Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Sinusurile paranazale sunt cavități pneumatice ce reprezintă anexe ale cavității nazale având cu aceasta comunicări anatomice și funcționale. Acestea sunt dispuse în jurul cavității nazale și sunt în număr de patru perechi:
1. Sinusuri frontale
2. Sinusuri maxilare
3. Sinusuri sfenoidale
4. Sinusuri etmoidale
Sinusurile paranazale intervin în aceleași funcții ca și cavitatea nazală, cu excepția recepției olfactive, acestea fiind:
La interior sinusurile paranazale sunt tapetate de o mucoasă ce se continuă cu mucoasa respiratorie prezentă la nivelul cavității nazale. Asemănător, la nivelul mucoasei sinusurilor paranazale, se găsesc celule de susținere, celule bazale, celule secretoare de mucus, celule ciliate ce dreneză mucusul spre cavitatea nazală și celule cu rol în imunitate (limfocite și mastocite).
Dezvoltarea sinusurilor paranazale începe încă din viața intrauterină în lunile a treia și a patra antepartum, dar cresc semnificativ în volum abia dupa naștere, în concordanță cu dezvoltarea oaselor craniului și a dinților. La nou-născut sinusurile frontale și sinusurile sfenoidale sunt abia schițate, în timp ce sinusurile etmoidale și cele maxilare au dimensiuni proporționale cu oasele în care se află.
La copilul de patru ani, sinusul frontal este aproape complet dezvoltat, iar la vârsta de doisprezece ani toate sinusurile paranazale ating dimensiuni echivalente cu cele ale adultului și au forma definitivă.
Dupa cum sunt denumite, sinusurile frontale se găsesc la nivelul osului frontal, mai exact în regiunea posterioară glabelei și lateral de aceasta. Glabela este topografic situată pe fața anterioară a frontalului între cele două arcade sprâncenoase și superior de rădăcina nasului.
Dezvoltarea sinusurilor frontale începe prin îndepărtarea celor doua foițe (cea anterioară și cea posterioară) ale porțiunii verticale a osului frontal. Astfel iau naștere două cavități ce își vor continua expansiunea până la pubertate. Cele două sinusuri frontale vor avea dimensiuni variind de la cea a unui sâmbure de cireașă până la întinderi ce ating marginile laterale ale frontalului și forme variate. Capacitatea medie a sinusurilor frontale este de 4-7 ml.
Septul osos ce desparte cele două sinusuri este rareori situat în planul medio-sagital al corpului, ceea ce explică diferențele de formă și mărime între cele două cavități. Didactic, fiecărui sinus i-a fost atribuită o formă de piramidă triunghiulară astfel încât îi vom descrie o bază, un vârf și trei fețe:
Cunoscut și sub denumirea de antru Highmore, sinusul maxilar este situat în corpul osului maxilar fiind mai voluminos decat celelalte sinusuri, atingând în medie 15 ml. La naștere acesta este prezent, dar rudimentar, dezvoltarea acestuia finalizându-se odată cu apariția dentiției definitive. Forma sinusului maxilar este asemănătoare unei piramide triunghiulare ce prezintă:
Localizate posterior de cavitatea nazală, sinusurile sfenoidale sunt cavități pneumatice aflate în corpul osului sfenoid. Forma sinusului sfenoidal este cubică dar neregulată.
Sinusurile sfenoidale sunt de fapt cele două cavități ce alcătuiesc sinusul sfenoidal, despărțite de o fină lamă osoasă numită sept intersinusal sfenoidal.
Dimensiunile sinusului sunt variabile între 0,5 și 3 milimetri sau poate să fie absent la un procent de până la 5 % din populație. Pereții sinusului sfenoidal sunt:
Sinusurile etmoidale cunoscute și sub denumirea de labirint etmoidal, sunt compuse din câte 6 – 10 cavități pneumatice cu contur neregulat situate de o parte și de alta a foselor nazale. Toate celulele etmoidale comunică între ele și au capacitate totată de aproximativ 2 – 3 ml. Topografic, celulele etmodiale se împart în trei grupuri:
– Celule etmoidale posterioare – mucusul de la acest nivel este drenat în meatul nazal superior
– Celule etmoidale mijlocii
– Celule etmoidale anterioare – ultimele două grupuri având orificiul de deschidere la nivelul meatului nazal mijlociu
În vecinătatea sinusurilor etmoidale se află:
Irigarea cu sânge arterial al sinusurilor paranazale este asigurată de:
– Sistemul carotidian extern prin ramuri ale arterei maxilare și ale arterei faciale
– Sistemul carotidian intern prin arterele etmoidale și etmoidale posterioare (ramuri ale arterei oftalmice).
Vascularizația venoasă se realizează prin vena oftalmică, vena facială și plexurile venoase pterigoidal și faringian.
Limfa sinusurilor paranazale este drenată spre ganglionii limfatici submandibulari spre anterior și spre ganglionii retrofaringieni, spre posterior.
Inervația sinusurilor paranazale este vegetativă, simpatică și parasimpatică.
Acestea sunt deservite de fibre nervoase provenind din ramura maxilară a trigemenului, pe de o parte, și din fibre ce își au originea în ganglionul sfenopalatin, pe de altă parte.
© Copyright 2023 NewsMed - Toate drepturile rezervate.