Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

duminică, septembrie 25, 2022

Psoriazisul – de la definiţie la tratamente de ultimă generaţie

NewsMed
NewsMed

10 Jan 2018

eye-glyph Vizualizări: 2376

Distribuie Articolul

 1.Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o afecțiune a pielii care accelerează ciclul de viață al celulelor pielii. Psoriazisul provoacă creşterea rapidă a celulelor pe suprafaţa pielii. Celulele în exces formează nişte leziuni ca nişte cruste ce se vor exfolia şi sunt  însoţite de mâncărime; uneori leziunile din psoriazis sunt dureroase.

În timp ce simptomele pot apărea pe suprafața pielii, ceea ce vedeţi este doar o parte din substratul complet al bolii. În condiţii normale, durează aproximativ 28 până la 30 de zile pentru a produce celule epiteliale noi și a le elimina pe cele vechi.

Atunci când corpul dumneavoastră se confruntă cu această boală, psoriazisul, sistemul imunitar este hiperactiv, declanșând inflamația pielii și provocând producerea de celule epiteliale mai repede decât în mod normal. Celulele  noi sunt împinse la suprafața pielii în 3 până la 4 zile în loc de condiţiile obișnuite de la 28 la 30 de zile. Dar organismul nu poate să se debaraseze de celulele noi într-un aşa ritm rapid. Deci, în timp ce celulele noi sunt produse, vechile celule moarte ale pielii se îngrămădesc una peste cealaltă.

Pe măsură ce tot mai multe celule noi sunt produse rapid, celulele vechi sunt împinse la suprafață, formând leziuni îngroşate, roșii, însoţite de mâncărime, cunoscute sub numele de plăci.
Psoriazisul este o boală cronică în care simptomele adesea apar şi dispar. Scopul principal al tratamentului este de a opri creșterea celulelor epiteliale într-un ritm atat de alert.

2.Care sunt cauzele psoriazisului?

Cauza exactă a psoriazisului nu este pe deplin înţeleasă, dar oamenii de ştiinţă cred că psoriazisul este rezultatul mai multor factori, printre care genetici, factorii de mediu şi sistemul imunitar.

 1. Legătura genetică

  Dacă aveți psoriazis, este posibil ca cineva din familia dumneavoastră să fi avut și ea. Asta pentru că pare să existe o legătură genetică în apariţia psoriazisului.Unul din 3 persoane cu psoriazis are o rudă cu boala. Și cercetătorii spun că până la 10% din populația generală poate moșteni una sau mai multe gene care le predispun la psoriazis, deși numai 2% până la 3% dintre persoanele cu gena dezvoltă boala.

 2. Factori de mediu

  Anumiți factori de mediu pot declanșa manifestarea genelor psoriazisului, determinând ca boala să devină activă. Aceşti factori declanșatori de mediu variază de la o persoană la alta și ceea ce cauzează apariția psoriazisului la o persoană poate să nu aibă niciun efect asupra alteia.
  Unii factori declanşatori cunoscuţi care determină apariţia simptomelor psoriazisului includ:

 • Stres,
 • Leziuni la nivelul pielii (tăieturi, zgârieturi, mușcături, arsuri grave),
 • Infecțiile (cum ar fi cele determinate de streptococ sau aftele, infecţia cu HIV),
 • Anumite medicamente (inclusiv litiu, antimalarice, chinidină, indometacin),
 • Fumat (un factor de risc foarte important!),
 • Consumul excesiv de alcool,
 • Deficitul de vitamina D.
 1. Rolul cheie al sistemului imunitar

  Sistemul dvs. imunitar este menit să vă protejeze atunci când un „intrus”, cum ar fi un virus sau o bacterie, intră în corpul vostru. Dar, uneori, sistemul imunitar confundă celulele normale ale organismului cu aceşti „intruşi” şi le atacă. Astfel se declanşează puseele de activitate ale acestei boli. În patogeneza psoriazisului sunt implicate limfocitele T şi neutrofilele.

  Celulele T circulă în mod normal prin organism pentru a-l apăra împotriva „inamicilor” care ameninţă buna desfăşurare a funcţiilor organismului.
  Dar dacă aveți psoriazis, celulele T atacă din greșeală celulele pielii sănătoase, ca și cum ar vindeca o rană sau ar lupta împotriva unei infecții.
  Celulele T hiperactive declanșează de asemenea creșterea producției de celule epiteliale sănătoase, mai multe celule T și alte celule albe din sânge, în special neutrofile. Acestea ajung în piele, cauzând roșeață și, uneori, puroi la nivelul leziunilor. Vasele de sânge dilatate în zonele afectate de psoriazis determină căldură și roșeață în leziunile cutanate.

