Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

duminică, ianuarie 29, 2023

Sindromul Asperger – diagnostic și terapii

NewsMed
NewsMed

18 Nov 2017

eye-glyph Vizualizări: 2595

Distribuie Articolul

Sindromul Asperger (cunoscut și ca tulburarea lui Asperger, SA) a fost descris prima data în 1944 de către un pediatru austriac numit Hans Asperger. Acesta a urmărit comportamentul a patru tineri cu probleme sociale similare pe o durată mai mare de timp. Deși inteligența lor era normală, copiii nu aveau abilități de comunicare nonverbală și nu demonstrau empatie cu colegii lor. Modul lor de exprimare era fie disociat, fie prea formal, iar interesele lor toate în cadrul unor subiecte înguste le dominau conversațiile. Copiii au împărtășit, de asemenea, o tendință spre a fi stângaci. Mulți profesioniști au considerat că sindromul Asperger era pur și simplu o formă mai ușoară de autism și au folosit termenul de „autism cu funcționare înaltă” pentru a descrie aceste persoane.

Istoric

Sindromul Asperger a fost adăugat în Manualul de Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Mentale (DSM-IV) al Asociației Americane de Psihiatrie din 1994, ca tulburare separată față de autism. Cu toate acestea, există încă mulți profesioniști care consideră că tulburarea Asperger este o formă mai puțin severă de autism. În 2013, DSM-5 a înlocuit tulburarea autistă, tulburarea Asperger și alte tulburări de dezvoltare generalizată cu diagnosticul de tulburare de spectru autist.

Persoanele cu AS prezinta trei simptome primare:

 • dificultate cu interacțiunea socială
 • angajarea în comportament repetitiv
 • rigiditate în gândire și accent pe reguli și rutine

Unele persoane cu Sindrom Asperger sunt clasificate ca având funcționalitate înaltă. Autismul cu funcționare înaltă înseamnă că acești indivizi nu posedă întârzierea achiziției de limbi și dezvoltarea cognitivă, care este tipică pentru mulți oameni cu tulburări de spectru autism.

Despre sindromul Asperger

Adesea, persoanele diagnosticate cu Sindrom Asperger au inteligență normală sau mărită. De obicei, aceștia nu au dizabilități de învățare pe care mulți autiști le au. Ei pot însă avea dificultăți specifice de învățare. Persoanele dianosticate cu Sindrom Asperger au mai puține probleme cu vorbirea. Totuși, persoanele diagnosticate cu SA avea totuși dificultăți în înțelegerea și prelucrarea limbajului.

Sindromul Asperger a fost, în general, considerat a fi pe capătul „înalt funcțional” al spectrului. Copiii afectați și adulții au dificultăți în interacțiunile sociale. Ei prezintă, totodată, o gamă restrânsă de interese și / sau comportamente repetitive. Dezvoltarea motorie poate fi întârziată, ducând la aglomerări sau mișcări necoordonate. Cu toate acestea, comparativ cu cei afectați de alte forme de autism, cei cu sindrom Asperger nu au întârzieri sau dificultăți semnificative în dezvoltarea limbajului sau cognitiv. Unii chiar demonstrează vocabularul precoce – de multe ori într-un domeniu de specialitate foarte specializat.

Sindromul Asperger nu poate fi vindecat, însă diagnosticarea și intervenția timpurie pot ajuta copilul să facă conexiuni sociale, să-și atingă potențialul și să ducă o viață productivă.

Cauze

Cauza exactă a autismului (inclusiv sindromul Asperger) este încă în curs de investigare. Cercetarea cauzelor sugerează că o combinație de factori – genetici și de mediu – poate explica diferențele de dezvoltare. Sindroml Asperger nu este cauzat de educația unei personae sau de circumstanțele sociale.

Sindromul Asperger tinde să se desfășoare în familii, sugerând că unele cazuri pot fi ereditare. Unii cercetători au sugerat că factorii de mediu la începutul sarcinii pot avea un impact; experții nu au confirmat încă acest lucru.

Anomaliile creierului pot fi legate de Sindromul Asperger. Tehnologia avansată de imagistică a creierului a identificat diferențe structurale și funcționale în anumite regiuni ale creierului în rândul persoanelor cu afectate.

Factori de risc

Autismul, inclusiv sindromul Asperger, este mult mai comun decât cred majoritatea oamenilor. Acesta afectează între 0,03 și 4,84 la fiecare 1.000 de persoane.

Persoanele cu sindrom Asperger provin din toate naționalitățile și mediile culturale, religioase și sociale, deși pare să afecteze mai mulți bărbați decât femeile .

Semne și simptome

Sindromul Asperger este de obicei observat la vârsta de 3 ani sau mai târziu. Simptomele variază, astfel încât nu există doi copii cu Sindrom Asperger la fel.

