Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

marţi, august 16, 2022

Ovarele – anatomie

NewsMed
NewsMed

01 Oct 2017

eye-glyph Vizualizări: 3296

Distribuie Articolul

 Generalităţi

Ovarele, organe pereche, reprezintă glandele sexuale feminine. Aceastea sunt situate in cavitatea retroperitoneală, pe peretele lateral al acesteia, într-o depresiune denumită fosa ovariană. Mai exact, ovarele sunt poziţionate de o parte şi de alta a uterului şi legate de extremitatea laterală a tubei uterine.  Ele au formă ovoidală  şi greutate de  6-8 g. Dimensiunile  sale  sunt de 3-4 cm lungime, 2 cm lăţime şi 1 cm grosime, dar aceastea pot varia in  funcţie de diferite condiţii.

Funcţia ovarelor este mixtă, deoarece acestea au atât rol exocrin, cât şi endocrin. Prima funcţie, cea exocrină, este reprezentată de ovogeneză, prin formarea şi eliberarea lunară a unui ovul. Cea exocrină asigură producerea de hormoni sexuali feminini.

Structură externă

Aspectul exterior al ovarelor diferă în funcţie de activitatea acestora. Înainte de pubertate acestea sunt aproximativ netede. După începerea procesului de ovulaţie, suprafaţa acestora devine neregulată şi prezintă cicatrici. Acest lucru se produce  din cauza foliculilor ovarieni şi al ruperii acestora in fiecare lună. Culoarea gonadelor feminine este alb-roşiatică.

La suprafaţă, ovarele sunt acoperite de un epiteliu pavimentos, denumit epiteliu germinativ ovarian. De asemenea, prin intermediul mai multor ligamente, acestea sunt legate de organele şi structurile din jur. Cele două glande nu sunt, spre deosebire de restul organelor pelvine, acoperite de peritoneu. Acest fapt le face sa fie singurele organe cu adevărat intraperitoneale. Din cauza acestei structuri se produce o legătura între  cavitatea intraperitoneală şi exteriorul, pornind de la gonadele feminine, până la organele genitale externe.

Rapoarte anatomice

Ovarele prezintă 2 margini (anterioară şi posterioară),  2 feţe (medială şi laterală) şi 2 extremităţi (laterală şi medială)

Marginea anterioară este acoperită de o plică numită mezoovar, de la care pornesc două ligamente numite suspensoare. Aceste structuri sunt pătrunse de vase ovariene care vor intra în gonadă prin intermediul unui orificiu numit hil. Marginea posterioară este liberă şi in raport cu segmente ale tubului digestiv, vase iliace interne şi uretere.

Faţa medială este situată în vecinătatea extremităţii laterale a trompei uterine, având raport şi cu mezosalpingele, o porţiune superioară din ligamentul larg al uterului. Faţa laterală se află în raport cu peretele lateral al pelvisului şi cu foseta ovariană. Pentru această fosă denumirea şi delimitarea variază de la nulipare la multipare. La nulipare, aceasta ia denumirea de Krause. În cazul multiparelor, aceasta se numeşte Claudius şi este situată mai jos decât precedenta.

La nivelul extremităţii laterale sau tubare se inseră cele două ligamente suspensoare al ovarului, iar la extremitatea medială sau uterină se găseşte ligamentul prorpriu al ovarului.

Structură internă

Sub epiteliul germinativ ovarian se află un ţesut conjunctiv denumit albugineea ovarului, ce le oferă culoarea albicioasa a acestora. Apoi se găseşte o structură numită corticala ovarului, bine dezvoltată şi cu mai multe formaţiuni. Aceasta prezintă foliculii ovarieni în diferite stadii de dezvoltare, corpii galbeni şi corpii albi. Cel mai profund se află medulara ovarului, complet înconjurată de corticală, cu excepţia hilului. Aceasta, formată din ţesut conjunctiv lax, conţine elemente vasculare, nervoase şi limfatice.

Vascularizaţie şi inervaţie

Arterial, ovarele sunt irigate de către artera ovariană care provine din aorta abdominală. De asemenea, o ramură ovariană din artera uterină participă şi ea la vascularizaţia acestor glande şi se anstomozează cu precedenta. Venos, acestea sunt drenate de către o venă ovariană dreaptă şi o venă ovariană stângă. Cea dreaptă se varsă în vena cavă inferioară, iar cea stângă se deschide în vena renală stângă. Pe lângă acestea, mai participa şi o venă tubară internă care se va vărsa în arterele iliace interne. Limfa se drenează la nivelul mai multor ganglioni din regiunea lombară şi iliacă.

Inervaţia ovarelor este vegetativă şi este realizată de nervi ce provin din două plexuri: plex uterin şi plex ovarian. Primul,uterin, provine din plexul hipogastric inferior, iar cel ovarian din plexul aortico-abdominal.

 

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!