 2. Psoriazisul și comorbiditățile asociate

  Atunci când o persoană are două sau mai multe boli la un moment dat, acestea se numesc „comorbidități”. Comorbiditățile asociate psoriazisului includ alte afecțiuni imune, cum ar fi artrita psoriazică și boala Crohn. Este important ca medicul să fie informat de către dvs. cu privire la eventualele simptome pe care le puteți avea, astfel încât amandoi să puteți decide cum să evitați sau să gestionați comorbiditățile.

Alte comorbidități:

Psoriazisul a fost legat de alte probleme de sănătate. Nu se ştie dacă psoriazisul provoacă aceste condiții sau invers. Pacienții cu psoriazis au o probabilitate mai mare de a fi diagnosticați cu următoarele afecțiuni:

 • Artrita psoriazică. Această complicație a psoriazisului poate provoca leziuni articulare și o pierdere a funcției în unele articulații, ceea ce apare ca o afecţiune debilitantă.
 • Diabetul zaharat de tip 2. Riscul de diabet zaharat de tip 2 crește la persoanele cu psoriazis. Cu cât psoriazisul este mai sever, cu atât mai mare este probabilitatea de instalare a diabetului zaharat de tip 2.
 • Tensiune arteriala crescută.
 • Boala cardiovasculară. Pentru persoanele cu psoriazis, riscul bolilor cardiovasculare este de două ori mai mare decât în cazul celor fără boală.
 • Obezitatea. Persoanele cu psoriazis, în special cele cu boală mai severă, sunt mai predispuse la obezitate.

 

 • Sindrom metabolic. Acest grup de afecțiuni – incluzând aici hipertensiunea arterială, nivelurile ridicate de insulină și nivelurile anormale ale colesterolului – măresc riscul de apariție a bolilor de inimă.
 • Afectiuni oculare. Anumite tulburări oculare – cum ar fi conjunctivita, blefarita și uveita – sunt mai frecvente la persoanele cu psoriazis.
 • Alte boli autoimune. Boala celiacă, boala inflamatorie intestinală numită boala Crohn sunt mai predispuse la a „lovi” persoanele cu psoriazis.
 • Boala Parkinson.
 • Boală de rinichi. Psoriazisul moderat până la sever a fost asociat cu un risc mai mare de afecțiune renală.
 • Probleme emoţionale. Psoriazisul poate afecta, de asemenea, calitatea vieții. Psoriazisul este asociat cu stima de sine scăzută și depresia. De asemenea, persoanele cu psoriazis se pot retrage din punct de vedere social.

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți oricare dintre aceste probleme de sănătate, împreună cu semne și simptome de psoriazis. Este important să spuneți medicului dumneavoastră despre alte simptome, deoarece fiecare afecțiune medicală trebuie tratată separat și poate necesita medicație diferită.

Psoriazisul NU ESTE contagios!
Una dintre cele mai mari concepții greșite despre psoriazis este aceea că o persoană o poate „lua” de la alta. Acesta este absolut un mit!
Psoriazisul este o boală a sistemului imunitar și nu este ceva ce puteți lua de la altcineva. Este bine să cunoașteți toate datele despre psoriazis și să fiți pregătiți pentru întrebările pe care le veți primi de la alții.

3. Care sunt semnele si simptomele psoriazisului?

Semnele și simptomele psoriazisului sunt diferite în funcţie de particularitatea fiecărui pacient. Dintre semnele şi simptomele comune enumerăm:

 • Plăci roșii pe piele acoperite cu leziuni „solzoase” groase, argintii;
 • Piele uscată, crăpată, care poate sângera;
 • Mâncărime, arsură sau durere;
 • Unghii îngroşate;
 • Umflarea și rigidizarea articulaţiilor;
 • Plăcile de psoriazis pot varia de la câteva pete de scindare asemănătoare cu mătreața până la erupții majore care acoperă suprafețe mari.

Cele mai multe tipuri de psoriazis au evolutie ciclica, cu pusee care dureaza câteva săptămâni sau luni, apoi se estompeaza pentru un timp sau chiar se ajunge la o remisiune completă.

Unde apar leziunile de psoriazis?

