Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Ultomiris 300 mg -Prospect Medicament

NewsMed
NewsMed

08 Dec 2020

eye-glyph Vizualizări: 596

Distribuie Articolul

1. Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte Ultomiris

Ultomiris 300 mg se comercializează sub formă de concentrat pentru soluție perfuzabilă. Un flacon de 30 ml de Ultomiris conține ca substanță activă ravulizumab 300 mg, produs în cultură celulară obținută din ovar de hamster chinezesc prin tehnologie cu ADN recombinant. Ultomiris face parte din clasa imunosuprasoarelor. Ca și excipienți, Ultomiris conține:

  • Dihidrogenofosfat de sodiu dihidrat
  • Fosfat disodic dihidrat
  • Clorură de sodiu
  • Polisorbat 80
  • Apă pentru preparate injectabile

2. Indicații și contraindicații

Ultomiris este indicat pentru tratamentul pacienților adulți cu hemoglobinurie paroxistică nocturnă:

  •  la pacienții cu hemoliză cu simptom(e) clinic(e) sugestiv(e) pentru activitatea crescută a bolii
  •  la pacienții care sunt stabili clinic după ce au fost tratați cu eculizumab cel puțin în ultimele 6 luni

Acest medicament nu este recomandat a fi administrat în următoarele situații:

  • pacienților cunoscuți cu hipersensibilitate la substanța activă sau la oricare dintre excipienții enumerați anterior
  • pacienților cu infecție neremisă cu Neisseria meningitidis la începerea tratamentului
  • pacienților care nu sunt vaccinați împotriva Neisseria meningitidis, cu excepția cazului în care urmează tratament profilactic cu antibiotice adecvate în decurs de 2 săptămâni după vaccinare

3. Reacții adverse și supradozaj

În urma studiilor clinice și farmacologice, au fost decelate următoarele categorii de reacții adverse.

Infecții și infestări Infecție la nivelul tractului respirator superior

Pot apărea rinofaringită și infecție meningococică.

Tulburări ale sistemului nervos

Au fost raportate cefalee și amețeală.

Tulburări gastro-intestinale

Din această categorie, putem menționa:

  • Vărsături
  • Greață
  • Diaree
  • Durere abdominală
  • Dispepsie
Afecțiuni cutanate și ale țesutului subcutanat

Pot apărea: erupție cutanată tranzitorie, prurit.

Tulburări musculo-scheletice și ale țesutului conjunctiv

Au fost raportate:

  • Dorsalgie
  • Artralgie
  • Mialgie
  • Spasme musculare
Tulburări generale și la nivelul locului de administrare

Din această categorie, cele mai întâlnite reacții adverse sunt:

  • Febră cu valori mari
  • Boală pseudogripală
  • Fatigabilitate
  • Frisoane
  • Astenie

Este importantă raportarea reacțiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniștii din domeniul sănătății sunt rugați să raporteze orice reacție adversă suspectată prin intermediul sistemului național de raportare.

Supradozaj

Nu s-a raportat niciun caz de supradozaj până în prezent. La pacienții care manifestă supradozaj trebuie să se întrerupă imediat perfuzia și să fie instituită monitorizarea atentă.

4. Atenționări speciale și interacțiuni cu alte substanțe

Infecție meningococică gravă

Vaccinarea poate să nu fie suficientă pentru prevenirea infecției meningococice. Trebuie să se ia în considerare îndrumările oficiale cu privire la utilizarea corespunzătoare a medicamentelor antibacteriene. Au fost raportate cazuri grave de infecții meningococice/sepsis la pacienții tratați cu ravulizumab. Au fost raportate cazuri grave sau letale de infecții meningococice/sepsis meningococic la pacienții tratați cu alți inhibitori ai complementului terminal. Toți pacienții trebuie să fie monitorizați pentru semne precoce ale infecției meningococice și sepsisului cu meningococ, evaluați imediat ce infecția este suspectată și tratați cu antibiotice adecvate.

Pacienții trebuie informați cu privire la aceste semne și simptome și trebuie luate măsuri pentru solicitarea imediată a asistenței medicale. Medicii trebuie să furnizeze pacienților o broșură de informare a pacientului și un card de siguranță pentru pacient.

Imunizarea

Vaccinarea poate activa suplimentar complementul. Ca rezultat, pacienții cu boli mediate de complement, inclusiv HPN, pot manifesta o accentuare a semnelor și simptomelor bolii de fond, cum este hemoliza. Prin urmare, pacienții trebuie monitorizați îndeaproape pentru simptome ale bolii după vaccinarea recomandată.

Alte infecții sistemice

Tratamentul cu ravulizumab trebuie administrat cu precauție la pacienții cu infecții sistemice active. Ravulizumabul blochează activarea complementului terminal; prin urmare, pacienții pot avea o susceptibilitate crescută la infecții cauzate de specia Neisseria și de bacteriile încapsulate. Au fost raportate infecții grave cu specia Neisseria (exceptând Neisseria meningitidis), inclusiv infecții gonococice diseminate, la pacienții tratați cu alți inhibitori ai complementului terminal.

