Vaccinuri pentru călătoriile în afara Europei

Te-ai hotărât să planifici o vacanță în afara Europei și nu știi la ce să te aștepți? Ai auzit că ar fi bine să faci câteva vaccinuri, dar nu ești convins de necesitatea lor?
Acest articol te va ajuta să îți faci o imagine de ansamblu asupra microorganismelor pe care le poți întâlni. Mai mult, vestea bună e că te poți apăra de unele dintre ele. Vaccinurile sunt un pas important de făcut, mai ales dacă vizitezi țări în curs de dezvoltare sau zone rurale.
De ce? Pentru că există locuri în lume unde poliomielita nu a fost eradicată. Unde poți să te alegi cu o hepatită A mâncând un fruct. Unde o simplă mușcătură de țânțar îți poate strica vacanța. De la febră, vărsături, amețeli, la delir, bradicardie, insuficiență renală și multe altele. Vaccinurile te pot ajuta să eviți toate astea.

Când și unde se fac vaccinurile?

Este importantă prezentarea la medicul epidemiolog cu 4-6 săptămâni înainte de plecare. Acesta va evalua o serie de factori, printre care:
-vârsta
-starea de sănătate
-vaccinările anterioare
-destinația calatoriei
-perioada din an în care călătoriți.
Atenție! Există și boli pentru care nu sunt disponibile vaccinuri. Printre acestea se enumeră malaria. Medicul va indica pentru profilaxie medicamente, plase de țânțari, sprayuri insecticide. Alte boli pentru care nu există vaccin sunt febra Dengue, febra Chikungunya. Țânțarul este și vectorul acestor boli.
Diareea călătorului apare frecvent. Poate fi combătută prin antibiotice și metode profilactice.

Alte metode de a preveni îmbolnăvirea

Vaccinurile previn o parte din boli. Pentru a reduce la minimum riscul de infectare, iată câteva sfaturi:
-Evitați consumul băuturilor nesigilate.
-Evitați salatele dacă nu aveți încredere în igiena restaurantului. Fructele și legumele pot fi nespălate corespunzător. De asemenea, faptul că nu sunt preparate termic crește riscul infecției. Alegeți mai degrabă mâncarea gătită.
-Nu consumați mâncare stradală.
-Gândacii pot răspândi o gama variată de boli. La fel și țânțarii și muștele. Folosiți sprayuri protectoare.
-Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun sau cu dezinfectant pe bază de alcool.
-Nu atingeți animale. Maimuțele, câinii, păsările pot transmite o serie de infecții.

Despre virusul Zika

Zika este răspândit prin mușcătura țânțarului Aedes. Nu există vaccin pentru el. Infecția în timpul sarcinii poate provoca microcefalie sau alte malformații fătului. Așadar, femeile însărcinate trebuie să reconsidere călătoria în zone cu risc de infecție cu acest virus. Dacă nu este posibilă amânarea calatoriei, se impun anumite măsuri. Enumerăm aici repelente pentru țânțari, plase pentru țânțari, îmbrăcăminte cu mânecă lungă, pantaloni lungi. Zika se poate transmite și prin contact sexual cu o persoană infectată.
Mai jos, atașăm o hartă actualizată cu țările afectate de acest virus:
https://ecdc.europa.eu/en/publications-data/current-zika-transmission-worldwide

Și acum.. să vedem ce e de făcut în funcție de destinație.

 

Călătoria în Africa

În continuare, vom enumera vaccinurile necesare în funcție de zona din Africa pe care o vizitați:

Vaccinul pentru hepatita A – Conform CDC (Centers of Disease Control and Prevention), există un risc mare de infecție cu hepatita A pe tot teritoriul Africii. Hepatita A este un virus care se transmite prin apă și mâncare contaminate. Acest virus afectează ficatul. Febra, vărsăturile, icterul, durerile articulare sunt câteva dintre simptomele bolii. Ideal, vaccinul se administrează cu minim o lună înainte de plecare. Totuși, oferă o oarecare protecție chiar și la administrarea pe ultima sută de metri. Pentru protecție de lungă durată, este nevoie de administrarea unui rapel la 6 luni.

