Sfaturi și Resurse Pentru Rezidențiat

Despre Acest Ghid

Textul următor reprezintă o serie de sfaturi și resurse pentru rezidențiat pe care ne-ar fi plăcut ca un coleg mai mare să ni le împărtășească înainte să începem pregătirea de rezidențiat. Inițial conceput ca un memo cu diverse idei de revizuit, a devenit pe măsura trecerii timpului un mini-ghid care (sperăm) să fie util și altor studenți care doresc să se ridice la provocarea acestui examen.

Acest articol a fost scris în colaborare cu proiectul 💡 Medtinker. Dacă sunteți interesați de modul în care diverse subiecte – literatură, muzică, gaming, sunt văzute prin prisma medicinei, vă invităm să aruncați un ochi și peste proiectul lor după ce terminați cu acest ghid.

Un cuvânt înainte legat de structură

Fiecare paragraf reprezintă o idee de sine stătătoare și ca atare recomandăm să citiți și pe sărite în funcție de nevoie. Cu excepția ultimei părți ce conține sfaturi generale, majoritatea conținutului se referă la materia din compendii. Am încercat să structurăm cât mai logic și ușor de înțeles ideile și sperăm că vor fi utile pentru majoritatea dintre voi. Singura noastră intenție a fost aceea de vă oferi o mână de ajutor pentru ca să nu aveți parte de o experiență la fel de neplăcută cum am avut noi. Documentul este strict gratuit, realizat de studenți pentru studenți.

Vă rugăm să țineți cont de faptul că tot ce este scris aici este subiectiv (cu excepția informațiilor din compendii care sunt citate mot-a-mot). Ceva care ne-a fost util nouă nu este necesar valabil și pentru voi. Încurajăm orice diferență de opinie pe care o aveți legat de cele menționate.

Acestea fiind zise, vă urăm lectură plăcută!

 

 1. Scoruri, clasificări & diviziuni

 2. Informații ce diferă de la un capitol la altul

 3. Informații ce se regăsesc în mai multe capitole

 4. Denumiri Proprii

 5. Alte Sfaturi și Resurse Pentru Rezidențiat

 

Scoruri, Clasificări & Diviziuni

Scorul Curb 65 (Pneumologie, pg. 31), clasificarea Gustilo-Anderson (Ortopedie, pg. 339) și clasificarea Child-Pugh-Turcotte (Gastroenterologie, pg. 317) au făcut subiect de grilă atât în cadrul examenului de licență (București) din 2016 cât și din 2017.

În același spirit ca și punctul de mai sus, stadiile BRC (Nefrologie, pg. 476,477,479 şi Diabet Zaharat, pg. 342) merită memorat (cei au făcut practică pe secție de nefrologie știu că KDIGO este utilizat frecvent în practicã și ca atare poate fi tentant pentru cei care vor propune grile).

Apar frecvent grile de tipul “din ce categorie face parte X în cadrul bolii Y”; spre exemplu, la examenul de licență din 2017 o grilă de neurologie a întrebat din ce categorie (lacunare sau corticale) fac parte cele 5 (a,b,c,d,e) răspunsuri (Neurologie, pg. 88-91). La momentul respectiv știam mai bine “ce reprezintă” fiecare răspuns decât “în ce clasă” se află și nu am răspuns corect la acea grilă, ulterior m-am învățat minte.

În cadrul capitolului de cancer de col uterin, foarte util de memorat este clasificarea TNM de la pg. 369. Unul din cele mai utile tabele pentru capitolul de ginecologie.

Printre alte scoruri “must know” recomandăm:

 • Chestionarele CAT, mMRC, Borg (Pneumologie, pg. 9)
 • Factorii predispozați TEP (Pneumologie, pg. 89)
 • Criterile Wells, Geneva, PERC rule (Pneumologie, pg. 96)
 • Clasificarea Killip (Cardiologie, pg. 121)
 • Clasificarea Topol (Cardiologie, pg. 142)(Notă: grilă la rezidențiat în 2016)
 • Clasificarea Los Angeles (Gastroenterologie, pg. 257)
 • Scorul Truelove-Witts și CDAI (Gastroenterologie, pg. 280,282)
 • Clasificarea nefropatiei diabetice (Diabet Zaharat, pg. 341)
 • Indicatori ai leziunii rinichiului (Nefrologie, pg. 475)
 • Scorul Ranson (Chirurgie, pg. 197)
 • Clasificarea Forest (Chirurgie, pg. 231)(Notă: grilă la rezidențiat în 2017)
 • Clasificarea endocopică a neoplasmului gastric după AEJ (Chirurgie, pg. 265)
 • Semnele de sarcină (Ginecologie, pg. 359)

Informații ce diferă de la un capitol la altul

Pacienții cu Boală Renală Cronică (Nefrologie, primul capitol) suferă anumite boli într-un mod particular față de cei non-BRC. De menționat pg. 498 unde tratamentul VHC și VHB completează ce este trecut la capitolul de infecțioase, precum și paragraful de “Pancreatita acută” trecut tot la această pagină.

