Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

miercuri, august 10, 2022

Pancreasul, noțiuni de anatomie

NewsMed
NewsMed

01 Oct 2017

eye-glyph Vizualizări: 2899

Distribuie Articolul

Generalități

Pancreasul este un organ situat în cavitatea abdominală ce îndeplinește o dublă funcție:

digestivă, prin intermediul enzimelor pancreatice (lipaze, amilaze, proteaze). Ele transformă alimentele  ingerate în compuși mai mici, ușor de absorbit în circulație.

endocrină, îndeplinită cu ajutorul hormonilor pe care îi produce pancreasul: insulina, glucagonul, somatostatina, polipeptidul pancreatic. Aceste substanțe reglează numeroase procese metabolice, printre care și nivelul glucozei sangvine, rata utilizării acesteia, degradarea lipidelor din depozite etc.

Considerând acest aspect, pancreasul face parte din categoria glandelor mixte, alături de testicul și ovar, având atât secreție exocrină, cât și endocrină.

Aspect

Pancreasul are o formă alungită transversal, o lungime de aproximativ 20 cm și o greutate medie de 80 g. Dimensiunile sale variază în funcție de vârstă și sex: este mai mic la persoanele de sex feminin și la cele de peste 50 de ani. În perioadele de activitate capătă o culoare roșie, în restul timpului fiind roz-cenușiu. Este învelit de o capsulă conjunctivă ce trimite prelungiri în interiorul organului, delimitând mai multe segmente: lobii și lobulii pancreatici.

Localizare

Pancreasul se găsește în cavitatea abdominală, în porțiunea superioară a sa, mai exact în regiunile epigastrică și hipocondrică stângă.  Este localizat retroperitoneal (în spatele peritoneului) și are raporturi de vecinătate cu următoarele structuri principale:

stomacul, care se află superior și în fața pancreasului (anterior);

duodenul, este situat la dreapta, curbându-se în jurul capului pancreasului;

splina, se află în stânga și în spatele pancreasului (posterior)

aorta, împreună cu unele dintre ramurile sale, vena cavă inferioară și vena portă trec prin spatele pancreasului.

Structura pancreasului

Segmentele pancreasului

Anatomic, pancreasul este alcătuit din 3 părți: cap, corp și coadă.

Capul pancreasului este cea mai voluminoasă parte și stă în curbura sub formă de „C” a duodenului. Prezintă o prelungire mică numită proces uncinat, ce privește spre posterior și vine în raport cu artera mezenterică superioară și vena cu același nume.

Corpul pancreasului este alungit transversal, orientat superior și spre stânga. Prin spatele corpului trece artera aortă, precum și artera mezenterică superioară și vena mezenterică superioară.

Coada este ascuțită, situată în continuarea corpului, ajungând până la splină.

Tipuri de celule

În ceea ce privește structura microscopică, pancreasul este alcătuit aproape în totalitate (aproximativ 95%) din celule cu rol exocrin (produc enzimele digestive). Aceste celule sunt organizate în structuri numite acini. Celulele fiecărui  acin înconjoară unui mic duct, numit intercalar, în care își varsă produsul de secreție (sucul pancreatic bogat în enzime). Mai multe ducte intercalare se varsă într-un duct intralobular, mai mare ca diametru. Ductele intralobulare se varsă în alte ducte interlobulare, iar acestea în canalul pancreatic principal (Wirsung) sau în cel accesoriu, secundar (Santorini).

Canalul Wirsung străbate pancreasul de la coadă la cap și se varsă în duoden la nivelul unei regiuni numită ampula Vater, după ce s-a unit cu canalul Coledoc (cel prin care se varsă bila în intestin). Canalul Santorini se varsă tot în duoden, superior de canalul Wirsung. În mod normal este mai mic în diametru, dar se poate dilata în cazul obstrucției canalului principal. Prin aceste două ducte sucul pancreatic ajunge în locul unde se realizează digestia, enzimele participând la prelucrarea alimentelor.

Restul pancreasului este format din celule endocrine (care secretă hormoni și îi eliberează direct în circulație), organizate în structuri numite Insule Langerhans, răspândite în masa exocrină. Celulele sunt înconjurate de capilare care au rolul de a prelua hormonii produși de acestea. Ajunși în circulație, hormonii pot accesa celule receptoare din diverse organe, producând efectul specific. Insulele sunt alcătuite din mai multe tipuri celulare:

-celule A (Alpha), secretă glucagon, prezente în proporție de 10-20%;

-celule B (Beta), secretante de insulină, cele mai numeroase (70-80%);

-celule D (Delta), secretante de somatostatină, aproximativ 5%;

-alte tipuri de celule secretă polipeptidul pancreatic, gastrină și altele;

Vascularizație și inervație

Pancreasul este vascularizat de artera splenică și artera hepatică, ambele ramuri din trunchiul celiac. Capul pancreasului mai are ca surse arteriale adiționale ramuri din artera mezenterică superioară. Venele capului pancreasului se varsă în vena mezenterică superioară, aceasta fiind o ramură a venei porte. Sângele venos colectat din restul pancreasului se varsă în vena splenică.

Inervația simpatică provine din plexul celiac, iar cea parasimpatică din nervul vag (nervul cranian X).

 

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!