Ceea ce distinge Sindromul Asperger de autismul clasic sunt simptomele sale mai puțin severe și absența întârzierilor de limbaj. Copiii cu Tulburare Asperger pot fi afectați doar ușor și au adesea cunoștințe bune și limbaj cognitiv. Pentru observatorul neinstruit, un copil cu Tulburarea Asperger poate părea doar ca un copil neurotipic care se comportă diferit.

Semnele și simptomele Sindromului Asperger variază foarte mult. Acestea includ:

 • Interese repetitive și restrictive

De exemplu, expertizarea într-un singur obiect sau subiect, excluzând toate celelalte domenii este o activitate specifică copiilor cu Sindrom Asperger. Activitățile implică de obicei colectarea, numerotarea sau listarea. Simptomele variază de la o persoană la alta, dar copiii cu Sindrom Asperger au adesea o atenție obsesivă pe un subiect îngust de interes. Copiii cu AS pot dezvolta un interes tot atît de consumant în lucruri precum programe de trenuri sau dinozauri, de exemplu. Acest interes poate fi obiectul unor conversații unilaterale cu colegii și adulții.

Persoana cu Sindrom Asperger nu ia în seamă încercările celeilalte persoane de a schimba subiectul conversației.  De exemplu, cineva cu sindromul Asperger ar putea iniția conversații cu alții, prin legarea în mare măsură a faptelor legate de un anumit subiect de interes. Adesea, ei nu observă că alții nu mai ascultă sau nu se simt confortabil cu subiectul. Ei pot să nu aibă capacitatea de a „vedea lucrurile” din perspectiva celeilalte persoane. Acesta este unul din motivele pentru acești copii pot avea dificultăți în interacțiunile sociale.

 • Tendința de a prezenta o dezvoltare a limbajului tipică sau chiar excepțională

Cu toate acestea, mulți tind să-și folosească abilitățile lingvistice în mod necorespunzător sau ciudat în conversații sau situații sociale. Adesea, simptomele sindromului Asperger sunt confundate cu cele ale altor probleme comportamentale. De exemplu, SA este deseori confundat cu deficitul de atenție și/sau tulburarea de hiperactivitate (ADHD). Într-adevăr, multe persoane afectate de sindromul Asperger sunt diagnosticate inițial cu ADHD. Acest lucru se întâmplă până când devine clar că dificultățile lor rezultă mai mult dintr-o incapacitate de a socializa decât o incapacitate de a-și concentra atenția.

 • Interesul față de ceilalți

Persoanele cu tulburare de tip Asperger doresc, de obicei, să se potrivească și să interacționeze cu alții, dar de cele mai multe ori nu știu cum să o facă. Ele pot fi ciudate din punct de vedere social, nu înțeleg regulile sociale convenționale sau nu dau dovadă de empatie. Aceștia pot avea contact limitat cu ochii, par să nu se angajeze într-o conversație și să nu înțeleagă folosirea gesturilor sau a sarcasmului. Izolarea socială și depresia pot fi o consecință a Sindromului Asperger.

 • Discursul formal sau distinct

Poate exista o lipsă de ritm sau de intonație. Vorbirea poate suna plat, monoton, neobișnuit de lent sau rapid, sau volumul poate fi inadecvat.

 • Rutine

Persoanele cu AS pot avea reguli și ritualuri pe care le mențin metodic pentru a reduce confuzia. O schimbare surprinzătoare în rutină poate provoca uneori deranj sau anxietate.

 • Izolarea socială

Abilitățile sociale slabe și tendința de a vorbi doar despre interesul lor individual pot duce la izolare. Persoana poate fi retrasă. Ele pot părea dezinteresate de ceilalți și apar îndepărtate. Efectuarea și păstrarea prietenilor poate fi o provocare.

 • Întârzieri în dezvoltarea motorie

Coordonarea slabă poate face dificilă îndeplinirea unor sarcini detaliate, cum ar fi îmbinarea șireturilor. Copiii cu Sindrom Asperger pot avea, de asemenea, dificultăți în aptitudinile motorii esențiale, cum ar fi alergarea sau mersul pe jos. Acești copii nu pot face anumite sarcini, cum ar fi alpinismul sau mersul pe bicicletă.

 • Probleme de proximitate

Persoanele cu Sindrom Asperger pot avea probleme în a ști cât de aproape să stea față de o altă persoană în timp ce vorbesc.

 • Dificultăți senzoriale

Unii oameni pot avea o sensibilitate senzorială distorsionată, astfel încât simțurile lor pot fi fie intensificate, fie subdezvoltate. Acest lucru poate afecta modul în care persoana percepe zgomotul, luminile puternice, mirosurile intense, texturile alimentare și materiale.

Nu toate persoanele cu sindrom Asperger afișează toate aceste comportamente. În plus, fiecare dintre aceste simptome tinde să difere foarte mult în rândul persoanelor afectate.

