ne-am dat seama că ar fi mai inteligent să inducem noi light sleep, în momentul în care userul dorește să se trezească. Un fel de reverse engineering al somnului. Restul feature-urilor le-am definit în urma cercetării , căutând să dezvoltăm un produs final complet și cât mai eficient.

WAKEZ

În ce stadiu este proiectul WakeZ acum?

        Acum proiectul își așteaptă cadoul de Crăciun și o petrecere binemeritată de Revelion. După sărbători, însă se va finaliza partea de studiu clinic (în laboratorul de somn, cu mulți senzori și cu prețul multor nopți nedormite). La un moment dat în luna aprilie vom lansa o versiune beta disponibilă pentru cât mai mulțe persoane în vederea testării iar feedback-ul acestora va fi un instrument deosebit de valoros pentru noi. Așadar vă încurajez să țineți aproape și să ne ajutați să  (vă îmbunătațim somnul) #hackyoursleep. O lansare oficială va avea loc, cel mai probabil prin vară.

Cum a fost primit de oamenii cu care ai împărtășit ideea inițial?

        Inițial am câștigat competiția ‘Idei de Invenții’ de la UMF Cluj. Părerile au fost împărțite ulterior. Cum se întâmplă de obicei în cazul produselor disruptive, există early adopters, oameni care cred cu tărie în proiect și așa-numiții ‘necredincioși’. O parte din ei au devenit ‘credincioși’ în câteva luni și aici mă refer la mentorii de la Innovation Labs.

ZAKI MILHEM

        Apropo de păreri împărțite, ni s-a spus de un juriu foarte fain, la Cluj, că încercăm să ‘vindem somn’. A sunat cumva acuzator, ‘sleep as a service’. Răspunsul nostru a fost că petrecem aproximativ 8 ore din 24 dormind. Singura întrebare este ‘ce pret punem pe o treime din viețile noastre?’ si dintr-o dată a părut că merită cumpărat ce vindem noi :).

        Ca feedback în general, merită menționat că am participat la două competiții de start-up-uri – Innovation Labs 2018 și 200 Seconds of Fame (la ICEE.fest în București) și le-am câștigat. Ambele competitii au fost, pe lângă o validare a produsului nostru și experiențe excelente de învățare. Dacă la iLabs eram pentru prima dată pe scenă, cu emoții, etc, la 200 Seconds of Fame ne-am simțit underdogs, deoarece proiectele înscrise erau deosebit de bune. Câstigând acolo competiția pe health, am înțeles că avem un produs valoros. În 2019 vom vedea ce competiții relevante găsim la nivel internațional și vă vom ține la curent cu toate noutățile.

WAKEZ ZAKI MILHEM

Care sunt investițiile? Care e raportul cost/beneficiu pe termen lung?

        Userul nou va beneficia de 14 zile de probă. Apoi, aplicația va costa 7€/lună. Lumea mai strambă din nas prin România, până când întrebăm dacă e cineva care nu are Netflix, Spotify, Apple Music, PUBG Royale Pass, etc. Când pui lucrurile așa este un preț corect. În ceea ce privește raportul cost/beneficiu pe termen lung pot spune că folosind WakeZ, te vei trezi în fiecare dimineață fresh, odihnit, cu poftă de viată, vei adormi mai ușor, vei putea să îți controlezi visele (probabil) și chiar să driblezi câteva depresii pe fond de oboseală.

Dacă ar fi să o iei de la capăt, ai face ceva diferit în ceea ce privește WakeZ?

        Nu aș schimba nimic în parcursul WakeZ. A fost și este o experiență de învățare extraordinară, atât științific și business, cât și uman. S-au schimbat câțiva oameni față de când am început, dar acum suntem mai performanți, mai curajoși și mai dornici de a materializa proiectul. Daca aș putea, aș schimba momentul începerii. Fie cu un an înainte, fie cu un an după. Am avut un drum greu, pentru că pe lângă WakeZ, au fost licența, rezidențiatul, examene mari pentru care a trebuit sacrificat timp prețios de învățare.

Mai ai alte proiecte viitoare, alte schimbări pe care vrei să le faci in sistem?

        Oho. Abia am început. Marele meu noroc a fost că m-am înconjurat de oameni extraordinari. Atât echipa cu care lucrez și cu care ies cele mai faine sesiuni de brainstorming, cât si mentorii noștri. Ei sunt exigenți, calculați și tare tare dragi nouă. Alt proiect interesant e AMOS, care e la început de drum. Va fi o soluție ieftină și rapidă care poate distinge între infectiile bacteriene si cele virale. Acesta e un aspect foarte important mai ales prin prisma fenomenului rezistenței la antibiotice, tot mai îngrijorător. AMOS e proiectul meu de doctorat și probabil va mai trece ceva timp până când va apărea, dar sigur veți auzi de el în următorul an sau doi. În restul timpului caut provocări și oameni cu care să colaborez sau pe care să îi pot ajuta atât cât îmi permite programul.

Ai pleca vreodata din România? De ce?

        Da și nu. Nu îmi doresc să plec de nicio culoare. Îmi place prea mult, sunt prea mândru că sunt român. Vreau să rămân și să schimb cât și ce pot pentru oameni. Dar dacă WakeZ va avea nevoie să iesim câteva luni sau un an din țară, o vom face cu un semn mare atârnat de gât – ‘proudly invented in Romania’ – oriunde am ajunge iar , ulterior, evident, ne intoarcem.

ZAKI MILHEM

        După discuția noastră Zaki asteaptă noi provocări și noi cauze în care să îsi investească timpul, energia și creativitatea iar noi asteptăm cât mai multe inițiative revoluționare atât de la Zaki cât și de la alți colegi mediciniști. Mult succes! 🙂

Articol redactat de Ligia-Teodora Puflea

Suntem pe social media

Like us!