Nișa malignă din cancerul gastric diferă de cea din ulcer și pare ca fiind un subiect propice de grilă. (Chirurgie, pg. 265).

Valoarea Index-ului Cardiac (raportul dintre debitul cardiac şi suprafaţa corporalã) sub care este considerat şoc cardiogen diferã între capitolul de STEMI cu o valoare de 2,2 l/min/m2 (Cardiologie, pg. 122) şi capitolul de insuficienţã cardiacã acutã cu valoarea de 1,8 l/min/m2 (Cardiologie, pg. 189).

Suplimentar punctului de mai sus, sã citiţi cu atenţie definiţia Şocului Cardiogen la cele douã pagini; ea fiind caracterizatã diferit între capitole.

Există 2 capitole diferite de Anemie Feriprivă: cel de la Hematologie pg 353 care vorbește atât de adulți cât și de copil și cel de la Pediatrie pg. 55. Amândouă sunt de calitate… dubioasă și vă vor crea dificultăți în memorare datorită diferențelor de doză și unități de măsură între capitole (referitor la aceeași vârstă). Vă recomandăm să consultați o sursă externă de informare înainte să citiți capitolele din carte; vă va ajuta să economisiți timp și efort.

Informații ce apar în mai multe capitole

O bună parte din capitolele de neoplasme menționează modificări genetice ce au rol etiopatogenic. Util de învățat în paralel.

Similar cu punctul de mai sus, clasificarea TNM apare la toate capitolele de neoplasm. Cel mai bine sunt (to)cit(it)e în ultima săptămână înainte de examen.

Capitolele de leucemii (Hematologie, pg. 371-403) include caracteristici similare pentru cele 4 patologii. Vă recomandăm să vă creați un tabel deoarece informațiile nu sunt listate într-un mod standardizat. Vă împrumutăm 🔗 tabelul nostru de leucemii dacă doriți o scurtătură. Nu vă simțiți prost dacă îl folosiți. În fond v-am promis, sfaturi și resurse pentru rezidențiat.

Criterile de definiţie a SIRS (Sistemic Inflamation Response Syndrome) sunt, din fericire, aceleaşi în cadrul pancreatitei (Chirurgie, pg. 192) şi în cadrul şocului septic (Infecţioase, pg. 469). Notã: leucopenia (<4000/mm3) este un criteriu datoritã sechestrãrii leucocitelor într-un focar infecţios (peritonitic sau de altã naturã); cu alte cuvinte “mãduva produce iniţial un exces de leucocite dar dupã un timp epuizeazã şi apare deficitul”.

Tratamente

Dozele unor medicamente, în mod special cele pentru boli infecțioase sunt dificil de memorat (d’oh) iar o bună parte din ele nu au un raport “efort depus/probabilitate de a fi o grilă” suficient de bun pentru a merita învățate. Vă puteți folosi de 🔗 tabelul acesta pentru a vă ușura munca (am eliminat dozele pe care le-am considerat subiectiv că nu ar merita învățate; experiența voastră poate să difere).

Tratamentul patologiilor reumatologice este în mare parte similar la fiecare capitol. Sunt anumite diferențe de care merită să vă folosiți pentru a memora mai ușor (spre exemplu: Leflunomida este utilizată în cazul poliartritei reumatoide (pg. 122) și în poliartrita psoriazică (pg. 148), însă nu este utilizată în spondilita anchilozantă. Un alt exemplu: doza de methrotrexat este de 7,5-25 mg/săptămână în cele 2 tipuri de poliartrită (pg. 121, 147) dar în spondilită maximul este de 15 mg/săptămână (pg. 138)).

