Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

sâmbătă, august 13, 2022

Neurinomul acustic (Schwannomul vestibular)

NewsMed
NewsMed

05 Jan 2018

eye-glyph Vizualizări: 893

Distribuie Articolul

Ce este neurinomul acustic?

Neurinomul acustic sau schwannomul vestibular este o tumoră benignă (necanceroasă) și în general cu o durată de creștere lentă, care se devoltă pe nervul vestibular, ce face conexiunea între ureche și creier. Ramurile acestui nerv influențează direct echilibrul și auzul, iar presiunea datorată un neurinom acustic poate cauza pierderea auzului, țiuitul în ureche sau dezechilibru.

Neurinomul acustic de obicei provine din celule Schwann care acoperă nervul vestibular și de obicei are o creștere pe o durată de câțiva ani. Deși neurinomul acustic nu invadează propriu-zis creierul, poate crea presiune asupra sa în timpul creșterii. Tumorile mai mari pot presa pe nervii craniali învecinați, care controlează expresiile faciale și sensația facială. Dacă tumora devine destul de mare încât să preseze pe cerebel sau trunchiul cerebral, poate fi mortală.

Ce determină simptomele?

Simptomele pot fi asociate cu dimensiunea tumorii, dar nu e o regulă strictă. Mulți pacienți experimentează câteva simptome în ciuda dimensiunilor mari ale tumorii. Tumorile mici sunt de 2 centimetri sau mai puțin, tumorile medii sunt între 2 și 4 centimetri, iar tumorile mari sunt peste 4 centimetri. Tumorile mici pot fi de multe ori asociate cu cateva simptome pe când tumorile mari pot fi amenințătoare de viață.

Care sunt simptomele?

Semnele și simptomele neurinomului acustic sunt de obicei subtile. Mulți oameni atribuiesc de obicei simptomele procesului normal de îmbătrânire, deci poate lua ceva timp până a fi diagnosticată.

Primul simptom este de obicei o pierdere graduală a auzului într-o ureche, de cele mai multe ori acompaniată de țiuit în ureche (tinitus). Mai puțin comun, neurinomul acustic poate cauza o pierdere bruscă a auzului.

Alte simptome pot fi:

  • Probleme cu echilibrul
  • Vertij
  • Amorțire facială și furnicături, care pot fi constante sau trecătoare
  • Slăbiciune facială
  • Schimbări în percepția gustului
  • Dificultăți la înghițire și răgușeală
  • Dureri de cap
  • Confuzie
  • Neîndemânare

E important să vedeți un doctor dacă aveți unul dintre aceste simptome. Simptome precum neîndemânare sau confuzie mentală pot indica o problemă serioasă care necesită urgent tratament.

Care sunt cauzele?

Cauza neurinomului acustic pare să fie o malfuncțiune a genei pe cromozomul 22. În mod normal această genă produce o proteină supresoare de tumori care ajută în controlul creșterii celulelor Schwann. Ce face această genă să nu funcționeze nu este clar, iar în majoritatea cazurilor de neurinom acustic nu se găsește o cauză.

Aparent nu este nici un factor de risc pentru majoritatea pacienților diagnosticați cu neurinom acustic. Expunerea la doze înalte de radiații este singurul factor din mediu asociat cu un risc înalt de a dezvolta neurinom acustic. Un număr mare de studii a demostrat că utilizarea telefonului mobil nu este asociat cu un risc înalt pentru a dezvolta un neurinom acustic.

În cele mai multe cazuri, nu e o boală moștenită; totuși, 5% din cazuri sunt asociate cu o boală genetică numită neurofibromatoză tip 2. Acești pacienți de multe ori au tumori vestibulare asociate cu alte tumori în jurul creierului sau/și la nivelul măduvei spinării. Majoritatea neurinoamelor acustice sunt sporadice (non-ereditare).

Care sunt tipurile?

Tipurile de neurinom acustic pot fi:

– Unilateral (pe o singură parte) – apare spontan fără evidența de istoric familial; de aici fac parte 95% din neurinoamele acustice.

– Bilateral (pe două părți) – e cel mai probabil cauzată de o condiție genetică, numită neurofibromatoză de tip 2, care afectează aproximativ 1 în 40000 de oameni. Neurofibromatoza de tip 2 poate fi suspectată dacă un parinte/frate/soră/copil al pacientului are neurofibromatoză de tip 2 și neurinomul acustic apare înainte de 30 de ani, sau dacă pacientul a avut meningiom, gliom sau cataractă.

Cele mai recente studii arată că incidența neurinomului acustic este în creștere.

Care sunt complicațiile?

Câteva complicații pot avea loc:

– Pierderea auzului – aceasta poate să scadă calitatea vieții, ducând la probleme în viața personală și profesională. Câteodată, pierderea auzului persistă după tratament.

– Impactul asupra stilului de viață – amețeala și pierderea echilibrului pot face activitățile zilnice foarte dificile.

– Paralizie facială – Dacă nervul facial al pacientului, care este foarte aproape de neurinomul acustic este afectat în timpul operației, pacientul poate suferi paralizie facială pe jumătate de față. Procesul de înghițire și vorbire pot fi dificile.

Hidrocefalie – o tumoră mare poate apăsa pe trunchiul cerebral. Aceasta poate interveni în circulația lichidului cefalo-rahidian dintre creier și măduva spinării. Dacă fluidul se acumulează în creier, duce la hidrocefalie.

Cum se pune diagnosticul?

O dată ce simptomele apar, o examinare atentă a urechii, a auzului și a balansului sunt esențiale pentru un diagnostic. Testele folosite sunt audiograma, electronistagmografie, RMN, ce sunt critice în determinarea incipientă și în localizarea și dimensiunilor tumorii, dar și în planificarea îndepartării chirurgicale.

Cum se tratează?

Diagnosticarea incipientă a neurinomului acustic este cheia în prevenția consecințelor sale.

Există trei opțiuni în managementul tumorii: excizie chirurgicală, radiații și observație. Câteodată tumora este chirugical excizat, iar tipul exact de operație folosit depinde de mărimea tumorii și de nivelul pierderii auzului. Dacă tumora este mică, auzul poate fi salvat și simptomele asociate pot fi îmbunătățite. O dată ce tumora crește în dimensiuni, excizia chirurgicală este mai complicată deoarece tumora poate afecta nervii care controlează mișcările faciale, auzul și balansul, dar și structurile creierului.

Ca o alternativă la tehnicile chirurgicale convenționale, radiochirurgia poate fi utilizată să reducă dimensiunile sau să limiteze creșterea tumorii. Terapia cu radiații este câteodată de preferat în cazul bătrânilor, pacienților cu o stare de sănătate precară, pacienți cu schwannom bilateral, sau pacienți care au afectată singura ureche funcțională.

Când tumora este mică și nu crește, e mai rezonabil să se observe și să se „vegheze” în privința creșterii. RMN-ul este utilizat pentru monitorizarea creșterii tumorii.

Putem să o prevenim?

Nu există nici o formă de a preveni neurinomul acustic, dar oamenii de știință cercetează modurile în care terapia genetică poate controla supraproducția de celule Schawann.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Stefan Ilie
Otorinolaringologie

Rinita alergica , Rinita alergică sezonieră (febra fânului) , Sindromul alergiei orale Adenoidita

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!