Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Transfuzia este o metodă activă de tratament biologic ce introduce în sistemul circulator al unui bolnav sânge şi / sau derivate de sânge (plasmă, concentrat leucocitar, eritrocitar sau plachetar, derivaţi de plasmă etc.) cu scopul compensării deficienţelor hematologice generate de dezechilibrul producţie versus pierdere. Studiile lui Landsteiner au delimitat era empirică a transfuziei de cea modernă, prin descrierea celor 4 grupe sanguine din sistemul ABO, rezultate ale combinaţiei directe dintre antigenele eritrocitare specifice (aglutinogenele A şi B) şi anticorpii corespunzători plasmatici (aglutininele α și β). Prezenţa unui antigen exclude anticorpul plasmatic din sângele aceluiaşi bolnav, titulatura grupei sanguine fiind dată de antigenul eritrocitar (aglutinogenul A sau B) asociat unei cifre romane, astfel: 0 I, A II, B III şi AB IV.
Compatibilitatea heterogrupă trebuie limitate la maximum 500 ml sânge, fiind preferat de fiecare dată sângele izogrup, în special în transfuziile de anvergură. Un alt pas important al erei moderne transfuzionale a fost făcut în 1939 prin descoperirea antigenelor Rh (Rhesus) ce subdivizează grupele din sistemul ABO în Rh pozitiv (ce posedă unul din antigenele Rh: Dd, Du, Cc, Cx, Cu, Ee, Eu, Ex, Fp) prezent la 85% din populaţie şi Rh negativ (fără antigene Rh) prezent la 15% din populaţie. Celelalte grupe sanguine descoperite ulterior nu prezintă importanţă transfuzională.
În prezent, pentru determinarea grupelor de sânge se folosesc două metode: metoda Beth Vincent și metoda Simonin.
a) Metoda Beth Vincent – de identificare a aglutinogenului eritrocitar cu ajutorul serurilor hemotest O I (conţinând aglutininele α şi β), A II (conţinând aglutinine β) şi B III (conţinând aglutinine α) din care se pipetează succesiv pe o lamă de la stânga la dreapta câte o picătură. Din sângele de determinat se presară câte o picătură de 10 ori mai mică (pipetă corespunzătoare) peste secvenţa anterioară, după care cele două picături se amestecă folosind colţul unei lame, schimbat succesiv.
Dacă reacţia antigen-anticorp (aglutinarea) lipseşte în cele 3 picături de ser test sângele este O I (posedă numai aglutinine); dacă apare în serurile O I şi B III sângele este A II (posedă antigen A ce reacţionează cu aglutininele α din fiecare ser); dacă apare în serurile O I şi A II sângele este B III (posedă antigen B ce reacţionează cu aglutininele β din fiecare ser) şi, în sfârşit, dacă aglutinarea este prezentă în toate serurile, sângele este AB IV.
b) Metoda Simonin, indirectă, de determinare a aglutininelor, utilizează hematii test O I, A II, B III (O I utilizat ca martor negativ) care se pun în contact cu serul de testat (obţinut prin centrifugarea sângelui prelevat). Metodologia de lucru este similară cu precedenta, iar interpretarea rezultatelor utilizează acelaşi raţionament.
Erorile apărute în determinarea grupelor sanguine s-ar datora calităţilor precare ale serurilor test (titru aglutinant scăzut, ser infectat etc.), a eritrocitelor test (hemolizate, infectate), a sângelui de cercetat (antiaglutinare prin anticorpi specifici, infecţii, perfuzii cu Dextran etc.) şi nerespectării metodologiei standard (interval de interpretare a rezultatelor, conservare, proporţia dozelor etc.).
Principala indicaţie a transfuziilor de sânge o reprezintă ameliorarea transportului de oxigen la nivel tisular, grav afectat în:
Acesta este reprezentat de sângele integral (proaspăt sau conservat) şi derivatele acestuia (plasmă, masă eritrocitară, leucocitară, trombocitară, fracţiuni plasmatice etc.).
