Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

sâmbătă, martie 25, 2023

Tulburarea bipolară – cauze, simptome și tratament

NewsMed
NewsMed

18 Mar 2018

eye-glyph Vizualizări: 2062

Distribuie Articolul

Tulburarea bipolară, cunoscută și sub numele de depresie maniacală, este o boală psihică care include episoade serioase de manie și depresie. Tulburarea bipolară provoacă schimbări drastice de comportament, de la stări de depresie și lipsă de speranță la stări de euforie, dar cu perioade normale de temperament între aceste două stări.

Tulburarea bipolară este, de asemenea, dificilă atât pentru persoanele în cauză, cât și pentru membrii familiei, prieteni și angajatori. De aceea, este foarte important să fie ținută sub control medicamentos.

Tulburarea bipolară începe, de obicei, în adolescență sau în timpul maturității (cel mai adeseam între 20 și 30 de ani) și continuă pe tot parcursul vieții. Rar, această afecțiune este  diagnosticată și la copiii cu vârsta sub 12 ani, dar poate fi confundată cu tulburarea de deficit de atenție.

Deși tulburarea bipolară poate fi debilitantă, aceasta este, de asemenea, una dintre cele mai tratabile afecțiuni mintale. Combinația dintre tratament medicamentos și psihoterapie ajută majoritatea persoanelor care suferă de această boală să se întoarcă la o viață normală.

Ce cauzează tulburarea bipolară?

Deși nu a fost determinată o legătură genetică specifică cu tulburarea bipolară, studiile arată că 80 până la 90% dintre persoanele care suferă de această boală au rude cu o anumită formă de depresie. De asemenea, este posibil ca oamenii să moștenească tendința de a dezvolta boala, care poate fi provocată de factorii de mediu.

Alte cercetări sugerează că boala poate fi cauzată de un dezechilibru biochimic care modifică starea de spirit a persoanei. Acest dezechilibru poate fi cauzat de o producție neregulată de hormoni sau de o problemă cu anumiți neurotransmițători, care sunt substanțe chimice din creier care acționează ca mesageri la neuronii cerebrali.

Tipuri de tulburare bipolară

Există mai multe tipuri de tulburare bipolară, toate implicând episoade de depresie și manie la un anumit grad.

Tulburarea bipolară este o boală de lungă durată, iar episoadele de manie și depresie pot reveni dacă nu primiți tratamentul adecvat. Din păcate, mulți oameni continuă să aibă simptome chiar și după ce au primit tratament pentru tulburarea bipolară. Iată tipurile de tulburare bipolară:

  • Tulburarea bipolară I implică perioade de episoade severe de dispoziție: de la manie la depresie;
  • Tulburarea bipolară II este o formă mai ușoară care implică episoade mai ușoare de hipomanie care alternează cu perioade de depresie severă;
  • Tulburarea ciclotimică descrie scurte perioade de simptome hipomaniene alternând cu perioade scurte de simptome depresive care nu sunt la fel de extinse sau de lungă durată, așa cum se observă în episoadele hipomonice sau episoadele depresive depline;
  • Tulburarea bipolară de tip mixt se referă la apariția simptomelor simultane ale polarităților de dispoziție opuse în timpul episoadelor maniacale, hipomonice sau depresive. Este marcat de atitudine energică, de insomnie și de creșterea activităților. În același timp, persoana se poate simți fără speranță, poate avea stări de disperare, iritabilitate chiar și gânduri de suicid.

Care sunt simptomele tulburării bipolare?

Tulburarea bipolară este adesea dificil de recunoscut și de diagnosticat. Unul dintre motive este datorat hipomaniei, care este un semn timpuriu al tulburării. Hipomania poate determina persoana să aibă un nivel ridicat de energie, gânduri grandioase ireale, stări de impulsivitate sau comportament îngrijorător și alarmant. Aceste simptome sunt percepute ca un lucru bun de persoana care prezintă tulburare bipolară, ceea ce poate duce la negarea existenței unei probleme. Un alt motiv pentru lipsa recunoașterii este că tulburarea bipolară poate apărea ca simptome ale altor boli (infecții, lupus eritematos sistemic, accident vascular cerebral, tumorile cerebrale, scleroza multiplă, encefalita, lovituri, traumatisme cranio-cerebrale severe). De asemenea, tulburarea bipolară poate să apară și în cazul altor probleme cum ar fi: abuzul de diferite droguri, cocaină, antidepresive, corticosteroizi, levodopa, bromocriptina.

