Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Pleureziile sunt cele mai frecvente boli ale pleurei și reprezintă o acumulare intrapleurală de lichid, liber (în marea cavitate) sau închistat secundar unor dezechilibre între producerea și reabsorția de lichid la nivel pleural. Acestea reprezintă atât expresia afectării pleurale per se cât şi expresia a numeroase afecţiuni pulmonare şi extrapulmonare. Pleurezia tuberculoasa este cea mai frecventă localizare extrapulmonară a tuberculozei.
Tuberculoza este o boală infecto – contagioasă cauzată de diferite tipuri de micobacterii, în principal de Mycobacterium tuberculosis. Caracterul infecto – contagios al bolii a fost demonstrat de către medicul german Robert Koch în anul 1882. Agentul patogen mai este cunoscut sub numele de bacilul Koch (BK), care există sub trei forme: bacil uman, bacil bovin și cel al păsărilor. Oricare dintre acestea poate infecta omul, dar cele mai importante surse de contaminare sunt primele două. Cel mai des, tuberculoza atacă plămânii, dar poate afecta și alte părți ale corpului (rinichi, peritoneu, pleură, intestinul subțire, oase etc.). Lăsată netratată, tuberculoza omoară peste 50 % din persoanele afectate.
Conform statisticilor, aproximativ o treime din populaţia globului este infectată cu Mycobacterium tuberculosis, doar că majoritatea au o formă latentă a tuberculoză. Aceasta semnifică că oamenii sunt infectaţi cu bacilul Koch, doar că nu prezintă semnele și simptomele infecției și nici nu au posibilitatea de a transmite boala.
În ţările cu incidenţă crescută a tuberculozei (India, Indonezia, China, Nigeria, Pakistan, Africa de Sud), pleurezia tuberculoasă reprezintă aproximativ o treime din cazuri. România este țara Uniunii Europene cu cea mai mare incidență a tuberculozei (de 4 – 5 ori peste media Uniunii Europene), având una dintre cele mai mici rate de vindecare și corelativ, prezentând o creștere anuală a rezervorului de pacienți infecțioși.
Pleura este o membrană seroasă care este alcătuită din două foiţe: pleura parietală (care este aderentă de pereții cavității toracice) și pleura viscerală (care acoperă suprafața plămânilor și căptușește fisurile interlobulare). Între cele două foițe se creează un spaţiu virtual numit cavitatea pleurală, ce conține o cantitate de aproximativ < 30 ml lichid pleural, care transmite instantaneu variaţiile de volum ale cuştii toracice la plămân și previne colapsul alveolar.
Pleura acoperă tot plămânul până la nivelul hilului pulmonar și pătrunde la nivelul scizurilor, asigură alunecarea între plămân şi peretele toracic. Vascularizaţia arterială provine din arterele bronşice (pentru pleura viscerală) și arterele intercostale & mamare interne (pentru pleura parietală). Rolul pleurei în organism este: participarea în răspunsul organismului la agresiunile locale (infecţii, inflamaţie, tumori, particule inhalate) și participarea la drenajul lichidului pleural şi a produşilor de degradare ale acestuia.
Prezumția diagnosticului de pleurezie tuberculoasa se face pe baza asocierii a 3 criterii:
Durerea toracică poate varia de la uşoară la severă, este o durere vie, care se accentuează la mişcările respiratorii şi tuse şi poate fi diminuată prin compresia manuală a peretelui toracic. Caracteristica importantă a durerii din pleurezie este exacerbarea în timpul perioadei iniţiale, de formare a lichidului pleural, urmată de o perioadă de acalmie sau chiar absenţă şi o nouă intensificare în perioada de resorbţie. Dispneea este un alt simptom frecvent, poate fi determinată de o respiraţie superficială voluntară (datorită durerii) sau involuntară (ca urmare a compresiei exercitate de lichidul pleural asupra plămânului). Alte simptome pot fi: tuse neproductivă, tahipnee, tahicardie, cianoză periferică.
La examenul clinic obiectiv al pacientului identificăm triada sindromului pleuritic:
Alte modificări la examenul clinic sunt: atitudine antalgică a pacientului, respiraţie superficială, diminuarea excursiilor costale sau imobilitatea hemitoracelui, matitate situată decliv la percuţie, prezența frecăturii pleurale, suflu pleuretic (marginea superioară), egofonie (voce tremurată).
Aceste semne și simptome pot lipsi sau sunt discrete la pacienții cu pleurezii mici sau pleurezii închistate.
