Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
În cadrul sistemului respirator, plămânii deţin rolul primordial, aceștia fiind principalele organe ale respiraţiei. Cei doi plămâni sunt situaţi în cavitatea toracică, ocupând regiunile pleuro – pulmonare. Aceștia sunt acoperiţi de pleură, fiind ţinuţi în poziţie prin ligamentul pulmonar şi elementele pediculului pulmonar. Plămânii urmează mişcările toracelui în timpul mecanismului respirației. Plămânul la naştere are culoare roz, la adult este gri şi devine cenuşiu cu desen marmorat odată cu înaintarea în vârstă. Consistenţa plămânilor este spongioasă, moale şi foarte elastică, datorită fibrelor elastice ale ţesutului pulmonar. Plămânii, la adult, au un diametru vertical de 25 cm, iar la nivelul bazei, diametrul sagital este de 15 cm şi diametrul transversal de 10 cm; greutatea plămânului drept este de aproximativ 700 g şi cea a plămânului stâng de 600 g. Aceste dimensiuni şi valori sunt supuse variabilităţii în funcţie de individ.
Forma plămânilor a fost comparată cu un trunchi de con şi va prezenta un vârf, o bază, trei feţe (diafragmatică, costală şi mediastinală) şi două margini (inferioară şi anterioară).
Vârful plămânului are formă rotunjită şi urcă prin orificiul superior al cavităţii toracice până la nivelul gâtului, fosa supraclaviculară mare. Vârful este acoperit de pleura cervicală şi de membrana supra-pleurală prin care realizează raporturi:
Baza plămânului este o suprafaţă concavă care priveşte inferior, iar prin intermediul pleurei se sprijină pe diafragm, fiind numită de unii autori faţă diafragmatică. Prin intermediul diafragmului, baza plămânului vine în raport:
Faţa mediastinală este concavă, priveşte spre medial şi prezintă hilul plămânului. Hilul pulmonar este aria unde structuri variate intră sau părăsesc faţa mediastinală. La nivelul hilului, structurile pulmonare sunt învelite de reflexia pleurei parietale mediastinale în pleură viscerală, fiind prelungit în jos de ligamentul pulmonar. În raport cu hilul, faţa mediastinală este împărţită în patru zone:
Faţa mediastinală realizează raporturi cu diferiţi constituenţi ai mediastinului. Unii dintre ei lasă o serie de depresiuni (amprente) pe suprafaţa sa:
a) la dreapta:
b) la stânga:
Hilul plămânului este o zonă uşor excavată, localizată în treimea superioară a feţei mediastinale, unde bronhiile şi elementele neurovasculare pulmonare ajung sau ies de la plămân. Hilul pulmonar drept are aspectul unei suprafeţe rectangulare, cu marginea posterioară verticală şi marginea anterioară oblică inferior şi posterior. Hilul pulmonar stâng are formă ovală, mai subţire în partea inferioară, asemănătoare unei rachete de tenis. Este situat mai sus decât hilul pulmonar drept. Totalitatea elementelor din hil formează rădăcina plămânului sau pediculul pulmonar. Există doi pediculi pulmonari, unul drept şi altul stâng.
Pediculul pulmonar este format din următoarele elemente: bronhia principală, artera pulmonară, două vene pulmonare, arterele bronhice, venele bronhice, plexul nervos pulmonar, noduli limfatici bronhopulmonari, vase limfatice, ţesut conjunctiv mediastinal. Elementele pediculului pulmonar realizează raporturi intrapediculare,artera fiind în planul anterior, venele pulmonare posterior de ea, bronhia principală mai posterior. În planul cel mai posterior se găsesc arterele şi venele bronhice. Plexul pulmonar şi nodurile limfatice sunt dispuse în faţa şi în spatele vaselor şi bronhiilor.
Raporturile intrapediculare dintre elemente se modifică în funcţie de diversele porţiuni ale pediculului. În hil, raporturile structurilor pediculului pulmonar drept sunt diferite faţă de cel stâng:
Pediculul stâng mai prezintă raporturi cu: nervul laringeu recurent, ligamentul arterial (leagă arcul aortei cu artera pulmonară stângă), esofagul.