Cele mai frecvente zone pentru apariția psoriazisului includ genunchii, coatele și spatele. Cu toate acestea, psoriazisul poate apărea oriunde pe corp, incluzând fața, mâinile, picioarele, unghiile, organele genitale și pliurile cutanate. Deoarece pielea din fiecare dintre aceste zone ale corpului este diferită, pot fi necesare tratamente diferite.

Severitatea psoriazisului

Psoriazisul este caracterizat ca ușor, moderat sau sever, în funcție de  suprafața corporală  afectată și de severitatea roșeții, grosimii și lezarea pielii.
Folosind suprafața mâinii pentru a echivala 1% din suprafaţa corporală, se consideră psoriazis:

 • Psoriazis forma ușoară: când este afectată mai puțin de 3% din suprafața corporală .
 • Psoriazis forma moderată: când este afectată între 3% şi 10% din suprafața corporală .
 • Psoriazis forma severă: când este afectată mai mult de 10% din suprafața corporală

4.Tipuri de psoriazis

Oamenii se gândesc adesea la psoriazis ca la un singur tip de afectare a pielii. De fapt, există mai multe tipuri de psoriazis, deși oamenii vor avea de obicei doar un singur tip la un moment dat.
Fiecare tip de psoriazis are simptome și caracteristici foarte diferite și poate apărea pe piele într-o varietate de moduri.
Este important să cunoașteți și să împărtășiți altora – că indiferent unde se află pe corp sau cum arată, psoriazisul nu este contagios.

Există mai multe tipuri de psoriazis:

1.Psoriazis în plăci;

2.Psoriazis gutat;

3.Psoriazis pustular;

4.Psoriazis inversat;

5.Psoriazis eritrodermic;

6.Psoriazisul unghiilor.

 1. Psoriazisul în plăci

Caracterizat de leziuni inflamate, roșii, acoperite de „solzi” albi-argintii. În mod obișnuit se găsesc pe coate, genunchi, scalp și partea inferioară a spatelui. Este cel mai frecvent tip de psoriazis, aproximativ 80% dintre cei care suferă de psoriazis au acest tip. Plăcile ar putea cauza mâncărime, pot fi dureroase și pot exista în numar redus sau pot fi foarte multe.

 1. Psoriazisul gutat

Acest tip afectează în primul rând adulții tineri și copiii. Este de obicei declanșat de o infecție bacteriană, cum ar fi streptococul. Este marcat de leziuni mici, în formă de picătură de apă, pe trunchi, brațe, picioare și scalp. Leziunile sunt acoperite de o arhitectura  fină și nu sunt la fel de groase ca plăcile tipice.

 1. Psoriazisul pustular

Apare în principal la adulți, psoriazisul pustular este caracterizat de „beşicuţe” albe de puroi de cauza neinfecțioasa, înconjurate de piele roșie. Poate fi localizat fie în anumite zone ale corpului, cum ar fi mâinile și picioarele, fie acoperind cea mai mare parte a corpului.

 1. Psoriazisul inversat

Acest tip de psoriazis afectează, în principal, pielea de sub brat, în zona abdomenului, sub sân și în jurul organelor genitale. Psoriazisul inversat cauzează placi netede de piele roșie, inflamată, care se agravează prin frecare și transpirație. Infecțiile fungice pot declanșa acest tip de psoriazis.

 1. Psoriazisul eritrodermic

Cel mai puțin frecvent tip de psoriazis, psoriazisul eritrodermic poate acoperi întregul corp cu o erupție cutanată roșie care poate provoca mâncărimi sau arsuri intense.

 1. Psoriazisul unghiilor

Psoriazisul poate afecta unghiile de la maini şi de la picioare, cauzând perforarea, creșterea anormală a unghiilor și decolorarea. Unghiile psoriazice se pot slăbi și se pot desprinde de patul unghiilor (onicoliza).   Cazurile severe pot cauza crăparea unghiilor.

 1. Psoriazisul scalpului

Întrucât există o asemanare importantă între psoriazisul scalpului şi dermatită seboreică („matreata scalpului”) se impun unele precizări pentru a deosebi cele doua entitati:

Medicul dvs. vă poate spune, de obicei, dacă aveți psoriazis al scalpului, dermatită seboreică sau ambele pe baza examinării pielii, scalpului și unghiilor.
Psoriazisul scalpului și dermatita seboreică sunt afecţiuni care afectează scalpul. În plus, acestea împărtășesc semne și simptome similare, cum ar fi pielea roșie, îngroşată.

