Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Sindromul Cushing este o tulburare care apare atunci când corpul dumneavoastră are un nivel ridicat al hormonului cortizol. Cortizolul este produs în mod obișnuit de către glandele suprarenale și este necesar organismului dumneavoastră. Acesta permite oamenilor să răspundă la situații stresante, cum ar fi boala, și are efecte aproape asupra tuturor țesuturilor corpului. Sindromul Cushing afectează 1 din 50.000 de persoane, iar cele de sex feminin sunt mai sensibile la anumite forme ale bolii decât cele de sex masculin. Fără tratament, sindromul Cushing poate fi fatal.
Nivelurile excesive ale cortizolului hormonal sunt responsabile pentru sindromul Cushing. Cortizolul, produs în glandele suprarenale, joacă o varietate de roluri în corpul dumneavoastră. De exemplu, cortizolul ajută la reglarea tensiunii arteriale și menține funcționarea normală a sistemului cardiovascular, de asemenea, ajută organismul să răspundă la stres.
Principalele cauze care determină apariția sindromului Cushing sunt următoarele:
1. Tratamentul corticosteroid (sindromul Cushing exogen):
2. Supraproducția proprie a corpului de cortizol (sindromul Cushing endogen). În aceste cazuri, sindromul Cushing poate fi asociat cu:
3. Alte cauze care provoacă apariția sindromului Cushing sunt:
Semnele și simptomele sindromului Cushing pot varia în funcție de nivelurile de exces de cortizol.
Cele mai frecvente simptome ale acestei afecțiuni sunt:
La persoanele de sex feminin se poate observa: pilozitate excesivă la nivel facial și corporal, menstruație absentă sau neregulată.
La persoanele de sex masculin se poate observa: disfuncție erectilă, libidou scăzut, fertilitate scăzută.
Copiii cu această afecțiune sunt, în general, obezi și au o rată mai scăzută de creștere.
!! Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă aveți simptome care sugerează sindromul Cushing! În special persoanele dacă iau medicamente cu corticosteroizi pentru a trata o afecțiune, precum astmul bronșic, artrita sau boala inflamatorie intestinală!
Sindromul Cushing poate fi dificil de diagnosticat, în special sindromul Cushing endogen, deoarece și alte afecțiuni au aceleași semne și simptome. Diagnosticarea sindromului Cushing poate fi un proces lung și extins.
Medicul dumneavoastră vă va efectua un examen fizic, căutând semne de sindrom Cushing. Poate suspecta sindromul Cushing dacă aveți semne precum rotunjirea feței (fața în formă de lună), un strat de țesut adipos între umeri și gât („ceafă de bizon”) și pielea subțire cu vânătăi și vergeturi.
Dacă ați luat un medicament cu corticosteroizi pentru o lungă perioadă de timp, medicul poate suspecta că ați dezvoltat sindromul Cushing ca urmare a acestui medicament.
De exemplu, sindromul ovarului polichistic ( o tulburare hormonală la persoanele de sex feminin) prezintă unele semne și simptome similare cu cele ale sindromului Cushing; acestea ar fi creșterea excesivă a părului și perioadele menstruale neregulate. Depresia, tulburările de alimentație și alcoolismul pot, de asemenea, să imite parțial sindromul Cushing.
Tratamentul pentru sindromul Cushing este conceput pentru a reduce nivelul ridicat de cortizol din organism. Cel mai bun tratament depinde de cauza sindromului.
Opțiunile de tratament includ:
Dacă cauza sindromului Cushing este utilizarea pe termen lung a medicamentelor cu corticosteroizi, medicul vă poate menține controlul asupra semnelor și simptomelor prin reducerea dozei de medicament pe o perioadă de timp. Renunțarea bruscă a acestor medicamente ar putea conduce la scăderea nivelurilor de cortizol. Încetinirea lentă a medicamentelor corticosteroide permite organismului să reia producția normală de cortizol.
Dacă sindromul Cushing este cauzat de o tumoare, medicul dumneavoastră vă poate recomanda îndepărtarea chirurgicală completă.
După operație, va trebui să luați medicamente de înlocuire cu cortizol pentru a vă oferi organismului cantitatea corectă de cortizol. În majoritatea cazurilor, în cele din urmă veți avea parte de o revenire a producției hormonale, iar medicul poate reduce cantitatea de medicamente de înlocuire.