Showerthoughts:

 • Bevacizumab-ul este un anticorp anti-VEGF/VESFR folosit în tratamentul și a neoplasmelor de glandă mamară și de plămân (Chirurgie, pg. 283 și Pneumologie, pg. 65). La pneumologie sunt menționate deasemenea și contraindicațiile tratamentului.
 • Rituximab-ul este un anticorp anti-CD20 folosit în tratamentul poliartritei reumatoide (Reumatologie, pg. 124), în leucemiile acute limfoblastice cu celule B (tip Burkitt) (Hematologie, pg. 384), în leucemia limfocitarã cronicã (Hematologie, pg. 401) şi în neoplasmele non-Hodgkin de linie B, CD20 pozitive (Hematologie, pg. 420).
 • Fumatul are un efect benefic în cadrul a două boli: Leiomiamatoza uterină (Ginecologie, pg. 373) și Rectocolita ulcero-hemoragică (Gastroenterologie, pg. 276).
 • “Taller then Wide” este un aspect ecografic de malignitate în cadrul cancerului de sân iar în neoplasmul tiroidian este o indicație pentru puncție-biposie cu ac fin (Chirurgie, pg. 275 și Endocrinologie, pg. 448).
 • HLA B27 reprezintă un factor important de diagnostic al spondilitei anchilozante (Reumatologie, pg. 132) iar boala în sine (spondilita) este o complicație extraintestinală a bolilor inflamatorii intestinale (Gastroenterologie, pg. 290).
 • Nefropatia cu IgA este menționată în trecere ca și complicație al spondilitei anchilozante (Reumatologie, pg. 135) iar pentru detaliile complete ale bolii vedeți Nefrologie pg. 526.
 • Acidul Tranexamic este un inhibitor al dizolvării cheagurilor sanguine și este folosit în tratamentul hemoragiilor digestive superioare (Chirurgie, pg. 235) și al hemoragiilor subarahnoidiene (Neurologie, pg. 105).

 

Denumiri Proprii

Compendiile conțin un număr impresionant de denumiri proprii (cel mai probabil un vestigiu cultural) dar pe care însă va trebui să le memorați. Mai jos aveți o listă pe capitole a termenilor pe care i-am întâlnit în examenele anilor trecuți sau care constituie după părerea noastră minimul de memorat. Notă: Lista este încă incompletă în versiunea actuală de sfaturi și resurse pentru rezidențiat însă acoperim “the big three” (pneumo, cardio și chirurgie). Dacă aveți o sugestie pentru ceva care ar trebui să fie aici, nu ezitați să ne contactați.

Pneumologie

Semnul Hoover – mişcarea sugestivã a toracelui cu partea superioarã mobilizându-se înainte şi în sus iar partea inferioarã scãzându-şi diametrul transversal. (Pneumologie, pg. 10)

Manevra Hirtz – în cadrul percuţiei se deceleazã hipersonoritate pulmonarã difuzã şi diminuarea excursiei hemidiafragmului secundarã hiperinflaţiei pulmonare. (Pneumologie, pg. 10)

Sindromul Claude-Bernard-Horner – miozã, enoftalmie, ptoza pleoapei superioare. (Pneumologie, pg. 53)

Sindrom Pierre-Marie-Bamberger – osteoartropatie hipertroficã pneumicã. (Pneumologie, pg. 54)

Triada Virchow – injurie endotelialã, stazã sau turbulenţã a fluxului sangvin şi hipercuagulabilitate. (Pneumologie, pg. 89)

Semnul Westermark – oligoemie focalã (întreruperea bruscã a vascularizaţiei pulmonare cu hipoperfuzie distalã). (Pneumologie, pg. 93)

Cocoaşa Hampton – opacitate în periferia pulmonarã cu vârful rotunjit şi baza la pleurã. (Pneumologie, pg. 93)

Semnul McConnel – deprimarea contractilitãţii peretelui liber al VD comparativ cu apexul VD. (Pneumologie, pg. 95)

Cardiologie

Sindrom Lutenbacher – stenozã mitralã postreumatismalã apãrutã în asociere cu defectul de sept atrial. (Cardiologie, pg. 233)

Sindrom Ortner – disfonie prin compresia nervului laringeu recurent de cãtre atriul stâng dilatat sau de cãtre artera pulmonarã dilatatã. (Cardiologie, pg. 234)

Semnul Harzer – pulsaţiile cordului vizibile în epigastru. (Cardiologie, pg. 233)

Fenomenul Gallavardin – suflul de stenozã aorticã poate iradia şi cãtre apex având în acest caz tonalitate înaltã. (Cardiologie, pg. 240)

Chirurgie

Manevra Rowsing – moblilizarea retrogradă prin palpare a gazelor intestinale dinspre fosa iliacă stângă spre epigastru produce distensie dureroasă a cecului. (Chirurgie, pg. 168)