Cel mai adesea, leziunile de psoriazis sunt mai groase și mai puțin uscate decât în cazul leziunilor de dermatită seboreică. Psoriazisul are mai mult tendința de a se extinde dincolo de linia părului. În plus, psoriazisul afectează de obicei mai mult de o zonă a corpului. Dacă aveți psoriazis pe scalp, puteți avea, de asemenea, psoriazis forma uşoară pe coate, genunchi, mâini sau picioare sau se pot observa modificări subtile ale unghiilor.

Comparați semnele și simptomele:
Psoriazisul scalpului

 • Piele roșie acoperită cu leziuni de îngroşare cutanată argintii;
 • Plăci care se pot extinde dincolo de linia părului sau apar pe alte părți ale corpului;
 • Mâncărime sau durere.

Dermatită seboreică a scalpului

 • Pielea roșie este acoperită cu „fulgi” de culoare albă sau gălbuie;
5.Cum se diagnosticheaza psoriazisul?

În cele mai multe cazuri, diagnosticul de psoriazis este destul de simplu.

Examenul fizic și istoricul medical

Medicul dvs. vă poate diagnostica, de obicei, psoriazisul prin evaluarea antecedentelor medicale și examinarea pielii, a scalpului și a unghiilor.

Biopsie cutanată

Rar, medicul dumneavoastră poate lua un mic eșantion de piele (biopsie). El sau ea vă aplică mai întâi un anestezic local. Proba este examinată sub microscop pentru a determina tipul exact al psoriazisului și pentru a exclude alte tulburări.

6.Tratamentul psoriazisului

Tratamentele pentru psoriazis reduc inflamația și curăţă pielea. Tratamentele pot fi împărțite în trei tipuri principale: tratamente topice, terapie cu lumină și medicamente sistemice.

1.Tratamente topice (locale)

Folosite singure, cremele și unguentele pe care le aplicați pe pielea dvs. pot trata în mod eficient psoriazisul ușor până la moderat. Atunci când boala este mai severă, cremele vor fi combinate cu medicamente pe cale orală sau fototerapie. Tratamentele includ:

Corticosteroizi topici

Aceste medicamente sunt cele mai frecvent prescrise medicamente pentru tratarea psoriazisului ușor până la moderat. Reduc inflamația și înlătură mâncărimea și pot fi utilizate împreună cu alte tratamente.
Unele unguente corticosteroidice cu acţiune mai „blândă” sunt, de obicei, recomandate pentru zone sensibile, cum ar fi faţa sau pliurile cutanate și pentru tratarea plăcilor răspândite pe pielea deteriorată.
Utilizarea pe termen lung sau utilizarea excesivă a corticosteroizilor poate determina subțierea pielii. Corticosteroizii topici pot să nu mai aibă aceeaşi eficacitate în timp. Este recomandat, de obicei, utilizarea corticosteroizilor topici ca tratament pe termen scurt în timpul exacerbarilor.

Analogi ai vitaminei D

Aceste forme sintetice de vitamina D încetinesc creşterea celulelor epiteliale. Dovonex este o cremă sau o soluție care conține un analog de vitamina D care tratează psoriazisul ușor până la moderat, împreună cu alte tratamente. Calcitriolul (Vectic) este scump, dar poate fi la fel de eficient și, eventual, mai puțin iritant decât Dovonex.
Anthralin. Acest medicament ajută la încetinirea creșterii celulelor pielii. Anthralin poate face pielea mai fină. Dar Anthralin poate irita pielea, şi pătează aproape orice atinge. Este de obicei aplicat pentru o perioadă scurtă de timp și apoi spălat.

Retinoizii topici

Aceştia sunt derivați ai vitaminei A care pot scădea inflamația. Cel mai frecvent efect secundar este iritarea pielii. Aceste medicamente pot, de asemenea, să crească sensibilitatea la lumina soarelui, astfel că, în timp ce utilizați medicamentul, aplicați protecție solară înainte de a merge în aer liber.

Inhibitorii calcineurinei

Inhibitorii calcineurinei – tacrolimus (Prograf) și pimecrolimus (Elidel) – reduc inflamația și aparitia de plăci.
Inhibitorii calcineurinei nu sunt recomandați pentru utilizare pe termen lung sau continuu din cauza unui risc potențial crescut de cancer de piele și de limfom. Acestea pot fi deosebit de utile în zonele cu piele subțire, cum ar fi în jurul ochilor, unde cremele cu corticosteroizi sau retinoizii sunt prea iritante sau pot provoca efecte dăunătoare.