Dacă chirurgul nu poate elimina în totalitate o tumoare pituitară, medicul va prescrie de obicei radioterapia pentru a fi utilizată împreună cu operația. În plus, radiația poate fi utilizată pentru persoanele care nu sunt candidați potriviți pentru intervenții chirurgicale.
Medicamentele pot fi folosite pentru a controla producția de cortizol atunci când intervenția chirurgicală și radiațiile nu funcționează. Medicamentele pot fi, de asemenea, utilizate înainte de intervenția chirurgicală pentru a îmbunătăți semnele și simptomele și pentru a minimiza riscul chirurgical.
Medicamentele pentru controlul producției excesive de cortizol la nivelul glandelor suprarenale includ Mitotan (Lysodren), Metyraponă (Metopironă).
Dacă niciuna dintre aceste opțiuni de tratament nu este adecvată sau eficientă, îndepărtarea chirurgicală a glandelor suprarenale (adrenalectomie bilaterală) este o alternativă de tratament. Această procedură va vindeca producția excesivă de cortizol, dar veți necesita medicamente de înlocuire pe tot parcursul vieții.
Dacă nu urmați tratament pentru sindromul Cushing, acesta poate duce la:
Majoritatea persoanelor vor începe să se simtă treptat mai bine după intervenția chirurgicală, iar internarea în spital poate fi destul de scurtă dacă nu există complicații. Poate dura ceva timp să vă simțiți complet înapoi la normal, să pierdeți în greutate, să vă recâștigați forța și să vă recuperați din depresie sau din pierderea memoriei. Este important să ne amintim că nivelurile ridicate de cortizol schimbă fizic corpul și creierul și că aceste schimbări se pot inversa destul de încet. Aceasta este o caracteristică normală a perioadei de recuperare, iar în tot acest timp trebuie să aveți răbdare.
După intervenția chirurgicală la nivel hipofizar, nivelul cortizolului este foarte scăzut. Aceste niveluri scăzute de cortizol poate continua timp de 3 – 18 luni după intervenția chirurgicală; pot provoca greață, vărsături, diaree, dureri. Aceste simptome sunt frecvente în primele zile și săptămâni după intervenția chirurgicală, deoarece organismul se adaptează la nivelurile inferioare ale cortizolului. Medicii prescriu pacienților un medicament asemănător cu cortizolul, până când recuperarea hipofizei și a suprarenalelor este fie în curs de desfășurare, fie completă.
Hidrocortizonul sau prednisonul sunt de obicei utilizate în acest scop. Medicii monitorizează recuperarea hipofizară și a suprarenalelor prin măsurarea valorii cortizolului sau prin testarea capacității suprarenalelor de a secreta cortizol.
Ca urmare, persoanele care prezintă gripă, febră sau greață ar putea avea de dublat doza orală de glucocorticoid atunci când sunt bolnavi. Cu toate acestea, această doză crescută trebuie utilizată numai pentru o perioadă scurtă de timp.
Persoanele care au eliminat glandele suprarenale vor trebui să ia un glucocorticoid (cum ar fi cortizonul) și mineralocorticoidul fludrocortizon pentru tot restul vieții. Persoanele ale căror glande suprarenale au fost îndepărtate pot avea simptome inițiale care sunt similare cu cele după operația hipofizară și ar trebui să ia glucocorticoid suplimentar.
Este important să rețineți că, dacă luați cortizol de înlocuire, este posibil să existe mai multe ocazii când aveți nevoie de înlocuire suplimentară. Acestea pot include situații stresante, cum ar fi procedurile chirurgicale ( indiferent dacă sunt sau nu legate de sindromul Cushing), proceduri dentare.
Durata recuperării va depinde de severitatea și cauza sindromului Cushing. Nu uitați să aveți răbdare! Nu ați dezvoltat sindromul Cushing peste noapte și nici simptomele nu vor dispărea peste noapte. Între timp, aceste sfaturi vă pot ajuta în călătoria dumneavoastră înapoi la sănătate:
Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica
© Copyright 2023 NewsMed - Toate drepturile rezervate.