Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

Logo

Vitamine liposolubile

Buican
Buican

08 May 2021

eye-glyph Vizualizări: 492

Distribuie Articolul

Vitaminele sunt necesare organismului în cantităţi mici, de ordinul miligramelor sau microgramelor. Sunt un grup de compuşi organici esenţiali pentru menţinerea sănătăţii corpului uman cu structură şi proprietăţi chimice variate și cu diferite funcţii în organism. Vitaminele liposolubile sunt depozitate în organism, astfel încât există rezerve pentru o anumită perioadă de timp, chiar în lipsa unui aport. 

                   

 

Există unele situaţii particulare în cazul vitaminelor, şi anume:
– vitamina D se formează în organism dintr un precursor situat în piele, sub acţiunea razelor ultraviolete B;
Vitaminele se găsesc în mod natural în alimentele crude, nepreparate termic sau mecanic. Prepararea alimentelor poate afecta conţinutul în vitamine al alimentelor respective. O dietă echilibrată, omnivoră, asigură un aport suficient de vitamine. În ultima perioadă, pentru evitarea unor carenţe nutriţionale, în unele ţări se practică îmbogăţirea şi fortificarea alimentelor cu diverse vitamine (dar şi cu minerale):
– îmbogăţire = readăugarea unor nutrienţi care au fost pierduţi în timpul procesării alimentelor;
– fortificare = adăugarea unor nutrienţi care nu s au găsit în acel aliment, în mod natural.

 

VITAMINELE LIPOSOLUBILE ( A, D, E, K )

Vitamina A ( retinol )

Vitamina A face referire la un termen nutriţional pentru o familie de compuşi alimentari:
– Esenţiali;
– Liposolubili;
– Înrudiţi structural cu retinolul. 

Factori care scad absorbția intestinală

• Orice condiţie care afectează absorbţia lipidelor;
• Deficit de săruri biliare;
• Alimentaţie săracă în lipide ( 5%);
• Procesarea alimentelor;
• Prezenţa fibrelor alimentare în exces, în special a anumitor pectine;
• Lipide alimentare neadecvate (de ex. utilizarea substituenţilor lipidici nedigerabili);
• Scăderea acidităţii gastrice;
• Consumul de alcool.

Rol


Vedere
– retinolul
   • participă la sinteza pigmenţilor retinieni (rodopsina şi iodopsina);
   • rol în vederea nocturnă şi crepusculară.
– acidul retinoic
   • menţine morfologia şi funcţia normală a corneei şi conjunctivei.

Imunitate
- antiinflamator;
- imunomodulator;


Antioxidant
–beta carotenul:
   • inactivează radicalii liberi de O2

Alte roluri
– Dezvoltarea embrionului;
– Reproducere;
– Metabolismul oaselor;
– Hematopoieza;
– Integritatea pielii şi reglarea secreţiei glandelor sebacee.

Necesar

Nevoile nutriţionale de vitamina A pot fi satisfăcute prin cantităţi suficiente, din orice sursă:
– Retinol şi esteri;
– Carotenoizi;
– Combinaţii ale acestora.

Bărbaţi: 750 μg RAE;
Femei: 65 0 μg RAE;
Limita maximă admisă: 3000 μg RAE (aceasta se referă doar la retinol, nu şi la beta caroten).

Surse

Beta caroten:
– Morcovi;
– Vegetale cu frunze galbene şi verzi;
Alfa caroten:
– Morcovi;
– Ulei de palmier roşu;
Beta criptoxantin:
– Ardei roşu dulce;
– Portocale;
– Papaya;

Retinol:
– Ficat;
– Ulei din ficat de peşte;
– Lactate.

Riscul unei cantități prea mari:

• Efect teratogen;
• Boli psihiatrice (depresie);
• Afectare hepatică;
• Osteoporoză.

Deficitul de vitamina A

Aproximativ 20.000 copii/an orbesc din cauza deficitului de vitamina A
• Cauze:
– Deficit primar:
    • Dietă necorespunzătoare;
    • Înţărcarea precoce;
– Deficit sedundar:
    • Diverse boli.