Acid salicilic

Disponibil  fără prescripție medicală și prin prescripție medicala, acidul salicilic promovează eliminarea celulelor moarte ale pielii. Uneori se combină cu alte medicamente, cum ar fi corticosteroizii topici sau gudron , pentru a-și spori eficiența. Acidul salicilic este disponibil în șampoane medicinale și soluții pentru scalp pentru a trata psoriazisul scalpului.

Hidratantele

Cremele de hidratare singure nu vor vindeca psoriazisul, dar pot reduce mâncărimea și uscăciunea.

2.Fototerapia

Acest tratament utilizează lumină ultravioletă naturală sau artificială. Cea mai simplă formă de fototerapie implică expunerea pielii la cantități controlate de lumină naturală a soarelui.
Alte forme de terapie cu lumină includ folosirea luminii artificiale  cu ultraviolete A (UVA) sau ultraviolete B (UVB), fie singure, fie în combinație cu medicamente.

Lumina soarelui

Expunerea la razele ultraviolete (UV) în lumina soarelui sau a luminii artificiale încetinește turnoverul celulelor pielii și reduce inflamația. Scurt, expunerile zilnice la cantități mici de lumină solară pot îmbunătăți aspectul leziunilor, dar expunerea intensă la soare poate agrava simptomele și poate provoca leziuni ale pielii. Înainte de a începe o schemă de lumină solară, adresați-vă medicului dumneavoastră despre cel mai sigur mod de a folosi lumina naturală a soarelui pentru tratamentul psoriazisului.

Fototerapie UVB

Dozele controlate de lumină UVB provenind dintr-o sursă de lumină artificială pot îmbunătăți simptomele ușoare până la moderate ale psoriazisului.  Efectele secundare pe termen scurt pot include roșeață, mâncărime și piele uscată. Folosirea unui creme hidratante poate ajuta la scăderea acestor efecte secundare.

Terapie  Goeckerman

Unii medici combină tratamentul cu UVB și tratamentul cu gudron , cunoscut sub numele de tratamentul lui Goeckerman. Cele două terapii împreună sunt mai eficiente decât oricare altul, deoarece gudronul face pielea mai receptivă la lumina UVB.

Psoralen plus ultraviolete A (PUVA)

Această formă de fotochimioterapie implică administrarea unui medicament sensibil la lumină (psoralen) înainte de expunerea la lumina UVA. UVA  pătrund mai adânc în piele decât  UVB, iar psoralen face pielea mai receptivă la expunerea la UVA.
Acest tratament mai agresiv este adesea folosit pentru cazuri mai severe de psoriazis. Efectele secundare pe termen scurt includ greață, cefalee, arsură și mâncărime. Efectele secundare pe termen lung includ pielea uscată și încrețită, pistrui, sensibilitate crescută la soare și risc crescut de apariție a cancerului de piele, inclusiv a melanomului.

3. Medicamente injectabile sau administrate pe cale orala

Dacă aveți psoriazis sever sau rezistent la alte tipuri de tratament, medicul dumneavoastră poate prescrie medicamente pe cale orală sau injectabile. Acest lucru este cunoscut sub numele de tratament sistemic. Datorită efectelor secundare severe, unele dintre aceste medicamente sunt utilizate doar pentru perioade scurte și pot fi alternate cu alte forme de tratament.

Retinoizii

În ceea ce privește vitamina A, acest grup de medicamente poate ajuta dacă aveți psoriazis sever care nu răspunde la alte terapii. Efectele secundare pot include inflamarea buzelor și pierderea părului. Și deoarece retinoizii, cum ar fi Acitretin (Soriatane), pot provoca malformații grave la naștere, femeile trebuie să evite sarcina timp de cel puțin trei ani de la administrarea medicamentelor.

Metotrexatul

Luat pe cale orală, metotrexatul (Rheumatrex) ajută psoriazisul prin scăderea producției de celule epiteliale și suprimarea inflamației. De asemenea, poate încetini progresia artritei psoriazice la unii oameni. Metotrexatul este, în general, bine tolerat în doze mici, dar poate provoca tulburari digestive, pierderea apetitului și oboseală. Atunci când este utilizat pentru perioade lungi de timp, poate provoca o serie de efecte secundare grave, inclusiv leziuni hepatice severe și scăderea producției de celule roșii și albe din sânge și a trombocitelor.

