Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

duminică, septembrie 25, 2022

Onicomicoza-„infectia cu ciuperci a unghiei”

NewsMed
NewsMed

13 Sep 2017

eye-glyph Vizualizări: 1481

Distribuie Articolul

Onicomicoza sau, altfel spus, tinea unghium, sunt infecţii fungice (ciuperci patogene umane) care pot fi observate la nivelul unghiilor de la membrele superioare sau inferioare. Pot fi afectate, fie mai multe, fie chiar şi toate unghiile sau se pot întâlni şi cazuri izolate. Acestea sunt provocate de specii de dermatofiti că: T.Violaceum, T. Rubrum. Onicomicoza nu deranjează doar prin aspectul inestetic al unghiilor, ci şi prin durere şi senzaţie de disconfort. Statistic, la aproximativ 2%, până la 18% din populaţia globală se întâlneşte onicomicoză, această afecţiune dermatologică fiind mai frecventa în rândul persoanelor în vârstă.

Cum se manifestă onicomicoza?

Unghia este formată din straturi de cheratină care au rolul de a proteja extremitatea degetelor şi care îi conferă duritatea specifică. Are în componentă să următoarele straturi:

matricea –  cu rol în producerea cheratinei, astfel că, în cazul unei leziuni la acest nivel, unghia este posibil să crească neregulat.
cuticula –  reprezentată de pielea ce înconjoară unghia.
patul unghial – care desemnează aria de sub unghie.
hiponichiumul – prelungirea anterioară a patului unghial.
lunula – semnifică pata albă situată la baza unghiei.
limbul –  sau unghia propriu-zisă.

În cazul unei astfel de infecţii fungice, toate aceste componente ale unghiei pot fi afectate. Debutul este lent, de la marginea liberă, spre rădăcina unghiei. În onicomicoză aspectul şi textura unghiei se modifică. Unghia devine opacă, de culoare galbenă. Apar fragmente grunjoase şi sfărâmicioase subunghial. În timp, începe să crească o unghie nouă, situându-se sub cea infectată. Onicomicoză nu este doar o problema estetică, odată cu evoluţia acesteia, putându-se constata şi primele simptome de: discomfort, mai rar durere în timpul mersului, parestezii locale, pierderea dexterităţii. Poate avea şi impact psihologic, această însemnând pierderea siguranţei de sine, inhibiţie socială.

Care sunt factorii de risc asociaţi onicomicozei ?

O serie de factori de risc şi comorbidităţi pot duce la apariţia onicomicozei:

• Vârsta înaintată – infecţia micotică întâlnindu-se într-un număr mai mare la persoanele în vârstă şi mai rar la tineri.
• Locul de muncă – expunerea mâinilor la umezeală timp îndelungat.
• Onicomicoza afectează mai mult bărbaţii, mai ales cei cu istoric familial de onicomicoză.
• Contact cu persoane infectate.
• Folosirea în comun a obiectelor de uz personal: pantofi, unghiere.
• Infecţia fungica denumită „tinea pedis” sau „piciorul atletului”.
• Purtarea, timp îndelungat, a încălţămintei închise şi, astfel, lipsa mediului oxigenat la nivelul unghiilor.
• Comorbidităţi: diabet zaharat, sistem imunitar scăzut, sindromul Down, fumatul;
• Factori de mediu: climă caldă şi umedă.

Care sunt complicaţiile?

Agravarea unei onicomicoze poate fi dureroasă şi poate provoca distrugerea permanentă a unghiei. O infecţie fungica de la nivelul unghiilor afectate se poate complica cu răspândirea ei la pielea din jurul acestor unghii. Rezultatul constă în apariţia celulitei care înseamnă o infecţie bacteriană localizată sub piele, aceasta devenind tumefiată (umflată) si roşie, cu o temperatura locală ridicată. Infecţia poate ajunge şi la nivelul osului, determinând, astfel, apariţia osteomiolitei. Toate aceste complicaţii se întâlnesc în cazul anumitor comorbiditatiti, cum este diabetul, în cadrul căruia circulaţia extremităţilor este deficitară, chiar şi o mică leziune sau infecţie putând să îl agraveze. Totodată, persoanele în vârstă, cu un sistem imunitar scăzut, pot dezvoltă asemenea complicaţii.

Cum se pune diagnosticul?

La examenul clinic, doctorul dermatolog va examina unghiile afectate. Este foarte importantă descoperirea cauzei care a dus la infecţie, întrucât pot exista şi alte afecţiuni asemănătoare cu care se poate confunda onicomicoza, cum sunt: psoriazisul, infecţiile cu bacterii sau drojdie, acestea necesitând tratament diferit. Astfel, doctorul va preleva o mostră din zona subunghiala şi o va trimite la laborator pentru identificare cauzei. Metodele constau în:

• Efectuarea unei culturi fungice prin care se descoperă tipul şi tulpina agentului etiologic implicat în infecţie.
• folosirea de hidroxid de potasiu pentru a se stabili dacă infecţia este fungica sau de altă natură.

Care este tratamentul?

Onicomicoza presupune două tipuri de tratament:

1. Tratament medicamentos cu administrare locală şi orală. Primul medicament folosit a fost Griseofulvinul, însă, medicamentele actuale sunt mai eficiente, prezintă mai puţine efecte adverse şi, în funcţie de grosimea stratului unghiei afectate şi tipul fungic, există mai multe alternative de medicamente.
• În cazul în care unghia a fost afectată în proporţie de 50%, doctorul va va putea recomanda lacuri de unghii care se aplică topic, direct pe unghie şi care conţin substanţe antimicotice. Acestea se găsesc sub denumirea de Batrafen (ciclopirox), Loceryl (pe baza de amorolfina), canesten.
• Medicamente ca Grizeofulvina, Itraconazol,Terbinafina, Fluconazol.

2. Tratamentul chirurgical este rezervat cazurilor recidivante sau grave, deoarece o intervenţie chirurgicală poate fi dureroasă şi există riscul ca noua unghie apărută în locul celei extirpate să crească deformat. În consecinţă, îndepărtarea unghiei se va face prin proceduri speciale ce constau în „dizolvarea” unghiilor cu unguente pe baza de uree, folosirea unor dispozitive speciale pentru „pilirea” unghiilor sau terapia laser. După îndepărtare, unghiile se refac în aproximativ 6 luni, în cazul celor de la mâini şi în jur de 12 luni, în cazul celor de la picioare.

Profilaxia onicomicozelor

Această afecţiune dermatologică este recidivantă, aşa încât, pentru prevenirea ei se recomandă următorii paşi:
• Evitarea mediului umed, eventual, după baie, aplicarea unei pudre de talc.
• Evitarea încălţămintei incomode care poate produce leziuni la nivelul unghiilor.
• Renunţarea la fumat.
• Ţinerea sub observaţie a extremităţilor în rândul diabeticilor.
• Deplasarea cu şlapi de baie în cazul duşurilor publice.
• Păstrarea unei igiene atente prin neîmprumutarea ustensilelor de îngrijire personală.
• Sterilizarea, după fiecare folosire, a ustensilelor pentru manichiură, pedichiură.
• Se recomandă şosetele de bumbac.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!