Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Varicocelul – cauze, simptome, diagnostic şi tratament

NewsMed
NewsMed

06 Dec 2017

eye-glyph Vizualizări: 2298

Distribuie Articolul

Varicocelul este constituit din mase venoase mărite de volum (denumite dilataţii varicoase) ce pornesc de la nivelul testicolului şi merg de-a lungul cordonului spermatic prin canalul inghinal. Din punct de vedere etiopatogenic  există  două forme de varicocel, unul primitiv (idiopatic, asimptomatic) şi unul secundar (simptomatic). În clinică ne confruntăm cel mai adesea cu varicocelul idiopatic.

Varicocelul primitiv afectează cca 15-20% din populaţia masculină, apare după pubertate şi nu are o cauză evidentă. El poate fi unilateral (predomină pe partea stângă – 85%-98% din cazuri) sau bilateral. Acest lucru se poate explica prin anumite particularităţi anatomice (se varsă în unghi drept în vena renală stângă) şi structurale (nu are valve) ale venei spermatice stângi.

Varicocelul secundar se datorează creşterii presiunii în venele spermatice printr-un obstacol aflat în traiectul lor. Apare după vârsta de 40 de ani, având un debut brusc şi fiind localizat pe partea dreaptă sau bilateral. Tumorile renale, pararenale, pelvine, adenopatiile abdomino-pelvine sau sindromul “Nutcracker” pot exercita o compresie externă asupra drenajului venos al testicolului.

Este de notat faptul că şi femeile pot devolta o afecţiune asemănătoare.  În acest caz, dilataţia varicoasă a venei ovariene drepte poate duce de la o jenă pelvină până la durere severă şi dispareunie (durere în timpul actului sexual). Descoperirea este fie intraoperatorie, fie prin complicaţii (flebite, embolii).

Simptomatologie

Varicocelul idiopatic este asimptomatic la debut, se dezvoltă lent şi de multe ori este descoperit întâmplător, cu ocazia unei examinări fizice de rutină. Pacientul poate prezenta o senzaţie de greutate sau jena dureroasă inconstantă localizată în hemiscrot sau inghinal. Simptomele apar în special după ortostatism prelungit sau efort fizic. Uneori mai apar şi tulburări nevrotice (au substrat psihologic, fără legătură cu boala) şi sexuale, iar in cazul varicocelului bilateral spermatogeneza este foarte grav afectată.

La examenul fizic, se observă alungirea hemiscrotului şi micşorarea testicolului de partea afectată. Palpator, se simte o masă de venele dilatate ce dau senzaţia unui ”ghem de râme”, iar testicolul are o consistenţă scazută şi este hipotrofic. Varicocelul se poate asocia şi cu dilataţii venoase în alte teritorii (varice ale membrelor inferioare şi hemoroizi). Este recomandat ca examinarea să se facă cu pacientul în picioare, iar pentru a pune în evidenţă dilataţiile varicoase se pot folosi anumite manevre (de exemplu, pacientul este rugat să tuşească sau i se aplică manevra Valsalva- expir cu glota închisă).

Diagnostic

Pentru diagnostic trebuie să ţinem cont de vârsta pacientului, antecedentele sale patologice, contextul în care a apărut boala, dar mai ales de examenul fizic. În cazul în care varicocelul are dimensiuni mici şi este asimptomatic pot fi de folos următoarele investigaţii:  flebografia selectivă cu substanţă de contrast, ecografie Doppler, termografie.  Dacă varicocelul este simptomatic, sunt utile investigaţiile imagistice pentru rinichi şi cavitatea retroperitoneală:  flebografie, ecografie pelvino-abdominală, colonoscopie, irigografie,urografie. Pentru pacienţii cu infertilitate se dozează tetosteronul plasmatic şi se efectuează o spermogramă. Aceasta are un pattern caracteristic: număr scăzut de spermatozoizi, motilitate redusă a spermei şi morfologie anormală a spermatozoizilor.

Tratament

În fazele incipiente, când simptomatologia este minoră iar pacientul este fertil, se va recurge la un tratament conservator. Acesta presupune utilizarea unui chilot elastic (supresor), evitarea ortostatismului prelungit sau a eforturilor mari, exerciţii fizice şi o dietă corespunzătoare (fibre vegetale pentru a evita constipaţia şi hidratare corespunzătoare).

Medicamentele folosite sunt reprezentate de venotonice (flavonoizi, antociane) şi stimulanţi ai funcţiei testiculare (carnitină, zinc, vitamina C, E).

O altă opţiune este tratamentul intervenţional radiologic, deşi are dezanvatajul iradierii pacientului. Se realizează prin embolizare retrogradă (abord prin vena femurală) sau anterogradă (abord prin plexul pampiniform).

Singurul tratament curativ este însă tratamentul chirurgical. Acesta se adresează pacienţilor cu simptomatologie supărătoare, atrofie testiculară sau infertilitate. Există 2 variante ale tratamentului chirurgical – intervenţiile deschise (clasice) şi intervenţiile laparoscopice (cu abord transperitoneal sau retroperitoneal). În prima categorie intră ligatura venelor spermatice în traiectul lor iliac sau rezecţia plachetelor  varicoase dilatate. Standardul de aur este reprezentat de varicocelectomia microscopică, având cele mai mici rate de eşec şi complicaţii.

Varicocelul secundar se va trata prin îndepărtarea cauzei care l-a provocat.

Deşi are o evoluţia lentă, insidioasă, varicocelul nu trebuie neglijat, fiind o cauză importantă de infertilitate masculină. Să nu uităm că el se poate complica cu flebite spermatice (până la tromboze definitive), disfuncţii testiculare şi alte tulburări de spermatogeneză şi spermogeneză.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Pomană Cristina-Diana
Obstetrică - ginecologie

Cistita , Anomalii ale sanilor , Atrofia vaginală - cauze, diagnostic, tratament Cancerul de col uterin

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Burcovschi Victoria
Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica

Evaluat 0 / 10
Locație: Iaşi
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!