Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Vaccinurile antigripale si efectele secundare

NewsMed
NewsMed

27 Jan 2019

eye-glyph Vizualizări: 2278

Distribuie Articolul

 CE ESTE VIRUSUL GRIPAL?

Virusul gripal este o viroză respiratorie  care produce o transmisibilitate si o mortalitate mare. Din cauza gripei spaniole (influenza) au murit mai mulți oameni decât în urma Primului Război Mondial. Vaccinurile antigripale reprezintă o metodă de profilaxie împotriva bolilor infecțioase.

Pentru a ințelege mai bine cum funcționează virusurile  și cum pătrund în organism, trebuie să prezentam structura acestuia.

Structura virusului

GENOMUL VIRAL

Orice virus este alcătuit dintr-un acid nucleic = genomul viral, care poate fi de tip ADN sau ARN, niciodată ambele molecule in același virus. De aici rezultă 2 categorii mari de virusuri:

1.       Virusuri cu genom ARN = ribovirusuri – genomul lor este simplu spiralat (ARNss)

2.       Virusuri cu genom ADN = dezoxiribovirusuri – genomul lor este dublu spiralat (ADNds)

Acizii nucleici virali sunt identici cu acizii nucleici celulari.  Să ne închipuim că acești acizi nucleici sunt formați din aceleași cărămizi numite nucleotide. În interiorul acestor nucleotide, găsim bazele azotate, care sunt 5: adenină(A), citozină(C), timină(T), guanină(G) și uracil(U).  Primele patru baze azotate intră în compoziția ADN-ului, în timp ce în ARN timina este înlocuită cu uracil.

ÎNVELIȘURILE PROTEICE

În afară de genom, unele virusuri au și un înveliș proteic obligatoriu care poartă numele de CAPSIDĂ.  Vreau să vă imaginați un ou Kinder. Surprinza din interiorul oului kinder reprezintă acidul nucleic viral care este purtătorul infectivității. Capsula ce învelește surpriza reprezintă CAPSIDA.  Acest înveliș proteic, capsida, este purtătorul antigenității.  Antigenele sunt niște structuri străine care atunci când pătrund în organism declanșează un răspuns imun.  În urma activării răspunsului imun se declanșează mecanisme care încearcă să elimine intrusul, în cazul nostru virusul.

Ca să fie și mai complicat și complex, așa cum se întâmplă deobicei în medicină, alte virusuri mai au și alte învelișuri pe lângă CAPSIDĂ, un înveliș care se numește ANVELOPĂ.  Pe această anvelopă, se găsesc niște proiecții alcătuite din proteine, lipide și glucide, per total o structură glicolipidoproteică.

Virusurile anvelopate, care sunt mult mai complexe și de dimensiuni mai mari, sunt mai puțin stabile decât virusurile neavelopate. De ce? Pentru că virusurile ce conțin un înveliș extern, așa cum este ANVELOPA, sunt mult mai susceptibile la acțiunea unor solvenți (detergenți) sau la variații de temperatură.

VIRUSUL GRIPAL

În cazul nostru, virusul gripal este un virus ANVELOPAT, cu genomul ARNss care este structurat. Aici totul se complică, un genom structurat înseamnă ca fiecare genă din ARN este codificată de o anumita proteină.  Și sunt 8 proteine, dar v-aș plictisi mai mult ca sigur dacă le-aș enumera.  Trebuie să știm însă că aceste proteine toate sunt foarte importante în ciclul replicativ al virusului.  Ne îndreptăm atenția în special către: hemaglutinina – care inițiază replicarea virusului și neuraminidaza care finalizează replicarea.

Mai jos am să vă las o schiță în care se dorește ilustrarea fictivă a structurii unui virus anvelopat cu genom ARN simplu spiralat. În microscopie sunt mult mai multe elemente, dar am încercat superficial să vă creez o imagine per ansamblu.

 

 

SCOPUL VIRUSURILOR

Trebuie sa știm că singurul scop al virusurilor este să se multiplice și să supraviețuiască.  Pentru asta trebuie să se răspândească și să infecteze în permanență câte o gazdă care să le ofere toate mecanismele posibile pentru a se replica.  Este nevoie de o celula vie, astfel încât forma în care găsim virusurile o să fie în interiorul unei celule vii. Ca acest lucru să se întâmple, trebuie ca un virus să:

1.       Pătrundă în celula respectivă

2.       Să folosească mecanismele celulei pentru propria reproducere

3.       Să se elibereze din celula respectivă, găsind alte gazde disponibile.

O dată intrat în celula gazdă, virusul trebuie să se replice.  Ciclul replicativ al virusului este un întreg mecanism impresionant, dar complex și stufos pentru a fi explicat aici. Cine are această curiozitate, poate căuta filmulețe pe youtube sau cărți de virusologie.

