Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Retinopatia diabetică este una din complicațiile cronice microangiopatice (alături de nefropatia diabetică) ale diabetului zaharat. Aceasta constituie principala cauză de orbire la pacienții sub vârsta de 60 ani la pacienții diabetici, în special pacienții diagnosticați cu diabet zaharat tip 1. Principalele complicații oculare ale diabetului zaharat, pe lângă retinopatia diabetică sunt reprezentate de cataractă, paralizii ale musculaturii extraoculare și neuropatia optică. Incidența retinopatiei diabetice crește odată cu înaintarea în vârstă, de la 15 – 30% (la pacienții diagnosticați de peste 5 ani) la 80 – 90% (la cei diagnosticați de peste 30 ani). Se presupune că aceste estimări vor crește în continuare datorită prevalenței crescânde a diabetului zaharat, îmbătrânirii populației și creșterii speranței de viață a celor cu diabet zaharat.
Progresele remarcabile în diagnosticul și tratamentul retinopatiei diabetice au fost făcute în ultimii 30 de ani. Epidemia globală a diabetului zaharat amenință să copleșească resursele terapeutice și să crească incidența orbirei, necesitând dezvoltarea de noi programe pentru diagnosticarea și tratarea pacienților. Introducerea și adoptarea rapidă a agenților farmacologici intravitrieni, în special a medicamentelor care blochează acțiunile factorului de creștere endotelial vascular (VEGF) și corticosteroizii, au schimbat scopul tratamentului retinopatiei diabetice de la stabilizarea vederii la îmbunătățirea acesteia. Tratamentul retinopatiei diabetice necesită o abordare interdisciplinară a medicilor, endocrinologilor și oftalmologilor pentru o îngrijire optimă a pacienților.
Globul ocular are forma aproximativ sferică și este situat în partea anterioară a orbitei pe care o depăşeşte fiziologic înainte, mai ales în regiunea externă. Structural, globul ocular este alcătuit din 3 tunici și 4 medii refringente (cornee, umoare apoasă, cristalin, umoare vitroasă). Cele 3 tunici concentrice alcătuiesc peretele globului ocular:
Retina reprezintă o foiță nervoasă ce tapetează suprafața internă a globului ocular și este împărțită în 2 părți: retina oarbă și retina vizuală. Retina oarbă se găsește anterior de ora serrata, este nediferențiată (nu conține fotoreceptori) și nu participă la procesul de formare a vederii. Retina vizuală tapetează suprafața internă a globului ocular și se întinde de la nivelul orei serrata până la nivelul discului optic. Din punct de vedere histologic, retina vizuală este bine diferențiată, fiind alcăuită din 10 straturi (retina neurosenzorială) ce aderă la epiteliul pigmentar.
Structura histologică a retinei (R – celule cu bastonaş; C – celule cu conuri; A – celulă amacrină; G – celulă ganglionară; M – celulă Muller; B – celulă bipolară)
La rândul ei, retina vizuală mai este împărțită în 2 părți: retina centrală și retina periferică. Retina centrală, cu importanță maximă în performanța vizuală (din cauza densității crescute a fotoreceptorilor cu conuri) este o arie rotundă de 5 mm, localizată temporal de discul optic. În interiorul retinei centrale se găsește aria foveală care este alcătuită exclusiv din celule cu conuri. Retina vizuală periferică se continuă cu pata oarbă la nivelul orei serrata.
Structura internă a retinei
Artera oftalmică ia naştere din artera carotidă internă. Pătrunde în orbită prin gaura optică împreună cu nervul optic şi se divide în numeroase ramuri. Artera centrală a retinei se desprinde din artera oftalmică la aproximativ 10 mm în spatele globului ocular, pătrunde în nervul optic şi devine vizibilă la nivelul papilei nervului optic, unde se divide în 2 ramuri nazale şi 2 ramuri temporale. Ramurile arterei centrale a retinei irigă straturile interne retiniene. Drenajul venos final al globului ocular se realizează în cele 4 vene vorticoase, ce formeaza două vene oftalmice ce se varsă în sinusul cavernos. Inervația globului ocular este asigurată de nervul oftalmic, care reprezintă ramul superior al nervului trigemen.
Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli de pe glob (fiind o problemă importantă de sănătate publică) şi cea mai frecventă boală din patologia endocrină. Se caracterizează prin tulburări ale întregului metabolism (proteic, lipidic, glucidic, hidro – electrolitic și acido – bazic), în principal afectând metabolismul glucidelor. Afectează circa 5 % din populația generală în țările dezvoltate, dar 50% dintre cazuri rămân nediagnosticate. În țările dezvoltate, diabetul zaharat este principala cauză de cecitate la pacienții cu vârsta mai mică de 60 ani.
