Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

duminică, iulie 03, 2022

Nodulii tiroidieni-diagnostic si conduita

NewsMed
NewsMed

24 Aug 2017

eye-glyph Vizualizări: 1035

Distribuie Articolul

Nodulii tiroidieni sunt formațiuni cu creștere anormală care apar la nivelul glandei tiroide, în regiunea anterioară a gâtului. Ei pot fi unici-solitari sau multipli. Totodată, pot fi chistici-plini cu lichid, solizi-cu calcificări sau micști-zone solide lângă zone cu conținut lichid.

Deși la prima constatare a diagnosticului de nodul sau noduli tiroidieni pacienții pot deveni îngrijorați, se cunoaște faptul că 95% dintre nodulii tiroidieni sunt benigni, adică nu sunt canceroși, iar cei mai mulți dintre aceștia nu necesită tratament medicamentos sau chirurgical, ci doar observare clinică și vizite periodice la medicul endocrinolog.

Cum apar și la cine apar nodulii tiroidieni?

Nodulii tiroidieni se întâlnesc mai ales la femei. Cauzele apariției lor par a fi genetice, ereditare. Cei care au părinți cu noduli tiroidieni au o probabilitate mai mare să dezvolte și ei această patologie.
Aportul corect de iod este esențial pentru funcționarea normală a glandei tiroide. Totuși, în regiunile în care aportul de iod în organism este normal, aproximativ 4% din populație poate avea noduli tiroidieni. Pacienții care provin din zone în care există deficit de iod se confruntă într-un procent mai mare cu acest diagnostic.

În ceea ce privește vârsta, este cunoscut faptul că nodulii tiroidieni apar mai frecvent odată cu înaintarea în vârstă, doar 1% dintre tinerii între 20-30 ani dezvoltând această patologie.
Se consideră că cei expuși la radiații puternice au un risc mai mare de a dezvolta noduli.
O altă categorie de pacienți la risc pentru a dezvolta noduli tiroidieni sunt cei care au urmat un tratament cu radioterapie în zona capului sau a gâtului în trecut, în special supraviețuitorii cancerelor copilăriei.

Cum se prezintă clinic?

În cele mai multe cazuri, pacienții cu noduli tiroidieni nu prezintă simptome decât atunci când nodulii cresc excesiv și apasă pe structurile din jur sau devin astfel vizibili la nivelul gâtului.
Creșterea lor este lentă, în ani de zile. De aceea, se descoperă cel mai frecvent întâmplător, în cursul unui consult de rutină sau în cursul efectuării unei ecografii tiroidiene.

Uneori, nodulii tiroidieni pot să crească suficient în dimensiuni pentru a fi palpați de medic și observați de către pacient ca o tumefiere unică sau ca gușă. Cei benigni sunt mobili la deglutiție, adică se deplasează la înghițire și au consistență elastică.
Atunci când evoluția în timp a fost mai îndelungată, nodulii tiroidieni pot atinge dimensiuni mai mari și pot să apese pe structurile de la nivelul gâtului, dând simptome precum: dificultate la respirație-dispnee, răgușeală-disfonie, dificultate la înghițire-disfagie, sforăit, voce modificată.

În unele cazuri nodulii tiroidieni pot să secrete singuri o cantitate mai mare de hormoni tiroidieni și pot da astfel simptome de hipertiroidie, precum: tahicardie sau bătăi neregulate și rapide ale inimii, piele umedă, senzație de căldură, agitație, scădere în greutate.
Alteori, nodulii tiroidieni pot să apară într-o tiroidă hipofuncțională și să asocieze somnolență, lentoare, piele uscată, căderea părului, creșterea în greutate.
Dacă apare durere, tensiune și creștere rapidă în dimensiuni poate fi vorba de o hemoragie în interiorul unui nodul cu conținut lichid.

Ce investigații se fac?

Dintre analizele de laborator țintite se vor recomada:
– TSH, free-T4, free-T3- arată dacă funcția tiroidiană este normală.
– ATPO- pentru a diagnostica o tiroidită cronică.
– Calcitonina- poate să crească în cancerul tiroidian, dar și în alte afecțiuni cronice.
Dintre investigațiile imagistice se recomandă ecografia tiroidiană care poate să arate dacă nodulul este solid sau chistic, dacă are sau nu capsulă, dacă există sau nu calcificări în interiorul acestuia și dacă există adenopatii. De multe ori ajută și puncția cu ac fin.

Scintigrafia tiroidiană este o investigație care aparține medicinei moleculare și în prezent se folosește la pacienții care au TSH cu valoare foarte mică. Ea poate să arate dacă nodulii secretă autonom hormoni.
Puncția tiroidiană cu ac fin=FNAB, ideal realizată cu ghidaj ecografic, se va indica dacă nodulul este peste 1 cm și la ecografie a ridicat semne de suspiciune. Puncția poate să diagnosticheze dacă nodulul este benign, malign sau echivoc. Dacă este malign sau echivoc se va indica operație pentru extirparea tiroidei. Nu poate diagnostica o neoplazie foliculară.

Examenul histologic este singura investigație care dă diagnosticul de certitudine și se practică după intervenția chirurgicală de îndepărtare a tiroidei.
Diagnosticul pozitiv se face clinic, ecografic și prin puncție.

Cum îi tratăm?

Cei mai mulți noduli tiroidieni sunt benigni și nu prezintă pericol pentru pacient și nici necesitatea unui tratament. Important de reținut este prezentarea la controalele periodice la medicul endocrinolog pentru monitorizare.
Tratamentul chirurgical se face pentru nodulii cu dimensiuni mari și la pacienții care prezintă simptomatologie . Acesta constă în îndepărtarea chirurgicală a unui lob tiroidian.

Tratamentul sclerozant se va face la pacienții care au mai ales noduli chistici și care au efectuat o puncție tiroidiană care a arătat că nodulii sunt benigni. Se injectează în interiorul nodulului alcool sau tetraciclină.
De multe ori puncția tiroidiană cu ac fin poate să aspire sau să evacueze chistele, dar majoritatea nodulilor revin și se va interveni chirurgical.

Ce altceva poate fi?

Nodulii tiroidieni pot da aceleași semne și simptome ca alte afecțiuni. Medicul endocrinolog poate stabili cu exactitate dacă este vorba despre noduli tiroidieni sau alte patologii.
– Alte afecțiuni ale tiroidei precum adenomul tiroidian benign, chiste tiroidiene, carcinoame tiroidiene, gușa polinodulară, tiroidita Hashimoto, tiroidita subacută.
– Leziuni care nu aparțin tiroidei precum afecțiunile glandelor paratiroide, teratoame, lipoame, hemangioame, anevrisme, laringocel.

Concluzii

Nodulii tiroidieni sunt foarte des întâlniți, mai ales la femei. De cele mai multe ori ei nu influențează cu nimic starea de sănătate a individului, sunt benigni, dar există și cazuri în care pot crește excesiv sau pot fi maligni, când viața poate fi pusă în pericol. De aceea, este important să ne prezentăm la medicul de familie și la medicul endocrinolog pentru controale periodice și să respectăm indicațiile primite de la aceștia.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Burcovschi Victoria
Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica

Evaluat 0 / 10
Locație: Iaşi
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!