Ca o celulă gazdă să fie infectată de un virus, aceasta trebuie să îndeplinească niște criterii. Succint le voi prezenta:

1.       Să prezinte pe suprafața ei niște receptori. Celulele care nu au acești receptori pe suprafață sunt rezistente în mod natural la infecția virală.

2.        Să prezinte în interior un echipament care să ajute la multiplicarea virusului.

Dacă celula gazdă prezintă aceste criterii, virusul poate pătrunde în celulă, implicit în organism, infectând toate celulele de acest fel. După ce a pătruns în celule, virusul se apucă să facă ce știe el mai bine, să se multiplice.

Vaccinurile gripale

Să trecem acum la vaccinurile gripale. De ce se fac anual?

În primul rând, trebuie știut că există mai multe tipuri de virusuri. Până acum s-au detectat 3 tipuri: A,B,C.

Virusul gripal A este extrem de variabil și prezintă subtipuri. Aceste subtipuri sunt definite de structura celor 2 proteine de suprafață – hemaglutinina și neuraminidaza.  Virusurile gripale tip A pot infecta foarte multe gazde, inclusiv omul, de aceea apare și o hipervariabilitate. Virusurile B,C  sunt virusuri care afectează doar omul, având variabilitate mai mică.

Există descoperite până acum în prezent 16 tipuri antigenice de hemaglutinina (H1-16) și 9 tipuri de neuraminidază (N1-9).  Virusul cel mai răspândit este AH1N1. Având atât de multe tipuri antigenice, rezultă că virusurile au o caracteristică foarte importantă, aceea de variabilitate antigenică.  Tulpinile virusurilor gripale se schimbă constant, așa că anual vaccinurile se reactualizează.  Oamenii de știință fac vaccinurile înainte de începerea sezonului de gripă prin estimarea tulpinilor de gripă care sunt probabil cele mai frecvente în sezonul următor.

Cine poate beneficia de aceste vaccinuri?

Vaccinurile gripale anuale sunt administrate pentru a preveni gripa. În America, vaccinurile sunt recomandate  de la vârsta de 6 luni în sus, conform centrelor de prevenție si control (CDC). Gripa poate să fie o infecție serioasă mai ales la copii, adulți vârstnici de peste 65 de ani, femei însărcinate sau la persoane cu probleme de sănătate.

Câte tipuri de vaccinuri sunt?

Vaccinurile antigripale protejează împotriva a 3 sau 4 tulpini de virus gripal. Vaccinurile trivalente protejează împotriva a două tulpini de gripă A – H1N1 și H3N2 – și o tulpină de gripă B. Vaccinurile antigripale tetravalente – oferite pentru prima dată în sezonul de gripă 2013-2014 – protejează împotriva acelorași tulpini ca vaccinul trivalent, precum și o tulpină de gripă B suplimentară.

În plus față de vaccinul antigripal administrat în doze standard  prin intermediul unui ac, vaccinurile antigripale sunt disponibile în mai multe forme:
·       În doze mari pentru cei cu vârsta de 65 de ani și peste
·       Cu ace mici (vaccin gripal intradermic) la 64 de ani
·       O  versiune în care virusul gripal este cultivat în culturile de celule animale, mai degrabă decât ouă de găină, și este aprobată pentru persoanele cu vîrsta de 4 ani și peste
·       Spray nazal, care este aprobat pentru persoanele sănătoase cu vârsta cuprinsă între 2 și 49 de ani.
·       Există, de asemenea, așa numit injector de jet, care utilizează un flux de lichid de înaltă presiune pentru a injecta vaccinul, spune CDC. Este aprobat pentru adulți cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani.