Statistic, în anul 1995 în lume erau 135 de milioane de cazuri de diabet zaharat; în anul 2015, în lume erau 415 de milioane de cazuri, iar pentru anul 2040 numărul estimat de persoane cu diabet va fi de aproximativ 642 de milioane de cazuri. În Romania, într-un studiu efectuat în anul 2014, 11,6 % din populație are diabet zaharat (9,2 % din cazuri sunt diagnosticate iar, 2,4 % sunt nediagnosticate) și 18,4 % din populație au prediabet.
Caracteristici | Diabetul zaharat tip 1 | Diabetul zaharat tip 2 |
Vârsta la debut | poate apare la orice vârstă, dar mai frecvent < 30 ani
|
de obicei, > 40 de ani |
Tendință la cetoză | cu tendinţă la cetoacidoză
|
fără tendinţă la cetoacidoză
|
Tablou clinic | debut relativ abrupt, cu simptome evidente | simptomatologie de debut ştearsă sau absentă |
Greutate corporală | subponderal sau normoponderal | supraponderal sau obez |
Insulinemie | ↓↓ | Normal / ↑ / ↓ |
Tratamentul cu insulină | pacienţii sunt “dependenţi” de insulină
|
pacienţii răspunzând bine la dietă şi tratamentul cu antidiabetice orale; ulterior, unii vor necesita insulinoterapie |
Anticorpi circulanţi | Prezenți | rari (< 10% din cazuri) |
Peptidul C | ↓↓ | Normal/ ↑ / ↓ |
Patogenia retinopatiei diabetice este multifactorială: factori genetici (HLA DR3, DR4), factori metabolici (hiperglicemia cronică secundară căii poliol, stresului oxidativ, glicării proteinelor), etc. În principal, boala este cauzată de efectele metabolice ale hiperglicemiei cronice, care determină modificări vasculare și leziuni retiniene și ischemie ulterioare. Boala retiniană mai avansată, incluzând modificările vasculare proliferative și neovascularizarea în stabilirea ischemiei retinei, poate fi mediată de alte mecanisme cum ar fi acțiunea substanțelor vasoactive eliberate în timpul procesului inflamator. Pe scurt, fiziopatologia retinopatiei diabetice se desfășoară în 3 etape: ocluzia capilară secundară proliferării celulelor endoteliale cu încetinirea curentului sangvin, dilatații vasculare cu extravazare (de plasmă, hematii, lipoproteine), formarea vaselor de neoformație secundară hipoxiei retiniene și stimulării angiogenezei.
Principalul factor legat de dezvoltarea sau agravarea retinopatiei diabetice este controlul glicemiei, mai ales pe termen lung. Un studiu privind controlul diabetului zaharat tip 1 și complicațiile sale a demonstrat că un regim intensiv de control al glicemiei a redus riscul de dezvoltare a retinopatiei diabetice cu 76%, iar la pacienții cu retinopatie diabetică deja existentă, controlul intensiv a încetinit progresia bolii cu 54%.
Alți factori de risc pentru progresia retinopatiei diabetice includ hipertensiunea arterială, dislipidemiile și sarcina. Controlul strict al tensiunii arteriale, fie cu beta-blocant, fie cu inhibitor de enzimă de conversie a angiotensinei a determinat reducerea necesității tratamentului cu laser cu 35% comparativ cu controlul mai puțin riguros. Creșterea colesterolului și a trigliceridelor este, de asemenea, asociată cu progresia retinopatiei. În cele din urmă, sarcina este un factor de risc semnificativ pentru agravarea; femeile cu diabet zaharat de tip 1 sunt de două ori mai predispuse la progresul bolii proliferative dacă sunt gravide. Chirurgia cataractei este considerată, de asemenea un factor de risc în progresia retinopatiei diabetice. Boala renală cronică, evidențiată prin proteinurie și niveluri ridicate de uree / creatinină, este un predictor excelent al prezenței retinopatiei diabetice.
Din punct de vedere subiectiv, acuitatea vizuală este modificată în funcţie de stadiul afecţiunii, atingerea maculară reprezentând un element foarte important pentru funcţia vizuală. Din punct de vedere oftalmoscopic aspectul este destul de caracteristic, prezenţa microanevrismelor cu aspect punctiform, roşii, rotunde şi bine delimitate, fiind patognomonică pentru retinopatia diabetică.
Retinopatia diabetică prezintă 3 stadii:
Modificările din retinopatia diabetică neproliferativă și proliferativă
Edemul macular este acumularea de fluid în regiunea retinei numită maculă. Acesta este cea mai frecventă cauză de pierdere a vederii la persoanele cu retinopatie diabetică. Edemul macular poate fi focal, difuz sau clinic semnificativ. Aproximativ jumătate dintre persoanele cu retinopatie diabetică vor dezvolta edemul macular. Deși este mai probabil să apară ca retinopatia diabetică se agravează, edemul macular poate apărea în orice stadiu al bolii.
