Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

duminică, septembrie 25, 2022

Transplantul pancreatic - tot ce trebuie sa stii

Buican
Buican

05 Aug 2021

eye-glyph Vizualizări: 1069

Distribuie Articolul

Ce este transplantul pancreatic?

Un transplant de pancreas este o intervenție chirurgicală pentru implantarea unui pancreas sănătos de la un donator într-o persoană al cărei pancreas nu mai funcționează bine, de obicei din cauza diabetului sever. Diabetul sever de tip I este adesea legat de insuficiența renală cronică (rinichi). Ca urmare, o persoană care are nevoie de un transplant de pancreas poate avea nevoie și de un transplant de rinichi. 

Tipuri de transplant de pancreas
Tipurile de operații de transplant de pancreas includ:

- Transplant de rinichi-pancreas combinat, în care un pancreas și un rinichi sunt transplantate în timpul aceleiași operații
- Transplant de „pancreas după rinichi”, în care pancreasul este transplantat după transplantul de rinichi
- Transplant de pancreas singur, în care este transferat doar pancreasul; aceasta este pentru pacienții cu rinichi care funcționează
- Transplantul de celule insulare pancreatice. Insulele sunt grupuri de celule din pancreas. Unele dintre aceste celule, numite celule beta, contribuie la fabricarea insulinei, hormonul care ajută la transformarea zahărului din sânge în energie. Un transplant de insulă este încă un tratament experimental și se face numai în studiile clinice. Medicii iau celule beta sănătoase de la donatori și le injectează în venele ficatului. 

Candidați la transplantul de pancreas
O echipă cu personal special instruit evaluează o persoană pentru a stabili dacă este un candidat bun pentru un transplant de pancreas. De obicei, sunt luate în considerare numai persoanele cu diabet zaharat sever, de obicei de tip I sau cu debut juvenil. Dacă persoana este considerată un candidat adecvat pentru transplant de pancreas, aceasta va fi plasată pe o listă de așteptare. Echipa de evaluare ia în considerare multe lucruri în a decide dacă o persoană ar trebui să fie plasată pe lista de așteptare pentru un transplant. Se ia în considerare starea generală de sănătate a persoanei și adecvarea pentru o intervenție chirurgicală majoră. Transplanturile de pancreas nu se fac la persoanele cu anumite condiții, inclusiv: cancere netratabile, infecții care nu pot fi tratate sau vindecate complet, cum ar fi tuberculoza, probleme severe de inimă, plămâni sau ficat sau complicații de diabet care ar face operația prea riscantă.

Ce să ne așteptăm în timpul unui transplant de pancreas
În timpul intervenției chirurgicale de transplant de pancreas, un pancreas donat este transplantat la beneficiar, al cărui pancreas eșuat nu este îndepărtat. Pancreasul trebuie transplantat la pacientul care primește organul în câteva ore după îndepărtarea acestuia de la donator. O echipă de chirurgi și anesteziști realizează o operație pentru a elimina pancreasul de la donator. Alte echipe chirurgicale pot fi prezente pentru a îndepărta alte organe, cum ar fi rinichii. 

Înainte de procedură. Medicii dvs. vă vor testa în săptămânile premergătoare transplantului. Testele de sânge pot căuta infecții și pot confirma că grupa de sânge este potrivită pentru donator. Razele X, o ecocardiogramă și alte teste pot privi sănătatea inimii.

În timpul procedurii. Veți primi anestezie generală, astfel încât să nu simțiți nici o durere sau să vă amintiți de operație. Chirurgii vor  tăia pielea pe burtă. Vor conecta pancreasul donat sănătos la vasele de sânge. O mică bucată din intestinul donatorului va fi atașată la intestin sau la vezica urinară. Vă veți păstra propriul pancreas pentru a vă ajuta să digerați mâncarea. 

Recuperarea transplantului de pancreas
Iată la ce vă puteți aștepta după operație.

Petreceți câteva nopți în secția de terapie intensivă. Rămâneți în spital încă câteva zile pe secțiile de recuperare. Zona din jurul tăieturii de pe burtă poate fi dureroasă sau nedureroasă. Faceți teste periodice de sânge timp de o lună sau două. Luați medicamente anti-respingere pentru tot restul vieții. De asemenea, veți avea nevoie de imagistică regulată și teste de sânge pentru a vă monitoriza noul organ.

De asemenea, medicii dumneavoastră vă pot cere să stați lângă centrul de transplanturi timp de câteva luni.

Complicații ale transplantului de pancreas
Riscurile unui transplant. Orice intervenție chirurgicală majoră prezintă riscuri, inclusiv: cheaguri de sânge,sângerare, infecţie, inflamația noului pancreas, hiperglicemie, probleme urinare, șanse mai mari de anumite tipuri de cancer, eșecul pancreasului donat, respingerea pancreasului donat.

Efecte secundare ale medicamentelor anti-respingere. Veți lua medicamente imunosupresoare pe viață. Pot provoca reacții adverse, dintre care unele pot fi grave. Ei includ: subțierea oaselor, colesterol ridicat, tensiune arterială crescută, șanse mai mari de infecții, greață, diaree sau vărsături, sensibilitate la lumina soarelui, creștere în greutate, gingii umflate, acnee, modificări ale dispoziției, căderea sau subțierea părului, risc crescut de cancer de piele și alte tipuri de cancer.

Semne de respingere a organelor. Aproximativ 1 din 100 de persoane în fiecare an care au avut un transplant pancreatic, resping pancreasul donat. Acest lucru se întâmplă de obicei în câteva zile, săptămâni sau luni după transplant. Dar respingerea organelor poate urma ani la zi după operație. Semnele conform cărora noul dvs. organ nu funcționează pot include: durerea de burtă, febra și frisoane, respirație scurtă, sensibilitate extremă la locul transplantului, creșterea nivelului de zahăr din sânge, vărsături, glezne umflate. 

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!