Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

marţi, august 16, 2022

Sistemul cardiovascular

NewsMed
NewsMed

24 Aug 2017

eye-glyph Vizualizări: 1917

Distribuie Articolul

Din ce este format sistemul cardiovascular?

Sistemul cardiovascular asigură, prin elementele sale componente, un echilibru între volumul de sânge pompat în organism și cel care se întoarce la cord. Sănătatea sistemului cardiovascular se referă, în principal, la menținerea unei bune funcțiuni atât a inimii, cât și a arterelor, venelor și capilarelor. O bună funcționare a sistemului cardiovascular va asigura atât menținerea pe termen lung a homeostaziei organismului, precum și un aport corespunzător de nutrimente și oxigen la țesuturi.

Cum funcționează sistemul cardiovascular și ce asigură ?

Cordul este un organ tetra cameral, cu două ventricule la vârf și două atrii la bază, ce asigură un circuit sanguin continuu, într-o singură direcție. Atriile sunt separate de ventricule printr-un sistem de valve care previn, prin structura lor, refluxul sanguin. Totodată, între ventricule și artere există tot un set de valve (valva pulmonară și valva aortică) care permit fluxul de sânge de la cord la țesuturi.

Circuitul normal al sângelui prin organism începe prin întoarcerea acestuia la cord, prin două vene cave, în atriul drept. Sângele are o concentrație mică de oxigen și este pompat de atriul drept, prin valva tricuspidă, în ventriculul drept. Presiunea crescută din ventriculul drept face ca sângele să fie pompat în artera pulmonară, prin care ajunge la cei doi plămâni. Aici are loc hematoza pulmonară (schimb de gaze), iar sângele oxigenat se va întoarce la inimă prin 4 vene pulmonare, în atriul stâng. Contracția atrială direcționează sângele, prin valva mitrală, în ventriculul stâng. De la acest nivel, sângele oxigenat va fi condus prin artera aortă la organism, de unde își va relua circuitul normal.

Factori de risc care pot afecta sistemul cardiovascular

Integritatea sistemului cardiovascular poate fi afectată de numeroși factori de risc, dintre care unii pot fi influențați de conduita personală, însă cei referitori la istoricul medical familial nu pot fi modificați. Importanța acordată unui stil de viață corespunzător se va manifesta întocmai în starea de sănătate a organismului, astfel încât afecțiunile pot fi prevenite prin reducerea factorilor de risc sau prin asumarea unui tratament adecvat.

Vasele de sânge sunt căptușite de endoteliu, un epiteliu monostratificat care poate fi ușor afectat fie prin subțierea sa, fie prin acumularea de lipide în artere. Fumatul este asociat cu numeroase afecțiuni cardiovasculare, întrucât consumul de tutun favorizează coagularea, crește tensiunea și frecvența cardiacă. Modificarea parametrilor normali ai acestor valori poate conduce la afecțiuni grave, precum boala coronariană arterială.

Cu toate acestea, tensiunea arterială nu este afectată doar de consumul de tutun. Tensiunea arterială se referă la presiunea sângelui exercitată asupra peretelui arterial. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, alimentele procesate provoacă hipertensiune din cauza cantității mari de sare pe care o conțin, respectiv a cantității de sodiu. Hipertensiunea este deseori corelată cu o valoare a tensiunii sistolice de peste 140 mmHg, având ca efect solicitarea vaselor de sânge până la slăbirea pereților acestora. Solicitarea prelungită a pereților arteriali poate cauza astfel apariția anevrismelor.

Primele semne ale unei afecțiuni cardiovasculare

De cele mai multe ori primele simptome ale unei afecțiuni cardiovasculare sunt ignorate de majoritatea persoanelor întrucât nu prezintă o importanță și o gravitate majoră, putând fi confundate cu simptome cauzate de alți factori, precum oboseala. Cu toate acestea, prezența acestor manifestări în mod simultan ne poate ridica semne de întrebare.
Stopul cardiac survine atunci când cordul își pierde capacitatea de a pompa eficient sânge pentru a asigura necesitățile nutritive și de oxigen ale țesuturilor. Printre cauzele stopului cardiac se numără disfuncții ale miocardului (mușchiul inimii ), ale valvulelor inimii sau hipertensiune arterială persistentă. Societatea Americană a Atacului de Cord (www.hfsa.org ) a dezvoltat un sistem util atât doctorilor, cât și pacienților, pentru a depista cât mai precoce simptomele unei patologii a cordului.

Sistemul însumează mai multe semne caracteristice și poartă denumirea de FACES.
F=Fatigue- extenuare- survine atunci când nivelul de oxigen care ajunge la țesuturi nu este suficient, cauzând o stare de oboseală.
A=Activity limitation– limitarea activităților este un simptom deseori întâlnit la persoanele care prezintă probleme cardiace. Inima obosește foarte repede și organismul nu poate susține activitățile îndelungate.
C=Congestion- problemele de respirație apar în urma acumulării de lichid în plămâni și se manifestă prin tuse.
E = Edema– edemul se referă la acumularea de lichid seros în spațiile intercelulare de la nivelul articulațiilor, membrelor sau chiar la nivelul abdomenului.
S = Shortness of breath- dificultatea în respirație apare în urma schimburilor deficitare de gaze de la nivel pulmonar, cauzate de acumularea de lichid de la acest nivel.
Observarea acestor 5 simptome poate ridica problema prezenței unor afecțiuni cardiace, chiar dacă majoritatea persoanelor tind să le ignore. Gravitatea este cu atât mai mare cu cât semnele se manifestă simultan pentru o perioadă de timp.

Profilaxie

Problemele sistemului cardiovascular pot fi prevenite începând prin adoptarea unui stil de viață sănătos, care să asigure o stare psihică bună, în concordanță cu cea fizică a organismului.
Adoptarea unui astfel de stil de viață începe prin alimentație. Indiferent de vârstă, fiecare dintre noi ar trebui să ne creăm un program potrivit, care să includă cât mai puține grăsimi saturate, sodiu, iar consumul de carne să fie echilibrat.

Cele mai recomandate alimente includ peștele, nucile, fructe și legume sau lactate slabe în grăsimi. Ideea unei alimentații sănătoase constă în echilibru, astfel încât nici un aliment nu trebuie să fie consumat în exces.
Pe lângă alimentație, exercițiile fizice sunt recomandate întrucât întăresc musculatura și cresc rezistența organismului la efort. Cordul nu este astfel suprasolicitat pentru a asigura necesarul de oxigen în timpul desfășurării unor activități de zi cu zi.

Autor: Munteanu Alice- UMF Gr.T.Popa Iasi

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!