Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

sâmbătă, decembrie 03, 2022

Verucile vulgare – aspecte medicale şi estetice

NewsMed
NewsMed

18 Nov 2017

eye-glyph Vizualizări: 5081

Distribuie Articolul

Verucile vulgare, cunoscute în limbajul popular sub denumirea de ”negi”, reprezintă formațiuni benigne ale pielii și mucoaselor, întâlnite extrem de des în populație. Verucile vulgare sunt al doilea motiv de prezentare la medicul dermatolog, după patologia acneică. Aceste formațiuni reprezintă expresia clinică a infecției cu anumite tulpini ale virusului HPV (human papillomavirus). Se cunosc la momentul actual peste 120 de tulpini ale acestei familii de virusuri ce determină manifestări cutanate și mucoase. HPV este totodata și virusul incriminat în cancerul de col uterin. Cu toate acestea, există peste 180 de tipuri de HPV, iar tulpinile responsabile pentru apariția cancerului de col sunt total diferite de cele care declanşează manifestările verucilor vulgare.

Ce sunt verucile vulgare?

Verucile vulgare apar ca leziuni mici, au culoarea pielii și cresc în dimensiuni în câteva luni, căpătând o suprafaţă aspră, brăzdată de şanţuri. Ca și leziune elementară, se prezintă inițial sub formă de papule. Când ajung la “maturitate”, verucile vulgare au aspectul unor proeminenţe dure, în general rotund-ovalare – deși sunt descrise frecvent și cele cu formă de “conopidă”, de dimensiuni variabile, cel mai adesea asimptomatice. Numărul lor variază; ca distribuire sunt izolate, însă pot conflua. Pot să apară în orice regiune a corpului, dar mai frecvent sunt întâlnite la nivelul degetelor (mai ales în imediata vecinătate a unghiei),  mâinilor, brațelor și picioarelor. Se întâlnesc și la nivel genital, având o simptomatogie ușor diferită, necesitând atenție sporită.

Apar la orice vârstă, dar au o incidență crescută între 12 și 19 ani. Aproximativ trei sferturi dintre veruci dispar după doi ani de la momentul apariție, spontan, fără niciun tratament. Chiar dacă evoluția poate fi favorabilă, verucile sunt contagioase și este posibil să se răspândească și în alte zone ale propriului corpul sau la alte persoane. Nu se asociază cu alte simptome subiective și nu degenerează. Aceste formațiuni nu reprezintă o urgență medicală, dar sunt inestetice și uneori, în funcție de localizarea lor, pot provoca durere.

De ce apar verucile vulgare?

Apariția verucilor vulgare este condiționată de infectarea cu virusul HPV, cu acele tulpini care determină manifestări muco-cutanate și anume: HPV 1, HPV 2, HPV 4, HPV 29. Virusul pătrunde în epiderm doar prin locurile unde barieră cutanată este întreruptă. HPV poate să persiste la nivel celular fără a declanșa manifestări tegumentare o perioadă lungă de timp; în perioadele de imunosupresie acesta se activează și determină apariția leziunilor specifice. Datorită timpului de latență, mulți pacienți nu pot determina exact momentul contaminării. Durata medie de incubație este de 3-4 luni, dar poate prezenta variații mari. Cunoscând aceste detalii, se evidențiază următoarele modalități de contaminare și de multiplicare ale virusului:

 1. prin contactul direct cu leziunile unei persoane infectate netratată
 2. prin contact sexual în cazul verucilor localizate genital
 3. prin contactul cu obiecte contaminate, mai ales în condiții de umezeală – bazine de înot, cabinele de duş, grădinițe, instrumente de manichiură nesterilizate, încălţămintea.
 4. autoinocularea – răspandirea verucilor de la o regiune la altă a propriului corp. Din acest motiv, sunt frecvente verucile vulgare periunghiale la cei care își rod unghiile.
 5. ruperea verucilor la bărbierit, întâlnită la verucile de pe față duce la înmulțirea lor la nivelul zonei traumatizate.
 6. Un mod particular de declanșare a apariției leziunilor verucoase este fenomenul Koebner. Acest fenomen este caracterizat prin dezvoltarea de noi leziuni, în această situație, veruci vulgare, la nivelul unei leziuni cutanate minore. Zgârieturile, mușcăturile de insecte și tatuajele pot provoca noi manfestări cutanate de tip verucos. Lucruri uzuale, precum frecatul hainelor sau a centurii de singuranță de piele, pot cauza de asemenea această reacție.

Care sunt factorii care influențează apariția verucilor vulgare?