Condiții asociate:

Copiii cu AS sunt deseori neobișnuit de activi. La vârsta adultă, pot dezvolta anxietate sau depresie.

Cum văd lumea persoanele diagnosticate cu Sindromul Asperger?

Unii oameni cu sindrom Asperger spun că lumea se simte copleșitoare și acest lucru le poate provoca o anxietate considerabilă.

În special, înțelegerea și relaționarea cu alte persoane și participarea la viața de familie, școală, muncă și viața socială de zi cu zi pot prezenta complicații. Alți oameni par să știe, intuitiv, cum să comunice și să interacționeze unul cu celălalt, dar pot și ei să se lupte pentru a construi relații cu oamenii cu Sindrom Asperger. Persoanele cu sindrom Asperger se întreabă de ce sunt „diferite” și simt că diferențele lor sociale înseamnă că oamenii nu le înțeleg.

Persoanele cu autism, inclusiv cele cu sindrom Asperger, adesea nu privesc diagnosticul ca pe un handicap. Unii părinți ai copiilor cu autism spun că ceilalți oameni cred că copilul lor este obraznic, în timp ce adulții consideră că sunt înțeleși greșit.

Diagnostic

Sindromul Asperger rămâne adesea nediagnosticat până când un copil sau un adult începe să aibă dificultăți serioase la școală, la locul de muncă sau la viața personală. Într-adevăr, mulți adulți cu sindromul Asperger primesc diagnosticul atunci când caută ajutor pentru probleme cum ar fi anxietatea sau depresia. Diagnosticul tinde să se concentreze în primul rând pe dificultățile cu interacțiunile sociale.

Primul pas spre diagnostic este o evaluare, inclusiv o istorie de dezvoltare și o observație. Acest lucru ar trebui făcut de către profesioniștii din domeniul medical cu experiență în domeniul autismului și al altor PDD-uri. Diagnosticul precoce este de asemenea important, deoarece copiii cu tulburare Asperger, care sunt diagnosticați și tratați devreme în viață, au șanse sporite de a avea succes în școală și, eventual, trăiesc independent.

Nu există un test specific pentru sindromul Asperger. Testele fizice, cum cele de auz, analizele de sânge sau razele X pot exclude alte condiții și pot determina dacă o tulburare fizică cauzează simptomele.

Diagnosticul precoce poate fi dificil datorită gamei largi de simptome, astfel încât diagnosticarea exactă sau tratamentul adecvat să nu apară până la maturitate.

 • Evaluare în vederea stabilirii diagnosticului

Pentru a evalua un copil, echipa va include adesea un terapeut de vorbire și de limbă, un pediatru, un psihiatru și / sau psiholog. Părinții vor oferi informații despre simptome, iar echipa poate lua în considerare și observațiile profesorilor.

La evaluarea adulților, un profesionist poate cere părinților, soțului / soției și membrilor apropiați ai familiei să afle despre istoricul lor de dezvoltare.

Caracteristicile sindromului Asperger variază de la o persoană la alta, însă pentru a se face un diagnostic, o persoană va fi, de obicei, evaluată ca având dificultăți persistente în comunicarea socialăși interacțiunea socială și tiparele restricționate și repetitive ale comportamentelor, activităților sau intereselor încă din copilărie, în măsura în care acestea ” limitează și diminuează funcționarea cotidiană „.

Probleme persistente în comunicarea și interacțiunea socială

Comunicare socială

Persoanele cu autism, inclusiv cele cu sindrom Asperger, au dificultăți în interpretarea limbajului verbal și non-verbal, cum ar fi gesturile sau tonul vocii. Ar putea fi dificil de utilizat sau de înțeles:

 • expresiile faciale
 • tonul vocii
 • glumele și sarcasmul
 • conceptele abstracte.

Persoanele cu sindrom Asperger au, de obicei, abilități lingvistice bune, însă le sunt greu de înțeles așteptările celorlalți în cadrul conversațiilor, probabil repetând ceea ce tocmai a spus celălalt (numit echolalia) sau vorbind în detaliu despre propriile interese .

Interacțiune socială

Persoanele cu sindrom Asperger au adesea dificultăți în a „citi” alți oameni – în recunoașterea sau înțelegerea sentimentelor și intențiilor celorlalți – și exprimarea propriilor emoții. Ar putea:

 • părea a fi insensibile
 • părea să se comporte „ciudat” sau într-un mod considerat a fi inadecvat din punct de vedere social.

Modele restricționate și repetitive de comportamente, activități sau interese

Comportament repetitiv și rutine

Lumea poate părea un loc foarte imprevizibil și confuz pentru persoanele cu sindrom Asperger, care adesea preferă să aibă o rutină zilnică, astfel încât să știe ce se va întâmpla în fiecare zi. Poate că doresc să călătorească mereu în același mod spre și din școală sau la serviciu sau să mănânce exact aceeași mâncare pentru micul dejun.

