Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Un alergen este o particula inofensivă care provoacă o reacție alergică. Rinita alergică este un răspuns alergic la alergeni specifici. Polenul este cel mai frecvent alergen ce provoacă rinita alergică sezonieră. Rinita alergică mai este cunoscută sub denimirea de alergie sau febra fânului. Rinita alergică poate aparea tot timpul anului sau doar intr-un anumită perioadă a sa.
Simptomele comune ale rinitei alergice, includ:
Veți simți, de obicei, unul sau mai multe dintre aceste simptome imediat după intrarea în contact cu un alergen. Unele simptome, cum ar fi durerile de cap recurente și oboseală, se pot produce numai după expunerea pe termen lung la alergeni. Febra nu este un simptom al febrei fânului.
Când organismul vine în contact cu un alergen, acesta eliberează histamina (o substanță chimică naturală care apără organismul de alergen). Această substanță chimică poate provoca rinita alergică și simptomele acesteia, incluzând scurgerile nazale, strănutul și mancarimea ochilor.
Alergenii care provoaca rinita alergică, sunt:
În anumite perioade ale anului, polenul poate fi deosebit de problematic. Polenurile și florile sunt mai frecvente în primăvară. Iarba și buruienile produc mai mult polen în vară și toamnă.
Exista două tipuri de rinită alergică: sezonieră și perenă. Rinita alergică sezonieră apare, de regulă, în timpul sezoanelor de primăvară și toamnă și apare, ca răspuns la alergenii care se regăsesc în aer, cum ar fi polenurile. Rinita alergică perenă poate să apară pe toată durata anului sau în orice perioadă a anului, ca răspuns la substanțele din interior, cum ar fi acarienii din praf și alergenii care se regasesc in saliva animalelor de companie.
Rinita alergică poate afecta orice persoană, dar există o probabilitate mai mare de a dezvolta rinită alergică dacă există un istoric medical de alergii în familie. Riscul de apariție al rinitei alergice crește dacă persoana suferă de astm sau eczeme atopice.
Unii factori externi pot declanșa sau agrava rinita alergică, inclusiv:
Dacă aveți alergii minore, probabil că veți avea nevoie doar de un examen fizic. Cu toate acestea, medicul imunolog poate efectua anumite teste pentru a stabili cel mai bun plan de tratament pentru dumneavoastră.
Testul cutanat este unul dintre cele mai frecvente teste efectuate. Medicul aplică pe piele mai multe substanțe pentru a vedea cum reacționează organismul dumneavoastră la fiecare dintre ele. În mod obișnuit, apare o ușoară umflătură, insoțită de mâncărime și roșeață dacă sunteți alergic la o anumită substanță testată.
Este, de asemenea, comun, testul de sânge sau testul radio-alergosorbant (RAST). RAST măsoară cantitatea de anticorpi imunoglobulină E la anumiți alergeni din sângele dumneavoastră.
Tratamentul pentru rinita alergică depinde de cât de grave sunt simptomele și de cât de mult vă afectează activitățile zilnice. În majoritatea cazurilor, tratamentul vizează ameliorarea simptomelor precum strănutul și nasul înfundat sau scurgerile nazale.
Daca suferiți de rinită alergică ușoară, puteți apela la masuri de auto-îngrijire. Însă, ar trebui să vă adresați medicului imunolog dacă simptomele dumneavoastră sunt mai severe și vă afectează calitatea vieții sau dacă măsurile de auto-ingrijire nu au fost eficiente.
Următoarele măsuri de auto-ingrijire vizează menținerea unui mediu lipsit de alergeni în casa dumneavoastră. Sfaturile pentru prevenirea rinitei alergice perene includ:
Pentru a preveni simptomele rinitei alergice sezoniere, cunoscută și sub numele de febra fânului, următoarele măsuri pot fi eficiente:
Majoritatea cazurilor de rinită alergică răspund la farmacoterapie. Pacienții cu simptome intermitente sunt deseori tratați cu antihistaminice orale, decongestionante sau ambele, după cum este necesar. Utilizarea regulată a unui spray intranazal cu steroizi poate fi mai adecvată pentru pacienții cu simptome cronice. Utilizarea zilnică a unui antihistaminic, a decongestionantului sau a ambelor medicamente poate fi luată în considerare fie în locul, fie în plus față de steroizii nazali. Noile antihistaminice din a doua generație (de exemplu, non-sedatoare) sunt, de obicei, de preferat pentru a evita sedarea și alte efecte adverse asociate cu antihistaminicele vechi, din prima generație. Picăturile antihistaminice oculare, spray-urile antihistaminice intranazale, spray-urile anticolinergice intranazale și administrarea pe scurtă durată de corticosteroizi pe cale orală (folosite doar pentru episoadele severe, acute) pot, de asemenea, să amelioreze simptomele.
În unele cazuri, rinita alergică poate duce la complicații. Acestea sunt:
Aceste probleme pot fi deseori tratate cu medicamente, insă și chirurgia este uneori necesară în cazurile severe.
Rinita alergica , Rinita alergică sezonieră (febra fânului) , Sindromul alergiei orale Adenoidita
© Copyright 2022 NewsMed - Toate drepturile rezervate.