Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Sindromul morții subite a sugarului este definit ca fiind moartea subită a copilului aparent sănătos, mai mic de 1 an, care nu poate fi explicată nici după investigații complete, incluzând autopsia, examinarea locului unde a survenit decesul şi analiza istoricului clinic şi social al copilului. Sindromul de moarte subită a sugarului este, statistic, prima cauză a morții bebelușilor cu vârste cuprinse ȋntre 1-12 luni. Se consideră că perioada de risc maxim este între 2 şi 4 luni. De obicei, decesul copilului survine în timpul somnului.
Otrăvirea, dereglări metabolice, sufocarea, hiper sau hipotermia, neglijarea sau abuzul, pot fi detectate la autopsia judiciară completă. Toate acestea sunt cauze care explică moartea copilului şi deci exclud diagnosticul de moarte subită a sugarului.
Investigațiile care se vor realiza când cauza morții este necunoscută şi se suspectează moartea subită a bebelușului sunt:
Diagnosticul se pune post-mortem, nu există investigaţii care să poată fi indicate ȋnainte pentru a cuantifica pericolul de moarte subită a sugarului.
Diagnosticul pe care medicul legist ȋl va pune, este un diagnostic prin excludere. Descoperiri recente ale unor diferenţe morfologice ȋn trunchiul cerebral al sugarilor la care s-a pus diagnosticul de moarte subită, indică o incidenţă mare a dezvoltării insuficiente a centrilor responsabili de reglarea funcțiilor cardiace, respiratorii și a ciclului somn-veghe. Dacă sistemul cardio-respirator este afectat (hipoxie, hipercarbie) de un mediu înconjurător poluat, este posibil ca bebelușul să nu se mai poată trezi. Chiar şi atunci când investigații complete sunt realizate, poate fi dificilă distincția ȋntre ceea ce numim sindromul morţii subite a sugarului şi alte cauze ale morţii, cum ar fi sufocarea neintenţionată. De multe ori, ȋntr-un astfel de caz, sunt identificaţi mai mulţi factori cauzatori care ar fi putut fi evitaţi :
S-au făcut observații asupra pacienților care trăiesc şi care au avut un eveniment inexplicabil ce le-a pus viaţa ȋn pericol la vârsta critică pentru apariţia morţii subite a sugarului (« a brief resolved unexplained event »). Supravieţuitorii unui astfel de eveniment par să aibă ȋn comun mulţi factori de risc, dar ȋncă există dezbateri dacă evenimentele inexplicabile ameninţătoare de viaţă sunt de fapt evenimente cu rezoluţie fericită, care ar fi putut duce la moartea subită a sugarului, dacă sunt fenomene care ar fi putut provoca moartea, dar cauzele ar fi fost cunoscute, sau sunt evenimente care au o strânsă legătură cu sindromul de moarte subită a sugarului. Cele mai des raportate evenimente amenințătoare de viaţă ar fi :
La 50% dintre aceşti pacienţi examenul clinc arată ȋncadrare ȋn limitele normale, 25% prezintă pirexie şi 25% infecţii.
De notat este că, din rapoartele existente reiese că numai 5% dintre bebeluşii care au avut un diagnostic de moarte subită, au un istoric de evenimente ameninţătoare de viaţă, iar corelarea statistică este dificil de făcut. Există cazuri de sugari care au decedat prin sindrom de moarte subită, la care unul sau mai multe evenimente ameninţătoare de viaţă au fost suspectate ȋn scurta lor viaţă. Cu toate acestea, aparatele de monitorizare a respiraţiei, care sunt folosite pentru a detecta perioadele de apnee, par să nu fie utile in prevenirea sindromului de moarte subită a sugarului.
De remarcat este că mulţi părinţi au declarat că, ȋn ciuda faptului că bebeluşul lor părea sănatos, totuşi nu era “el ȋnsuşi” ȋn orele care au precedat moartea.
Potrivit studiilor, una dintre potențialele cauze ale sindromului de moarte subită a sugarului poate fi dezvoltarea insuficientă sau defectuoasă a anumitor zone ale creierului, responsabile pentru trezire şi pentru reacția copilului la unele situații periculoase.
Există de asemenea studii statistice care au identificat factori cu risc mare (pot duce la oprirea respirației):
Literatura de specialitate conţine frecvente controverse ȋn ceea ce priveşte cauzele care duc la moartea subită a sugarului. Mai mult de 70 de potenţiale cauze au fost propuse ȋn decursul timpului. Clasificarea cea mai frecvent ȋntâlnită este :
Un studiu recent, efectuat asupra a 11734 de copii, a colectat date şi a concluzionat că ȋn cadrul acestei populații, 649 de decese au avut diagnosticul de sindrom de moarte subită a sugarului, iar 1221 au avut alte cauze.