Vaccinurile antigripale pentru sezonul 2018-2019

Compoziția vaccinului împotriva gripei 2018-2019 va fi ușor diferită de cea a vaccinului împotriva gripei din sezonul trecut. Mai exact, va exista o tulpină diferită a virusului H3N2 și a unei tulpini diferite a virusului gripal B în vaccinul de sezon cu gripa, comparativ cu vaccinarea din sezonul trecut. Potrivit CDC, vaccinul antigripal trivalent 2018-2019 va conține următoarele tulpini ale virusului gripal. Pentru a putea desluși aceste tulpini, vă voi explica de unde provin:
A,B – tipul
H1N1/H3N2 – subtipul A
Michigan/Singapore/Colorado – locul unde a fost izolat virusul pentru prima oară
2016/2017 – anul în care a fost izolat prima dată

A / Michigan / 45/2015 (H1N1) virus asemănător pdm09 – Aceasta este componenta H1N1 care este identică cu cea a gripei de anul trecut.
A / Singapore / INFIMH-16-0019 / 2016 A (H3N2) -like virus – Aceasta este componenta H3N2 care este diferită de cea a anului trecut.
B / Colorado / 06/2017-asemănător (B / Victoria lineage) virus – Aceasta este gripa B componenta tulpina care este diferită față de cea de anul trecut.

Vaccinul tetravalent 2018-2019

Acesta va conține, de asemenea, o a doua tulpină de influență B numită virusul B / Phuket / 3073/2013 (B / Yamagata lineage), care a fost inclus și în vaccinul tetravalent din sezonul trecut.

 

Este recomandat spray-ul nazal?

După ce nu a recomandat spray-ul nazal pentru gripă în ultimii doi ani, CDC recomandă din nou spray-ul în timpul sezonului de gripă 2018-2019.

Atât pentru sezonul 2016-2017, cât și pentru sezonul 2017-2018, CDC a omis sprayul nazal, numit FluMist, din lista de tipuri de vaccinuri antigripale recomandate. Asta pentru că datele au arătat că spray-ul nazal nu a fost foarte eficient în prevenirea gripei din 2013 pana în 2016, a spus CDC.

Dar în acest an, producătorul FluMist, AstraZeneca, a spus că a schimbat ușor formularea pulverizării, iar un studiu al copiilor din SUA care au primit spray-ul a sugerat că noua formulă a produs un răspuns imun mai bun decât cel vechi. Bazat pe aceste date, CDC a adăugat spray-ul nazal înapoi la lista sa de tipuri de vaccinuri antigripale recomandate. Sprayul nazal este licențiat pentru persoanele sănătoase cu vârsta cuprinsă între 2 și 49 de ani, dar nu este recomandat femeilor însărcinate.
Academia Americana de Pediatrie (AAP) a spus că va sfătui familiile să aleagă vaccinul antigripal, mai degrabă decât spray-ul nazal, în timpul sezonului de gripa 2018-2019.

Spray-ul nazal ar putea fi folosit ca ultimă soluție

După revizuirea acelorași date pe care CDC-ul le-a avut în vedere pentru a lua decizia, AAP recomandă copiilor să primească forma injectabilă a vaccinului, care s-a dovedit a fi mai eficientă împotriva majorității tulpinilor de virus gripal din ultimele câteva sezoane de gripă comparativ cu spray-ul nazal, a spus organizația într-o declarație. Dar AAP a spus că spray-ul nazal ar putea fi folosit în acest an ca o „ultimă soluție” pentru copiii care altfel nu ar fi primit o lovitură de gripă.

„Dacă obțineți vaccinul cu pulverizator nazal, trebuie să fiți conștient de faptul că, în funcție de performanța noii formulări a vaccinului, s-ar putea să existe o șansă să nu fiți pe deplin protejați”, a declarat Dr. Flor Munoz, membru al Comitetului AAP pentru infecții Boli. Eficiența acestei noi formulări [spray nazal] nu a fost încă determinată. ”

CÂND TREBUIE SĂ NE VACCINAM?

Vaccinarea este recomandată exact atunci când sezonul de gripă începe.  Acest lucru este imprevizibil, astfel încât oficialii de sănătate recomandă ca oamenii să se vaccineze la începutul toamnei, de preferat până la sfârșitul lunii octombrie, spune CDC. Activitatea gripală atinge vârfuri în ianuarie sau februarie.

După vaccinare, este nevoie de aproximativ două săptămâni pentru a construi o imunitate împotriva gripei.

Oamenii pot vizita CDC’s HealthMap Vaccine Finder  https://vaccinefinder.org/ pentru a găsi locații de vaccinare împotriva gripei, deși ar trebui să se sune la locație din timp pentru a vedea dacă au vaccinul în stoc.

