Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Sindromul de ovare polichistice reprezintă o tulburare hormonală characteristică sexului feminin. Această afecţiune implică un dezechilibru între doi hormoni sexuali feminini: estrogenul şi progesteronul, având că rezultat apariţia chisturilor ovariene. În sindromul ovarelor polichistice ciclul menstrual poate fi afectat, pot apărea probleme de infertilitate, sau tulburări ale funcţiei cardiace.
Statistica menţionează, în “U.S department of health and human services”, că o femeie din 10 şi 1 femeie din 20 are sindromul ovarelor polichistice la vârsta fertilă. Actual, 5 milioane de femei sunt afectate în Statele Unite.
Dezechilibrul hormonal dat de această afecţiune este în strânsă legătură cu moştenirea genetică,mai exact, o femeie are o probabilitate mare să fie afectată de sindromul ovarelor polichistice, dacă mama, sau sora prezintă, la rândul lor, aceeaşi problema.
O altă cauza poate fi şi producerea anormală de hormoni androgeni,care,prin nivelul lor mărit în organism, provocat de sindromul ovarelor polichistice, poate afecta dezvoltarea şi eliberarea ovulului. Hormonii androgeni sunt caracteristici sexului masculin,dar sunt produşi şi în organismul femeii, într-o cantitate mai mică. Nivelul ridicat de androgeni poate fi dat şi de un exces de insulină( hormon ce converteşte zahărul şi amidonul în energie)
Nu există manifestări tipice pentru această tulburare, tabloul clinic putând arata diferit de la o femeie la altă. Tipic, începutul este dat de prima menstruaţie şi este constatat de iregularitatea ciclului menstrual.
Caracteristicile sindromului ovarelor polichistice sunt date de scăderea hormonilor sexuali feminini şi creşterea hormonilor androgeni, astfel fiind observate:
Creşterea în greutate poate conduce la alte afecţiuni care nu sunt reprezentative sindromului ovarelor polichistice ca: hipercolesterolemie,hipertensiune,diabet.
Pentru diagnosticul acestei boli nu există teste specifice.Este important istoricul pacientei în cauza şi cu ce sintomatologie se prezintă. Se fac investigaţii pentru excluderea altor afecţiuni iar pacienta este examinată la nivel pelvin pentru observarea semnelor de SOP(ex:inflamarea ovarelor)
Investigaţiile constau în:
Ecografia cu ultrasunete permite investigarea vaginală de către medicul ginecolog, obţinându-se imagini în timp real a organelor de reproducere. Evaluarea pelvisului cu ajutorul laparoscopiei este o tehnică chirurgicală în care doctorul introduce, printr-o mică incizie la nivel abdominal, o camera prin care sunt verificate dimensiunile ovarelor.În cazul creşterii acestora se vor efectua biopsii.
Sindromul ovarelor polichistice nu se vindecă, ci se ţine sub control. Tratamentul are ca scop diminuarea simptomatologiei şi evitarea complicaţiilor. Nu există un tratament standard, ci este stabilit pentru fiecare pacienta în parte:
În cazul femeilor gravide cu sindromul ovarelor polichistice este nevoie de un doctor specializat în sarcini cu risc crescut, deoarece există posibilitatea unei naşteri premature, diabet gestational şi chiar risc crescut de perderi de sarcină. De aceea, diagnosticarea cât mai precoce a sindromului ovarelor polichistice este foarte importantă. Evitarea fumatului şi exerciţiile fizice pot preveni unele din aceste complicaţii. Comunicarea medic-pacient este esenţială pentru menţinerea sănătăţii femeilor afectate şi evitarea complicaţiilor.
Cistita , Anomalii ale sanilor , Atrofia vaginală - cauze, diagnostic, tratament Cancerul de col uterin
Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica
© Copyright 2023 NewsMed - Toate drepturile rezervate.