Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Sindromul de alcoolism fetal (SAF) este o malformație congenitală asociată cu consumul de alcool în timpul sarcinii. Alcoolul consumat este transportat cu ajutorul sângelui în placentă, ajungând în sângele fătului. Dezvoltarea normală a fătului poate fi afectată și pot apărea tulburări din spectrul alcoolismului fetal (FASD – fetal alcohol spectrum disorders). Acestea includ, pe langă sindromul de alcoolism fetal, dezvoltare anormală a intelectului, probleme de văz și auz, greutate și înălțime anormale la naștere sau trăsături ale feței caracteristice.
pSAF (partial fetal alcohol syndrome) este o boală asociată sindromului de alcoolism fetal și este diagnosticat la pacienții ce prezintă dezvoltare anormală a capacității intelectuale dar nu și alte semne ale sindromului. pSAF se împarte în două subtipuri: ARND (alcohol-related neurodevelopmental disorder) și ARBD (alcohol-related birth defects).
De asemenea și avortul spontan sau moartea copilului la naștere pot reprezenta semne ale consumului de alcool în timpul sarcinii.
Există mai multe teorii asupra mecanismului de acțiune al alcoolului asupra dezvoltării fătului. Până în prezent nu a putut fi identificată acțiunea specifică ce determină apariția FAS, din potrivă, studiile au identificat o varietate de efecte ale consumului de alcool în timpul sarcinii. Majoritatea acestor teorii au fost dezvoltate după observarea semnelor și simptomelor nou născutului.
Una dintre aceste teorii este bazată pe tulburarea activității sistemului nervos. Tulburările includ capacitate de concentrare scăzută, reacție lentă la stimuli, ritm încetinit al dezvoltării intelectuale sau chiar probleme comportamentale. Teoria discută despre lipsa unor neurotransmițători sau chiar incapacitatea organismului de a îi mai sintetiza, fapt ce duce la o gândire încetinită.
O altă teorie este legată de dezvoltarea normală a organelor. În organismul adult, ficatul este organul care se ocupă de metabolizearea alcoolului, oxidându-l la acetaldehidă, compus toxic. În etapa de dezvoltare a ficatului la făt acest organ este incapabil de metabolizarea alcoolui, astfel fătul fiind expus alcoolui din lichidul amniotic pentru perioade îndelungate de timp. Această teorie explică și dezvoltarea fizică defectuasă a nou născutului. Nutrienții și metaboliții etanolului transportați de la mamă la făt pot interacționa chimic, diminuând considerabil numărul substanțelor hrănitoare. De asemenea acetaldehida poate traversa placenta, manifestându-și efectele dăunatoare asupra fătului.
Diagnosticul se efectuează în baza:
Datorită lipsei unor simptome FAS devine greu de diagnosticat, astfel încât sindromul poate fi confundat cu sindrom ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) sau cu sindromul Asperger.
Nu există un tratament specific pentru FAS, ci doar pentru simptomele sindromului. Ca medicație se utilizează medicamente psihoactive și vizite periodice la psihiatru. Pentru rezultate mai bune este recomandat ca părintele să insoțească copilul la aceste vizite.
Mamele dependende de alcool găsesc, în prezent, ajutor în centre de dezintoxicare sau în cabinete de planing familial. Cea mai bună metodă ce asigură sănătate copilului o reprezintă renunțarea la alcool și alte substanțe dăunătoare organismului, cât și monitorizarea constantă a sarcinii. Nu se cunoaște o doză acceptată de alcool ce poate fi baută în timpul sarcinii.
În America 30% din femeile însărcinate au băut alcool o dată în timpul sarcinii;
© Copyright 2023 NewsMed - Toate drepturile rezervate.