Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Tipul psihocomportamental A – personalitatea tip A

NewsMed
NewsMed

10 Mar 2018

eye-glyph Vizualizări: 8032

Distribuie Articolul

Tipul psihocomportamental A- definiție

Friedman și Rosenman au descoperit accidental tipul psihocomportamental  A după ce și-au dat seama că scaunele de așteptare au trebuit să fie schimbate mult mai repede decât se anticipase. Spre deosebire de majoritatea pacienților, care așteaptau cu răbdare, pacienții cu boală cardiacă erau foarte agitați în sala de așteptare. Friedman și Rosenman au etichetat acest tip de personalitate de tip psihocomportamental  A.

Caracteristicile  tipului psihocomportamental A

Persoanele care au o personalitate de tip psihocomportamental A tind să se concentreze asupra concurenței. Le place să obțină lucrurile repede și nu le place atunci când durează mult timp pentru a experimenta succesul.

Persoanele cu această personalitate lucrează de multe ori pe mai multe proiecte în același timp, deoarece au o nevoie aproape disperată de a fi văzută ca un câștigător. Ele se simt uneori nesigure, mai ales dacă nu sunt văzute ca fiind de succes și se împing în mod regulat la punctul de ruptură pentru șansa de a-și atinge rapid obiectivele.

·         Competitivitate

Persoanele de tip A tind să fie foarte competitive și autocritice. Ei se străduiesc să își atingă obiectivele fără să simtă un sentiment de bucurie în eforturile sau realizările lor. Aceasta se caracterizează printr-o implicare ridicată a muncii. Persoanele de tip A tind să reacționeze exagerat în unele situații. De asemenea, ele tind să aibă hipertensiune arterială.

·         Grabă

Persoanele de tip A se confruntă cu un sentiment constant de grabă: oamenii de tip A par a fi într-o luptă constantă împotriva ceasului.Adesea, devin repede nerăbdători în ceea ce privește întârzierile și timpul neproductiv, planifică angajamente în intervale scurte de timp și încearcă să facă mai multe lucruri în același timp, cum ar fi cititul în timp ce mănâncă sau se uită la televizor.

·         Ostilitate

Persoanele de tip A tind să fie cu ușurință controlate de mânie sau de ostilitate, pe care nu le pot exprima deschis. Astfel de indivizi tind să vadă ce e mai rău în ceilalți, manifestând furie, invidie și lipsă de compasiune.Atunci când acest comportament este exprimat dominant (adică și în comportamentul fizic), acesta implică, în general și agresiune fizică. Ostilitatea pare a fi principalul factor legat de boala cardiacă.

·         În mod frecvent își întrerup partenerii de dialog

Nu intenționat , desigur – le pasă de ceea ce au de spus oamenii, dar, totuși, se află în situația în care își întrerup prietenii și cunoștințele pentru a le face cunoscute punctele lui de vedere și pentru a avansa conversația.

·         Adorm greu noaptea

Tipul A are tendința să acumuleze frustrări și îngrijorări ce îi pot menține trezi noaptea. Dacă aveți tendințe tip A, există o șansă bună ca un eveniment sau o conversație îngrijorătoare să vă facă creierul să meargă în exces când capul atinge perna.

·         Oamenii nu pot ține pasul cu cei din tipul A – în conversație sau în activitățile fizice

Persoanele de tip A sunt definite de unitatea și competitivitatea lor, spune Schaubroeck. Îi place să fie în mișcare și iubesc să facă lucrurile. Rezultatul? De cele mai multe ori, ei se grăbesc.

·         Pun cariera pe primul loc Ca tip psihocomportamental A, tendința naturală este să se concentreze asupra realizărilor măsurabile, cum ar fi notele sau promovările. Deci, în timp ce relațiile personale sunt extrem de importante pentru ei,le este ușor să se canalizeze asupra muncii sau școlii – în detrimentul vieții personale.

·         Relaxarea nu e o stare ce caracterizează tipul psihocomportamental A

Pentru cei de tip psihocomportamental A, petrecerea timpului liber relaxându-se  poate fi nefiresc – timpul este bani, la urma urmei. Pentru a intra într-adevăr în modul de vacanță, poate fi necesar să privească relaxarea ca un scop. Atunci este pe deplin implicat.

