Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

duminică, septembrie 25, 2022

Pediculoza-tratament și profilaxie

NewsMed
NewsMed

01 Oct 2017

eye-glyph Vizualizări: 1828

Distribuie Articolul

Pediculoza este denumirea dată infestaţiei cu păduchi. Există mai multe tipuri de pediculoză: a capului (copii între 3 şi 14 ani fiind cei mai frecvent afectaţi), pubiană sau a corpului. Există o gândire comună cum că această infestaţie este semn al igienei precare, dar nu are nicio legătură. Este greşit să judeci o persoană pe baza acestui aspect. Pediculoza capului este subiectul multor campanii de eradicare şi considerată mai degrabă o problemă cosmedică decât una medicală. Pe de altă parte, pediculoza corpului este periculoasă, păduchii fiind responsabili de transmiterea unor boli ameninţătoare de viaţă (tifos sau febră recurentă).

1) Totul despre păduchi

Păduchii sunt insecte fără aripi, care provin din ordinul Phthiroptera, şi se hrănesc exclusiv cu sânge. Există 3 tipuri de insecte responsabile de pediculoză: pediculis capitis, phtirius pubis şi pediculus corporis. Ouăle lor conţin un singur embrion şi sunt ataşate lângă baza tecii firului de păr, dacă temperaturile sunt scăzute.  În sezonul cald, ei pot ajunge până la 5-15 cm faţă de baza tecii. Femela secretă o substanţă ca un lipici pentru ataşarea ouălor, care se întăreşte imediat.

Ouăle au o culoare maronie când conţin embrion, iar imediat după eclozare se albesc. Când nimfa iese din ou, acesta rămâne gol pe firul de păr şi este foarte greu de îndepărtat (dezintegrarea lui durând chiar şi ani de zile).

Din cauză ca sunt hematofagi, păduchii mușcă pielea de 4-5 ori pe zi și injectează salivă cu efect anticoagulant, aspirând apoi sângele. Preferă zone întunecate de pe cap și de aceea migrează spre baza  gâtului, ceafă si în spatele urechilor. Calea de transmitere este prin contact cu persoane, haine, pălării, prosoape sau lenjerii infestate. Păduchii pot supraviețui pe aceste articole până la 48 de ore și nu zbor, nici nu sar de pe ele, precum puricii.

Pediculoza pubiană se răspândește prin contact sexual și este extrem de contagioasă. Un copil diagnosticat cu acest tip de pediculoză poate fi victima unui abuz sexual.

2) Semne și simptome

După cum se știe, cel mai întâlnit simptom este pruritul. Mâncărimea este dată de o reacție alergică la saliva păduchilor. Aceasta nu apare imediat după infestația inițială la unii indivizi, ci după 3-4 săptămâni. Alte persoane pot prezenta o hipersensibilitate la salivă și pruritul devine insuportabil. Uneori, din cauza scărpinatului excesiv, se pot dezvolta eczeme la nivelul scalpului care se infectează ulterior. Datorită infecției, în spatele urechilor sunt niște ganglioni care se pot tumefia, simțindu-se la palpare.

Un semn al pediculozei este prezența paraziților și a ouălor pe firele de păr. Cu ajutorul unui pieptene, întregul scalp se piaptănă, iar perii se vor examina după fiecare trecere prin păr, pentru a observa păduchii vii.

Pediculoza pubiană determină și ea mâncărimi în zona genitală, anală, dar și la nivelul axilei sau în alte zone acoperite de păr. Mușcăturile determină apariția unor pete mici albăstrui (asemanătoare vânătăilor) la nivelul coapselor. Ele pot dura chiar si chiar și câteva luni dupa ce a fost eradicată pediculoza. Pe lângă infestație, pacientul poate avea și o boală cu transmitere sexuală.

3) Tratament pediculoza

Pediculoza poate fi tratată la domiciliu sau se poate apela la medic, vizita la cel din urmă fiind recomandată. Tratamentul se începe doar dacă s-a pus un diagnostic pozitiv, datorită reacțiilor adverse ale substanțelor folosite.

Pediculoza capului și cea pubiană se elimină cu aplicații locale (creme, șampoane sau loțiuni) și uneori cu medicamente administrate oral. Păduchii corpului sunt distruși prin spălarea hainelor infestate în apă fierbinte. Insectele își depun ouăle pe haine și se găsesc pe piele doar când se hrănesc. Așa că, după spălarea corpului și hainelor, problema este rezolvată.

Există o mulțime de substanțe chimice care distrug păduchii, dar nu toate afectează și ouăle. De aceea, instrucțiunile trebuie respectate cu strictețe și tratamentul trebuie repetat la 7-10 zile. Totuși, ouăle goale nu sunt îndepărtate decât prin abraziune și în unele școli copiii nu sunt acceptați decât după îndepărtarea lor.

Deși pe piață există mai mai mulți agenți, Organizația Mondială a Sănătății aprobă doar lindan și malation pentru tratarea pediculozei. Multe din ele nu sunt eficiente, iar dacă sunt, își pot pierde eficacitatea datorită rezistenței dezvoltate de către păduchi. Ivermectin, un antiparazitic, se poate administra oral și s-a dovedit eficient, dar este neurotoxic și duce la depresie.

Produse naturale folosite pentru tratamentul pediculozei

Se poate folosi o serie de produse naturale care tratează pediculoza. Acestea s-au dovedit eficiente, cu efecte adverse minime sau absente. Câteva dintre ele sunt anasonul, cocosul, arborele de ceai. Vaselina este foarte bună deoarece încărcarea părului cu aceasta duce la asfixia păduchilor în câteva ore. Mai dificil este îndepărtarea ei. Un alt produs demn de menționat este oțetul care trebuie menținut în păr peste noapte (capul trebuie acoperit cu o cască).

Gazolina și alcoolul nu sunt recomandate, datorită efectului iritabil asupra scalpului. Cu atâtea soluții pe piață, pot fi evitate. Mai există metoda aerului încălzit care omoară 98% din ouă, dar cu efecte scăzute pe parazit. Pieptenele pentru pediculoză folosit pentru 2 ore zilnic, timp de 14 zile și-a dovedit eficiența.

Pruritul se poate menține chiar și după tratarea pediculozei, din cauza reacției alergice. De aceea, se poa recomanda creme cu corticosteroizi sau calamină pentru calmare. În caz de agravare, antihistaminicele orale ar trebui să rezolve problema.

După tratament este bine de spălat toate articolele de îmbrăcăminte și lenjeria de pat pentru a scăpa definitiv de paraziți. Copiii se pot întoarce la școală și se recomandă discreția pentru a evita stânjenirea acestuia. Mobila nu trebuie tratată, păduchii murind în 1-2 zile fără sânge și fără căldura corpului uman.

4) Profilaxie

Pediculoza capului este foarte dificil de prevenit între copii, datorită obișnuinței lor de a-și împarțti lucrurile. Copiii trebuie instruiți să nu folosească hainele sau căciulile atora. Examinarea frecventă (cam la 4-5 zile) în cazul unei epidemii permite detectarea rapida și tratamentul este mult mai eficient, prevenind și răspândirea la alți membri ai familiei.

Pediculoza pubiană este evitată prin reducerea partenerilor sexuali și igienă corporală riguroasă cu schimbarea zilnică a hainelor.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!