 

CÂT DE EFICIENTE SUNT VACCINURILE?

Eficacitatea vaccinului împotriva gripei sezoniere depinde de mai mulți factori, inclusiv de cât de bine tulpinile de gripă din vaccin se potrivesc cu tulpinile aflate în circulație. Unele studii arată că, atunci când tulpinile din vaccin se potrivesc cu cele care circulă, persoanele vaccinate au 60% mai puține șanse de a prinde gripa decât persoanele care nu sunt vaccinate, potrivit CDC. Eficacitatea vaccinului împotriva gripei poate varia, de asemenea, în funcție de persoana care este vaccinată – vaccinul tinde să funcționeze cel mai bine la adulții sănătoși și copiii mai mari și mai puțin la adulții mai în vârstă.
Există câteva studii care sugerează că vaccinul antigripal cu doză mare oferă o protecție mai bună pentru adulții în vârstă. Vaccinul cu doze mari de gripă conține de patru ori doza de vaccin standard, a spus Schaffner.

Sunt recomandate vaccinurile antigripale la femeile însărcinate?

Da. Studiile arată ca vaccinurile antigripale sunt sigure pentru femei în orice stadiu al sarcinii, spune CDC.
În plus, vaccinarea împotriva gripei în timpul sarcinii ajuta la protejarea copilului împotriva gripei în primele șase luni de viață, când bebelușul este prea tânăr pentru a primi o lovitură de gripă, a spus Schaffner. Mama „trece această protecție la nou-născutul ei”, a spus Schaffner.

 

CARE SUNT REACTIILE ADVERSE?

Potrivit CDC, efectele secundare ușoare ale vaccinului împotriva gripei includ durere, înroșire sau umflare la locul injectării, febră scăzută și dureri. Doar aproximativ 1 %- 2 % din persoanele care au luat un vaccin de gripă pot avea febră ca un efect secundar, a spus Schaffner.

Pot apărea reacții adverse rare, dar grave, inclusiv reacții alergice. Simptomele reacțiilor adverse grave includ dificultăți de respirație, umflături în jurul ochilor sau buzelor, urticarie, tahicardii, amețeală și febră mare. Dacă aveți reacții adverse grave, trebuie să căutați imediat asistență medicală.

Pentru copii, efectele secundare ale spray-ului nazal de gripă pot include inflamația nasului, respirația șuierătoare, cefaleea, vărsăturile, durerile musculare și febră. Pentru adulți, efectele secundare includ cefaleea, durerile în gât și tusea. Aceste reacții adverse durează un timp scurt în comparație cu boala reală a gripei, spune CDC.

 

Poți să iei gripa de la vaccinul antigripal?

Virusurile din vaccinul antigripal sunt ucise, astfel încât oamenii nu pot obține gripa de la un vaccin împotriva gripei.

Vaccinul cu pulverizare nazală conține un virus gripal viu atenuat, dar virusul este slăbit.  Acest virus slăbit nu poate provoca gripa. Virusurile din spray-ul nazal nu se pot replica la temperaturile calde ale plămânilor și ale altor părți ale corpului. Cu toate acestea, deoarece temperaturile din nas sunt mai reci, virusul provoacă o mică infecție în nas.

Această infecție nu provoacă simptome la majoritatea oamenilor, dar la unii oameni cauzează simptome precum nasul curbat și durerile de gât.  Această infecție locală va determina organismul să facă anticorpi împotriva virusului gripal. „Aceasta oferă o mai bună protecție împotriva gripei reale, ceea ce este, desigur, un virus care vă poate face grav bolnav”, a spus Schaffner.

CONCLUZII

Din cauza variabilității tulpinilor virusurilor, vaccinurile antigripale se reactualizează anual. Este recomandată vaccinarea, întrucât reprezintă soluția eficientă care ne protejează de gripă în sezonul rece.  Nu numai că ne protejează împotriva gripei atât pe noi, cât si pe cei dragi din jurul nostru, care sunt adesea copiii sau bunicii al căror organism este mai susceptibil la infecții.  În cazul în care o persoană vaccinată a dezvoltat gripa, boala nu va mai avea aceeași severitate, iar intensitatea simptomelor, dar și durata bolii vor fi mai mici. De asemenea, bolnavul nu va necesita spitalizare.

 

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!