Proteina Yin Yang în cancerul de sân

Proteina Yin Yang este un factor de transcriere, ce are rolul de a activa anumite gene. Aceasta este necesară, deoarece nu toate genele ce formează ADN-ul unei celule sunt active simultan. Această proteină are și un rol important în dezvoltarea celulelor în cancerul de sân.

Cancerul de sân este unul dintre cele mai întâlnite tipuri de cancere întâlnite la femei, dar poate apărea și la bărbați.  Una din patruzeci de femei moare de cancer. Din această cauză, cercetătorii studiază în detaliu această patologie, în special la nivel molecular. Spre exemplu, pentru a studia acțiunile proteinei Yin Yang, cercetătorii din Marea Britanie au utilizate tehnica CRISPR.

Proteina Yin Yang

Proteina Yin Yang este codificată de gena YY1. Aceasta aparține clasei de proteine zinc finger. Ca acțiune fiziologică, proteina Yin Yang direcționează enzimele precum: deacetilazele histonelor și aciltransferazele histonelor la un promoter. Aceste enzime pot activa sau inactiva promoterul. Ca urmare, genele asupra cărora acționează, se pot exprima sau nu.

Tratamentele pentru cancer

În prezent, există o serie de tratamente utilizate mai mult sau mai puțin cu succes pentru tratarea și ameliorarea cancerului. Cu toate acestea, în timp randamentul acestora începe să scadă. Explicația acestui fenomen este dată de către epigenetică. Astfel, unele gene sunt activate, alte sunt inactivate în cursul diviziunilor celulelor canceroase. Aceste modificări ale expresiei genice conduc la o funcționalitate diferită a celulelor, la alterarea condițiilor necesare pentru proliferare etc. În concluzie, celulele canceroase se adaptează constant la condițiile mediului. Adaptarea permite celulei canceroase să își mențină vitalitatea pentru o perioadă mai lungă de timp. Acestea fac ca tratamentele pentru cancer (chemoterapia) să devină nefuncționale.

Expresia proteinei Yin Yang 1 în cancer

Studiile cercetătorilor au evidențiat că în celulele canceroase gena care codifică această proteină se exprimă mai mult comparativ cu celulele sănătoase. Expresia genică crește proporțional cu creșterea gravității tumorii.

Concluzii

Cercetările au evidențiat că proteina Yin Yang facilitează creșterea celulelor canceroase. Această proteină este exprimată mai mult, dacă tumora se află într-o stare mai avansată. Așadar, se caută noi tratamente care să țintească această cale fiziologică și a avea randamente superioare tratamentelor convenționale.

Sursa: www.nature.com

Suntem pe social media

Like us!