Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

miercuri, iunie 07, 2023

Sindrom de ovare polichistice – simptome, tratament

NewsMed
NewsMed

10 Sep 2017

eye-glyph Vizualizări: 1240

Distribuie Articolul

Ce se înţelege prin sindromul ovarelor polichistice? 

Sindromul  de ovare polichistice reprezintă o tulburare hormonală characteristică sexului feminin. Această afecţiune implică un dezechilibru între doi hormoni sexuali feminini: estrogenul şi progesteronul, având că rezultat apariţia chisturilor ovariene. În sindromul ovarelor polichistice ciclul menstrual poate fi afectat, pot apărea probleme de infertilitate, sau tulburări ale funcţiei cardiace.

Statistica menţionează, în “U.S department of health and human services”, că o femeie din 10 şi 1 femeie din 20 are sindromul ovarelor polichistice la vârsta fertilă. Actual, 5 milioane de femei sunt afectate în Statele Unite.

Sindrom de ovare polichistice –  Cauze

Dezechilibrul hormonal dat de această afecţiune este în strânsă legătură cu moştenirea genetică,mai exact, o femeie are o probabilitate mare să fie afectată de sindromul ovarelor polichistice, dacă mama, sau sora prezintă, la rândul lor, aceeaşi problema.

O altă cauza poate fi şi producerea anormală de hormoni androgeni,care,prin nivelul lor mărit în organism, provocat de sindromul ovarelor polichistice, poate afecta dezvoltarea şi eliberarea ovulului. Hormonii androgeni sunt caracteristici sexului masculin,dar sunt produşi şi în organismul femeii, într-o cantitate mai mică. Nivelul ridicat de androgeni poate fi dat şi de un exces de insulină( hormon ce converteşte zahărul şi amidonul în energie)

Sindrom de ovare polichistice – Simptome

Nu există manifestări tipice pentru această tulburare, tabloul clinic putând arata diferit de la o femeie la altă. Tipic, începutul este dat de prima menstruaţie şi este constatat de iregularitatea ciclului menstrual.

Caracteristicile sindromului ovarelor polichistice sunt date de scăderea hormonilor sexuali feminini şi creşterea hormonilor androgeni, astfel fiind observate:

 • Pilozitate excesivă(hirsutism) pe piept, faţă, degete,abdomen
 • Îngroşarea vocii
 • Diminuarea sânilor
 • Căderea părului
 • Acnee
 • Afectarea fertilităţii şi reproducerii
 • Dureri la nivel pelvin
 • Creştere în greutate
 • Tulburări psihologice: depresie

Creşterea în greutate poate conduce la alte afecţiuni care nu sunt reprezentative sindromului ovarelor polichistice ca: hipercolesterolemie,hipertensiune,diabet.

Sindrom de  ovare polichistice – Diagnostic

Pentru diagnosticul acestei boli nu există teste specifice.Este important istoricul pacientei în cauza şi cu ce sintomatologie se prezintă. Se fac investigaţii pentru excluderea altor afecţiuni iar pacienta este examinată la nivel pelvin pentru observarea semnelor de SOP(ex:inflamarea ovarelor)

Investigaţiile constau în:

 • Testarea funcţiei tiroidiene cu determinarea nivelelor de hormoni tiroidieni
 • Testul de toleranţă la glucoză pentru observarea glicemiei
 • Teste pentru colestrol

Ecografia cu ultrasunete permite investigarea vaginală de către medicul ginecolog, obţinându-se imagini în timp real a organelor de reproducere. Evaluarea pelvisului cu ajutorul laparoscopiei este o tehnică chirurgicală în care doctorul introduce, printr-o mică incizie la nivel abdominal, o camera prin care sunt verificate dimensiunile ovarelor.În cazul creşterii acestora se vor efectua biopsii.

Sindrom ovare polichistice – Tratament

Sindromul ovarelor polichistice nu se vindecă, ci se ţine sub control. Tratamentul are ca scop diminuarea simptomatologiei şi evitarea complicaţiilor. Nu există un tratament standard, ci este stabilit pentru fiecare pacienta în parte:

 • Alimentaţie sănătoasă – Menţinerea unei greutăţi normale cu un regim alimentar şi exerciţii fizice adecvate este necesară pentru o femeie cu SOP, aceasta ajutând la reglarea ciclului menstrual şi menţinerea în limite normale a nivelului de zahăr din sânge.
 • Anticoncepţionale – Pentru femeile care nu îşi doresc pe moment o sarcina, acestea dau infertilitate temporară şi permit scăderea hormonilor androgeni( testosteron), rezultatul fiind reducerea acneei, reglarea ciclului menstrual.
 • Întreabă doctorul despre medicaţia care te-ar putea ajuta – tratamentul cu antiandrogeni reduce nivelul hormonilor masculini, ducând la tratarea acneei şi reducerea pilozităţii
 • Medicaţia antidiabetică – Ajută la reglarea glicemiei şi scăderea testosteronului
 • Tratament chirurgical – Intervenţia ovariană laparoscopică prin care sunt îndepărtate mici părţi din ovăr, astfel este favorizată ovulaţia. Această operaţie permite şi scăderea nivelelor de hormoni masculini din organism.

Cu ce se poate complica sindromul ovarelor polichistice?

În cazul femeilor gravide cu sindromul ovarelor polichistice este nevoie de un doctor specializat în sarcini cu risc crescut, deoarece există posibilitatea unei naşteri premature, diabet gestational şi chiar risc crescut de perderi de sarcină. De aceea, diagnosticarea cât mai precoce a sindromului ovarelor polichistice este foarte importantă. Evitarea fumatului şi exerciţiile fizice pot preveni unele din aceste complicaţii. Comunicarea medic-pacient este esenţială pentru menţinerea sănătăţii femeilor afectate şi evitarea complicaţiilor.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Pomană Cristina-Diana
Obstetrică - ginecologie

Cistita , Anomalii ale sanilor , Atrofia vaginală - cauze, diagnostic, tratament Cancerul de col uterin

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Burcovschi Victoria
Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica

Evaluat 0 / 10
Locație: Iaşi
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!