Fața diafragmatică este concavă și în raport intim cu diafragmul (de unde și denumirea ei). Diafragmul este mai ridicat pe partea dreaptă (datorită ficatului), astfel încât fața diafragmatică a plămânului drept este situată pe un plan superior feței diafragmatice a plămânului stâng. Prin intermediul acestuia, fața diafragmatică a plămânului stâng vine în raport cu splina, fornixul stomacului și parțial cu lobul stâng hepatic. Recesul subfrenic drept este situat între fața inferioară a diafragmului și fața superioară, diafragmatică a ficatului (lobul hepatic drept).
Faţa costală este convexă, netedă şi are suprafaţa cea mai întinsă, priveşte anterior, lateral şi posterior. Este mulată pe faţa internă a coastelor şi spaţiilor intercostale. Porţiunea ei posterioară este rotunjită – porţiune vertebrală, pătrunde în şanţul costo – vertebral, realizând raporturi importante cu lanţul paravertebral simpatic toracal şi pachetul vasculo-nervos intercostal. Este străbătută de traiectul fisurilor pulmonare, cu direcţie oblică de sus în jos, care pleacă şi ajung la nivelul hilului pulmonar:
Marginea inferioară a plămânului este subţire, ascuţită şi circumscrie baza plămânului. Spre posterior este mai coborâtă deoarece urmează planul de inclinaţie a bazei plămânului. Prezintă o porţiune medială şi inferioară care separă baza de faţa mediastinală şi o porţiune laterală şi posterioară, care separă baza plămânului de faţa costală, coborând în recesul pleural costo – diafragmatic.
Marginea anterioară este ascuţită, situată posterior de stern şi anterior de pericard şi vasele mari. Separă anterior, faţa costală de cea mediastinală. Marginea anterioară a plămânului drept este uşor convexă şi întreruptă de fisura orizontală. Marginea anterioară a plămânului stâng, în porţiunea inferioară, este scobită prezentând incizura cardiacă. Inferior de incizura cardiacă, pe marginea anterioară se descrie o prelungire medială numită lingulă.
Fisurile (scizurile), evidente la suprafaţa plămânului, pătrund adânc până aproape de hil şi împart plămânii în lobi pulmonari. Pleura viscerală urmează traseul fisurilor interlobare, coboară între lobi, delimitând faţa interlobară pulmonară. Lobul reprezintă o unitate structurală şi funcţională care deţine o bronhie lobară şi pediculi arteriali pulmonari.
Plămânul drept este împărţit de fisura oblică şi cea orizontală în trei lobi:
În plămânul drept poate apare, uneori, datorită unui traiect aberant al venei azygos, crosa venei azygos, se insinuează prin lobul superior şi determină formarea unui lob acceor numit lobul venei azygos.
Plămânul stâng este împărţit de fisura oblică în doi lobi:
Împărţirea segmentară a plămânului urmăreşte modelul de diviziune al arborelui bronhic. Fiecare lob pulmonar este subdivizat în segmente pulmonare. Segmentul pulmonar reprezintă o unitate funcţională cu vârful spre hilul plămânului care are un ax bronhoarterial. Nu are pedicul venos propriu. Teritoriul deservit de o bronhie segmentară şi pedicul arterială pulmonar propriu, delimitate de tesut conjunctiv – stromă intersegmentară formează un segment bronhopulmonar. Această formă de organizare, cu individualitate de aeraţie, arterială şi topografică, permite intervenţii chirurgicale de îndepărtare a unui segment fără a afecta funcţiile celorlalte segmente bronhopulmonare.
Fiecare lob al plămânului drept este subdivizat în segmente:
Fiecare lob al plămânului stâng este subdivizat în segmente:
Plămânii sunt constituiţi din ramificaţiile bronhiilor şi bronhiolelor în jurul cărora se dispune componenta parenchimatoasă ce cuprinde un schelet fibro-elastic şi stroma vasculară împreună cu ramificaţiile nervoase. Un segment pulmonar este format din mai multe subdiviziuni – lobulii pulmonari, care reprezintă unitatea morfo – funcţională a plămânului aerată de o bronhiolă lobulară. Lobulul are formă piramidală cu vârful spre hil, înconjurat la periferie de ţesut conjunctiv fibro-elastic care conţine vase sanguine, limfatice şi fibre nervoase pulmonare.
