Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Tusea reprezintă un expir „exploziv” cu rol în eliminarea secreţiilor sau corpilor străini de la nivelul arborelui traheo – bronşic. Tusea este un mecanism de apărare al organismului uman, însă poate fi și un factor declanșator pentru: hemoptizie, pneumotorax, bronșiectazii, etc. Uneori, tusea poate fi singurul simptom sau simptomul dominant al unor patologii bronho – pulmonare, precum cancerul bronho-pulmonar sau tuberculoză.
Tusea acută, care deseori urmează o infecție a tractului respirator superior, poate fi inițial disruptivă, dar de obicei se auto-limitează și rareori necesită o intervenție medicală semnificativă. Tusea cronică este adesea simptomul cheie al multor boli respiratorii cronice importante, dar poate fi singura caracteristică prezentă a unui număr de afecțiuni extrapulmonare, în special a căilor aeriene superioare și a bolilor gastro – intestinale. Chiar și cu un diagnostic clar, tusea poate fi dificil de controlat și, pentru pacient, poate fi asociată cu afectarea calității vieții. Tratamentul tusei ar trebui să vizeze cauza: de exemplu, renunțarea la fumat sau întreruperea inhibitorilor de enzimă de conversie a angiotensinei.
Aparatul respirator este alcătuit din totalitatea organelor care servesc la desfășurarea respirației pulmonare: eliberarea dioxidului de carbon din și încărcarea sângelui cu oxigen. Respirația pulmonară reprezintă procesul prin care aerul ambiental este adus în căile respiratorii superioare, ulterior în căile respiratorii inferioare și la plămâni prin procesul numit ventilație pulmonară.
Cavitatea nazală este formată din 2 spații simetrice numite fose nazale, situate sub baza craniului și deasupra cavității bucale. Din cavitatea nazală, aerul trece prin faringe, care reprezintă calea de întrepătrundere între calea respiratorie și calea digestivă. Laringele este un organ cu un rol dublu: funcția respiratorie și funcția de fonație (prin intermediul corzilor vocale). Traheea este un organ sub formă de tub care continuă laringele și are o lungime de 10-12 cm. De la nivelul vertebrei toracice T4, traheea se bifurcă în cele 2 bronhii principale, care pătrund prin hilul pulmonar unde se ramifică formând arborele bronșic. Bronhiolele finale, numite şi respiratorii, se ramifică în scurte canale numite canalele alveolare; fiecare canal comunică direct cu un număr de alveole pulmonare, locul unde are loc schimbul de gaze respiratorii.
Plămânii sunt principalele organe ale respirației. Aceștia sunt localizați în cutia toracică, fiind separați pe linia mediană de mediastin. Datorită spațiului ocupat de inimă, plămânul drept este mai mare decât omologul său stâng. Fiecare plămân este învelit într-o membrană numită pleură, care prezintă o foiță parietală (care căptușește pereții toracelui) și o foiță viscerală (ce acoperă plămânul). Între cele două foițe există o cavitate numită cavitate pleurală, în care există o lamă fină de lichid pleural (aproximativ 20-30 ml). Rolul principal al plămânilor este de a aduce aerul din atmosferă și de a transmite oxigenul la celulele și țesuturile organismului; de aici, poate fi circulat către restul corpului. Plămânii nu au nici o musculatură proprie și mecanica respirației se bazează pe mușchii diafragmei (la care este atașat), pe mușchii intercostali (între coaste) și pe mușchii abdomenului și gâtului.
Tusea este iniţiată voluntar sau reflex. La apariția tusei participă receptorii situați în mucoasa respiratorie și cei situați la nivel pleural și mediastinal („zone tusigene”). Centru nervos al tusei se află la nivelul nervului vag. Abolirea reflexului de tuse duce la acumularea în exces a secrețiilor în interiorul bronhiilor.
Stimulii care determină apariţia tusei sunt:
Mecanismul general al tusei cuprinde trei faze: accesul de tuse începe cu un inspir profund (faza inspiratorie), urmat de închiderea glotei, relaxarea diafragmului şi contracţia musculaturii împotriva glotei închise (faza de compresiune). Rezultă creşterea importantă a presiunii intratoracice cu îngustarea traheii. Odată cu deschiderea glotei, presiunea diferenţială mare dintre căile aeriene şi atmosferă, asociată cu îngustarea traheii, determină o viteză mare de expulzie a aerului prin trahee (de aproximativ 50 m/sec). Forţele de forfecare ce apar ajută la detaşarea mucusului şi materialului de pe pereţii bronşici şi eliminarea lor (faza de expulzie).
