Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
După cum o arată şi numele, traheobronşita acută este o inflamaţie acută a traheei şi bronşiilor mari. Aceasta este foarte frecventă, mai ales sezonier (iarna).
Traheea este un conduct musculo – fibro – cartilaginos situat între laringe și originea bronhiilor extrapulmonare (principale), pe linia mediană, anterior de esofag. La adult, în repaus, traheea pornește, superior, de la nivelul vertebrei a șasea cervicale, are un traiect rectiliniu, străbate regiunea anterioară a gâtului, coboară anterior de esofag, apoi intră prin orificiul superior al toracelui în mediastin până la nivelul discului intervertebral al vertebrelor toracale patru și cinci. La acest nivel se realizează bifurcația traheei în cele două bronhii principale, stângă și dreaptă. Traheea este fixată prin unele aderenţele de esofag, glanda tiroidă, aortă și prin continuitatea cu laringele,traheea urmând mișcările laringelui în timpul respiraţiei şi deglutiţiei. În inspir, limita inferioară a traheei poate coborî până la a șasea vertebră toracală.
Arborele bronhic este compus dintr-un sistem de tuburi prin care aerul pătrunde în plămâni, reprezentând componenta bronhică a plămânilor. Prezintă un segment extrapulmonar, format din bronhiile principale care se ramifică prehilar, pătrund în plămân, se ramifică, de unde se distribuie corespunzător lobilor pulmonari, segmentelor pulmonare până la diviziuni foarte mici, ce formează segmentul intrapulmonar.
Bronhiile principale se întind de la locul de bifurcare a traheei, la nivelul vertebrei T4, până la intrarea în hilul pulmonar. Fiecare bronhie principală pătrunde în hilul plămânului corespunzător şi se ramifică în colaterale primare care reprezintă bronhiile lobare, corespunzătoare lobilor plămânului. Acestea continuă să se ramifice (colaterale secundare) şi duc la formarea bronhiilor segmentare corespunzătoare segmentelor pulmonare. De la origine se orientează înferior şi spre lateral în dreapta, bronhie principală dreaptă şi spre lateral stânga, bronhie principală stângă.
Diviziunea arborelui bronhic
Agentul etiologic determină un proces inflamator, de intensitate variată a peretelui traheo – bronşic. Hiperemia este manifestarea precoce, urmată de denudare epitelială, edem şi, adeseori, infiltrare leucocitară a submucoasei şi producţie de exsudat mucopurulent.
Traheobronșita acută este, de obicei, precedată de o infecţie a căilor respiratorii superioare manifestată prin rinoree, arsură faringiană, odinofagie, disfonie etc.
Din punct de vedere clinic, boala apare mai ales în sezoanele reci şi se manifestă prin tuse seacă, iritativă, însoţită sau precedată de subfebrilităţi sau de febră, de senzaţia de gâdilitură în faringe sau de arsură retrosternală. Rară la început, aceasta devine în scurt timp foarte frecventă, chinuitoare, rebelă la tratamentul obişnuit, împiedicând somnul.
În primele două – patru zile (faza de cruditate) tusea este uscată, neproductivă, iar în faza a II-a (faza de cocţiune), devine productivă, cu expectoraţie redusă cantitativ, iniţial, apoi mai abundentă, evoluând de la un aspect mucos la unul mucopurulent sau chiar purulent, uneori cu striuri de sânge. Febra poate fi modestă. Durata totală a bolii este de opt – zece zile, deşi tusea poate persista încă trei sau patru săptămâni.
Examenul fizic poate evidenţia raluri bronşice difuze mari (ronhusuri), în traheită; ronflante şi sibilante în bronşita bronşiilor mari; sibilante fine sau subcrepitante fine, uscate, localizate în prima parte a inspirului, în bronşita căilor aeriene mici.
Investigațiile paraclinice sunt utile mai ales pentru diagnosticul unei boli asociate sau al unei complicaţii, decât pentru diagnosticul de certitudine al traheobronșitei acute.
Diagnosticul pozitiv în traheobronșita acută se bazează, de obicei, pe simptomele şi semnele clinice, iar un examen radiologic toracic, care să excludă alte boli sau complicaţii, este indicat numai dacă simptomele sunt severe sau prelungite. Se face și diagnosticul diferențial, în special, cu pneumoniile virale sau bacteriene, când febra este mare, starea generală este alterată sau se asociază durerea toracică. În aceste cazuri, sindromul clinic de condensare şi examenul radiologic permit un diagnostic exact.
O situaţie clinică mai frecventă este pneumonia atipică produsă de Mycoplasma pneumoniae, al cărei diagnostic poate fi mascat de tabloul traheobronșitei acute.
Durata trahebronșitei acute necomplicate este scurtă, de cinci până la zece zile, cu un prognostic bun. Depăşirea acestui interval sugerează suprainfecţie bacteriană ce poate determina uneori pneumonie sau chiar bronhopneumonie, situaţii caracteristice mai ales unor terenuri tarate (vârstnici, fumători, bronşitici cronici, imunitate deprimată, diabetici, unele boli cardiace etc.) sau unor boli contagioase (rujeolă, varicelă etc.).
Bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC)
Sindromul de detresa respiratorie a nou-nascutului
Bronșita acută , Infectia cu citomegalovirus la copil , Infectii urinare la copii Răceala la copii
© Copyright 2023 NewsMed - Toate drepturile rezervate.