Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Pemfigoidul bulos este cea mai frecventă boală buloasă, produsă prin mecanism autoimun, identificată şi denumită astfel de Lever în 1953. Este o afecţiune asemănătoare cu pemfigusul bulos, dar cu caractere histologice, imunologice, evolutive şi terapeutice proprii. Pemfigoidul bulos este o dermatoză mai ales a oamenilor vârstnici, 80% dintre pacienţi având peste 60 de ani, vârsta medie a apariţiei bolii fiind de 65 – 75 ani. Boala are o incidenţă egală la toate rasele, raportul sex masculin / feminin fiind de 1 la 1.
Cauzele pemfigoidului bulos nu sunt complet identificate. Supraexpresia alelelor de clasă II din sistemul MHC (complexul uman de histocompatibilitate), DQbeta1*0301 sugerează că apariţia bolii este limitată la indivizi cu anumite gene ale răspunsului imun. Unele medicamente pot induce pemfigoid bulos: penicilamina, penicilina, captoprilul, furosemidul, sulfasalazina, enalaprilul, acidul nalidixic etc. Pemfigoidul bulos poate fi asociat cu alte boli ca diabetul zaharat, psoriazisul, lichenul plan, dermatomiozita, poliartrita reumatoidă, rectocolita ulcero – hemoragică, miastenia gravis, neoplazii etc.
Mecanismul autoimun este sugerat în pemfigoidul bulos. Studiile imuno – electrono – microscopice au localizat antigenele pemfigoidului bulos în hemidesmosom, autoanticorpii legându-se atât în interiorul celulei de placa hemidesmosomului cât şi în afara celulei de partea extracelulară a hemidesmosomului. Au fost evidenţiate două antigene ale pemfigoidului bulos: antigenul 1 al pemfigoidului bulos (BPAG1 sau BPAG1e) sintetizat de keratinocit, o proteină intracitoplasmatică a plăcii hemidesmosomale de 230 kDa şi antigenul 2 al pemfigoidului bulos (BPAG2) sau colagen tip XVII, o proteină transmembranară hemidesmosomală de 180 kDa, cu un domeniu extracelular de colagen, localizat pe filamentele de ancorare.
Autoanticorpii de la multe cazuri de pemfigoid bulos recunosc un epitop numit NC16a, într-o mică regiune necolagenică a BPAG2 din afara membranei. Testarea prin ELISA a reactivităţii serului bolnavului faţă de domeniul NC16a al BPAG2 este sensibilă şi specifică pentru diagnostic şi se corelează cu activitatea bolii. Anticorpii dirijaţi faţă de BPAG2 sunt de asemenea remarcaţi în pemfigoidul gestationis, pemfigoidul cicatricial, boala IgA liniar, lichenul plan pemfigoid.
În caz de boală în activitate anti – BPAG2 sunt de tip IgG1, o subclasă capabilă să fixeze complementul. În caz de remisiune, anti – BPAG2 sunt de tip gG4 şi nu fixează complementul. Anti – BPAG2 de tip IgE joacă de asemenea un rol în formarea bulelor, legându-se atât de membrana bazală cât şi de suprafaţa mastocitelor prin fragmentul Fc. Mastocitele sunt activate şi degranulate şi eliberează factori chemotactici pentru eosinofile. Eozinofilele se acumulează în derm şi eliberează mediatori care facilitează injuria în regiunea laminei lucida. Acţiunea enzimelor distructive tisulare (gelatinază, elastază, alte proteaze) şi a speciilor reactive de oxigen produce separarea dermoepidermică şi formarea bulelor.
Rolul anti – BPAG1 nu este bine stabilit în producerea bulelor. Anticorpii de acest tip ar fi implicaţi după lezarea membranei bazale, aşa cum sugerează modele experimentale pe animal.
Boala începe cu plăci eritematoase şi edematoase, urticaria – like. După mai multe zile sau săptămâni apar bule mari, cu lichid clar, uneori hemoragic, sub tensiune, atât pe plăcile lezionale cât şi pe pielea clinic normală. Ele lasă eroziuni, care nu au tendinţă la extindere prin periferie şi se vindecă spontan cu începere din centru, cu hiperpigmentaţie, dar nu cu cicatrici. Plăcile eritematoase sunt uneori serpiginoase, cu bule la periferie. Leziunile au predilecţie pentru ariile flexurale, incluzând pliurile inghinale, fosele antecubitale şi poplitee, axilele, dar pot fi extinse pe tegument.
Atingerea membranelor mucoase este întâlnită în 10 – 35% din cazuri, după unii în 2/3 din cazuri, fiind aproape întotdeauna limitată la mucoasa orală, cu bule şi eroziuni minore. Interesarea vermillon-ului buzelor este rară, spre deosebire de eritemul polimorf. Atingerea faringelui, laringelui, mucoasei nazale, vulvei, uretrei şi ochiului sunt rare. Pruritul şi durerea preced dezvoltarea bulelor. Starea generală rămâne relativ bună.
Au fost descrise unele variante ale pemfigoidului bulos: dishidroziformă (o erupţie veziculoasă limitată la plante), veziculoasă (bule mici, cu lichid sub tensiune, grupate), nodulară (papule şi noduli), vegetantă, eritrodermică, eritem inelar – like, non – buloasă (erupţie urticariană sau vezicule pruriginoase), pretibială etc. Pacienţii cu leziuni localizate, comun la gambe (pretibial), pot prezenta uneori evoluţia către o formă generalizată de boală.
Pemfigoidul bulos este remarcat obişnuit la persoanele în vârstă (peste 70 ani), dar poate afecta de asemenea pacienţi tineri şi copii. Debutul la copii este în multe cazuri cu bule ale mâinilor şi picioarelor şi atingerea facială este de asemenea prezentă. La tinere fete, o localizare particulară este aceea vulvară şi perivulvară.
O erupţie buloasă similară cu pemfigoidul bulos se poate dezvolta la unii pacienţi cu lichen plan (lichen plan pemfigoid).
În leziunile de debut urticaria – like este un infiltrat dermic superficial cu limfocite, histiocite şi eosinofile şi un edem al dermului papilar. La joncţiunea dermo – epidermică sunt eosinofile degranulate şi o separare precoce a unor celule bazale de membrana bazală, cu / sau fără spongioză eozinofilică.
Microscopia electronică precizează că bulele din pemfigoidul bulos se formează în lamina lucida, între membrana celulelor bazale şi lamina densa. Filamentele de ancorare şi hemidesmosomii dispar, apoi se produce fragmentarea şi dispariţia laminei densa, prin degranularea leucocitelor. Degranularea mastocitelor în apropierea membranei bazale este de asemenea remarcată.
Activitatea bolii poate diminua spontan după mai multe luni sau ani. Unii pacienţi decedează în 6 luni – 1 an de la diagnostic. Forma copilului se atenuează în mai puţin de 1 an. Sub tratament, răspunsul este uzual complet. Recăderile apar la oprirea tratamentului în 10 – 15% din cazuri.
Accident ischemic tranzitor , Accident vascular cerebral (AVC) , Cefaleea - durerea de cap Epilepsia
© Copyright 2022 NewsMed - Toate drepturile rezervate.