Triada lui Dieulafoy – durere, hiperestezie cutanată și apărare musculară în fosa iliacă dreaptă. (Chirurgie, pg. 168)

Semnul Lantz – diminuarea sau chiar dispariția reflexelor cutanate în fosa iliacă dreaptă și hemiabdomenul drept. (Chirurgie, pg. 168)

Semnul Bloomberg – exacerbarea durerii la decompresiunea bruscă a abdomenului după palpare. (Chirurgie, pg. 168)

Manevra/Semnul Murphy – durerea la inspir profund la intersecţia marginii muşchilor drepţi abdominali cu cartilajul coastei IX ca semn sugestiv pentru inflamaţia colecistului. (Chirurgie, pg. 172,174)

Semnul Courvoisier-Terrier – palpare veziculei biliare destinse de volum, nedureroase. (Chirurgie, pg. 174)

Maladia lui Caroli – dilatarea sacciformã a canaliculelor biliare intrahepatice. (Chirurgie, pg. 181)

Triada Charcot – durere colicativã în hipocondrul drept, febrã (+/- frison), icter. (Chirurgie, pg. 173,182) (Notã: diferã între cele douã pagini aşa cum am menţionat mai devreme)

Pentada Raynolds – durere colicativã, febrã şi frison, icter, hipotensiune şi fenomene de insuficienţã hepato-renalã. (Chirurgie, pg. 184) (Notã: Uşor de memorat ca fiind “Charcot + 2”)

Sindromul Ogilvie – pseudoobstrucție acută a colonului (megacolon acut) în absența oricărui obstacol. (Chirurgie, pg. 218)

Semnul Cullen – echimoză periombilicală în pancreatita acută (apare rar). (Chirurgie, pg. 195)

Semnul Grey Turner – echimoză în flancuri în pancreatita acută (apare rar). (Chirurgie, pg. 195)

Sindrom Bouveret – ileus biliar apãrut prin înclavarea unui calcul biliar de dimensiuni mari la nivelul duodenului. (Chirurgie, pg. 222)

Triada Rigler – pneumobilie, anse destinse cu/fãrã nivele hidroaerice şi calcul ectopic opac. (Chirurgie, pg. 222)

Semnul von Wahl – balonare discretã, cu sediu periombilical, cu sonoritate timpanicã, remitentã la palpare. (Chirurgie, pg. 224)

Semnul Blumer – formaţiune ţuşabilã în fundul de sac Douglas. (Chirurgie, pg. 264)

Semnul Strauss – adenopatie prerectalã tuşabilã. (Chirurgie, pg. 265)

 

Dacă doriți câteva informații suplimenatre pentru diversele patologii, încercați Afecțiuni A-Z.

 

Alte Sfaturi și Resurse Pentru Rezidențiat

Dacă vă aflați vreodată în situația de a nu înțelege o anumită idee sau chiar un capitol întreg din compendii, să nu vă fie frică să căutați și în tratate străine. Indiferent de limbă medicina este la fel, însă una din diferențele între un tratat la a 25-a ediție și o alte carte generică este modul de prezentare net superior după minim două decenii de reeditare și îmbunătățire.

Când vă pregătiți prezentarea powerpoint pentru licență vă recomandăm să vedeți 🔗 Death by Powerpoint (20 de minute, EN, sfaturi practice și utile).

Obișnuiți-vă să recunoașteți când o informație este “greșită” în carte și când aceasta este “prost explicată”. În primul caz, probabilitatea de a exista grile (ce nu vor fi rectificate post-examen) este mai mică însă în cea de-a doua situație trebuie să vă chinuiți să învățați aşa cum este menţionat. Spre exemplu, prost explicată este triada Charcot de la chirurgie care este trecută altfel pe parcursul aceluiași capitol (Litiaza veziculei biliare, pg. 173 și Litiaza căii biliare principale, pg. 182). Deși teoretic… incorect, nu există un motiv suficient de concret pentru a nu se folosi de informația aceasta pentru examen.