Simptomele maniei în tulburarea bipolară

Simptomele maniei, pot dura până la trei luni și se manifestă în felul următor:

  • creșterea energiei, a activității, a agitației, rapiditate în gândire, în luarea decizilor;
  • negarea oricărei probleme – persoana crede că are un comportament normal și că nu are nevoie de ajutor;
  • sentimente exagerate de euforie, bolnavul se simte „deasupra lumii” și nimic, inclusiv vești rele sau evenimente tragice, nu poate schimba așa-zisa „buna-dispoziție, fericire”;
  • sentimente exagerate de iritabilitate și o ușoară distragere;
  • reducerea nevoii de a dormi: persoana poate rezista zile fără somn (doarme 3-4 ore pe noapte), fără să se odihnească și nu simte oboseala;
  • convingeri nerealiste în a avea anumite abilități și puteri – persoana poate avea sentimente de încredere exagerată și optimism fără fundament. Acest lucru poate duce la planuri de lucru prea ambițioase și la convingerea că nimic nu o poate împiedica să atingă aceste obiective;
  • lipsa de judecată – persoana poate lua decizii incorecte care pot duce la: implicarea în activități pe care nu le finalizează; urcarea la volanul unei mașini fără să știe să conducă; cheltuieli incontrolabile și decizii nefavorabile în domeniul afacerilor;
  • un comportament continuu care este diferit de comportamentul obișnuit al altor persoane – persoana poate să se îmbrace și/sau să acționeze diferit decât a făcut-o anterior. Persoana poartă articole vestimentare extravagante sau poate deveni indiferent la îngrijirea personală. El sau ea poate deveni obsesiv în scris sau să trăiască iluzii; nu se comportă adecvat în societate (folosește cuvinte nepotrivite, înjură);
  • creșterea libidoului;
  • abuzul de droguri, în special cocaina, alcoolul și medicamente pentru insomnii;
  • comportament agresiv.

Simptomele depresiei în tulburarea bipolară

Unii oameni prezintă un comportament normal după o etapă maniacală. Totuși, etapa depresivă va apărea în cele din urmă.

Simptomele depresiei includ:

  • stare persistentă de tristețe, anxietate sau singurătate;
  • mod de gândire pesimist, lipsit de speranță;
  • sentimente de vinovăție;
  • stare de neliniște și iritabilitate;
  • pierderea energiei, stare de oboseală cronică;
  • pierderea concentrării, dificultate în luarea deciziilor;
  • pierderea interesului sau a plăcerii în activități obișnuite;
  • pierderea poftei de mâncare sau a greutății sau creșterea în greutate;
  • stare de neliniște și iritabilitate;
  • tulburări de somn (persoana afectată adoarme greu și indiferent de orele dormite, se trezește obosită);
  • scăderea libidoului;
  • ipohondrie;
  • gânduri despre moarte sau sinucidere, inclusiv atentate de sinucidere.

Tratamentul tulburării bipolare

Oricine suferă de tulburare bipolară ar trebui să fie în îngrijire psihiatrică. Încurajarea și sprijinul acordat de prieteni și de familie în recunoașterea problemei și în căutarea ajutorului sunt cheile principale ale redresării.

Dacă persoana se află în mijlocul unui episod, acesta poate refuza să primească ajutor. În această situație, poate fi necesar ca persoana să fie spitalizată pentru protecția proprie, astfel încât să poată beneficia de tratamentul de care are nevoie.

Cauzele exacte ale tulburării bipolare nu sunt cunoscute. Experții consideră că simptomele pot aparea dintr-o problemă legată de circuitele nervoase și zonele din creier care controlează emoția, gândirea și comportamentul.

Cel mai bun tratament pentru tulburarea bipolară este adesea o combinație de medicație și consiliere. Alte tratamente (cum ar fi terapia electroconvulsivă), sunt adesea reușite pentru persoanele cu simptome foarte severe care nu răspund la terapia tradițională sau care nu pot lua medicamente specificii afecțiunii.

Doctorii tratează uneori simptomele maniei cu un set de medicamente și simptomele depresiei cu un altul, deși unele medicamente care stabilizează starea de spirit sunt eficiente în tratarea ambelor tipuri de simptome. Anumite medicamente sunt de asemenea folosite pentru a menține starea de spirit constantă. Antidepresivele nu sunt utilizate singure, deoarece uneori cauzează atacuri maniacale la pacienții deprimați. De asemenea, antidepresivele pot fi mai puțin eficiente pentru tratarea depresiei bipolare decât a celei unipolare (episoade depresive majore la o persoană care nu a avut un episod maniacal).