1) Sângele integral proaspăt este sângele administrat în primele 24 de ore de la prelucrare, având utilitate limitată din considerente logistico-administrative (interval donare – utilizare, testare antiinfecţioasă, alergenică, posibilitate de contaminare etc.). La bolnavii cu deficit trombocitar sângele trebuie transfuzat în primele 6 ore datorită fragilităţii morfofuncţionale plachetare.
2) Sângele integral conservat, cel mai frecvent utilizat, este recoltat steril de la donatori pe substrat anticoagulant (de tipul citrat-fosfat-dextroză ce prezervă 70% din proprietăţi la 21 de zile; citrat-fosfat-dextroză cu adenină ce prelungeşte valabilitatea la 35 de zile; adenină-glucoză-manitol-clorură de sodiu –ADSOL, ce permite utilizarea la 45 de zile interval) şi păstrat la 40C. În timpul conservării sângele suferă o serie de modificări cum ar fi scăderea pH-ului, creşterea concentraţiei de K+ (prin liză celulară), scăderea 2 – 3 difosfoglicerolfosfatului, cu reducerea puterii de fixare a oxigenului, modificări responsabile parţial de accidentele posttransfuzionale.
3) Concentratul (masa) eritrocitar este utilizat sub două forme:
4) Concentratul (masa) trombocitar (plasmă îmbogăţită în trombocite) se prepară prin centrifugarea diferenţiată a sângelui proaspăt recoltat pe anticoagulant la 4oC (în primele 6 ore de la recoltare). Are ca principală indicaţie trombocitopatiile cantitative şi calitative de diverse etiologii (inclusiv cele prin transfuzii masive de sânge conservat). Se administrează fără filtru câte o unitate (200 ml) resuspendată în 30 ml lichid perfuzabil (ser fiziologic) până la completarea unei trombocitemii eficiente (70.000 – 100.000 / mm3). Durata limitată de viaţă în sângele primitorului alături de fenomenul de izoimunizare şi celelalte riscuri identice transfuziilor de sânge integral, reduc utilizarea la cazuri strict selecţionate şi în situaţii excepţionale.
5) Concentratul leucocitar se prepară şi utilizează în primele 12 ore de la recoltare, respectând compatibilitatea în sistemul ABO. Este indicat în stările septicemice grave, leucopeniile majore şi în alte forme de imunodeficienţă. Administrarea este limitată de frecvenţa crescută a reacţiilor post-transfuzionale (frison, hipertermie, dispnee, cianoză) ce pot agrava evoluţia afecţiunii de bază.
Transfuzia se execută în general ca orice perfuzie intravenoasă, trusa de perfuzat fiind obligatoriu prevăzută cu filtru. Ritmul transfuziei este obişnuit lent exceptând hemoragiile masive şi în curs, unde se impune accelerarea lui.
1) Stabilirea riguroasă a indicaţiei de transfuzie şi a materialului de transfuzat.
2) Estimarea corectă a cantităţii materialului de transfuzat.
3) Determinarea atentă a grupei sanguine în sistemul ABO (obligatoriu prin cele două metode: Beth Vincent şi Simonin) şi Rh. În acest scop, se recoltează de la pacient, într-o seringă de 5 ml, conţinând 1 ml citrat de sodiu 3,8%, 4 ml de sânge.
4) Efectuarea comenzii prin completarea talonului (cerere) de transfuzie, verificat şi semnat de medic.
6) Efectuarea probei de compatibilitate directă între sângele donatorului şi cel al primitorului prin plasarea pe o lamă a 3 picături din serul (plasma) primitorului lângă care se aşează succesiv câte o picătură de 10 ori mai mică din sângele flaconului de administrat. Se omogenizează cele două picături cu colţul unei lame şi se aşează într-o cutie Petri la temperatura de 37oC, 30 minute. Dacă nu apare aglutinarea, sângele poate fi administrat, în caz contrar se impune cercetarea cauzelor de incompatibilitate (determinare incorectă a grupelor donatorului sau primitorului, existenţa aglutininelor la rece sau a unor subgrupe A1, A2 în cazul grupelor A II şi AB IV).
