Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Transplantul pulmonar - tot ce trebuie sa stii

Buican
Buican

05 Aug 2021

eye-glyph Vizualizări: 1543

Distribuie Articolul

Transplantul pulmonar este un tratament eficient pentru o boală care a distrus cea mai mare parte a funcției plămânilor. Pentru persoanele cu boli pulmonare severe, un transplant poate readuce respirația mai ușoară și poate oferi ani de viață. Cu toate acestea, operația de transplant pulmonar prezintă riscuri majore și complicațiile sunt frecvente. 

Cine poate avea nevoie de transplant pulmonar?
Majoritatea persoanelor cu boli pulmonare severe, în stadiu final, pot fi luate în considerare pentru un transplant pulmonar. Procedura trebuie luată în considerare atunci când cineva este predispus la moarte fără intervenția chirurgicală și nu există alte opțiuni disponibile. Un transplant pulmonar poate fi luat în considerare și la persoanele a căror boală pulmonară este atât de gravă încât nu se mai pot bucura de viață. 

Cele mai frecvente boli pulmonare pentru care oamenii sunt supuși transplantului pulmonar sunt:

- Boală pulmonară obstructivă cronică (emfizem și bronșită cronică)
- Fibroza pulmonară idiopatică
- Fibroză chistică
- Hipertensiune arterială pulmonară idiopatică

Printre persoanele cu aceste afecțiuni, motivele transplantului pulmonar pot varia. De exemplu, în emfizem, țesutul pulmonar este distrus prin fumat; în fibroza pulmonară idiopatică, țesutul cicatricial înlocuiește plămânul sănătos. 

Centrele de transplant pulmonar pot ezita atunci când se iau în considerare persoanele cu vârsta peste 60 sau 65 de ani pentru transplant pulmonar.

Pregătirea pentru un transplant pulmonar
Procesul de evaluare pentru un transplant pulmonar este de obicei lung și complicat. În primul rând, un medic trimite un pacient la un centru regional de transplant. La centrul de transplanturi, medici, psihologi, asistenți sociali și alt personal se întâlnesc cu persoana respectivă pentru a aduna informații. Acest lucru poate avea loc la mai multe vizite care au loc în mai multe săptămâni sau luni. Pe lângă starea pulmonară a pacientului, echipa ia în considerare sprijinul familial și social al persoanei, situația financiară, structura psihologică și orice alte afecțiuni medicale. Se efectuează numeroase teste în timpul unei evaluări a transplantului pulmonar, care pot include:

- Teste ale funcției pulmonare
- Test de stres cardiac
- Cateterizarea arterei coronare
- Test de densitate minerală osoasă
- Raze x la piept
- Tomografie computerizată (tomografie) a pieptului
- Analize de sânge pentru funcția renală și funcția hepatică și o hemoleucogramă completă (CBC)
- Tipul de sânge și anticorpii prezenți în sânge, pentru potrivirea cu potențiali donatori de organe

De obicei, medicii nu vor recomanda un transplant pulmonar dacă sunt prezente aceste afecțiuni: boli semnificative de inimă, ficat sau rinichi; abuzul de alcool sau droguri; infecții în curs; sau cancer (deși, dacă există boli cardiace semnificative, unii pacienți pot fi luați în considerare pentru un transplant combinat de inimă-plămâni). De asemenea, oricine continuă să fumeze nu poate primi un transplant pulmonar. 

După ce testele și interviurile au fost finalizate și s-a ajuns la concluzia că pacientul este un candidat bun pentru un transplant pulmonar, acesta va fi listat pe listele de primitori de organe regionale și naționale. Locul unei persoane pe listă este determinat de Scorul de alocare pulmonară, un calcul complicat care încearcă să prezică două lucruri:

- Cât timp este posibil ca un pacient să trăiască fără un transplant pulmonar
- Cât timp ar fi de așteptat să trăiască un pacient după ce a primit un transplant pulmonar

Oamenii cu scoruri mai mari sunt considerați primii atunci când plămânii donatorilor de organe devin disponibili.

Ce se întâmplă în timpul unui transplant pulmonar?
Când plămânii unui donator compatibil devin disponibili, candidatul la transplant va fi chemat urgent la centrul de transplant pentru a se pregăti pentru operație. Membrii echipei chirurgicale călătoresc pentru a examina plămânii donatorului decedat pentru a se asigura că sunt potriviți pentru transplant. Dacă sunt, intervenția chirurgicală asupra destinatarului începe imediat, în timp ce plămânii sunt în tranzit spre centru. 

Chirurgii pot efectua fie un singur transplant pulmonar, fie un transplant pulmonar dublu. Fiecare opțiune are avantaje și dezavantaje, iar alegerea variază în funcție de boala pulmonară a beneficiarului și de alți factori.

Un chirurg va face o incizie mare în piept în timpul unui transplant pulmonar. Incizia variază în funcție de tipul de transplant pulmonar:

- O incizie numai pe o parte a pieptului (pentru un singur transplant pulmonar)
- O incizie pe toată lățimea părții frontale a pieptului sau o incizie pe ambele părți (pentru un transplant pulmonar dublu)

Este necesară anestezia generală în timpul intervenției chirurgicale. Unele persoane care primesc un transplant pulmonar vor trebui să meargă pe bypass cardiopulmonar în timpul operației. În timp ce se află pe bypass, sângele este pompat și îmbogățit cu oxigen de către un aparat, mai degrabă decât de inimă și plămâni. 

După un transplant pulmonar
Timpul pentru recuperarea completă după un transplant pulmonar variază foarte mult de la om la om. Cu toate acestea, sunt necesare două sau chiar trei săptămâni de spitalizare.

Săptămânile după transplantul pulmonar sunt ocupate, pline de activități menite să asigure succesul pe termen lung. Acestea includ: e xerciții fizice regulate și de reabilitare, ședințe de educație pentru a învăța un nou plan de medicamentație pe tot parcursul vieții, vizite frecvente la medic, testele regulate ale funcției pulmonare, radiografiile toracice, testele de sânge și procedurile cum ar fi bronhoscopia. 
Multe centre de transplant oferă locuințe temporare în apropiere pentru pacienți și familiile acestora pentru a facilita vizitele frecvente. 

Prognosticul transplantului pulmonar
Un transplant pulmonar poate elimina dispneea și poate face posibil un stil de viață activ care poate dura ani de zile. Pentru mulți oameni, un transplant pulmonar nu reprezintă nimic mai puțin decât salvarea vieții.

După recuperarea după o intervenție chirurgicală de transplant pulmonar, mai mult de 80% dintre oameni spun că nu au limitări în activitatea lor fizică. Dintre persoanele care au supraviețuit cinci ani sau mai mult, până la 40% continuă să lucreze cel puțin cu jumătate de normă. 

Cu toate acestea, eventualele complicații după transplantul pulmonar sunt inevitabile. Respingerea de către sistemul imunitar a plămânilor donator poate fi încetinită, dar nu oprită în totalitate. De asemenea, medicamentele puternice necesare imunosupresoare au efecte secundare inevitabile, inclusiv diabet, leziuni la rinichi și vulnerabilitate la infecții.

Din aceste motive, supraviețuirea pe termen lung după un transplant pulmonar nu este la fel de promițătoare ca și după alte transplanturi de organe, cum ar fi rinichii sau ficatul. Cu toate acestea, mai mult de 80% dintre oameni supraviețuiesc cel puțin un an după transplantul pulmonar. După trei ani, între 55% și 70% dintre cei care primesc transplant pulmonar sunt în viață. Vârsta în momentul transplantului este cel mai important factor care influențează supraviețuirea transplantului pulmonar.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!