Vaccinul pentru Febra Galbenă – Aceasta boală virală este transmisă prin mușcătura de țânțar. Bolnavii necesită deseori spitalizare. Manifestările includ febră, hemoragii, icter, insuficiențe de organ. În 20-50% din cazuri, apare decesul. Vaccinul însă oferă o protecție destul de ridicată. După vaccinare, va fi eliberat un Certificat Internațional de Vaccinare. Acesta este valabil din ziua 10 postvaccinare, timp de 10 ani. Anumite țări cer dovada vaccinării pentru Febră Galbenă pentru a permite accesul călătorilor.
Am atașat o hartă actualizată a țărilor din Africa unde este necesar vaccinul acesta: https://www.cdc.gov/yellowfever/maps/africa.html

Vaccinul pentru meningită
Meningococul este o bacterie care se transmite de la om la om prin tuse, sărut. Meningita este o afecțiune severă. 15% dintre bolnavi decedează. Dintre supraviețuitori, 20% rămân cu dizabilități precum surditate, afectare cerebrală, afectarea sistemului nervos etc. Vaccinul este recomandat mai ales pentru țările din Africa Subsahariană – cunoscută drept centura meningitei. Vaccinul se face cu minimum 7-10 zile înainte de plecare. În acest fel, anticorpii au timp să se formeze. Aceștia oferă protecție la adulți pentru aproximativ 5 ani.

Vaccinul pentru febră tifoidă – Salmonella typhi este bacteria responsabilă de febra tifoidă. Această boală provoacă febră, slăbiciune, cefalee, dureri abdominale și uneori eczemă. 30% dintre bolnavi ajung la deces, dacă nu sunt tratați. Frecvent, contaminarea se face prin apă sau alimente care conțin bacteria. Vaccinul inactivat, injectabil, se administrează cu minimum 2 săptămâni înainte de plecare. Protecția durează 2-3 ani. Vaccinul oral, activ, se începe tot cu 2 săptămâni înainte. Se administrează mai multe zile consecutiv. Protecția este de 5 ani. Toate țările africane au riscul acestei infecții. Așadar, vaccinul este recomandat pentru tot continentul.

Vaccinul pentru hepatita B – un alt vaccin recomandat pentru orice țară din Africa. Virusul hepatic B se transmite prin contact direct cu sânge sau alte fluide ale persoanei infectate, prin contact sexual. Infecția poate fi acută sau cronică. Cea acută se manifestă prin febră, icter, dureri musculare, pierderea apetitului. Cea cronică este deseori asimptomatică. În timp, poate duce la ciroză, cancer hepatic și deces. Ideală este vaccinarea cu câteva luni înainte de plecare, însă este de folos și pe ultima sută. Pentru imunizare de lungă durată, este necesară o nouă doză la 6 luni.

Vaccinul pentru polio – virusul poliomielitic se transmite prin alimente și apă contaminate. Primele simptome sunt oboseala, febra, cefaleea, vărsăturile. Uneori, poate cauza paralizia sau meningita. Decesul prin paralizie se instalează atunci cand e afectată diafragma. Vaccinul este necesar înainte de vizitarea unor țări precum Nigeria, Ethiopia, Angola și Ghana. Pentru siguranță, se recomandă vaccinarea și dacă destinațiile sunt alte zone din Africa. Vaccinarea este ideală cu minimum 4 săptămâni înainte de plecare.