Mulți oameni răspund bine la tratamentul medicamentos pentru tulburarea bipolară. Pentru mulți alții, simptomele nu dispar complet, în ciuda terapiei. Simptomele de dispoziție pot deveni mai puțin intense și mai ușor de gestionat.

Amintiți-vă, obținerea diagnosticului trebuie să vină ca o ușurare. Acum știți care este problema și sunteți pe drumul spre obținerea tratamentului potrivit și afecțiunea va fi ținută sub control.

Mania în tulburarea bipolară

Dacă suferiți de manie bipolară, medicul dumneavoastră vă poate trata inițial cu un anti-maniac stabilizator de dispoziție și, uneori, cu un medicament antipsihotic și/sau o benzodiazepină pentru a controla rapid hiperactivitatea, insomnia, ostilitatea și iritabilitatea.

Stabilizatorii stării de spirit tratează mania sau depresiile, fără a provoca alte simptome. Unii pot ajuta la reducerea riscului de suicid. Aceste medicamente sunt luate de obicei pentru o lungă perioadă de timp, de regulă de mulți ani. Exemplele includ: litiu și anumite medicamente anticonvulsivante cum ar fi carbamazepina, lamotrigină sau valproat de sodiu. Aripiprazolul, asenapina, cariprazina, olanzapina, quetiapina, risperidona și ziprasidona mai sunt utilizate pentru tratamentul maniei.

Tratarea maniei bipolare necesită deseori spitalizare, deoarece există un risc ridicat pentru un comportament imprevizibil, nesăbuit și nerespectarea tratamentului. Pentru persoanele cu manie extremă, femeile însărcinate cu manie sau persoanele ale căror manii nu pot fi controlate cu stabilizatori ai stării de spirit, medicii recomandă uneori terapia electroconvulsivă (inducerea electrică a convulsiilor).

 Dacă reapare mania în timpul tratamentului de întreținere, medicul dumneavoastră poate schimba doza de medicament sau poate schimba medicamentul antipsihotic sau să adauge un al doilea stabilizator de dispoziție pentru a diminua simptomele. De asemenea, antidepresivele ar trebui să fie întrerupte dacă persoană prezintă simptomele maniei deoarece acestea le pot agrava.

Psihoterapia și stabilirea unei rutine bine ordonate, pot ajuta pacienții în faza lor de întreținere. Acestea sunt adesea sugerate împreună cu tratamentul medicamentos, dar singure nu sunt, de obicei, eficiente.

Depresia în tulburarea bipolară

Tratarea depresiei bipolare este controversată și provocatoare. Studiile au arătat că antidepresivele pot fi mai puțin eficiente în tratarea depresiei bipolare decât în cazul tratării depresiei unipolare. De asemenea, folosirea numai a antidepresivelor poate declanșa un episod maniacal sau hipomanic la unii oameni cu tulburare bipolară.

Următoarele medicamente sunt folosite pentru tratamentul depresiei bipolare: quetiapina, olanzapina când se utilizează cu fluoxetină, lurasidona, litiu sau valproat de sodiu.

Pentru pacienții depresivi bipolari care nu răspund numai la stabilizatorii de dispoziție sau la medicamentele pentru depresia bipolară, medicii prescriu uneori un stabilizator al stării de spirit plus un antidepresiv tradițional – adesea fie buproprion sau un inhibitor selectiv al recaptării serotoninei, cum ar fi fluoxetina sau sertralina, deși eficacitatea antidepresivelor nu a fost dovedită pentru depresia bipolară.

Dacă toate celelalte nu reușesc sau dacă simptomele sunt deosebit de severe, medicii pot recomanda terapie electroconvulsivă. Ajută aproape 75% dintre pacienții cărora li se administrează acest tratament. Două tratamente și anume: stimularea nervului vag și stimularea magnetică transcranială repetitivă sunt, de asemenea, studiate ca un tratament pentru depresia bipolară.

În plus, psihoterapia poate fi benefică atunci când este adăugată la tratamentul medicamentos. Odată ce depresia s-a rezolvat, stabilizatorii de dispoziție sunt cele mai bune tratamente pentru a preveni depresia viitoare sau episoade de manie. Dacă apar simptome psihotice în timpul unui episod depresiv, medicul poate recomanda medicamente antipsihotice.