Pacienților trebuie să le fie furnizate și explicate informațiile din Prospect pentru a le spori gradul de conștientizare privind posibilele infecții grave și semnele și simptomele acestora. Medicii trebuie să sfătuiască pacienții cu privire la prevenirea gonoreei.

Reacții asociate perfuziei

Administrarea ravulizumabului poate cauza reacții asociate perfuziei. În cazul unei reacții la perfuzie, se va întrerupe tratamentul perfuzabil cu ravulizumab și se vor iniția măsuri de susținere adecvate, dacă apar semne de instabilitate cardiovasculară sau disfuncție respiratorie.

Conținut de sodiu

Acest medicament, atunci când este diluat cu clorură de sodiu 9 mg/ml (0,9%) soluție injectabilă, conține 2,65 g sodiu per 720 ml la doza maximă, echivalent cu 133% din doza maximă zilnică recomandată de Organizația Mondială a Sănătății de 2 g sodiu pentru un adult.

Interacțiuni

Nu s-au efectuat studii privind interacțiunile. Tratamentul intravenos de lungă durată cu hemoglobină umană poate interfera cu mecanismul
de reciclare al receptorului Fc neonatal endozomal al anticorpilor monoclonali cum este ravulizumab și, astfel, poate scădea concentrațiile serice de ravulizumab.

Sarcina și alăptarea

Datele clinice provenite din utilizarea ravulizumabului la femeile gravide sunt inexistente. Este cunoscut faptul că IgG umane traversează bariera placentară umană și, astfel, este posibil ca ravulizumab să cauzeze inhibarea complementului terminal la nivelul circulației fetale. Studiile la animale sunt insuficiente pentru evidențierea efectelor toxice asupra funcției de reproducere.

La femeile gravide, utilizarea ravulizumabului poate fi luată în considerare după evaluarea riscurilor și beneficiilor.

Nu se cunoaște dacă ravulizumab se excretă în laptele uman. Nu se poate exclude un risc pentru sugari. Întrucât multe medicamente și imunoglobuline se excretă în laptele uman și din cauza posibilității apariției reacțiilor adverse grave la sugarii alăptați, alăptarea trebuie întreruptă în timpul tratamentului cu ravulizumab și timp de până la 8 luni după tratament.

5. Doze și mod de administrare

Adulți

Schema terapeutică recomandată pentru pacienții adulți (vârsta ≥ 18 ani) cu hemoglobinurie paroxistică nocturnă constă într-o doză de încărcare, urmată de doze de întreținere, administrate sub formă de perfuzie intravenoasă. Dozele administrate se bazează pe greutatea corporală a pacientului.

Dozele de întreținere trebuie administrate la intervale de 8 săptămâni, începând de la 2 săptămâni după administrarea dozei de încărcare. În cadrul schemei terapeutice, este permisă o modificare a momentului administrării cu ± 7 zile față de ziua programată a perfuziei (cu excepția primei doze de întreținere cu ravulizumab), dar doza ulterioară trebuie administrată conform schemei originale. Pentru pacienții care efectuează conversia de la administrarea de eculizumab la terapia cu ravulizumab, doza de încărcare de ravulizumab trebuie administrată la 2 săptămâni după ultima perfuzie cu eculizumab, iar apoi dozele de întreținere se administrează la intervale de 8 săptămâni, începând de la 2 săptămâni după administrarea dozei de încărcare.

Vârstnici

Nu este necesară ajustarea dozei pentru pacienții cu hemoglobinurie paroxistică nocturnă cu vârsta de 65 ani și peste. Nu există dovezi care să indice necesitatea precauțiilor speciale pentru tratamentul pacienților vârstnici – deși experiența privind utilizarea ravulizumabului la pacienții vârstnici este limitată.

Insuficiență renală

Nu este necesară ajustarea dozei pentru pacienții cu insuficiență renală.

Insuficiență hepatică

Siguranța și eficacitatea ravulizumabului nu au fost studiate la pacienții cu insuficiență hepatică, însă datele farmacocinetice sugerează că nu este necesară ajustarea dozei la pacienții cu insuficiență hepatică.

Copii și adolescenți

Siguranța și eficacitatea ravulizumabului la copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și < 18 ani nu au fost stabilite. Nu sunt disponibile date.

Mod de administrare

Pentru administrare numai prin perfuzie intravenoasă.

Ultomiris trebuie diluat până la o concentrație finală de 5 mg/ml.

Acest medicament trebuie administrat prin intermediul unui filtru de 0,2 µm și nu trebuie administrat sub formă de injecție intravenoasă rapidă sau în bolus. Ultomiris trebuie diluat înainte de utilizare și se administrează intravenos sub formă de perfuzie cu o durată minimă de 1,7 până la 2,4 ore, în funcție de greutatea corporală.

6. Alte informații

Ultomiris nu are nicio influență sau are influență neglijabilă asupra capacității de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

A se păstra la frigider (2°C–8°C)
A nu se congela.
A se păstra flaconul în ambalajul exterior, pentru a fi protejat de lumină.

Perioada de valabilitate este de 2 ani.

După diluare, medicamentul trebuie utilizat imediat. Cu toate acestea, stabilitatea chimică și fizică a medicamentului diluat au fost demonstrate până la 24 ore, la 2°C-8°C și până la 6 ore, la temperatura ambientală.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!