Tusea acută |
Tusea cronică |
|
|
Istoricul tusei este cel mai important element al evaluării acesteia. Evaluarea unui pacient cu tuse ar trebui să atingă următoarele puncte:
Examinarea fizică, radiografia toracică, analiza sputei și testele funcționale pulmonare (spirometria) pot indica cauza specifică. Episoadele acute de tuse pot fi asociate cu infecții virale cum ar fi traheită acută sau pneumonită sau bronhopneumonie bacteriană. Tusea asociată cu un episod febril acut și însoțită de răgușeală se datorează, de obicei, laringotraheită. Durerea nazală posterioară este, de asemenea, o cauză frecventă a tusei cronice.
Examenul fizic obiectiv poate indica o cauză extrapulmonară a tusei, cum ar fi insuficiența cardiacă, un cancer extrapulmonar, etc. Ascultația pulmonară poate sugera orice boală: în bolile laringelui, poate fi găsit un raluri sibilante cu un stridor în inspir; ronhusuri inspiratorii și expiratorii sunt în favoarea implicării predominante a traheei și a bronhiilor principale; ralurile subcrepitante poate indica prezența fibrozei interstițiale, a edemului sau a ambelor; ralurile crepitante fine pot indica o pneumonie sau edem pulmonar.
|
O radiografie toracică poate dezvălui cauza tusei: poate prezenta o leziune intrapulmonară care ocupă spațiu, care poate fi centrală sau periferică, un proces care umple alveolele și poate fi pneumonic sau non – pulmonar sau o adenopatie bilaterală biliară care poate indica persistența unei sarcoidoză sau a unui limfom.
Examinarea atentă a sputei poate să aducă mai multe informații decât descrierea pe care o poate face pacientul: spută cu sânge în cancerul pulmonar, tuberculoză; spută ruginie în pneumonia pneumococică; sputa purulentă, galben – verzui, fetidă în abces pulmonar, bronșiectazie; sputa spumoasă, alb-rozată în edemul pulmonar acut; sputa perlată, în cantitate mică, cu depozite albe de mucus, apare la finalul crizei de astm bronşic; sputa cu conţinut mare de mucus, aderentă, în bronşita cronică, bronşiectazii, tuberculoză; sputa pseudomembranoasă, cu mulaje de bronşii, în forme grave de bronşită.
Bronhoscopia poate dezvălui cauza unei tuse cronice, altfel inexplicabilă. Studiile funcției pulmonare pot fi, de asemenea, utile. O obstrucției expirator semnificativă (determinată printr-o manevră forțată a fluxului expirator), împreună cu o istorie de tuse productiva considerabil sugereaza ca, indiferent de alte constatări, pacientul are o bronșită importantă. Scăderea volumelor pulmonare (determinată prin volumele pulmonare statice) sugerează prezența unei boli restrictive.
Cel mai simplu și mai ieftin sfat poate fi să ofere un „remediu acasă”, cum ar fi mierea și lămâia.
Tratamentul simptomatic al tusei trebuie evaluat atunci când: cauza tusei este necunoscută sau un tratament specific nu este posibil sau atunci când tusea este inutilă sau prezintă un risc potențial sau dacă provoacă disconfort substanțial. Tuse iritantă neproductivă poate fi suprimată cu un medicament antitusiv, ceea ce mărește latența sau pragul centrului tusei. Medicamentele active care induc suprimarea reflexului tusei includ:
De obicei, nu ar trebui să fie eliminată tuse care produc cantități semnificative de sputa, deoarece păstrarea spută în căile respiratorii pot interfera cu distribuirea de ventilație, ventilație alveolară și rezistența pulmonară la infecții. Când secrețiile sunt groase, puternice și / sau agenți de îngroșare pot fi hidratarea utilă adecvată, expectorante și umidificare a aerului într-un nebulizator ultrasonic cu bromură de Ipratropiu, un tip de acțiune bronhodilatatoare antimuscarinic. Guaifenazina poate fi utilă în special în bronșita acută sau cronică. Clearance-ul muco-ciliar poate crește cu agoniștii beta-adrenergici, cum ar fi Efedrina, în special la pacienții cu fibroză chistică și Teofilina, la pacienții cu boală pulmonară obstructivă cronică. Aerosolii cu soluție salină hipertonică pot crește clearance-ul particulelor inferioare ale căilor aeriene în timpul tusei la pacienții cu bronșită și un efect similar al aerosolilor amilorid a fost demonstrat la pacienții cu fibroză chistică.
Bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC)
Sindromul de detresa respiratorie a nou-nascutului
Bronșita acută , Infectia cu citomegalovirus la copil , Infectii urinare la copii Răceala la copii
© Copyright 2023 NewsMed - Toate drepturile rezervate.