Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Sarcina extrauterină sau sarcina ectopică apare atunci când ovulul fecundat se implantează în alt loc decât în uter. Cel mai adesea sarcina extrauterină apare la nivelul trompelor uterine, dar poate să apară și în ovare sau în cavitatea abdominală.
Deoarece ovulul fecundat nu se poate dezvolta normal decât în uter, celelalte localizări ale implantării sale necesită oprirea sarcinii.
Printre cauzele posibile ale sarcinii ectopice se numără:
De asemenea, riscul apariției unei sarcini extrauterine poate fi dat și de:
Pe lângă simptomele specifice ale unei sarcini, în cazul sarcinii extrauterine pot să apară și:
Simptomele care trebuie să atragă atenția sunt sângerările ușoare vaginale și durerile pelvine sau abdominale. Cu toate acestea multe femei pot să nu prezinte niciun simptom pâna în momentul în care apar complicațiile.
HCG sau gonadotropina corionică umană este un hormon produs în mod normal de placentă. Cu ajutorul său se poate confirma prezența unei sarcini la numai 6-7 zile de la implantarea ovulului fecundat.
Corelarea testului de sânge care indică nivele crescute de hCG cu lipsa imaginii ecografice poate atrage atenția unei sarcini extrauterine. Cu toate acestea poate fi vorba și de un avort sau de o sarcină aflată în primele stadii. Dacă pe parcursul monitorizării sarcinii se observă lipsa embrionului în uter se caută prezența acestuia în alte localizări. Vizualizarea acestuia la nivelul trompelor uterine pune diagnosticul de sarcină extrauteină.
De multe ori însa, acesta nu supraviețuiește implantării la nivelul trompelor și nu se dezvoltă suficient pentru a putea fi vizualizat ecografic. Dar se pot observa semne ale implantării acestuia, precum mucoasa hiperemică, cheaguri de sânge sau chiar resturi embrionare.
Tratamentul variază în funcție de stadiul sarcinii, de prezența simptomatologiei și a complicațiilor.
În stadiile incipente, în care embrionul are dimensiuni relativ mici, se poate administra metotrexat. Acesta oprește dezvoltarea celulelor embrionare putând duce chiar la dispariția lor (celulele embrionare sunt resorbite de către organism). Pe măsură ce își face efectul pot apare dureri abdominale, crampe, greață și vărsături. Pentru a verifica eficacitatea tratamentul se testează în continuare nivelurile de hCG până când acestea ajung la 0.
Dacă se produce însă ruptura trompelor uterine, tratamentul este exclusiv chirurgical, cu scopul de repara trompele și de a îndepărta embrionul. De cele mai multe ori intervenția se poate face laparoscopic.
Indicațiile tratamentului chirurgical sunt reprezentate de durerile severe, sângerările interne, tratament medicamentos contraindicat sau atunci când sarcina este prea avansată pentru administrarea de metotrexat.
În cazul în care o sarcină extrauterină nu este recunoscută și tratată la timp se poate produce ruptura trompelor uterine. Aceasta poate duce la hemoragii interne și la afectarea pemanentă a trompelor sau chiar pierderea lor. Dacă o hemoragie internă masivă nu este tratată la timp aceasta poate duce la deces.
Apariția unei sarcini normale după o sarcină extrauterină este posibilă, cu atât mai mult dacă cea extrauterină a fost tratată din timp. Chiar daca una din trompele ovariene a fost îndepărtată există șansele producerii unei sarcini atata timp cât trompa rămasă este normală.
Cu toate acestea, dacă sarcina extrauterină a fost rezultatul afectării trompelor apărute în urma unor infecții, ligatura incorectă a trompelor sau intervenții chirurgicale, existe șanse mari ca și următoarea sarcină să fie ectopică. În aceste cazuri, fertilizare in vitro poate fi o alternativă a fertilizării naturale.
© Copyright 2023 NewsMed - Toate drepturile rezervate.