Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Ovarul - fiziologie

Roxana
Roxana

28 Apr 2021

eye-glyph Vizualizări: 5110

Distribuie Articolul

Ovarul este glanda sexuală feminină ce are ca rol principal dezvoltarea caracterelor sexuale.Este un organ pereche, există un ovar drept și un ovar stâng, situate intraperitoneal în cavitatea pelvină și dispuse în spatele ligamentelor largi și al uterului. Ovarul are atât funcție endocrină cât și funcție exocrină.  Funcția exocrină este reprezentată de formarea foliculilor maturi și eliberarea ovulului iar cea endocrină este dată de secreția hormonală.

 

Anatomia ovarului

Fiziologia ovarului

 1. Formarea foliculilor ovarieni
 2. Funcția endocrină ovariană
 3. Relația hormonilor ovarieni cu axul hipotalamo-hipofizar

 

Anatomia ovarului

    Ovarul are formă rotundă, culoare roșiatică și lungime aproximativă de 4cm iar lățimea de 3cm (la femeia adultă). După menopauză el se atrofiază progresiv, scăzând în dimensiuni.

       Raporturile ovarului se stabilesc astfel:

 • Fața laterală vine în raport cu peretele excavației pelvine
 • Fața medială este acoperită de trompa uterină și vine în raport cu ansele intestinale; în partea dreaptă este în raport cu apendicele și cecul iar în partea stângă cu colonul sigmoid
 • Marginea anterioară prezintă hilul ovarian, locul prin care vasele de sânge intră în ovar
 • Marginea posterioară este în raport cu ansele intestinale
 • Extremitățile superioară și inferioară vin în raport cu ligamentele ce susțin ovarul în poziția sa

   Din punct de vedere structural, de la exterior spre interior ovarul este format din: epiteliu, înveliș conjunctiv (albugineea ovarului), corticală, medulară. Corticala ovariană are o culoare galben-cenușie și conține foliculii ovarieni în diferite faze de evoluție. Medulara ovariană are culoare roșiatică și este intens vascularizată.

   Vascularizația ovarului este realizată de artera ovariană, ramură a aortei abdominale dar și de către o ramură ovariană a arterei uterine (din artera iliacă internă). Vena ovariană se varsă direct în vena cavă inferioară. Limfaticele ovariene se anastomozează cu cele tubare și uterine și se varsă în limfaticele preaortice și lateroaortice.

 

Fiziologia ovarului

1.     Formarea foliculilor ovarieni

  Foliculii ovarieni sunt structurile ovariene caracteristice și de o importanță crucială pentru funcționalitatea aparatului sexual feminin. Foliculii ovarieni au mai multe faze de evoluție, la nivel ovarian aceștia găsindu-se în diferite faze de evoluție. Fazele evoluției foliculului:

 • Folicul primordial
 • Folicul primari
 • Folicul secundar
 • Folicul terțiar (de Graaf)

   La naștere, fiecare ovar conține sute de mii de foliculi  primordiali ce pe parcursul vieții se vor matura și vor trece prin toate fazele de evoluție dând naștere ovulului. Ovulul este celula feminină sexuală sau gametul ce prin fertilizare de către spermatozoid va conduce la formarea embrionului.

   Ovulația, adică eliberarea ovulului din folicul se face când acesta este în stadiul de folicul secundar, pentru ca mai apoi acest folicul să se transforme în folicul de Graaf sau corp galben iar dacă fecundația nu are loc acesta involuează, corpul galben transformându-se în corp alb (după 10-14 zile), care are o structură cicatricială. Dacă fecundația are loc, corpul galben devine corp galben de sarcină, o structură cu rol endocrin până în luna a III-a de sarcină când începe să involueze, el fiind înlocuit de placentă.

   Întreg procesul de formare a foliculilor și ovulație are denumirea de ciclu ovarian și este adiacent  ciclului menstrual.

2.     Funcția endocrină ovariană

   Funcția endocrină ovariană se instalează la pubertate și durează până la menopauză. Reprezintă secreția de hormoni estrogeni și progesteron și este influențată de axul hipotalamo-hipofizar și deci de funcția endocrină a hipofizei (glanda pituitară).

   Hormonii estrogeni sunt produși de teaca internă a foliculului ovarian și au ca principale roluri:

 1. Apariția și menținerea caracterelor sexuale secundare (creșterea sânilor, dezvoltarea pilozității, dezvoltarea scheletului și musculaturii, depunerea grăsimii corporale etc)
 2. Determină modificările ciclice ale epiteliului uterin și vaginal (cresc vascularizația la acest nivel, stimulează proliferarea și contractilitatea)
 3. Stimulează producerea foliculilor ovarieni
 4. Efect anabolic
 5. Contribuie la dezvoltarea comportamentului sexual feminin postpubertar

   Producția de hormoni estrogeni este constantă dar variază cantitativ, ea fiind minimă în perioada corespunzătoare debutului menstruației

   Progesteronul este secretat de corpul galben având ca principale roluri:

 1. Reglarea ciclului menstrual, având acțiune sinergică cu estrogenii
 2. Pregătește mucoasa uterină pentru implantarea zigotului și are rol în menținerea sarcinii (prin inhibiția FSH și LH). Inhibă contractilitatea uterină
 3. Creşte consistenţa mucusului cervical
 4. Creşte temperatura bazală
 5. Apariția menstruațiilor prin scăderea nivelului seric
 6. Favorizează dezvoltarea sânilor

   Androgenii (androstendion, dihidrotestosteron) sunt secretați în cantități scăzute de către ovar.

   Peptidele secretate de ovar sunt: relaxina, inhibina, activina și ocitocina.

 

3.     Relația hormonilor ovarieni cu axul hipotalamo-hipofizar

  Hipofiza anterioară secretă FSH și LH. Nivelurile de FSH, LH, estrogeni și progesteron se influențează reciproc, determinând ciclul menstrual, ciclul ovarian și făcând posibilă menținerea unei sarcini.

  FSH-ul (hormonul foliculostimulant) are rol în dezvoltarea foliculilor ovarieni. LH-ul (hormonul luteotrop are un peak la mijlocul ciclului menstrual și determină ovulația. Estrogenul are efect de feedback pozitiv asupra hipofizei, determinând creșterea secreției de FSH de la nivel hipofizar și astfel dezvoltarea foliculilor dar și o creștere a secreției de LH determinând astfel ovulația. Dar nivelurile înalte de estrogeni inhibă secreția de FSH și LH.

  Creșterea cantității de progesteron inhibă secreția de FSH și LH, menținând astfel sarcina.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!