Caracteristici biologice

Studiile au relevat că pe lângă o serie de caracteristici psihologice comune, indivizii ce se încadrează în tipul psihocomportamental A împărtășesc și o serie de modificări biologice:

·         Creșterea nivelului de adrenalină și noradrenalină;

Cosiderați hormonii stresului, adrenalina și noradrenalina ating nivele crescute la individul cunoscut cu tip psihocomportamental A. Aceste creșteri hormonale atrag după ele o serie de modificări: stimulează cordul (determinând o creștere a frecvenței cardiace, a contractilității și conductibilității cardiace), efectul final fiind apariția hipertensiunii arteriale.

·         Creșterea secreției de testosteron;

Hormon anabolizant, testosteronul crește sinteza de proteine, cât și a activității tuturor celulor, fiind astfel un important factor de risc pentru obezitate.

·         Creșterea nivelul plasmatic al lipidelor;

Stresul (stare des întălnită în rândul persoanelor cu tip psihocomportamental de tip A) cauzează creșterea nivelui plasmatic al lipidelor, determinând depunerea acestora la nivelul vaselor sangvine, inițiindu-se astfel procesul de ateroscleroză-important factor de risc în bolile cardiovasculare.

·         Creșterea nivelului de hormon adrenocorticotrop;

Această creștere are ca și efect major(pe lângă determinarea retenției de apă și sare) hiperglicemia- crescând astfel riscul apariției diabetului zaharat.

·         Scăderea concentrației hormonului de creștere;

Această scădere poate determina o reducere a masei musculare, o creștere a țesutul adipos, cât și oboseală.

Afecțiuni asociate tipului psihocomportamental A

Deși personalitățile de tip A pot fi foarte organizate și cu un grad ridicat de performanță, cercetătorii au descoperit că acești oameni au, de asemenea, niveluri mai ridicate ale hormonilor de stres care pot afecta sănătatea lor generală și starea de bine.Aceste modificări pot avea efecte negative asupra mai multor sisteme și pot conduce la condiții de sănătate precare și chiar la deces prematur.

1.      Tensiune arterială crescută

Personalităților de tip A le-au fost depistate în urma controalelor repetate niveluri mai ridicate de norepinefrină, o substanță chimică din creier asociată cu reacția „luptă sau zbori”. Acești indivizi sunt mereu în viteză mare și sunt gata să-și asume concurența, o condiție care cauzează o activitate intensă a sistemului nervos simpatic.

Această stare cronică de pregătire chimică conduce la tensiune arterială ridicată și boli asociate. Managementul mâniei poate ajuta acești indivizi să-și reducă stările emoționale înalte.

2.      Accident vascular cerebral

Nivelurile ridicate de stres și hipertensiune arterială, adesea experimentate de personalitățile de tip A pot deveni suficient de severe pentru a provoca un accident vascular cerebral. Administrarea de medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale și gestionarea emoțiilor cu o varietate de tehnici poate ajuta acești indivizi să evite episoadele serioase de creștere a tensiunii arteriale.

3.      Boli cardio-vasculare

Combinația dintre stresul ridicat, obiceiurile alimentare slabe, obezitatea, lipsa de exerciții și tensiunea arterială ridicată pot pune personalități de tip A la un risc mai mare de boli cardio-vasculare. Tipurile de personalitate A pot fi, de asemenea, predispuse la creșterea colesterolului, un alt factor al bolilor de inimă.

Hormonii asociați cu stresul pot provoca inflamația în vasele de sânge, ceea ce poate duce la blocaje și circulație necorespunzătoare. Când aceste condiții ating un nivel critic, se pot produce aritmii cardiace sau un atac de cord. Participarea activă la menținerea sănătății poate ajuta la prevenirea acestor probleme medicale.

Concluzii

Dacă sunteți o personalitate de tip A, poate doriți să reduceți riscul acestor condiții de sănătate patologice. Discutați cu medicul despre modalități de a menține tensiunea arterială în limite normale, gestionați greutatea și urmați o dietă sănătoasă.

Bibliografie:

1.      Băban A., Dumitraşcu D., Derevenco, P.- (1995)Analysis of psychophysiology mechanism with cardiovascular risk”, Romanian Journal of Psychology

2.      Grundy, S.- (1987) “Type A behavior”

3.      Spielberger C.D., Krasner S.S., Solomon E.P. – (1988) “The experience, expression and control of anger”

4.      Verrier, R.L., et al.- “Life-threatening cardiovascular consequences of anger in patients with coronary heart disease”

5.      https://www.healthstatus.com/health_blog/wellness/type-a-personality-are-you-at-increased-risk-for-medical-problems/

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!