Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Terapia cu tonuri binaurale reprezintă o noutate în ceea ce privește reducerea stresului și creșterea capacității de concentrare. Așadar, principiul are la bază unde sonore cu frecvențe diferite în urechea stangă și cea dreaptă, acestea fiind auzite ca un singur ton. Tonul binaural pe care persoana îl aude este constituit practic din diferența de frecvență dintre urechea stangă si cea dreaptă, iar pentru ca creierul să îl sesizeze, frecvențele folosite trebuie să nu depășească nivelul de 1000 Hz.
Spre exemplu, dacă în urechea stangă se înregistrează un ton de 200 Hz, iar în cea dreaptă 210 Hz, tonul binaural sesizat este tocmai diferența dintre cele două frecvențe, respectiv 10 Hz.
În prezent, terapia este propusă drept o variantă mai modernă și îmbunătățită a meditației. Studiile au demonstrat că nivelul de stimulare al organismului crește după ce persoana ascultă un anumit timp, recomantat de medic, o anumită combinație de frecvențe. Cercetătorii sunt de părere că aceste schimbări se datorează activării unor sisteme specifice la nivel encefalic. Ca dovadă, encefalograma înregistrată în timp ce pacienții ascultau diferite tonuri binaurale relevă faptul că efectul asupra organismului variază în funcție de tipul frecvențelor.
Există patru categorii de frecvențe, fiecare provocând un efect diferit:
1. Tipul Delta: cuprinde tonuri binaurale cu frecvențe între 0,1-4 Hz , asociându-se cu somnul fără vise.
2. Tipul Theta: cuprinde tonuri binaurale cu frecvența între 4-8 Hz și se asociază cu somnul REM ( rapid eye movement) sau cu meditație si creativitate.
3. Tipul Alpha: cuprinde tonuri binaurale cu frecvența între 8-13 Hz și încurajează relaxarea.
4. Tipul Beta: cuprinde tonuri binaurale cu frecvența între 14-100 Hz, ce promovează concentrarea și starea de alertă. Un element important în acest caz este faptul că frecvențele ce ating limita superioară a intervalului pot provoca stări de anxietate, efect opus celui dorit.
Scopul folosirii tonurilor binaurale diferă în funcție de persoană. Printre beneficii se numară creșterea capacității de concentrare, a atenției, a încrederii în sine,precum și reducerea stresului si anxietății. Pe lângă toate acestea, terapia poate duce la îmbunătățirea performanței psihomotorii și a stării generale de bine.
Pentru a putea beneficia de avantajele noii tehnologii, pacientul are nevoie de un sistem stereo de căști. Așadar, pentru un interval de 15-30 de minute, persoana trebuie să stea liniștită, într-un loc relaxant, fără alte surse de distragere.
Terapeutul Deborah Smith recomandă, pentru un efect maxim al acestor tonuri, practicarea terapiei pentru 15-30 de minute în fiecare zi, timp de 30 pana la 45 de zile. De asemenea, după finalizarea etapei inițiale, este de preferat să se continue tratamentul cu ședințe de meditație combinate cu terapia bianurală.
Dr. Vincent Giampapa de la Universitatea Newmark din New Jersey a condus un studiu ce cuprindea 19 participanți. Acesta a descoperit că folosirea terapiei cu tonuri binaurale alpha, delta si theta a avut efecte pozitive asupra organismului, mai precis, asupra sistemului endocrin. Terapia a avut efect de modulare, în sensul creșterii sau scăderii hormonilor precum cortizol, DHEA (dehidroepiandrosteron) și melatonina. Cercetările mai amănunțite scot în evidență urmatoarele:
1. Pe lânga efectele clasice, DHEA intervine și în modalitatea de îmbătrânire a unei persoane și în rezistența împotriva anumitor patologii. În urma terapiei cu tonuri binaurale, 68% dintre participanți au prezentat un nivel mai crescut de DHEA si o stare generală de sanătate mai bună.
2. Cortizolul este asociat în general cu stările de stres, cronicizarea nivelului crescut putând afecta calitatea vieții. Nivelurile crescute de cortizol se pot asocia cu modificări ale ciclului menstrual la femei, tulburări de fertilitate, anxietate, depresie etc. Dr. Giampapa a observat în cadrul studiului o scădere cu 70-80% a nivelului acestui hormon la participanți.
3. Melatonina este un hormon produs de glanda pineală, implicat in reglarea ritmului circadian, jucând implicit un rol important în somnul linistitor. Studiul relevă o creștere de 97% a nivelului de melatonină. De asemenea, acest hormon mai este folosit in tulburări de memorare, neoplazii, obezitate etc.
Deși nu au fost evidențiate pâna acum reacții adverse, există date conflictuale, așadar se continuă cercetările în acest sens.
Bibliografie: MedicalNewsToday
© Copyright 2023 NewsMed - Toate drepturile rezervate.