Tratamentele nemedicamentoase – cum ar fi psihoterapia și stabilirea unei rutine bine ordonate – pot ajuta pacienții în faza lor de întreținere. Acestea sunt adesea sugerate împreună cu medicamentele. Doar psihoterapia nu este suficientă pentru a trata depresia bipolară doar dacă simptomele sunt ușoare.

Adesea se sugerează ca persoanele cu tulburare bipolară să primească consiliere și sprijin de la un psihoterapeut. Un terapeut poate ajuta persoana să se ocupe de relațiile personale, să mențină o imagine de sine sănătoasă și să se asigure că persoana respectă tratamentul. Psihoterapia poate ajuta persoana să facă față efectelor secundare ale medicamentelor.

Prietenii și membrii familiei ar trebui, de asemenea, să se alăture grupului de sprijin pentru a înțelege mai bine boala și pentru a continua să ofere încurajare și sprijin celor dragi.

Există o dietă pentru tulburarea bipolară?

Nu există o dietă specifică pentru tulburarea bipolară. Cu toate acestea, este important să faceți alegeri dietetice care vă vor ajuta să mențineți o greutate sănătoasă. Aceste opțiuni includ:

  • Evitați o dietă care este bogată în carne roșie, carbohidrați simpli și grăsimi. Acest stil de alimentație reprezintă un risc mai mare pentru obezitate, diabet de tip 2 și afecțiuni cardio-vasculare. Mâncăturile bogate în grăsimi pot întârzia timpul necesar pentru ca unele medicamente bipolare să fie absorbite în sistemul dumneavoastră;
  • Este recomandat consumul de fructe proaspete, legume, cereale integrale, carne macră, pește, ouă, lactate cu conținut scăzut de grăsimi, produse din soia, nuci și semințe. Aceste alimente oferă nutrienții necesari pentru menținerea sănătății și prevenirea bolilor;
  • Urmăriți aportul caloric și faceți exerciții în mod regulat pentru a menține o greutate sănătoasă;
  • Evitarea excesului de cafeină poate fi utilă pentru obținerea unui somn bun, ceea ce este deosebit de important pentru persoanele cu tulburare bipolară. Atunci când o persoană cu tulburare bipolară se simte deprimată, cafeaua suplimentară poate provoca temporar o creștere a energiei și, eventual, a dispoziției. Problema este că aceasta poate întrerupe somnul.
  • Dacă luați inhibitori MAO (grup de medicamente antidepresiv care inhibă activitatea enzimei monoaminoxidază în țesutul nervos: Emsam, Nardil și Parnate) este important să evitați alimentele care conțin tiramină. Aceste alimente pot provoca hipertensiune severă la persoanele care iau inhibitori de MAO. Unele alimente bogate în tiramină sunt: banane prea coapte, berea, brânză fermentată, unele vinuri, sos de soia în cantități mari. Medicul vă poate oferi o listă de alimente pentru a evita consumul lor.
  • De asemenea, evitați să luați suplimente dietetice naturale (cum ar fi sunătoarea- care e folosită pentru a trata depresia) dacă luați medicamente pentru tulburarea bipolară. Aceste terapii naturale pot interacționa cu antidepresive și alte medicamente bipolare.

Ce se întâmplă dacă veți consuma alcool?

Nu este indicat să se consume alcool în timpul tratamentului, dar persoanele cu tulburare bipolară abuzează frecvent de alcool și de alte medicamente.

Mulți oameni folosesc alcoolul ca un tranchilizator la sfârșitul unei zile grele sau ca ajutor pentru situațiile sociale tensionate. Unii pacienți nu consumă alcool atunci când sunt deprimați, dar majoritatea persoanelor cu tulburare bipolară consumă alcool atunci când trec printr-un moment mai puțin bun.

Persoanele cu tulburare bipolară au de cinci ori mai multe șanse de a fi dependente de alcool în comparație cu restul populației.

Legătura dintre tulburarea bipolară și abuzul de substanțe este bine stabilită. Alcoolul este un declanșator principal al episoadelor depresive, mai ales la persoanele care au un risc crescut de a avea depresie sau tulburare bipolară. Aproximativ 15% dintre adulții care suferă de o boală psihică consumă și alcool în timpul afecțiunii.

Consumul de alcool poate perturba serios tratamentul tulburării bipolare!!

Ce se întâmplă dacă veți consuma grapefruit?

Aveți grijă! Discutați cu medicul sau farmacistul despre consumul de grapefruit/suc de grapefruit cu medicamentele pentru tulburarea bipolară.