IDR-ul este metoda cea mai răspândită pentru diagnosticul infecţiei cu micobacterii și atestă starea de hipersensibilitate întârziată de tip IV care implică limfocitele T şi este determinată de o infecţie anterioară cu bacilii tuberculozei. În România, se utilizează tehnica Mantoux care constă în injectarea intradermică a soluţiei PPD-Standard (0,1 ml= 2 U PPD), care va duce la apariția unei reacții locale cutanate (din cauza faptului că dermul este cea mai mare zonă a densității anticorpilor).
La testarea cu 2 unități de PPD reacția poate rămâne negativă, mai rar intens pozitivă. Virajul tuberculinic, adică pozitivarea testului la circa 3 – 4 săptămâni are semnificație diagnostică pentru tuberculoză.
Pentru ca testul să fie corect efectuat este necesar ca produsul de injectat să fie îndeplinească următoarele condiţii de calitate: să fie în perioada de eficacitate, conservarea să se fi făcut în condiţiile prevăzute de producător, fiola se agită bine înainte de utilizare. Pentru injectare se utilizează seringi cu volum de maximum 1 ml (de tipul celor utilizate pentru insulină) şi ace pentru injectare intradermică de unică utilizare. Zona de administrare se găseşte pe faţa anterioară a antebraţului stâng, la unirea treimii medii cu cea superioară, iar acul va pătrunde aproape tangent la suprafaţa antebraţului, având bizoul îndreptat în sus, se introduce până ce acesta dispare în derm. Se injectează 0,1 ml şi se produce o bulă cu margini bine delimitate, cu aspect de „coajă de portocală”.
Citirea rezultatului se face după 72 de ore. Pentru citire este necesară o bună iluminare a zonei examinate şi se apreciază tactil zona de infiltraţie. Se măsoară diametrul maxim, pe direcţie transversală faţă de axul antebraţului. O altă metodă de apreciere a dimensiunilor induraţiei este cu ajutorul pixului. Dimensiunea obţinută se notează în mm.
Interpretarea testului se realizează pe baza dimensiunilor induraţiei obţinute. Fiind un test biologic, va deţine o variabilitate normală a răspunsului. Pentru ca reacţia să fie corect interpretată, trebuie eliminate cauzele ce duc la reacţii fals negative şi trebuie avute în vedere condiţiile în care reacţia poate fi fals pozitivă. Sensibilitatea testului este determinată de procentul pacienţilor care au testul pozitiv din totalul celor investigaţi. Un procent de peste 50% de reacţii fals negative poate fi observat la pacienţii gravi, cu tuberculoză diseminată. Rezultatele fals pozitive scad specificitatea. Cauzele principale a reacţiilor fals pozitive sunt: reacţiile încrucişate cu micobacteriile non-tuberculoase, vaccinarea BCG şi utilizarea BCG în tratamentul cancerului de vezică urinară.
Diagnosticul de certitudine este afirmat pe baza puncţiei pleurale. Extragerea de lichid pleural, procedură numită toracenteză, este dovada diagnosticului de pleurezie. Puncţia afirmă prezenţa lichidului şi recunoaşte aspectul lui macroscopic (serofibrinos); ea permite efectuarea unor examene citologice, bacteriologice şi biochimice a lichidului pleural şi constituie în acelaşi timp un act terapeutic.
Examenul lichidului pleural în pleurezia tuberculoasă |
|
aspectul macroscopic |
|
examenul biochimic |
|
examenul citologic |
|
examenul bacteriologic |
|
Radiografia toracică este de obicei primul pas pentru afirmarea diagnosticului de pleurezie. Pe baza radiografiei nu se poate realiza un diagnostic de certitudine, dar împreună cu examenul fizic, medicul specialist poate afirma un diagnostic de probabilitate. Întotdeauna este nevoie de cel puțin doua incidențe ale radiografiei toracice. Aceasta poate evidenția uneori imagini sugestive pentru un proces tuberculos pulmonar activ (fie el primar sau secundar).
N.B.
|
Dacă tratamentul cu tuberculostatice a fost instituit precoce, vindecarea se face fără sechele. Complicațiile ce pot apărea sunt:
tratamentul igieno – dietetic |
|
tratamentul etiologic |
Principiile de tratament în tuberculoză:
|
tratament patogenic |
|
tratament simptomatic |
|
evacuarea lichidului pleural |
|
kineziterapia |
|
Bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC)
Sindromul de detresa respiratorie a nou-nascutului
Bronșita acută , Infectia cu citomegalovirus la copil , Infectii urinare la copii Răceala la copii
© Copyright 2023 NewsMed - Toate drepturile rezervate.