Bronhiile segmentare se divid în ramuri bronhiale intrasegmentale, bronhii subsegmentare ce ventilează fiecare un subsegment. După diviziuni succesive vor lua naştere bronhiole (supralobulare) care ventilează fiecare un lobul, pătrund prin vârful lobulului şi devin bronhiole intralobulare. La nivelul lobulului, bronhiolele intralobulare continuă ramificarea şi duc la formarea bronhiolelor terminale sau lobulare. Acestea se continuă cu ramuri microscopice numite bronhiole respiratorii, care au mici alveole respiratorii prezente pe perete lor. Fiecare bronhiolă respiratorie se continuă prin mai multe pasaje cu pereţii subţiri, ductele alveolare. Pereții ductelor sunt formați din membrană fibro-elastică căptușită cu epiteliu scuamos simplu non-ciliar.
Alveola este o cavitate în formă de cupă care prezintă un mic orificiu (por alveolar) ce se deschide în ductul alveolar. Pereții sunt alcătuiți din epiteliu alveolar susținut de o membrană bazală subțire și stromă cu țesut conjunctiv reticulino-elastic, la exterior. Țesutul conjunctiv formează septele interalveolare și cuprinde și rețeaua de capilare perialveolare. Pe suprafața externă a alveolelor, arteriolele și venulele se distribuie într-o rețea perialveolară de capilare sanguine care constau dintr-un singur strat de celule endoteliale și o membrană bazală. Alveolele asigură o suprafață respiratorie pentru schimbul de gaze de 60 – 80 mp. Schimbul de oxigen și dioxid de carbon are loc prin difuziune între peretele alveolar și peretele capilarelor, care împreună formează complexul alveolo – capilar sau membrana respiratorie, cu o grosime între 0,5 – 1 µm.
Structurile componente ale complexului alveolo-capilar sunt: epiteliul alveolar, membrana bazală a epiteliului, țesutul conjunctiv dintre ele, membrana bazală a capilarului și endoteliul capilar. Țesutul conjunctivo-elastic (stroma) extrapulmonar, se dispune la suprafața plămânului formând membrana subpleurală, acoperită de pleura viscerală. Aceasta împreună cu țesutul conjunctiv mediastinal pătrund în hil, de unde se continuă ca și țesut conjunctivo – elastic intrapulmonar, care se împarte în:
Vascularizația plămânilor este asigurată de două circulații distincte:
Artera pulmonară dreaptă și stângă, ramuri terminale ale trunchiului pulmonar, trec prin mediastin, ajung în hil, intră în constituția pediculului pulmonar drept și stâng și pătrund în plămân, de unde se ramifică urmând modelul de ramificare al bronhiilor. Arterele lobare, arterele segmentare se ramifică în continuare, dau arterele lobulare și se termină intr-o rețea densă de capilare perialveolare care se distribuie sacilor alveolari și alveolelor pulmonare. În septele interalveolare, capilarele pulmonare formează plexuri de unde sângele bogat în oxigen este preluat de sistemul venos.
Artera pulmonară dreaptă este orientată spre dreapta, ascendent şi posterior. În hil, se poziționează anterior și inferior de bronhia principală dreaptă și anterosuperior față de venele pulmonare drepte. În parenchimul pulmonar se împarte în ramuri arteriale anexate bronhiilor:
a) Arterele lobare superioare, situate medial faţă de bronhii, sunt:
b) Artera lobară mijlocie, situată inferior faţă de bronhii, dă naştere la două ramuri segmentare, mai puțin voluminoase:
c) Arterele lobare inferioare, situate lateral faţă de bronhii, uneori pot să dea colaterale pentru lobul mijlociu și sunt reprezentate de:
Artera pulmonară stângă are un traiect oblic, superior și spre stânga. În hil, se poziționează antero-superior de bronhia principală stângă şi superior de venele pulmonare stângi. După ce intră în parenchimul pulmonar se împarte în ramuri arteriale anexate bronhiilor:
a) Arterele lobare superioare, se îndreaptă înainte, sunt scurte, situate medial de bronhii și irigă lobul superior și lingula prin:
b) Arterele lobare inferioare, se îndreaptă înapoi, situate lateral faţă de bronhii. Se bifurcă într-o ramură superioară scurtă și o ramură cu un scurt traiect inferior spre baza plămânului care, se ramifică și irigă restul segmentelor lobului inferior stâng:
Venele pulmonare se formează din vasele capilare ale rețelei perialveolare, în legătură cu rețeaua capilară peribronhică (bronhiolele respiratorii), apoi la periferia lobulului formează venele perilobulare. Acestea trec în septurile interlobulare, se unesc între ele și formează venele interlobulare și de aici venele intersegmentare, situate în septele intersegmentare. În continuare, se îndreaptă spre hil ca vene pulmonare (superioară și inferioară) împreună cu arterele și bronhiile. Acestea colectează și rețeaua superficială, subpleurală. Cele patru vene pulmonare duc sângele oxigenat la inimă, unde se deschid în atriul stâng.