Sucul de grapefruit poate crește concentrațiile sanguine ale multor medicamente utilizate în tulburarea bipolară. Aceste medicamentele sunt: unele antidepresive (Zoloft, Luvox), medicamente anxiolitice (Buspar), anumite anticonvulsivante (Tegretol), unele antipsihotice (Latuda, Seroquel, Geodon), hipnotice sedative (benzodiazepine cum ar fi: Klonopin, Xanax, Valium și Ativan).

Ar trebui să iau medicamentele pentru tulburarea bipolară cu sau fără alimente?

Fiecare medicament bipolar este diferit. De aceea, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua prima doză. Unele medicamente bipolare pot fi administrate cu sau fără alimente. Altele (cum ar fi Latuda sau Geodon) sunt mai bine absorbite de sistemul digestiv atunci când sunt consumate cu alimente, dar sunt și medicamente care sunt mai puțin eficiente dacă sunt consumate cu alimente (cum ar fi Saphris). Medicul sau farmacistul dumneavoastră vă va oferi informațiile neceare privind administrarea medicamentelor bipolare, astfel încât să puteți lua în siguranță medicamentul și să beneficiați în întregime de efectul acestuia.

Depresia în tulburarea bipolară: Ce puteți face?

Depresia vă împiedică să vă simțiți voi înșivă și puteți face cu greu lucrurile normale, de care aveți nevoie.

Dar tratamentul potrivit poate face o mare diferență. Ce altceva ajută? Urmăriți-vă simptomele în timp. Acest lucru vă poate ajuta să știți când apare o schimbare de dispoziție, astfel încât să puteți face față mai devreme acestei situații.

În timpul fazei de depresie a tulburării bipolare, ați putea:

  • să vă simțiți trist, îngrijorat;
  • să vă simțiți fără energie;
  • să nu vă puteți bucura de nimic;
  • să dormiți prea mult sau prea puțin;
  • să mâncați prea mult sau prea puțin;
  • să aveți probleme cu focalizarea sau amintirea lucrurilor;
  • să luați greu decizii în viața de zi cu zi;
  • să vă gândiți la sinucidere sau la moarte.

Ați putea avea toate aceste simptome sau unele dintre ele. O persoană cu tulburare bipolară poate uneori să se simtă foarte tristă, dar și plină de energie. S-ar putea să aveți aceste episoade rar sau de mai multe ori pe an.

Ce trebuie să faceți atunci când sunteți deprimat?

Cel mai important pas pe care îl puteți lua este să începeți și să mențineți un plan de tratament bipolar. Cele mai multe includ o combinație de medicamente și psihoterapie.

Medicul dumneavoastră vă poate prescrie câteva medicamente diferite, inclusiv stabilizatori de dispoziție, antidepresive și medicamente antipsihotice. Psihoterapia vă poate ajuta să controlați stresul și să recunoașteți simptomele mai devreme. Un alt tip de terapie, numit terapie comportamentală cognitivă, vă învață căi bune de a trata gândurile negative care vin cu depresia.

Puteți lua și alte măsuri pentru a lupta împotriva depresiei:

  • nu beți alcool și nu consumați droguri. Ele vă pot face starea de spirit mai proastă;
  • încercați să vă culcați, să vă treziți și să luați medicamentele în același timp în fiecare zi;
  • nu faceți modificări majore ale vieții în timp ce sunteți deprimat;
  • adresați-vă unui membru al familiei sau unui prieten pentru ajutor.

Recunoașteți și preveniți depresia

Fazele maniacale și depresive ale tulburării bipolare nu urmează neapărat un model. Puteți avea câteva perioade de depresie înainte de a avea o fază maniacală.

Dar, de-a lungul timpului, veți observa lucruri care provoacă modificări ale stării dumneavoastră de spirit.

Păstrați o diagramă a dispozițiilor pentru a urmări: modul în care vă simțiți, tratamentul, somnul și alte activități. Remarcați momentele de stres care pot fi atunci când sunteți cu anumiți oameni sau într-un anumit loc. Primele semne de depresie ar putea fi: vă simțiți obosiți și nu puteți dormi. Perioade scurte de depresie pot precede o fază severă de depresie.

Chiar și atunci când vă simțiți minunat, asigurați-vă că luați în continuarea tratamentul pentru a evita o recădere a depresiei. Este de preferat să aveți o dietă sănătoasă, să faceți exerciții și să încercați noi modalități de a gestiona stresul și starea de spirit; să vă alăturați unui grup de sprijin, să aveți un hobby sau să practicați metode de relaxare, cum ar fi meditația, yoga sau masajul.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!