Utilizarea regulilor poate fi, de asemenea, importantă. Poate fi dificil ca cineva să ia o abordare diferită față de ceva după ce a fost învățat modul corect de a o face. Este posibil ca aceștia să nu se simtă confortabil cu ideea schimbării, dar ar putea să facă față mai bine dacă se pot pregăti pentru schimbări în avans.

Interese foarte concentrate

Multe persoane cu sindromul Asperger au interese intense și foarte concentrate, adesea de la o vârstă destul de tânără. Acestea se pot schimba în timp sau pot fi de-a lungul vieții și pot fi orice, de la artă până  la computere. Un interes poate fi uneori neobișnuit. Mulți își transmit interesul în studiul, munca plătită, voluntariatul sau altă ocupație semnificativă. Persoanele cu sindrom Asperger adesea raportează că urmărirea unor astfel de interese este fundamentală pentru bunăstarea și fericirea lor.

Sensibilitate senzorială

Persoanele cu sindrom Asperger pot avea, de asemenea, hipersensibilitate sau hiposensibilitate la sunete, atingeri, gusturi, mirosuri, lumină, culori, temperaturi sau durere. De exemplu, aceștia pot auzi anumite sunete de fundal, pe care ceilalți oameni le ignoră sau le blochează. Acest lucru poate cauza anxietate sau chiar dureri fizice.

Beneficiile unui diagnostic pentru Sindromul Asperger

Unii oameni văd diagnosticul oficial ca pe o etichetă nefolositoare. Pentru mulți însă, obținerea unei evaluări și diagnosticări poate fi utilă, deoarece:

 • îi ajută pe persoanele care suferă de sindromul Asperger  să înțeleagă de ce pot întâmpina anumite dificultăți și ce pot face pentru a le diminua.
 • permite utilizatorilor să acceseze servicii și asistență .

Tratament

Un diagnostic precis poate duce la o mai bună înțelegere a provocărilor cu care se confruntă persoana și poate permite persoanei să acceseze suportul adecvat.

O serie de terapii pot ajuta persoana să-și adapteze comportamentul pentru un rezultat social mai bun și să facă față anxietății. Acest lucru poate reduce riscul de izolare socială.

Tratamentele pot include:
 • Abilități de formare profesională. În grupuri sau sesiuni unu-la-unu, terapeuții învață copilul cum să interacționeze cu ceilalți și să se exprime în mod mai adecvat. Abilitățile sociale sunt deseori cel mai bine învățate prin modelare după un comportament tipic.
 • Speech-terapia lingvistică. Acest lucru ajută la îmbunătățirea abilităților de comunicare ale copilului. De exemplu, el va învăța cum să folosească un model normal vorbește mai degrabă decât un ton plat. De asemenea, va primi lecții despre cum să mențină o conversație în ambele sensuri și să înțeleagă indicii sociale precum gesturile de mână și contactul vizual.
 • Terapia comportamentală cognitivă. Va ajuta copilul să-și schimbe modul de gândire, astfel încât să-și poată controla mai bine emoțiile și comportamentele repetitive. El va fi capabil să se ocupe de situații precum izbucnirile și obsesiile.
 • Educația și formarea părinților. Unele familii văd și un consilier care îi ajută să facă față provocărilor de a trăi cu cineva cu Sindrom Asperger.
Tratamente medicamentoase

În plus față de intervențiile comportamentale, unele persoane afectate de sindromul Asperger sunt ajutate de medicamente. Acestea pot fi inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI), antipsihotice și stimulente pentru a trata probleme asociate cum ar fi anxietatea, depresia și hiperactivitatea și ADHD. Medicamentele sunt adesea folosite pentru a trata simptomele AS. Exemplele includ:

 • aripiprazol  pentru a reduce iritabilitatea;
 • guanfacină, olanzapină și naltrexonă pentru a reduce hiperactivitatea;
 • inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei  pentru a reduce comportamentele repetitive;
 • risperidonă  pentru a reduce agitația și insomnia.

Medicația poate fi utilă pentru controlul comportamentelor problematice, dacă acestea apar.

Medicină alternativă

O analiză a studiilor privind terapiile alternative pentru SA a constatat că terapia muzicală, terapia de integrare senzorială, acupunctura și masajul pot ajuta.

Cu o creștere a conștiinței de sine și a terapiei, mulți copii și adulți învață să facă față provocărilor asociate sindromului Asperger. Interacțiunea socială și relațiile personale pot rămâne dificile. Cu toate acestea, mulți adulți afectați lucrează cu succes în locurile de muncă obișnuite.

Autor: Marinescu Cătălina – Iolanda

UMF Carol Davila București

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!