7) Incălzirea produsului de administrat la o temperatură cât mai apropiată de cea corporală (riguros respectată în cazul transfuziilor masive datorită pericolului apariţiei hipotermiilor). Se poate face la termostat (reglat la 37C), prin imersia în apă caldă (37 – 39oC), expunerea la temperatura camerii 30 – 60 minute sau prin instalarea pe traiectul intermediar al tubului de perfuzie a unor recipiente cu apă caldă (la 39oC).
8) Pregătirea bolnavului prin aşezarea într-o poziţie comodă şi care să asigure accesul la vena de abordat (venele superficiale ale antebraţului, mâinii, venele jugulare anterioare sau externe etc.). Dacă este necesar se poate practica instalarea unui cateter.
10) Abordul venos prin puncţie sau cateterism urmată de conectarea dispozitivului de perfuzie la ac sau cateter.
11) Efectuarea probei compatibilităţii directe. Se lasă imediat după abord să curgă în picătură rapidă 20 ml de sânge după care se reglează debitul la 10 – 12 picături / minut. Dacă în interval de 5 minute nu au apărut reacţii adverse (frison, durere lombară, cefalee, urticarie, tahicardie, cianoză, paloare etc.) se repetă proba, iar dacă nici de această dată nu apar fenomenele enunţate se reglează transfuzia la ritmul dorit (80 – 100 picături / minut). Apariţia unei dintre manifestările descrise duce la întreruperea transfuziei, schimbarea flaconului şi combaterea accidentului posttransfuzional. La schimbarea flaconului se va respecta obligatoriu întreg „ritualul” precizat mai sus.
12) Monitorizarea obligatorie pe perioada transfuziei a unor parametri clinici, inclusiv hemodinamici (culoarea tegumentelor, căldura extremităţilor, respiraţia, pulsul, tensiunea arterială, diureza, acuze subiective etc.), iar în transfuziile mari şi a presiunii venoase centrale sau a încărcării pulmonare prin ascultaţie (atunci când măsurarea presiunea venoasă centrală nu este posibilă).
Aceasta apare datorită incompatibilităţilor în sistemul ABO sau Rh şi / sau utilizării unor tehnici greşite de administrare sau administrării de sânge prealabil hemolizat. Se caracterizează printr-o distrucţie a eritrocitelor cu creşterea hemoglobinemiei ce depăşeşte capacitatea de fixare a haptoglobinei. Aceasta nu mai este orientată pentru epurare către sistemul reticulo – endotelial, fiind fie fixată pe albumină cu formarea methemoglobinei, fie eliminată prin urină cu precipitare, blocaj şi necroză tubulo-renală acută. Forma gravă a reacţiei hemolitice realizează şocul post-transfuzional.
Manifestările clinice la un bolnav cooperant încep cu senzaţia de căldură şi durere pe traiectul venos transfuzat urmată de congestia feţei, frison, febră, dureri lombare, dispnee, tahicardie, hipotensiune, icter, hemoglobinurie şi oligoanurie. La bolnavii necooperanţi (inclusiv la cei sub anestezie generală) semnele majore de hemoliză intravasculară sunt hemoglobinuria, diateza hemoragică (sângerare neobişnuită în plaga operatorie la un moment dat), hipotensiunea arterială rebelă (indiferentă la măsurile corectoare luate) şi oligoanuria. Neinstituirea unor măsuri prompte terapeutice face ca starea de şoc instalată să evolueze rapid şi invariabil către exitus.