1) Vena pulmonară dreaptă superioară
În pediculul pulmonar drept este elementul anterior și inferior, față de artera pulmonară dreaptă. Drenează segmentele lobului superior şi lobului mijlociu al plămânului drept, unde toți afluenții principali primesc afluenți mai mici, atât intrasegmentali, cât și intersegmentali. Se formează printr-un trunchi scurt din:
2) Vena pulmonară dreaptă inferioară
În pediculul pulmonar drept este elementul situat cel mai inferior. Drenează lobul pulmonar inferior drept, fiind format din unirea:
1) Vena pulmonară stângă superioară
În pediculul pulmonar stâng este situată în partea cea mai anterioară. Artera pulmonară stângă este situată postero-superior iar bronhia principală stângă situată postero-inferior de vena pulmonară stângă superioară. Adună sângele din lobul superior al plămânului stâng, fiind formată prin unirea a trei ramuri principale:
2) Vena pulmonară stângă inferioară
În pediculul pulmonar stâng este elementul situat cel mai inferior. Drenează lobul inferior al plămânului stâng. Este formată din următorii afluenți:
Ramurile bronhice sau arterele bronhice au originea în aorta descendentă toracică, în hil fiind situate posterior de bronhie. Însoțesc ramificațiile bronhice doar până la nivelul bronhiolelor respiratorii și se distribuie glandelor bronhice, pereților bronhici și ai vaselor pulmonare. Formează plexuri capilare la nivelul tunicii musculare și mucoase a bronhiilor, care sunt în legătură cu ramuri ale arterei pulmonare și vor drena in venele pulmonare. Unele ramuri bronhice se ramifică în țesutul conjunctiv și se termină în venele bronhice, iar altele, la exterior, formează un plex capilar subpleural.
Ramura superioară urmează marginea superioară și trece pe faţa anterioară a bronhiei principale stângi, iar ramura inferioară se plasează pe faţa posterioară a bronhiei.
Venele bronhice se plasează pe faţa posterioară a bronhiei. Se dispun în două sisteme, unul tributar unei venei pulmonare și altul tributar sistemului azygos:
Sistemul limfatic al plămânului drenează limfa în:
Căile limfatice drenează, în continuare, limfa din nodurile limfatice bronhopulmonare, în:
Nodurile juxta – esofagiene colectează limfa mai ales de la nodurile limfatice traheobronhice şi o drenează spre ductul toracic. Din colectorul limfatic bronho – mediastinal drept, limfa se varsă în ductul limfatic drept, iar din colectorul limfatic bronhomediastinal stâng, limfa se varsă în ductul toracic.
Inervația plămânilor este asigurată de fibre nervoase care intră în constituția plexurilor pulmonare, două pentru fiecare plămân.
Plexul pulmonar, dispus în jurul bronhiei principale, este format din ramuri nervoase parasimpatice (vagale) și simpatice, ale căror fibre aferente preiau informații de la alveole și mucoasa bronhiilor, iar fibrele eferente se distribuie musculaturii bronhice. Plexul pulmonar mai trimite eferențe pentru trahee, esofag și pericard.
Ramurile nervoase sunt grupate în:
Fibrele parasimpatice au originea în nucleul dorsal al vagului, sunt fibre preganglionare și fac sinapsă în mici ganglioni intrapulmonari de unde pleacă fibrele postganglionare. Funcțional, sunt destinate musculaturii bronhice, fiind vasodilatatoare, bronhoconstrictoare și secretorii, stimulează secreția glandelor bronhice. Fibrele simpatice preganglionare au originea în segmentele medulare toracice superioare, intră în lanțul simpatic, fac sinapsă în primii ganglioni simpatici toracali de unde pleacă fibrele postganglionare, care trec în plexul pulmonar. Funcțional fibrele simpatice sunt vasoconstrictoare, bronhodilatatoare și scade secreția glandelor bronhice.
Din hil, ramurile plexului pulmonar merg împreună cu bronhiile, dar și pe traiectul vaselor pulmonare. La nivelul ramificațiilor bronhice, fibrele nervoase se dispun în plexuri situate și în tunica submucoasă.
© Copyright 2023 NewsMed - Toate drepturile rezervate.