Complicaţiile retinopatiei diabetice sunt reprezentate de:
Obiectivele tratamentului sunt:
Tratamentul retinopatiei diabetice trebuie condus interdisciplinar, de medicul diabetolog, medicul cardiolog și de medicul oftalmolog. Medicul diabetolog va trebui să administreze medicaţia hipoglicemiantă, fie antidiabetice orale sau insulină. Deoarece sulfonamidele hipoglicemiante nu opresc avansarea leziunilor retiniene şi nu influenţează sinteza crescută de glicoproteine , în momentul în care pacientul prezintă retinopatie diabetică, medicul nu trebuie să ezite în a prescrie tratament cu insulină (în diabetul zaharat tip 2). Controlul glicemiei trebuie efectuat periodic. Este necesar a se adauga: hipolipemiante (Atorvastatină, Rosuvastatină), medicamente pentru ameliorarea rheologică a microcirculației (Dobesilat de calciu), antioxidante (Trimetazidină), trofice vasculare (Difebiom, vitamina C, vitamina P), antiagregante plachetare (Aspirină, Ticlopidină).
În cazul retinopatiei diabetice în stadiu preproliferativ se indică tratamentul laser al zonelor de ischemie retiniană, iar în retinopatia diabetic proliferativă este indicată panfotocoagularea laser (fotocoagulare a întregii retine, cu excepţia zonei central perimaculare şi papilare, pentru a preveni accidentele hemoragice). Eficacitatea panfotocoagulării laser, concretizată prin dispariția vaselor de neoformație se datorează blocării eliberării de factori angiogenetici și este constatată în peste 80% din cazuri. În caz de eșec sau contraindicație (cataractă, hemoragii în vitros) a fotocoagulării laser în tratamentul neovascularizației se utilizează crioterapia, iar în caz de hemoragii în vitros se utilizează vitrectomia (citeste aici mai multe informatii despre vitrectomie).
Scăderea acuității vizuale, adică scăderea vederii din cauza retinopatiei diabetice este uneori ireversibilă. Cu toate acestea, detectarea precoce și tratamentul pot reduce riscul de orbire cu 95%. Deoarece retinopatia diabetică este adesea asimptomatică în stadiile incipiente, persoanele cu diabet zaharat ar trebui să-și facă un examen fund de ochi cel puțin o dată pe an la medicul oftalmolog. Persoanele cu retinopatie diabetică pot necesita mai frecvent examinări oculare.
Unele studii, cum ar fi Testul de control al diabetului și complicații (DCCT) au arătat că, controlul diabetului zaharat încetinește debutul și agravarea retinopatiei diabetice. Participanții la studiul DCCT, care și-au păstrat nivelul de glucoză în sânge cât mai aproape de cel normal, au fost semnificativ mai puțin probabil decât cei care nu aveau controlul optim al glicemiei pentru a dezvolta retinopatie diabetică, precum și boli renale și nervoase. Alte studii au arătat că, controlul hipertensiunii arteriale și a dislipidemiilor poate reduce riscul de pierdere a vederii la persoanele cu diabet zaharat.Tratamentul pentru retinopatia diabetică este adesea întârziat până când începe să progreseze până la retinopatia diabetică proliferativă sau când apare edemul macular semnificativ.
Screening-ul retinopatiei diabetice |
||
Vârsta la care s-a diagnosticat diabetul zaharat | Momentul primului control | Controale ulterioare (în absența retinopatiei diabetice) |
0 – 10 ani | La debutul diabetului zaharat | Anul |
10 – 30 ani | La 5 ani de la debutul diabetului zaharat | Anual |
> 31 ani | La momentul diagnosticării diabetului zaharat | Anual |
Diabet zaharat în sarcină | Ideal, preconcepțional | Trimestrial |
Frecvenţa examinărilor la oftalmolog în funcție de evoluția retinopatiei diabetice |
|
Evoluția retinopatiei diabetice | Urmărire la |
Normal + rare microanevrisme | Anual |
Retinopatie diabetică nonproliferativă | 6 – 9 luni |
Retinopatie diabetică preproliferativă | 4 luni |
Edem macular clinic semnificativ | 2 – 4 luni |
Retinopatie diabetică proliferativă | 2 – 3 luni |
Cataracta , Conjunctivita , Dezlipirea de retina Keratoconus
Cataracta , Conjunctivita , Dezlipirea de retina Glaucom
© Copyright 2023 NewsMed - Toate drepturile rezervate.