Distribuie Articolul

 

Vitamina A (Retinol) este o vitamină liposolubilă care acţionează ca un puternic antioxidant. De asemenea, acestea joacă un rol important în menţinerea sănătăţii vizuale, a funcţionării sistemului nervos şi a texturii tegumentului. Vitamina A, ca şi alţi antioxidanţi , este implicată în reducerea inflamaţiilor prin combaterea radicalilor liberi. O dietă care este bogată în antioxidanţi este o cale spre a încetini procesul de îmbătrânire al celulelor.

Antioxidanţii , precum şi vitamina A , sunt responsabili pentru întărirea sistemului osos, menţinerea sănătăţii, imunităţii şi facilitarea diferenţierii celulare. Unele dintre cele mai bune surse de vitamina A includ:

  •   ouăle,
  •   laptele,
  •   morcovi,
  •   carne (ficat),
  •   legume.

Rol biologic 

1.  Sănătatea aparatului vizual 

Vitamina A este un component esenţial al moleculei de rodopsină (pigment vizual) din retină. Beta-carotenul , o formă a vitaminei A, joacă un rol important în prevenirea degenerării maculare. Aceasta este cauza scăderii eficienţei vederii odată cu îmbătrânirea. Într-un studiu, realizat în America, oamenilor care prezentau un risc crescut pentru scăderea vederii le-a fost administrat retinol. Astfel , s-a diminuat rata de scădere a vederii cu 25 % pentru o perioadă de 6 ani.

2. Întărirea sistemului imunitar 

Multe dintre problemele date de imunitatea scăzută sunt datorate lipsei de retinol. Retinolul este una dintre vitaminele necesare pentru întărirea sistemului imunitar. De altfel, genele implicate în activarea răspunsului imun se pare că sunt controlate de vitamina A. Acest fapt înseamnă că vitamina în cauză este esenţială pentru lupta împotriva cancerului sau al bolilor autoimune. Mai poate fi utilizată şi pentru gripă sau răceli frecvente.

Vitamina A poate , în mod special , interveni în imunitatea copiilor. Un studiu recent efectuat în Londra a descoperit că suplimentele cu retinol reduc rata mortalităţii copiilor ,într-un procent de 24 %, în ţările sub-dezvoltate, fără acces periodic la tratament medical. Studiul redă şi faptul că această vitamină are rol şi în lupta împotriva infecţiilor din organism, mai ales din organismul copiilor.

Un alt studiu realizat în Columbia s-a bazat pe administrarea vitaminei A pe 100.000 de copii , care ,în mod obişnuit , nu foloseau suplimente din această vitamină. Cercetătorii au descoperit că astfel s-a redus apariţia infecţiilor, a diareei şi a malariei , ceea ce a condus şi la scăderea ratei de spitalizare şi a costurilor implicate.

3. Lupta împotriva inflamaţiillor 

Vitamina A poate interveni şi în cazul alergiilor alimentare şi a eventualelor inflamaţii , acţiune corelată şi cu scăderea riscului bolilor neurologice degenerative precum Alzheimer sau Parkinson.

4. Sănătatea pielii şi creşterea celulelor

Este importantă pentru vindecarea plăgilor şi creşterea ţesutului epitelial, motiv pentru care are rol major şi în lupta cu cancerul de piele. Vitamina este necesară pentru formarea glicoproteinelor , o combinaţie a zahărului şi proteinelor, care ajută la îmbinarea celulelor şi reconstruirea acestora pentru a forma ţesutul epiteliului.

De asemenea, vitamina A poate fi folosită împotriva acneei, cearcănelor şi ridurilor ( prin stimularea producerii de colagen , responsabil pentru menţinerea vitalităţii pielii ) , dar mai poate fi folosită şi pentru sănătatea părului.

5. Prevenirea cancerului 

Potrivit unui studiu retinolul poate ajuta în tratamentul unor forme de cancer, mulţumită abilităţii acestei vitamine de a ţine sub control celulele care pot deveni maligne. Acest lucru se datorează acidului retinoic ( metabolit al vitaminei A ) , cu un rol important în dezvoltarea şi diferenţierea celulară.