Simptome 

• Tulburări ale ochilor
– Hemeralopie, chiar orbire completă;
– Xeroftalmie (o pacifierea corneei);
– Keratomalacie;
– puncte Bitot (depozite de keratină în conjunctivei);
• Tulburări ale pielii:
– tegumente scuamoase, acneice;
• Susceptibilitate crescută la infecţii;
• Afectarea smalţului dentar;
• Tulburări genitale:
– sterilitate la bărbaţi;
– tulburări ale ciclului menstrual , la femei;
• Deficit staturo-ponderal;
• Anemie, prin agravarea deficitului de fier.

Vitamina D ( Calciferol )

Formele relevante pentru organismul uman:
– vitamina D2 (ergocalciferolul);
– vitamina D3 (colecalciferolul);

Rol

• În metabolismul calciului şi fosforului:
– Menţine concentraţia intracelulară şi extracelulară de calciu;
• În intestin:
– stimulează absorbţia calciului şi de fosfat;
• În rinichi:
– scade excreţia renală de calciu și de fosfat.    

• În oase
– în cantitate mică:
    • stimulează mineralizarea osoasă;
– în cantitate mare:
    • determină resorbţie osoasă (prin mobilizarea Ca din oase );
• În muşchi
– creşte formarea de ATP;
– menţine tonusul muscular;
• La nivel endocrin:
– controlează sinteza de PTH.

Alte roluri:

• Agent antiproliferativ pentru anumite celule tumorale;
• Eficientă în tratamentul psoriazisului;
• Scade incidenţa hipertensiunii arteriale.

Surse

• Endogenă :
– sinteza vitaminei D în piele, sub acţiunea razelor UV;
• Exogenă:
– aproape exclusiv din alimente de origine animală;
    • ulei din ficat de peşte;
    • peşte gras;
    • gălbenuş de ou;
    • laptele este, în mod obişnuit, îmbogăţit cu vitamina D2 sau D3.

Deficit de vitamina D
• Cauze
– expunere insuficient ă la radia ţ ii UV
– aport alimentar insuficient
Afecţiuni: hepatice, renale , malabsorbţie. 
Persoane cu risc: musulmane, vegetarieni. 

Excesul de vitamina D apare în caz de supradozaj cu suplimente vitaminice. Nu poate apărea doar prin expunere la soare şi aport alimentar.
• efectele toxice apar
– la adult, la aportul de 500 1000 μ g/zi
– la copil la >150 μ g/zi
Simptome: litiază renală, poliurie, prurit. 

Vitamina E ( Tocoferol )

Rol

• Antioxidant:
– împiedică oxidarea aciziilor grași  nesaturaţi;
– inhibă acţiunea oxidativă a perhidrolului asupra hematiilor;
– împiedică oxidarea vitaminei A şi C;
– Efect protector în anumite boli:
• Unele tipuri de cancer.
• Artrită;
• Boală coronariană.

Surse


Doar plantele sintetizează vitamina E
Sursele cele mai bogate:
– uleiurile vegetale comestibile;
Surse sărace:
– carne şi alte produse de origine animală.

Alimente bogate: sparanghel, avocado, ouă, lapte, oleaginoase, seminţe, spanac şi alte vegetale cu frunze verzi, germeni de grâu.

Vitamina K (Menadionă)

Concentraţia serică normală de vitamina K1: 0,3-2,6nmol/l.

Intervine în:
• coagulare
   – prin sinteza hepatică a unor factori de coagulare;
• metabolismul osos
• posibil: protecţie cardiovasculară.

Surse

K1 se găseşte în cantităţi mai mari în plantele verzi, dar biodisponibilitatea ei este mică (absorbţie de 15-20%)
– spanac;
– varză , conopidă , broccoli, varză de Bruxelles;
– avocado, kiwi;
– pătrunjel;
– soia.
K2
– lactate (brânză);
– carne;
– ouă;

Apariţia hemoragiilor din cauza deficitului alimentar de vitamina K este foarte rară.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!

© Copyright 2022 NewsMed - Toate drepturile rezervate.