Aceste reacții sunt de tip anafilactic (alergic), destul de frecvent apărute (circa 1% din transfuzaţi), se datoresc atât anticorpilor şi antigenelor transferate la un primitor hipersensibil, cât şi pirogenilor sau proteinelor alterate. Pot evolua de la urticarie şi febră până la şoc anafilactic şi beneficiază de acelaşi arsenal terapeutic antialergic ca orice şoc anafilactic (antihistaminice, corticoterapie, amine vasoactive etc.).
1) Embolia gazoasă sau prin cheaguri (la un sânge insuficient filtrat). Deşi normal un individ tolerează o embolie gazoasă de 200 ml, în unele situaţii pot apare simptome alarmante, chiar fatale, debutând cu turgescenţa jugularelor (creşterea presiunii venoase centrale), cianoză, uruitură diastolică, tahicardie şi continuând cu hipotensiune arterială, sincopă şi chiar deces prin tulburări respiratorii acute. Singurul tratament constă în întoarcerea bolnavului pe partea stângă şi în poziţie Trendelenburg. Emboliile se mai pot produce prin antrenarea în circulaţie a fragmentelor de ac sau de cateter rupte.
2) Supratransfuzarea şi edemul pulmonar acut apar datorită supralicitării patului vascular în transfuziile rapide şi / sau masive, fără monitorizarea presiunii venoase centrale. Apar dispneea, tusea şi ralurile crepitante la ambele baze pulmonare. Tratamentul constă în oprirea imediată a transfuziei, aşezarea bolnavului în poziţie şezândă, administrarea de diuretice, efectuarea „venesecţiei” şi a celorlalte măsuri proprii edemului pulmonar acut.
3) Tromboflebita periferică apare în transfuziile prelungite cu menţinerea îndelungată a acelor, cateterelor sau canulelor în venă. Se tratează prin suprimarea abordului venos şi aplicaţii umede şi reci local.
4) Hipotermia prin insuficienta încălzire a sângelui transfuzat poate produce stop cardiac intraoperator.
5) Hipertermia prin supraîncălzirea sângelui > 43oC cu hemoliză şi fibrinocoagulare.
1) Intoxicaţia cu citrat se caracterizează prin depresiune miocardică (hipotensiune arterială, creşterea presiunii venoase centrale şi pulmonare) şi scăderea capacităţii de transport a oxigenului de către eritrocite. Apare în administrările rapide şi / sau masive de sânge conservat.
2) Blocarea calciului ionizabil cu hemoragii, tetanie, hipopotasemie.
3) Hiperpotasemia prin distrucţii eritrocitare.
4) Acidoza metabolică, combătută prin administrarea de 5 mEq bicarbonat de sodiu la 100 ml sânge conservat administrat.
5) Trombocitopenia de diluţie datorită rezistenţei scăzute la prezervare şi dispariţiei rapide prin absorbţie de către celulele SRE ale primitorului (50% activitate plachetară după 6 ore, 10% după 12 ore, 5% după 24 de ore).
6) Coagulopatiile prin deficit de factori ai coagulării, în principal V şi VIII ce rezistă mai puţin la metodele de conservare utilizate (la 21 de zile de conservare rămân doar 15 – 30% din valoarea iniţială).
8) Infuzia de microagregate sanguine, în transfuziile masive ce folosesc de necesitate filtre > 40 mm/micropor, este responsabilă de sindromul de detresă respiratorie acută a adultului post-transfuzional. Sindromul de detresă respiratorie acută este o formă de insuficienţă respiratorie acută hipoxemică. Este o formă de edem pulmonar necardiogen determinat de alterări ale microcirculaţiei pulmonare induse de agresiunea pulmonară directă sau de agresiunea sistemică. Indiferent de agresiunea iniţială, apare o majoră tulburare de permeabilitate a membranei alveolo-capilare cu creşterea apei pulmonare totale extravasculare, edem interstiţial şi alveolar cu scăderea complianţei toracopulmonare şi hipoxemie refractară la oxigenoterapie.
© Copyright 2023 NewsMed - Toate drepturile rezervate.