Ciclosporina

Ciclosporina (Gengraf, Neoral) suprimă sistemul imunitar și este similar cu metotrexatul în eficacitate, dar poate fi luat doar pe termen scurt. Ca și alte medicamente imunosupresoare, ciclosporina crește riscul de infecție și alte probleme de sănătate, inclusiv cancerul. Ciclosporina vă face, de asemenea, mai sensibili la probleme renale și hipertensiune arterială – riscul crește cu doze mai mari și terapie pe termen lung.

Medicamente care modifică sistemul imunitar (terapia biologică)

Mai multe dintre aceste medicamente sunt aprobate pentru tratamentul psoriazisului moderat până la sever. Acestea includ etanercept (Enbrel), infliximab (Remicade), adalimumab (Humira), ustekinumab (Stelara), golimumab (Simponi), apremila (Otezla), secukinumab (Cosentyx) și ixekizumab (Taltz).   Majoritatea acestor medicamente sunt administrate prin injectare (apremilas este orală) și sunt de obicei utilizate pentru persoanele care nu au răspuns la tratamentul tradițional sau care au asociat artrita psoriazică.

Alte medicamente

Thioguanina  și hidroxiurea (Droxia, Hydrea) sunt medicamente care pot fi utilizate atunci când nu se pot administra alte medicamente.

4.Medicină alternativă

O serie de terapii alternative pretind că ușurează simptomele psoriazisului, inclusiv diete speciale, creme, suplimente alimentare și plante medicinale. Niciuna nu s-a dovedit definitiv eficientă. Dar unele terapii alternative sunt considerate în general sigure și pot fi utile pentru unii oameni în reducerea semnelor și simptomelor, cum ar fi mâncărimea și îngroşarea pielii.

Aloe vera. Luată din frunzele plantei aloe vera, crema de extract de aloe poate reduce roșeața, mâncărimea și inflamația. Este posibil să aveți nevoie să utilizați crema de mai multe ori pe zi timp de o lună sau mai mult pentru a vedea îmbunătățiri la nivelul pielii.
Ulei de pește. Acizii grași omega-3 găsiți în suplimentele de ulei de pește pot reduce inflamația asociată psoriazisului, deși rezultatele studiilor sunt amestecate. Luând 3 grame sau mai puțin de ulei de pește zilnic este în general recunoscută ca fiind sigură și este benefică.
Afinele. De asemenea, aplicațiile topice pot reduce inflamația și pot ușura simptomele psoriazisului.

5.Stil de viață și remedii la domiciliu

Deși aceste remedii nu vor vindeca psoriazisul, ele pot contribui la îmbunătățirea aspectului și a senzației de afectare a pielii. Aceste măsuri vă pot aduce beneficii:

Faceţi baie zilnic. Baia zilnică ajută la îndepărtarea straturilor epiteliale care se exfoliaza și calmarea pielii inflamate. Evitați apă fierbinte și săpunuri dure, care pot agrava simptomele; utilizați apă călduță și săpunuri ușoare care au adăugat uleiuri și grăsimi. Utilizați cremă hidratantă. După baie, aplicați un hidratant pe bază de unguent, în timp ce pielea este încă umedă.  Pentru pielea foarte uscata, uleiurile pot fi de preferat – au mai multa putere decat cremele sau lotiunile si sunt mai eficiente pentru a preveni evaporarea apei de pe piele. În timpul frigului, vremea uscată, poate fi nevoie să aplicați un hidratant de câteva ori pe zi.

Expuneți pielea la cantități mici de lumină solară. O cantitate controlată de lumină solară poate îmbunătăți afectarea cutanata, dar prea mult soare poate declanșa sau agrava focarele și crește riscul de apariție a cancerului de piele.

Combaterea psoriazisului poate fi o provocare, mai ales dacă boala acoperă suprafețe mari ale corpului sau este în locuri ușor de văzut de alte persoane, cum ar fi fața sau mâinile. Natura continuă, persistentă a bolii și provocările legate de tratament nu sunt usor de manageriat.

7. Bibliografie

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriatic-arthritis/diagnosis-treatment/drc-20354081

https://www.rheumatology.org/I-Am-A/Patient-Caregiver/Diseases-Conditions/Psoriatic-Arthritis

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriasis/symptoms-causes/syc-20355840

https://www.psoriasis.com/https://www.medicinenet.com/psoriatic_arthritis/article.htm

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/understanding-psoriasis-treatment

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!