Vaccinul dtP – difterie, tetanos, pertussis, cele 3 sunt cauzate de bacterii. Tetanosul pătrunde în corp prin tăieturi, răni deschise. Poate provoca spasme și blocarea mandibulară, cu imposibilitatea de a înghiți. Moartea survine în 2 din 10 cazuri. Difteria și pertussis se transmit de la om la om. Difteria provoacă tulburări respiratorii, paralizie, insuficiență cardiacă și deces. Pertussis se manifestă prin tuse violentă, vărsături, insomnii. Complicațiile includ fracturi costale, pneumonie. Un boost de imunizare este de preferat înainte de o calatorie în Africa.

Vaccinul anti-rabic – Rabia este o boală virală transmisă prin mușcătura unui animal. La câteva săptămâni sau chiar luni de la mușcătură, apar durere, oboseală, febră, iritabilitate. Ulterior, se instalează halucinațiile și paralizia. Vaccinul se administrează persoanelor care vor veni în contact cu animalele. De asemenea, se poate administra și la scurt tip după mușcătură. Vaccinul este inactiv și se face în 3 doze, administrate în interval de o lună. De aceea, este necesară prezentarea la medic cu 4 săptămâni înainte de plecare.

Călătoria în Asia

Când vizitați țări din Asia, sunt necesare vaccinuri anti: dtP, polio, hepatita A, hepatita B, febra tifoidă, rabie.
Un vaccin indicat pentru călătoriile în Asia și despre care nu am vorbit este vaccinul anti-encefalita japoneză. Acesta se administrează dacă urmează să vizitați zone rurale. Virusul este răspândit doar prin mușcătura de țânțar. Riscul de a contacta boala este destul de mic. Vaccinul e indicat pentru cei care locuiesc în acele zone. De asemenea, mai este indicat pentru călătorii care vor sta o perioadă mai lungă de timp în zona cu risc.
Infecția poate fi asimptomatică sau cu simptome ușoare. În unele cazuri, apare encefalita. Aceasta se manifestă prin febră, redoare de ceafă, comă. 25% dintre cei care fac encefalită ajung la deces.
Vaccinul se administrează în 2 doze, la 28 de zile diferență. A doua doză trebuie administrată cu minim o săptămână înainte de plecare.

Călătoria în Australia

Și aici sunt necesare vaccinuri anti: dtP, hepatita A, hepatita B, encefalită japoneză, și rabie. În Australia nu este risc de febră galbenă. Este necesar vaccinul pentru febră galbenă doar dacă persoana vine dintr-o zonă endemică pentru febră galbenă.

Călătoria în America de Sud și Centrală

Sunt indicate următoarele vaccinuri pentru America de Sud: anti-hepatita A, anti-hepatita B, anti-febra tifoidă, anti-rabic, anti-febră galbenă.
Atașăm o hartă a țărilor cu risc de infecție pentru febra galbenă în America de Sud:
https://www.cdc.gov/yellowfever/maps/south_america.html
În cazul călătoriei în America Centrală, sunt necesare aceleași vaccinuri, cu excepția celui pentru febră galbenă.

În încheiere..

Atenție: la enumerarea vaccinurilor, am omis vaccinurile de rutină pe care le-am făcut cu toții în copilărie. Este important să cunoașteți exact ce vaccinuri ați făcut. O discuție cu medicul va clarifica mai bine situația. Polio și dtP fac parte din vaccinurile de rutină. În unele cazuri, este necesar un boost pentru protecție mai mare.
Pe lângă vaccinare, mai sunt o serie de măsuri de care trebuie ținut cont în călătoriile în afara continentului. Dacă aveți diverse alergii, este important să luați antihistaminice în bagaj.
O planificare corectă necesită suficient timp pentru a evita multiplele situații neplăcute. Informați-vă serios despre destinația unde călătoriți. Programați-vă din timp la medic. Chiar dacă trebuie să plecați într-un timp scurt, luați-vă toate măsurile care mai pot fi luate înainte de plecare. O prevenție parțială este de preferat unei expuneri lipsite total de protecție.

Suntem pe social media

Like us!