Factorii luaţi ȋn considerare au fost :
Dintre toate ipotezele propuse ca potențială explicație pentru mecanismele patofiziologice ale sindromului de moarte subită a sugarului, cea mai cunoscută este cea propusă ȋn 1994 de Filiano şi Kinney : modelul riscului triplu. Acesta susține că riscul maxim pentru apariţia sindromul morţii subite a sugarului se află la intersecţia a trei factori principali :
Sindromul de moarte subită a sugarului apare rar la bebeluşi care nu au aceşti factori de risc sau la cei care nu au decât unul dintre cei trei. Cu alte cuvinte, decesul survine atunci când un sugar vulnerabil este supus unor factori de stres externi, ȋn perioada ȋn care mecanismele sale de apărare sunt insuficient dezvoltate.
Modelul triplului risc nu exclude posibilitatea prezenţei mai multor factori de stres sau a multiplelor vulnerabilităţi ale sugarului.
Datele epidemiologice sugerează că trebuie luată ȋn considerare moştenirea genetică şi există foarte multe studii care au ȋncercat să identifice gene sau mutaţii genetice asociate cu sindromul de moarte subită a sugarului.
Cu toate că atât prelungirea cât şi scurtarea intervalului QT sunt asociate cu aritmii, sincope şi deces neașteptat, ȋn cazul sindromului de moarte subită a sugarului, se pare că atenția cercetătorilor a fost reținută cu precădere de prelungirea intervalului QT.
Intervalul QT este dependent de ritmul cardiac şi se calculează ȋn milisecunde (intervalul QT corectat, QTc) conform formulei Bazett. Un interval QTc lung este un semn al stabilităţii electrice scăzute a inimii şi este direct asociat cu sindromul de moarte subită a sugarului. Sunt ȋncă controversate valorile care ar trebui să fie considerate de QTc prelungit : unii clinicieni susţin că valori mai mari de 440 msec sunt de QTc prea lung, alţii consideră că intervalul QTc este prelungit la valori mai mari de 450 – 475 msec.
Potrivit studiilor conservate statistic, 30 – 35% dintre bebeluşii care au decedat astfel, aveau o prelungire a intervalului QTc ȋn prima săptămână de viaţă. Aceste valori statistice sunt rezultatul unor studii de lungă durată, asupra a mai mult de 40000 de bebeluși născuți ȋn decursul a 19 ani. Dintre copiii cu un interval QTc prelungit, raportul deceselor prin sindromul morții subite a fost de 1 :41.
S-a emis ipoteza că prelungirea intervalului QTc poate juca rolul unui factor favorizant ȋn moartea subită a sugarului, dar că ar fi nevoie de combinația cu alţi factori pentru a se ajunge la aritmii amenințătoare de viaţă. Evenimentul declanșator ar putea fi o creştere bruscă a activității sistemului nervor simpatic, care, ȋn primul an de viaţă poate fi cauzată de multipli factori :
Cu toate că nu există metode validate specifice pentru prevenirea morții subite a sugarului, există unele reguli de respectat ȋn îngrijirea copilului :
Statisticile arată că cea mai sigura poziție de dormit pentru sugar este culcat pe spate. Se pare că decesele prin sindromul de moarte subită infantilă au scăzut semnificativ ȋn țările ȋn care părintii au fost sfătuiți să ȋşi culce doar pe spate copiii mai mici de 1 an. De asemenea, nu trebuie să se doarmă cu bebelușul pe o canapea sau pe un fotoliu extensibil.
Efortul medicilor legişti care efectuează autopsia este canalizat spre diferenţierea cauzelor morţii sugarului, având ȋn vedere că se poate suspecta infanticidul. Trebuie luate ȋn considerare toate circumstanţele care ar fi putut influenţa decesul:
Examinarea fizică poate ajuta la elucidarea cazului. Constatări care sprijină diagnosticul ulterior de moarte subită a sugarului:
Constatări care sprijină verdictul de infanticid :
Recent, modul de stabilire al diagnosticului de moarte subită a sugarului a fost revizuit de o echipă completă de pediatri şi medici legiști. A fost introdusă o categorie a deceselor infantile subite neclasificate, ȋn scopul încadrării cazurilor care nu întrunesc criteriile pentru stabilirea diagnosticului de moarte subită a sugarului şi la care circumstanțele morții sunt echivoce.
Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica
Bronșita acută , Infectia cu citomegalovirus la copil , Infectii urinare la copii Răceala la copii
© Copyright 2023 NewsMed - Toate drepturile rezervate.