Simulări și Grile de Exercițiu

Învățatul din aceleași cărți pe parcursul a 1 an – 6 luni devine foarte repede obositor și monoton. Pentru a combate asta cel mai bine vă setați “repere” sau “obiective” de îndeplinit. Am vorbit un pic mai în detaliu în cadrul 🔗 acestui articol, însă pentru rezidențiat în mod special vă recomandăm:

 • Simulările lunare oficiale ale facultății (cele ținute de SSCR +/- SSMB) – în momentul acesta recomandăm să citiți o dată capitolele din luna respectivă (chiar dacă superficial); de ex: dacă în martie este simularea de cardio și pneumo, mergeți pregătiți la ea citind cel puțin o dată capitolele. Însă dacă nu sunteți la nivelul acesta cu materia, nu este absolut nici o problemă, mai este destul timp de recuperat.
 • Predarea Licenței – în 2017 ultima data de predare a fost pe 29 august (câteva serii au predat mai devreme). Recomandăm să aveți licența gata până la sfârșitul lui iulie datorită birocrației pe care va trebui să o rezolvați dar mai ales datorită cozilor imense care se formează la editură în ultimele 2 săptămâni. Dacă vă aflați cumva în situația neplăcută de a aștepta ore bune (nu exagerez, durează 2 zile consecutive să printați și sã copertați licența), legendele spun de posibilitatea de a procura un model de copertă în format .pdf și de a vă coperta licența în altă parte. Noi, indubitabil, nu vă sugerăm sub absolut nici o formă să încercați așa ceva și în nici un caz nu vă putem facilita această copertă dacă ne contactați.
 • Luna Septembrie/Octombrie – dacă rezolvați în această perioadă examenele de rezidențiat din anii trecuți (nu trișați) și luați o notă suficient de mare pentru ce aveți nevoie, felicitări aveți un prognostic favorabil ca existența voastră în anul ce va urma să fie mai plăcută. Dacă nu… poate ar trebui să citiți puțin mai intens.

Grilele de exercițiu (urmează o opinie subiectivă) sunt utile doar după ce stăpâniți bine materia și nu înainte. Cele de pe site-urile populare sunt mai grele decât cele de la licență sau rezidențiat. Ca atare sunt utile pentru a vă definitiva ce știți, însă dacă le veți aborda prematur, veți avea acea senzație de “nu am făcut cele mai bune alegeri în viață”. Notă pentru colegii care se ocupă de site-urile de mai sus: nu avem intenția de a vă reduce utilizatori în nici un fel (we love you long time) și oricum nu credem că documentul acesta va avea vreun efect în acest sens.

Birocrație

Citiți cu atenție metodologia de examen! (aveți aici variantele toamnă-iarnă 2016 și 2017) De fiecare dată când întrebați “în ce dată este înscrierea?” fără să verificați dacă nu a fost întrebat deja de 23 de ori în ultimele ore, sunteți blestemați cu 5 puncte mai puțin.

Nota minimă de trecere conform metodologiei examenului este “60% din cea mai mare notă obținută” însă nota minimă reală pe care trebuie să o aveți este ceva mai mare. De exemplu: Să zicem că există în anul respectiv 2000 de locuri pe toată țara iar nota de 60% se află pe undeva la persoana de pe locul 4500. Diferența de la 2000 la 4500, acei 2500 de candidați care au trecut teoretic examenul sunt în realitate fără loc de rezidențiat și în practică picați. Situația aceasta din păcate apare în fiecare an și deși nu chiar atât de gravă ca în exemplul de mai înainte (2500 de candidați trecuți dar fără loc e cam absurd) este o realitate a examenului de care va trebui să țineți cont dacă vreți să aveți o perspectivă cât mai obiectivă.

Pentru alte întrebări (no pun intended) de orice natură, lăsați-ne un mesaj pe forum.

În încheiere

Vă mulțumim frumos pentru timpul pe pare l-ați acordat acestui articol și sperăm că l-ați găsit folositor pentru pregătirea voastră. Niciodată să nu uitați că nu sunteți singurii care trec prin această perioadă dificilă. Examenul este imperfect și nu evaluează obiectiv și în mod egal aptitudinile candidaților. Indiferent de nota pe care o veți lua, ea nu este o reflexie a valorii voastre ca și medici, ca și intelectuali și în nici un caz nu reprezintă valoarea voastră ca și ființă umană.

Ajutând mai departe

Într-o cu totul altă ordine de idei, dacă aceste sfaturi și resurse pentru rezidențiat v-au ajutat, vă invităm să aruncați un ochi peste pagina noastră de donații. Platforma Medtinker este susținută financiar strict prin intermediul comunității. Nu avem reclame de nici un fel și tot ce creăm noi în totalitate gratis. Așadar, susținerea colegilor noștrii este singurul lucru care ne mențin luminile aprinse.

 

Multă Baftă!

Notă: nu suntem afiliați și nu reprezentăm nici unul din centrele universitare și în nici un caz nu ne dorim acest lucru. Ca atare nu vă putem furniza informații oficiale în plus sau mai devreme decât cele eliberate de entitățile amorfe menționate.

Suntem pe social media

Like us!