Cel mai importat aspect în apariția verucilor vulgare este statusul imun al pacientului. Aceste leziuni apar mai des şi sunt mai dezvoltate la persoanele imunodeprimate:

 • sub tratamente imunosupresiv
 • infectaţi cu HIV
 • diagnosticaţi cu limfoame/leucemii
 • infectaţi cu alte virusuri (VHB, VHC)

Astfel, apariţia verucilor vulgare este însoțită de o imunitate scăzută, dar este condiționată și de o serie de factori externi precum:

 1. Micile traumatisme formează “soluţii de continuitate” între organism și mediul extern. Transmiterea virusului este facilitată de prezența unor mici tăieturi, răni, înțepături, leziuni de grataj, bătături. Acestea formează porțile de intrare ale virusului.
 2. Transpirația este un factor de risc important pentru declanșarea afecțiunii. Este esențial ca încălțămintea să fie curată, să fie schimbată des și să nu se împrumute.
 3. Hiperhidroza este un factor care predispune la apariția verucilor vulgare.
 4. Umezeala și abraziunea pielii de către suprafețe dure explică frecventa contaminare cu HPV la bazinele de înot sau la utilizarea dușurilor publice.

Cum diagnosticăm verucile vulgare?

Datorită aspectului specific, diagnosticul se stabilește la examenul clinic, rar fiind necesare teste diagnostice sau analize suplimentare. Se pot diagnostica prin dermatoscopie, care poate diferenția verucile vulgare virale de alte leziuni cutanate asemănătoare precum:

Cum se tratează verucile vulgare?

Există diferite metode terapeutice, care vor fi efectuate doar la recomandarea medicului, în funcție de fiecare caz în parte:

 1. Crioterapia – verucile vulgare sunt înghețate prin aplicarea de azot lichid. Reacţiile adverse sunt reprezentate de cicatrici sau pete depigmentate și anestezie locală temporară. Această metodă poate fi prescrisă și pentru utilizarea la domiciliu de către pacienți, găsindu-se sub formă de creion cu azot lichid în farmacii.
 2. Terapia keratolitică utilizează acid salicilic şi/sau acid lactic – este cea mai întâlnită metodă, prezentând reacții adverse minore. Poate fi utilizată cu uşurintă de către pacient la domiciliu. Acest tratament local acționează prin slăbirea legăturilor intercelulare și îndepărtarea straturilor de celule de la suprafața pielii. În urma acestui tratament verucile se micșorează și devin mai puțin inestetice. Frecvența aplicărilor și detalii privind modul de utilizare sunt stabilite de medicul dermatolog. Soluţii cu acid salicilic sunt disponibile fără prescripție medicală (Duofilm), însă este importantă recomandarea lor de către medic.
 3. Aldara 5% cremă – conţine o substanţă, imiquimod, cu proprietăţi antivirale; se aplică local, tratamentul având o durată de 4 luni. Iritația locală și eritemul sunt reacţii secundare frecvente.
 4. Podofilina  are o utilizare limitată, în special fiind folosită doar pentru verucile genitale. Trebuie indepărtată după maxim 4 ore de la aplicare deoarece este puternic iritantă. Această substanţă are mecanism toxic direct asupra celulelor și este contraindicată la femeile însărcinate. Se utilizează doar la recomandarea medicului dermatolog.
 5. Terapia chirurgicală se foloseşte pentru verucile de dimensiuni mari. Prin electrocauterizare rezultatul este imediat. Arderea verucilor se face cu margine de siguranță pentru a evita riscul de recidivă locală. Procedura se practică sub anestezie locală și presupune îndepărtarea verucii cu ajutorul unei chiurete metalice și arderea bazei cu electrocauterul.
 6. Ozonoterapia este indicată în tratarea verucilor. Această tehnică presupune injectarea subcutanată a ozonului în jurul şi la baza verucii.

De reținut!

 • Este important să cunoaștem faptul că vaccinul împotriva cancerului de col uterin este activ doar pentru un număr redus de tulpini de HPV, responsabile de apariţia acestei neoplazii. Vaccinul nu are efect asupra verucilor, deoarece tipurile HPV incriminate în apariţia lor sunt diferite.
 • Este ESENȚIALĂ prezentarea la medicul dermatolog şi tratarea precoce a verucilor vulgare! Acestea au un grad crescut de contagiozitate și riscul este semnificativ dacă se așteaptă rezoluția de la sine. Leacurile “din bătrâni” pentru tratarea “negilor” tind să facă mult mai mult rău, ducând chiar la extinderea leziunilor și infectarea altor zone ale corpului.
 • Chiar dacă majoritate verucilor prezintă evoluție favorabilă, cu vindecare spontană, este importantă tratarea lor cât mai repede în cursul dezvoltării, datorită contagiozității ridicate.  Niciun tratament nu este complet eficient la absolut toți pacienții diagnosticaţi cu veruci, fiind importantă consultarea unui dermatolog.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!