Astfel , tratamentul de cancer al plămânilor, prostatei , sânilor, ficatului, al cavităţii bucale sau al pielei , se poate baza pe administrarea acidului retinoic. Deoarece utilizarea acestui acid în doze prea mari poate fi toxic celulelor, acesta se utilizează în doze mici , ca supliment alimentar zilnic , pentru a preveni sau a stopa progresarea cancerului.  Totuşi , aveţi în considerare faptul că cele mai bune surse de vitamina A sunt alimentele şi nu suplimentele alimentare din farmacii.

Deficitul de vitamina A 

Vitamina A este esenţială pentru vederea normală, dezvoltarea osoasă, sănătatea pielii şi a mucoaselor aparatului digestiv, respirator şi urinar (şi împotriva infecţiilor.)

Intoleranţa la gluten este una din cauzele lipsei la vitamina A, ceea ce cauzeză un răspuns inflamator. Alcoolicii, al căror exces de alcool diminuează efectul vitaminei A, sunt şi mai predispuşi riscurilor şi deficitului acestei vitamine.

Deficitul a devenit o problemă în toate ţările , în special în Africa şi în Sud-Estul Asiei , afectând copii şi femeile însărcinate. Aceasta poate fi o problemă serioasă pentru copii cu lipsă de retinol, deoarece creşte riscul reducerii vederii ( cauzeză orbire în timp ) şi al bolilor autoimune severe.  Vitamina A poate duce la uscarea pielii. Sunt afectate mucoasele membranei respiratorii , mucoasa gastro-intestinală şi cea a tractului urinar.

  • Vedere scăzută 

Un deficit poate provoca probleme ale corneei şi poate duce, în final , la orbire.  Xeroftalmia este una dintre afecţiunile cauzate de lipsa vitaminei A. Această boală este manifestată prin simptome cum ar fi: uscarea conjunctivei şi a corneei, ceea ce poate duce la ulceraţia corneei şi , în final , la orbire.

  • Infecţii respiratorii

Infecţiile respiratorii pot apărea datorită scăderii imunităţii cauzată de lipsa vitaminei A. Cu cât pacientul este mai tânăr, cu atât efectele lipsei de retinol pot fi mai evidente şi severe. Încetinirea procesului de creştere şi apariţia infecţiilor printre copii, precum şi creşterea ratei de mortalitate cu 50% a copiilor, pot fi corelate cu deficitul de retinol.

  •    Afectarea sarcinii

Pentru femeile însărcinate  este extrem de necesară , mai ales în ultimul trimestru de sarcină. Multe femei au diferite probleme în această perioadă , tocmai datorită lipsei acestei vitamine. O femeie însărcinată poate suferi chiar şi de orbire dacă vitamina nu este prezentă în mod suficient.

Surse de vitamina A 

Vitamina A se află sub două forme primare: Vitamina A ( retinol , provenit din surse animale ) şi Beta- caroten ( formată din vitamina A şi utilizată direct de către organism, găsindu-se în  plante.)

În plus, beta-carotenul s-a dovedit că aduce urmatoarele beneficii:

  • prevenţie împotriva anumitor forme de cancer,
  • scăderea nivelului de colesterol rău,
  • este eficient în stimularea sistemului imunitar prin creşterea numărului de limfocite T (celule T),
  • reduce semnificativ riscul îmbolnăvirilor de inimă.

Studiile au demonstrat faptul că antioxidanţii  sunt vitali pentru buna sănătate şi longevitate. Nutriţioniştii recomandă obţinerea retinolului printr-o dietă echilibrată care să conţină mai degrabă, ca şi surse , fructe, legume şi alimente.

Nivelul poate fi refăcut şi prin administrarea de vitamina A injectabilă.

Necesarul zilnic  

Necesarul zilnic  este de 1 mg ( spre exemplu, 100 g de morcovi.)

Adaugă un comentariu