Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Prin splenomegalie se înțelege mărirea de volum a splinei, constatată prin examen clinic și, în particular, prin palparea abdomenului. Splina normală nu este palpabilă. În stare patologică, mărindu-și volumul, splina depășește loja splenică în care se găsește și apasă unghiul colic stâng și ansele intestinului subțire. Depășind rebordul costal, polul inferior al splinei devine palplabil. Splenomegalia poate fi diagnosticată chiar prin inspecția abdomenului. Se observă o boltire a hipocondrului stâng, care contrastează cu hipocondrul drept deprimat. Palparea însă este metoda indispensabilă pentru precizarea splenomegaliei. După dimensiuni se deosebesc: spline moderat hipertrofice, când polul inferior este palpabil numai în inspirați profunde; voluminoase, când se simte tumoarea în hipocondrul stâng, cu fața anterioară netedă, polul inferior rotunjit și marginea anterioară crenelată; de volum considerabil, când tumoarea împinge peretele anterior, ocupând toată jumătatea stânga a abdomenului, putând chiar depăși linia mediană. Splenomegalia se poate confunda, uneori, cu un rinichi mare stâng, o tumoare a unghiului stâng al colonului și cu hipertrofia lobului stâng al ficatului. Diagnosticul de splenomegalie se completează prin examene radiologice, puncție sternală, examenul sângelui, puncția splenică, proba splenocontracției, probe hepatice, etc. După precizarea splenomegaliei, este necesară și precizarea diagnosticului etiologic. Din acest punct de vedere se pot deosebi mai multe posibilități:
- Splenomegalia din cursul bolilor infecțioase: febra tifoidă, endocardita lentă, mononucleoază infecțioasă, septicemii streptococice.
- Splenomegalii parazitare: malarie, chist hidatic, splenic.
- Reticuloze metabolice sau tezaurismoze - boli constituționale, interesând metabolismul lipidelor și caracterizate prin depunerea de lipide în diferite țesuturi și îndeosebi în splina ( boala Gaucher ) etc.
- Splenomegalii cu hipersplenism ( distrugerea exagerată a hematiilor și trombocitelor ).
- Se mai întâlnesc splenomegalii și în numeroase alte boli.
O splenomegalie asociată cu hepatomegalie sugerează o ciroză hepatică, o splenomegalie cu icter- o anemie hemolitică, iar o splenomegalie însoțită de adenopatie impune suspectarea bolii Hodgkin, a unei limfoleucoze sau a unei mieloleucoze.
© Copyright 2022 NewsMed - Toate drepturile rezervate.